Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Ovaj Dan - 22. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 22. marta! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset drugog marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je Dan svetih 40 velikomučenika u Sevastiji, poznat kao Mladenci. Taj dan Pravoslavna crkva praznuje u spomen na 40 rimskih vojnika mladenaca koji su položili život za Isusa Hrista.
U vreme kad je početkom IV veka istočnim delom Rimskog carstva vladao car Valerije Likinije (Valerius Licinius), koji je svim silama gušio hrišćanstvo, u maloazijskom gradu Sevastiji lokalni komandant Agrikola (Agricola) pokušao je da odvrati od hrišćanstva 40 vojnika, ali nije uspeo, pa je o tome obavestio višu komandu. Ona je poslala izaslanika Lisija (Lisius), koji je naredio da vojnike bace u jezero koje se ledilo od hladnoće, a kad ih ni to nije odvratilo od Hrista, javno ih je spalio na lomači. Kasnije je taj dan postao slava mladih bračnih parova.

238. - Gordijan I i njegov sin Gordijan II proglašeni u Kartagini za careve protiv legitimnog cara Maksimina I Tračanina.

1312. - Papa Klement V ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. radi zaštite poklonika Hristovog groba.

1599. - Rođen je Anton van Dajk, flamanski slikar čija je delatnost vezana za Italiju i Englesku. Kao član Rubensovog ateljea, ugledao se dosta na svog učitelja. Slikao je religiozne kompozicije osrednjih vrednosti, ali se proslavio portretima aristokrata i viđenijih savremenika. Njegove portrete odlikuje plemenitost izraza, suptilnost palete i ozbiljna psihološka analiza. Snažno je uticao na engleske portretiste.

1622. - Indijanci ubili oko 350 belih naseljenika u Virdžiniji. To se smatra prvim indijanskim masakrom nad evropskim kolonistima u Severnoj Americi.

1687. - Umro je francuski kompozitor, violinista, dirigent, pevač, glumac, scenograf i plesač italijanskog porekla Žan Batist Lili, tvorac klasične francuske opere, s baletima, horovima, scenskim efektima. Bio je gospodar pariskog muzičkog života, neobična ličnost izuzetnog talenta, čvrste volje i dalekosežnog uticaja na razvoj muzike svoje druge otadžbine. U saradnji s komediografom Žanom Molijerom stvorio je novu dramsko-muzičku vrstu - comedie ballet - komediju s pevanjem i plesom. Pripisuje mu se prva upotreba palice za dirigovanje. Dok je početkom 1687. dirigovao 'Te Deum' za oporavak bolesnog kralja Luja XIV, ozledio se dugim dirigentskim štapom i rana se pretvorila u smrtonosnu gangrenu. Dela su: opere 'Tezej', 'Persej', 'Kadmis i Hermiona', 'Alsesta', 'Psiha', 'Amadis od Galije'...

1733. - Džozef Pristli napravio je gaziranu vodu.

1794. - Kongres SAD usvojio zakon kojim se američkim brodovima zabranjuje prevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

1794. - Parlament Velike Britanije je usvojio Zakon o markama, koji je zahtevao da mnogi štampani materijali u Trinaest kolonija nose fiskalne marke.

1797. - Rođen je pruski kralj i nemački car Vilhelm I Fridrih Ludvig, u čije ime je Oto fon Bizmark, kancelar Pruske i potom Nemačke, izvršio 'krvlju i gvožđem' ujedinjenje Nemačke. Na pruskom prestolu bio je od 1861, a 1871. postao je prvi car Nemačkog carstva. Tokom njegove vladavine Prusi su Danskoj oteli Šlezvig i Holštajn 1864. u ratu 1866. porazili Austriju a u Francusko-pruskom ratu 1871. otrgli Alzas i Lorenu od Francuske. Izdao je 1879. 'Lex specialis', kojim je socijalistički pokret u Nemačkoj stavljen van zakona.

1832. - Umro je nemački pisac Johan Volfgang Gete. Dela su mu: romani 'Faust', 'Vilhelm Majster', 'Verter', 'Izbor po srodnosti', drame 'Gec od Birlinhema', 'Egmont', 'Ifigenija na Tavridi', 'Torkvato Taso', tragedije 'Klaviho', 'Vanbračna kći', ep 'Herman i Doroteja', putopis 'Putovanje po Italiji', autobiografsko delo 'Iz mog života', poezija 'Marijenbadska elegija', 'Rimske elegije', 'Zapadno-istočni divan', epigrami 'Ksenije', 'Teorija boja'.

1848. - Pobunjena Venecija proglasila nezavisnost od Austrije.

1862. - San Marino i Italija potpisali su sporazum o prijateljstvu i saradnji.

1876. - Rođen je srpski pisac Borisav Stanković. Pisao je o Vranju i jugu Srbije, raslojavanju i degeneraciji starih trgovačkih porodica, talasu promena u gradskom životu, moralu žitelja rodnog grada i patrijarhalnoj atmosferi, potčinjenosti pojedinca svemoćnom sudu čaršije. Dela su mu: knjige pripovedaka 'Iz starog jevanđelja', 'Stari dani', drame 'Koštana', 'Tašana', roman 'Nečista krv', memoari 'Pod okupacijom'.

1887. - Rođen je Leonard Čiko Marks, jedan od legendarne braće Marks, američkih filmskih komičara. U periodu od 1935. do 1940. svojim kalamburima i paradoksima dominirali su američkom filmskom komedijom. Glavni filmovi: 'Guščja čorba', 'Noć u operi', 'Dan na trkama', 'Noć u Kazablanci'...
1888. - William McGregor, direktor Aston Ville F.C. u Birminghamu, Engleska, utemeljio The Football League.

1895. - Pioniri filma braća Ogist i Luj Limijer demonstrirali su u Parizu prvi put pokretne slike, upotrebivši celuloidnu traku.

1903. - Nijagarini vodopadi ostali su bez vode usled suše.

1904. - U londonskom listu 'Dejli ilustrejtid Miror' objavljena, na naslovnoj stranici, prva novinska fotografija u boji.

1912. - Rođen je Karl Malden, američki glumac srpskog porekla, dobitnik Oskara. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima 'Tramvaj zvani želja' (Oskar 1951.), 'Na dokovima Njujorka' kao i tv seriji 'Ulice San Franciska'. Rođen je u Indijani kao Mladen Sekulović, od oca Srbina i majke Čehinje, a ime je promenio u 22. godini iz profesionalnih razloga. Proslavio se filmovima Elije Kazana, s kojim je sarađivao i u pozorištu. Njegovo karakteristično lice omogućilo mu je da igra veoma različite uloge, od sveštenika do gangsterskog šefa, od rogonje do generala.

1917. - SAD prve priznale privremenu vladu Aleksandra Kerenskog, uspostavljenu nakon Februarske revolucije kojom je svrgnuta monarhija u Rusiji.

1919. - Letom između Pariza i Brisela jednom u sedmici, uspostavljena je prva avionska međunarodna linija u svetu.

1923. - Rođen je francuski glumac i pantomimičar Marsel Marso koji je obnovio umetnost pantomime. Poznat je po svom 'Bipu', modernizovanom Pjerou iz tradicionalne komedije.

1933. - Rođen je iranski državnik Abolhasan Bani Sadr, koji je 1980. izabran za prvog predsednika Irana, posle zbacivanja šaha Reze Pahlavija u islamskoj revoluciji. Zbog neslaganja s politikom iranskih verskih vođa, 17 meseci pošto je postao šef države prinuđen je da ode u izbeglištvo u Francusku.

1945. - Paktom potpisanim u Kairu osnovana je Arapska liga, regionalna organizacija koja je odraz težnje ka jedinstvu arapskog sveta kog sjedinjuje jezik, religija, kultura, tradicija i niz zajedničkih interesa. Pakt su potpisale: Sirija, Irak, Saudijska Arabija, Liban, Egipat i Jemen, a naknadno su, pošto su stekle nezavisnost, primljene u članstvo i Libija, Sudan, Tunis, Maroko, Kuvajt i Alžir.

1948. - Rođen je kompozitor Endrju Lojd Veber, koji se proslavio mjuziklima 'Isus Hristos superstar', 'Evita', 'Mačke' i 'Fantom iz Opere'.

1950. - Rođen Goran Bregović, gitarista i osnivač Belog Dugmeta, kompozitor rok i etno-pop muzike.

1960. - Arthur Schawlow i Charles Townes dobili su prve patente za laser.

1963. - Bitlsi su objavili prvi album - 'Please Please Me'.

1978. - The Police su potpisali diskografski ugovor s A and M Records, koji su izdali sve njihove albume i singlove počevši od prvog singla, 'Roxane'.

1979. - Irski teroristi ubili su u Hagu britanskog ambasadora u Holandiji Ričarda Sajksa.

1980. - Najviša indijska nagrada 'Dragulj Indije', uručena je misionarki Majci Terezi.

1983. - Kandidat Laburističke partije Haim Hercog izabran je za predsednika Izraela.

1991. - Irak je oslobodio 1.150 Kuvajćana zarobljenih tokom Zalivskog rata i zatražio da se ubrza puštanje na slobodu 60.000 zarobljenih Iračana.

1992. - Na drugim višepartijskim izborima u Albaniji ubedljivo je pobedila Demokratska partija, čime je okončana vladavina komunista i njihovih naslednika.

1995. - Ruski astronaut Valerij Poljakov vratio se sa svemirske stanice Mir nakon 437 dana provedenih u svemiru, postavivši tako rekord za najduži svemirski let.

1996. - Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio trojicu bosanskih Muslimana i jednog bosanskog Hrvata za ubistva, torture i zlostavljanje Srba 1992. u logoru Čelebići kod Konjica. To su bile prve optužnice za zločine nad Srbima počinjene tokom Bosanskog rata.

2000. - Nemačka je potvrdila zakon o obeštećenju za prisilni rad tokom nacističke ere, ignorišući žalbe preživelih da je ponuđena nadoknada preniska.

2001. - SAD su donele odluku o proterivanju oko 50 ruskih diplomata pod sumnjom da su se bavili špijunažom. Rusija uzvratila proterivanjem četvorice američkih diplomata.

2001. - Umro je američki crtač Vilijam Hana koji je sa Džozeom Barberom stvorio Toma i Džerija, junake crtanih filmova, koji su uz 'Kamenka i Kremenka', 'Medveda Jogija' i niz drugih animiranih filmova, autorima doneli sedam Oskara.

2002. - Vrhovni sud Velike Britanije uvažio je molbu žene, kvadraplegičara i dozvolio da se aparati koji je održavaju u životu isključe, čime je po prvi put u Engleskoj neka osoba dobila pravo da umre.

2004. - U raketnom napadu izraelske vojske ubijen je duhovni vođa i osnivač radikalnog palestinskog pokreta Hamas Šeik Ahmed Jasin, nakon što je izašao iz džamije u Gazi. U tom napadu poginulo je još sedam osoba.

2006. - Jugozapadnu Srbiju pogodio zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihterove skale.

2006. - Poplave, klizišta i odroni ugrožavaju brojna naselja i puteve u Srbiji. Najteža je situacija na području Bogdanja. Na teritoriji opštine Trstenik proglašeno je stanje elementarne nepogode.

2007. - U dva napada koalicionih snaga predvođenih SAD ubijeno je najmanje 69 talibana na jugu Avganistana u oblasti Girišk, u provinciji Helmand, poznatoj po velikoj proizvodnji opijata.

2007. - Više od 70 osoba je poginulo od posledica serije eksplozija u vojnom depou na kilometar od centra Maputa, prestonice Mozambika a više od 300 osoba je ranjeno. Reč je trećem i najgorem incidentu u tom vojnom depou od 1985.

2007. - Započeli su oružani sukobi u Kinšasi, u Kongu, u kojima je stradalo više stotina ljudi tokom višednevnih borbi između režimskih snaga i sledbenika poraženog predsedničkog kandidata Žan-Pjera Bembe, pošto su Bembine snage odbile da izvrše vladinu naredbu o razoružanju.

2010. - U rudarskoj nesreći u jami Raspotočje u blizini Zenice lakše povređeno 13 rudara. U isto vreme, u području Zenice se osetio lakši potres. Uzrok nesreće nije poznat.

2010. - U drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj opoziciona Socijalistička partija pobedila je konzervativce predsednika Nicolasa Sarkozyja.

2010. - Kongres SAD usvojio je Zakon o reformi zdravstvene zaštite, čime je prvi put u istoriji uvedeno besplatno zdravstvo u SAD. Ovim činom ostvareno je jedno od ključnih obećanja predsednika Obame i njegovo usvajanje uzima se kao presedan u istoriji te zemlje.

2011. - Bivši izraelski predsednik Moše Kacav osuđen je pred sudom u Tel Avivu na sedam godina zatvora zbog silovanja i drugih seksualnih delikata. Bio je predsednik Izraela od 2000. do 2007. kada se pod žestokim pritiskom javnosti povukao sa predsedničke funkcije dva meseca pre kraja mandata.

2013. - Jedan od najpoznatijih kubanskih pijanista Bebo Valdes, koji je snimao sa Net King Kolom i bio muzički direktor legendarnog kluba 'Tropikana' u Havani, umro je u Švedskoj u 95. godini.

2016. - U terorističkom napadu u Briselu poginulo je najmanje 34 ljudi, a povređeno je 230 osoba.

2017. - U dva odvojena napada u Londonu kod zgrade Britanskog parlamenta četiri osobe su poginule, a 20 je povređeno.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana