Home Dugme
Meni

Na Ovaj Dan - 06. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 06. marta! Šta se sve nekada dešavalo šestog marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1475. - Rođen je Mikelanđelo Buonaroti, italijanski vajar, slikar, arhitekta i pesnik, jedan od najvećih umetnika u istoriji umetnosti i najpotpunijih predstavnika renesanse u Evropi. Svojim radom pretežno je bio vezan za Firencu i Rim.
Njegova prva značajna dela su 'Pijeta' ('Plač Majke Božje') u crkvi svetog Petra u Rimu, 'Bogorodica s Hristom' u Brižu i 'David', statua visoka 5 metara, u Akademiji u Firenci, a mnogi smatraju da vrhunac njegovog vajarskog stvaralaštva predstavljaju figure za grobnicu pape Julija II ('Mojsije', koji se danas čuva u crkvi San Pjetro in vinkoli u Rimu, i statue robova - 'Okovani rob' i 'Oslobođeni rob', koje se čuvaju u Luvru) i za grobnicu porodice Mediči ('Jutro', 'Veče', 'Dan', 'Noć'). Kao slikar, izradio je, na zahtev pape Julija II, devet epizoda iz Starog zaveta na tavanici Sikstinske kapele u Vatikanu (najčuvenije od njih su 'Rođen jeje Adama', 'Izgnanstvo Adama i Eve iz Raja', likovi sibila, proroka...), a kasnije i džinovski i veličanstveni 'Strašni sud' na začeljnom zidu Kapele, na kom je radio punih sedam godina.

1447. - Tomaso Parentucelli postao je papa Nikola V.

1480. - U Toledu potpisan sporazum kojim je Španija priznala portugalsko osvajanje Maroka, a Portugalija se odrekla pretenzija prema Kanarskim ostrvima.

1521. - Ferdinand Magellan i njegova posada postali su prvi Europljani koji su stigli do Guama u Marijanskim otocima.

1619. - Rođen je Sirano de Beržerak, francuski književnik, veoma smelog i slobodnog duha. Teško ranjen 1640, napustio je vojni poziv u kojem se istakao kao odličan mačevalac i okrenuo se književnosti. Ostavio je jednu komediju, jednu tragediju, ali je naročito poznat po svom delu 'Drugi svet' - putovanja na Mesec i na Sunce. Edmon Rostan ga je opevao u svojoj herojskoj komediji istog imena.

1629. - Nemački car Ferdinand II Habsburški, izdao Edikt o restituciji kojim je protestantskim knezovima naloženo da vrate katoličkoj crkvi sve posede zaplenjene od 1552. Ferdinand III opozvao je taj edikt Vestfalskim mirovnim ugovorom 1648.

1806. - Rođena engleska pesnikinja Elizabeth Barrett Browning

1831. - Premijera opere Mesečarka u Milanu.

1836. - Meksikanci, pod komandom generala Antonija Lopeza de Santa Ane, zauzeli američku tvrđavu Alamo u Teksasu. Tokom opsade koja je trajala 13 dana poginulo je svih 156 Teksašana, među kojima i legendarni Dejvi Kroket.

1853. - Premijera opere 'Travijata' Đuzepa Verdija u Veneciji.

1857. - Američki Vrhovni sud presudio je u slučaju Dreda Scotta, što je vodilo proglašavanju nekoliko ustavnih amandmana.

1874. - Rođen je ruski filozof Nikolaj Aleksandrovič Berđajev, profesor na Moskovskom univerzitetu (1920). Mislilac hrišćanske inspiracije, jedan od najvećih filozofa 20. veka napustio je sovjetsku Rusiju 1922. i postao najpopularniji ruski filozof na Zapadu. Umro je 23. marta 1948. u Francuskoj ('Hrišćanstvo i klasna borba', 'Smisao istorije', 'Filozofija slobode', 'Čovek i mašina', 'O ropstvu i slobodi čoveka').

1882. - Knez Milan Obrenović proglasio Srbiju kraljevinom, a sebe kraljem.

1899. - Bayer je registrirao aspirin kao zaštitni znak.

1900. - Umro je nemački inženjer Gotlib Vilhelm Dajmler, koji je 1883. konstruisao prvi automobilski benzinski motor. Osnovao je 1890. kompaniju 'Dajmler Motoren-Gezelssaft', koja se 26 godina posle njegove smrti ujedinila s fabrikom Karla Benca u kompaniju 'Dajmler-Benc', proizvođača prestižnih automobila 'mercedes'.

1909. - U Beogradu je osnovan Savez srpskih vitezova, što je bio prvi pokušaj organizovanja sportskog života na širem planu, ujedinjavanju i objedinjavanju sportskih organizacija i članstva. Savez se, nažalost, ugasio već početkom 1910. godine, a ubrzo potom je osnovan Srpski olimpijski klub.

1912. - Italijanska vojska je prva upotrebila vazduhoplove u borbi, pošto su dva cepelina bombardovala turske vojnike ulogorene u Janzuru.

1914. - U Novom Sadu osnovan Fudbalski klub Vojvodina.

1926. - Rođen je poljski filmski režiser Andžej Vajda, čiji je izrazito ekspresionistički postupak utemeljio subjektivni realizam i bio glavna vrijednost 'crne serije' poljskog filma pedesetih godina XX vijeka. Filmovi: 'Generacija', 'Kanal', 'Pepeo i dijamant', 'Lotna', 'Samson', 'Prah', 'Svadba', 'Obećana zemlja', 'Čovek od mramora', 'Gospođice iz Vilka' ...
1927. - Rođen je kolumbijski književnik Gabrijel Garsija Markes. Pisac 'magičnog realizma', žanra koji meša mitove, magiju i realnost, najviše je doprineo da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina XX veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. Dela su mu: 'Sto godina samoće', 'Ljubav u vreme kuge' ...

1930. - Umro je nemački admiral Alfred fon Tirpic, koji je kao ministar mornarice od 1897. do 1916. doprinio izgradnji moćne ratne flote Nemačke. Ratnu mornaricu je gradio radi obračuna s Velikom Britanijom, uz snažnu podršku cara Vilhelma Drugog, i u Prvom svetskom ratu je izazvao neograničeni podmornički rat, uključujući potapanje trgovačkih brodova. Napisao je memoare 'Sećanja'.

1941. - U Drugom svetskom ratu Krunski savet Kraljevine Jugoslavije, donio odluku da Jugoslavija pristupi Trojnom paktu, pod uslovom da joj Nemačka i Italija garantuju nepovredivost teritorije.

1944. - Poletevši iz vazduhoplovnih baza u Velikoj Britaniji, 658 američkih bombardera započeli su danonoćno bombardovanje Berlina.

1945. - Umrla je srpska slikarka Milena Pavlović-Barili, umetnik rafinirane kulture, koja je slikala u nadrealističkom maniru, s posebnim osećanjem za prostor i poetičnu atmosferu. Pod uticajem renesansnih majstora, insistirala je na preciznosti, jasno artikulisanom crtežu, naglašenoj linearnosti. Život je provela između dva sveta - majke Danice i oca Bruna Barilija, italijanskog kompozitora i muzičkog kritičara, to jest, između patrijarhalne Srbije i velikih kulturnih centara Evrope. Završila je Umetničku školu u Beogradu, studirala u Minhenu, živela u Rimu i Parizu. U SAD je otišla 1939, gde je bila ilustrator modnog časopisa 'Vog' i scenograf i kostimograf u njujorškim pozorištima. Od posledica pada s konja umrla je u Njujorku u 36. godini života.

1946. - Francuska priznala Vijetnam kao nezavisnu državu u okviru Indokineske federacije.

1949. - Radio Beograd prvi put emitovao humorističku emisiju 'Veselo veče', koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

1950. - Umro je francuski državnik Alber Lebren, predsednik Francuske od 1932. do 1940. Kao poslednji predsednik Treće republike, posle nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, nateran je da vlast preda marionetskoj vladi maršala Anrija Filipa Petena.

1953. - Georgij Maljenkov je posle smrti Josifa Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1957. - Bivše britanske kolonije Zlatna Obala i Togoland ujedinjene su u državu pod nazivom Gana, koja je stekla nezavisnost u okviru Komonvelta, čime je počeo talas dekolonizacije u Africi.

1964. - Četvrti razvod Elizabet Tejlor - od Edi Fišera.

1967. - Svetlana Alilujeva, Staljinova ćerka, zatražila je politički azil u SAD.

1967. - Umro je mađarski kompozitor Zoltan Kodalj, uz Belu Bartoka najznačajniji mađarski muzički stvaralac XX veka. Napisao je studije o mađarskom muzičkom folkloru i izdao zbirke narodnih pesama. Dela su mu: 'Psalmus hungaricus', 'Hari Janoš', 'Igre iz Galante' ...

1970. - Iz Komunističke partije Čehoslovačke isključen njen bivši lider Aleksander Dubček.

1970. - Bitlsi su izdali pesmu 'Let it Be' u Engleskoj.

1973 - Umrla je američka književnica Perl Bak, koja se proslavila romanima u kojima je opisala život u Kini: 'Dobra zemlja', 'Istok , Zapad' 'Zmajevo seme'. Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1938.

1980. - Francuska književnica belgijskog porekla Margerit Jursenar postala prva žena član Francuske akademije.

1983. - Helmut Kol izabran je za zapadnonemačkog kancelara.

1987. - Britanski trajekt M/S Herald of Free Enterprise prevrnuo se dok je napuštao luku u Zeebruggeu, Belgija, pri čemu je poginulo 193 ljudi.

1992. - 'Mikelanđelo', jedan od najopasnijih kompjuterskih virusa, napao je hiljade kompjutera širom sveta.

1993. - Pripadnici angolskog pobunjeničkog pokreta UNITA zauzeli su Huambo, drugi po veličini grad u Angoli, nakon dvomesečnih borbi s vladinim snagama.

1994 - Umrla je grčka glumica Melina Merkuri, veoma angažovana šezdesetih godina 20. veka u borbi protiv vojne hunte u Grčkoj, potom ministar kulture u vladi grčkih socijalista. Filmovi su joj: 'Nikad nedeljom', 'Fedra', 'Ciganin i džentlmen' ...

1999. - Na severu Kambodže, uz granicu s Tajlandom, uhapšen Ta Mok, poslednji od vođa maoističkog gerilskog pokreta Crveni Kmeri.

2001. - Tokom hodočašća u Meku, u jurnjavi vernika su poginula 34 muslimanska hodočasnika.

2002. - Vlasti u Indiji uspostavile kontrolu nad zapadnom indijskom državom Gudžarat, nakon jednonedljenih sukoba Indusa i Muslimana u kome je poginulo 803 osobe, uključujući i 58 Indusa koji su živi izgoreli u vozu kojeg je zapalila jedna muslimanska banda, što je i bio uzrok sukoba.

2003. - U udesu alžirskog putničkog aviona 'Er Alžir' odmah po poletanju sa aerodroma Tamanraset (Alžir), poginule su 102 osobe.

2004. - Umro je najpoznatiji brazilski plejboj Žoržinjo Genl koji je osvojio poznate lepotice među kojima su Merilin Monro, Romi Šnajder, Džejn Mensfild, Rita Hejvort i Anita Ekberg.

■ 2005. - U SAD je umro fizičar i laureat Nobelove nagrade Hans Bete koji je pobegao iz nacističke Nemačke, a zatim postao ključna figura u razvoju prve atomske bombe.

2006. - Vladika vranjski Pahomije oslobođen optužbe za protivprirodni blud nad maloletnim dečacima.

2006. - Na 78. dodeli Oskara nagradu Najbolji film dobio film 'Fatalna nesreća' - 'Crash'.

2007. - U samoubilačkom bombaškom napadu u iračkom gradu Hili, južno od Bagdada ubijeno je 115 šiitskih hodočasnika, koji su se uputili u sveti grad Kerbalu.

2007. - Francuski sociolog i filozof Žan Bodrijar, autor niza značajnih analitičkih uvida o modernom društvu, politici i kulturi, umro je u Parizu u 77. godini. Najvažnije knjige: Simbolička razmena i smrt (1976), Zaboravite Fukoa (1977), O zavođenju (1979), Simulakrumi i simulacije (1981), Fatalne strategije (1983), Iluzija kraja (1992), Savršeni zločin (1994), Totalni ekran (1997), Duh terorizma 2002).

2012. - Umro je Robert B. Šerman pisac Diznijevih filmskih klasika. Zajedno sa svojim bratom Ričardom komponovao je pesme za brojne Diznijeve filmove, među kojima su 'Knjiga o džungli', 'Meri Popins' za koju su osvojili dve nagrade Oskar i jednu nagradu Gremi, 'Aristokrate' i 'Čiti Čiti Beng Beng'.

2017. - Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je modifikovanu verziju dekreta o privremenoj zabrani putovanja za šest većinski muslimanskih zemalja, čiju je prvobitnu verziju zabranio federalni sud. Građanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena je blokiran ulaz u SAD na 90 dana. Irak je uklonjen s liste nakon što je pristao da sarađuje s američkom vladom i zabrani svojim građanima da apliciraju za vize.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana