Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Ovaj Dan - 05. Mart

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 05. marta! Šta se sve nekada dešavalo petog marta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1133. - Rođen je engleski kralj Henri Drugi Plantagenet, osnivač dinastije Plantageneta, koji je tokom vladavine od 1154. do smrti 1189. ograničio sudsku vlast Crkve i reformom sudstva znatno ojačao kraljevsku vlast. Prije stupanja na engleski presto, 1150. godine postao je vojvoda od Normandije, 1151. grof od Anžuja, a 1152. vojvoda od Akvitanije.
Započeo je osvajanje Irske i proširio vlast Engleske na zapadne dijelove Francuske, ali je njegovu vladavinu karakterisao i niz sukoba koji su mu poljuljali autoritet. Naredio je 1170. pogubljenje kenterberijskog nadbiskupa Tomasa Beketa, svojevremeno bliskog prijatelja, zbog toga što je odbio da položi zakletvu na kraljeva "Klarendonska pravila" o odnosima crkve i države, protiveći se ograničavanju crkvene vlasti. Oštro se sukobljavao i sa suprugom Elinor od Akvitanije koju je 1174. bacio u tamnicu, i sinovima, budućim kraljevima Ričardom Prvim "Lavlje Srce" i "Džonom Bez Zemlje" , optužujući ih za zavjeru protiv njega.

1496. - Engleski kralj Henri VII primio u službu italijanske pomorce Đovanija i Sebastijana Kabota kako bi za englesku krunu otkrili nove zemlje. Njih dvojica 1497. stigla do Severne Amerike.

1512. - Rođen je Gerardus Merkator, holandsko-flamanski geograf i kartograf, konstruktor poznate Merkatorove projekcije (1569), osnivač nove kartografske škole. Njegovo životno delo, prvi 'Svetski atlas', pojavilo se 1595. godine.

1534. - Umro je italijanski slikar Antonio Alegri da Koređo, koji je obrađivao religiozne i mitološke teme. NJegovo slikarstvo je raznježeno, senzualno i dekorativno, s osjećanjem za odnose svijetlo-tamno, što je uočljivo u najznačajnijim djelima: freskama u crkvi Svetog Jovana u Parmi, slikama "Mistično vjenčanje Svete Katarine", "Jupiter i Antiopa", "Leda", "Bogorodica sa Svetim Đorđem".

1684. - Nemačka, Poljska i Venecija u Lincu formirale Svetu ligu protiv Turske.

1696. - Rođen je slikar Đovani Batista Tijepolo, jedan od poslednjih velikana venecijanskog slikarstva. Njegovi glavni radovi, freske velikih dimenzija, rađene u maniru kasnog rokokoa, nalaze se u nadbiskupskoj palati u Udinama, u palati Labija u Veneciji, u biskupskoj rezidenciji u Vircburgu i u kraljevskoj palati u Madridu.

1770. - U Bostonu došlo do sukoba engleskih vojnika i američkih patriota, tzv. Bostonskog pokolja. Ubijeno je pet demonstranata i taj događaj je ubrzao američki rat za nezavisnost.

1824. - Britanija je službeno objavila rat Burmi, čime je započeo Prvi anglo-burmanski rat.

1827. - Umro je italijanski fizičar Alesandro Volta koji je pronašao elektrofor (1775), galvanski element, bateriju galvanskih elemenata (Voltin stub). Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime - Volt (oznaka V), Voltamper (oznaka VA), Voltin luk.

1827. - Umro je francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer Simon Laplas, koji je dokazao nepromjenljivost srednjih udaljenosti planeta od Sunca, izučavao porijeklo velikih nejednakosti Jupitera i Saturna, stabilitet Sunčevog sistema, oblik Zemlje, eliptičnost putanja planeta, plimu i oseku. Dela su mu: "Nebeska mehanika", "Prikaz sistema svijeta", "Analitička teorija vjerovatnoće", "Pregled istorije astronomije".

1832. - U Beogradu počela da radi prva štamparija u Srbiji, prva štampan knjiga bila 'Sabor istine i nauke' Jovana Stejića. Štamparija kupljena u Rusiji i dopremljena u Beograd u maju 1831.

1856. - Londonsko pozorište 'Kovent garden' uništeno u požaru.

1868. - C. H. Gould patentirao je heftalicu u Engleskoj.

1916. - Španski prekookeanski putnički brod 'Princ od Astorije' potonuo za nekoliko minuta pošto je udario u stijenu blizu obale Brazila. Od 588 putnika i članova posade 455 izgubilo život.

1918. - Boljševička Rusija premestila je glavni grad iz Petrograda u Moskvu.

1924. - Computing-Tabulating-Recording Corp postaje IBM.

1933. - Nacionalsocijalistička radnička partija Adolfa Hitlera osvojila većinu u nemačkom Rajhstagu.

1936. - Poleteo je prvi prototip čuvenog britanskog lovačkog aviona Spitfajer.

1945. - Američke trupe u Drugom svetskom ratu ušle u Keln.
1946. - Vinston Čerčil je u svom dugom govoru na Westminster Collegeu u Fultonu (država Misuri - SAD), prvi put upotrebio izraz 'gvozdena zavesa'.

1953. - Sovjetski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev preminuo je u 62. godini. Bio je jedan od najoriginalnijih sovjetskih muzičkih stvaralaca. Završio je Petrogradski konzervatorijum 1914. kao učenik Rimskog-Korsakova i Ljadova. Najznačajnija dela: opere 'Semjon Kotko', 'Rat i mir', baleti 'Romeo i Julija', 'Pepeljuga', kantata 'Aleksandar Nevski'...

1953. - Umro je sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili - Staljin. Kao generalni sekretar Komunističke partije od 1922. do smrti bio je neprikosnoveni vladar SSSR-a i lider komunističkog sveta. U partijskim 'čistkama' od 1934. eliminisao je političke protivnike, a svojom politikom doprineo je zaoštravanju međunarodnih odnosa u vreme Hladnog rata i narušio ugled SSSR-a stečen značajnom ulogom u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu. Rezolucijom Informbiroa pokušao je 1948. da Jugoslaviju podredi sovjetskoj kontroli.

1956. - Film 'King Kong' prvi put je prikazan na TV-u.

1959. - Održana 16. dodela 'Zlatnog globusa';

1960. - Predsednik Ahmed Sukarno raspustio parlament Indonezije.

1960. - Alberto Korda snimio je kultnu fotografiju Guerrillero heroico koja prikazuje marksističkog revolucionara Che Guevaru.

1964. - Umro je prvi filmski snimatelj na Balkanu, Milton Manaki koji je 1905. počeo filmskom kamerom da beleži događaje. Poseban dokumentarni značaj ima reportaža o boravku poslednjeg turskog sultana Abdula Hamida II 1911. u Bitolju, snimci rumunskog i grčkog kralja, bugarskog cara, događaji iz vremena mladoturske revolucije, balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata.

1966. - Svi putnici i članovi posade, njih 124, poginuli kada je britanski putnički avion udario u japansku planinu Fudži.

1970. - Ratifikacijom povelja u Moskvi, New Yorku i Londonu, stupio je na snagu sporazum o zabrani upotrebe atomskog oružja.

1975. - Kuvajt nacionalizovao naftnu industriju, uključujući imovinu britanskih naftnih kompanija.

1976. - Britanska funta prvi put je imala vrednost manju od 2 dolara.

1979. - Stephen P. Synott otkrio jupiterov satelit Tebe.

1983. - Na izborima u Australiji laburisti Boba Houka pobedili liberale Malkoma Frejzera.

1984. - Umro je italijanski pevač Tito Gobi, operski bariton svetskog ugleda. Proslavio se ulogom u "Toski" Đakoma Pučinija, u kojoj mu je partner bila Marija Kalas.

1986. - Izašao je prvi broj tabloida 'Today', prvih britanskih nacionalnih novina u boji.

1993. - Minut posle poletanja sa skopskog aerodroma srušio se makedonski putnički avion 'Foker 100'. Poginulo 77 od 97 putnika i članova posade.

1994. - Napravljen je najveći milk-šejk - 1.955 galona, to jest, 8.611 litara. Bio je to, inače, čokoladni šejk.

1995. - U Sankt Petersburgu pronađen je grob ruskog cara Nikolaja i cele carske porodice ubijene za vreme revolucije.

1996. - Predsednik SAD Bil Klinton poslao u Izrael vrhunsku opremu za otkrivanje podmetnutih bombi i grupu tehničkih eksperata kao pomoć u borbi protiv arapskih islamskih terorista.

1998. - U napadu tamilskih pobunjenika, koji su u glavnom gradu Šri Lanke, Kolombu, aktivirali eksploziv u jednom autobusu, poginulo 37, povređeno oko 250 ljudi.

1998. - U sukobima sa srpskim snagama bezbednosti na Kosovu je ubijen Adem Jašari, jedan od glavnih vođa ilegalne Oslobodilačke vojske Kosova.

1999. - Odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala, grad Brčko dobio je status distrikta pod suverenitetom Bosne i Hercegovine, što je izazvalo oštre proteste u Republici Srpskoj, srpskom entitetu u BiH.

1999. - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Karlos Vestendorp smijenio predsednika Republike Srpske Nikolu Poplašena s obrazloženjem da ugrožava krhki mirovni proces.

2001. - Predsednici Jugoslavije i Republike Srpske Vojislav Koštunica i Mirko Šarović u Banjaluci potpisali Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih veza Jugoslavije i RS.

2003. - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon o normalizaciji trgovinskih odnosa SAD sa Srbijom i Crnom Gorom.

2006. - Održana 78. dodela 'Oscara'.

2006. - Bivši predsednik RS Krajine Milan Babić počinio samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

2013. - Umro je predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji je na vlast došao 1998, preživeo puč 2002. i nakon čega još dva puta reizabran. Ugo Čaves ostaće upamćen po konfiskaciji imovine velikih stranih naftnih kompanija, ali pre svega, kao veliki protivnik zapada i okoreli socijalista. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao ga je posthumno ordenom Republike Srbije na lenti.

2018. - Severni deo Sirije, opustošen ofanzivom na položaje ekstremističke organizacije Islamska država, napustilo je 65.000 ljudi, saopštile su Ujedinjene nacije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana