Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 19. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 19. januara! Šta se sve nekada dešavalo devetnaestog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je Bogojavljenje, hrišćanski praznik u spomen na dan kad je Jovan Krstitelj na reci Jordan krstio Isusa Hrista. Prema predanju, dok je Hristos izlazio iz vode, otvorila su se nebesa i na njega se, u obliku goluba, spustio Duh sveti rekavši: 'Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji'. To je označilo objavljivanje Bogočoveka i njegovo javno uvođenje u spasiteljsku dužnost.

379. - Rimska vojska okupljena u Sirmijumu, današnja Sremska Mitrovica, proglasila za cara istočnog dela carstva Teodosija I.

399. - Rođena je Pulherija, vizantijska carica i hrišćanska svetica.

840. - Rođen je Mihailo III, vizantijski car.

1419. - U Stogodišnjem ratu Francuske i Engleske grad Ruan predao se engleskom kralju Henriju V, koji je time okončao osvajanje Normandije.

1736. - Rođen je Džejms Vat, škotski inženjer i fizičar, pronalazač prve parne mašine. Osnovao je prvu fabriku za izradu parnih mašina u blizini Birmingema. Umro je 1819. godine.

1747. - Rođen je nemački astronom Johan Elert Bode, koji je pomoću niza brojeva vrlo približno ustanovio srednju udaljenost prvih sedam planeta od Sunca. Bio je direktor Berlinske opservatorije i pokrenuo je 1774. godine 'Berlinski astronomski godišnjak', koji je izlazio do 1957.

1785. - Umro je srpski pisac, istoričar, bogoslov, izdavač, prevodilac, leksikograf, botaničar i farmaceut Zaharija Stefanović Orfelin, jedan od najprosvećenijih Srba XVIII veka. Rođen je 1726. u Vukovaru, školovao se u Budimu, Beču i Veneciji. Pisao je pesme (najpoznatija je 'Plač Serbiji'), napisao 'Večni kalendar', u kojem se prvi put kod nas govori o astronomskoj nauci, a najznačajnije njegovo književno delo je 'Život Petra Velikog' u dve knjige. Bio je pionir i u umetnosti, jedan od prvih srpskih kaligrafa i bakrorezaca. Radio je i geografske karte i grbovnike, crtao i rezao naslove i ukrase na knjigama, portrete, pejzaže i alegorijske figure. Najvažnije radove te vrste objavio je 1778. u 'Kaligrafiji', što mu je donelo članstvo u bečkoj Umetničkoj akademiji.

1795. - U Holandiji je proglašena Batavijska republika, čime je zvanično okončano postojanje Holandske republike.

1798. - Rođen je francuski filozof i matematičar Ogist Kont, jedan od osnivača filozofije pozitivizma i nauke o društvu - sociologije. Želio je da reformiše nauku, filozofiju i religiju tako da odgovaraju 'pozitivnom stadijumu' razvoja društva, jer je smatrao da su 'teološki' i 'metafizički' stadijum 'istorijski zastarjeli'. Dela su mu: 'Kurs pozitivne filozofije', 'Rasprava o celini pozitivizma', 'Sistem pozitivne politike', 'Pozitivistički katehizam'.

1806. - Ujedinjeno Kraljevstvo je zauzelo Rt dobre nade.

1807. - Rođen je američki general Robert Edvard Li, komandant armije Severne Virdžinije u građanskom ratu u SAD od 1861. do 1865, najsposobniji vojskovođa tog rata. Predvodeći južnjačke trupe, pobedio je vojsku Severa u bitkama kod Ričmonda i Frederiksburga 1862. i kod Čanselorsvila 1863, ali je, suočen s neuporedivo nadmoćijom armijom Severa, morao da kapitulira 9. aprila 1865.

1809. - Rođen je Edgar Alan Po, pesnik, pripovedač i teoretičar književnosti, jedan od najistaknutijih predstavnika romantizma u istoriji američke književnosti. Njegova poezija zna samo za osećanje duboke sete i tuge i odlikuje se zvučnošću i muzikalnošću čudesno onomatopejskih stihova. Dela su: pesme 'Gavran', 'Anabel Li', 'Eldorado', 'Grad u moru', 'U snu san', 'Julaluma'', pripovetke 'Bunar i klatno', 'Pad kuće Ušera', 'U dubinama Malstrema', 'Mačka Crvene smrti', 'Crna mačka', 'Vilijem Vilson', poetički spisi 'Filozofija kompozicije', 'Pesničko načelo', 'Marginalije'.

1813. - Rođen je engleski inženjer Henri Besemer, koji je 1855. pronašao postupak prerade sirovog gvožđa u čelik, nazvan 'Besemerov postupak'. Čeličana koju je 1859. podigao u Šefildu i sada proizvodi čelik.

1839. - Britanska istočnoindijska kompanija je zauzela Aden.

1839. - Rođen je francuski slikar Pol Sezan. U mladosti je bio pod uticajem baroka, romantizma i impresionizma, ali je uspio da pronađe sopstveni put kad se povukao u rodni grad Eks-an-Provans. Uradio je više stotina slika, uključujući remek dela: 'Kuće obešenog', 'Plave vaze', 'Kartaša', 'Autoportreta', 'Zaliva pred Estakom', 'Planine Sent-Viktoar', 'Kupačice'.

1853. - U Rimu prvi put izvedena Verdijeva opera Trubadur.

1865. - Umro je francuski ekonomista i politički filozof Pjer Žozef Prudon, čija je doktrina postala osnova kasnijih radikalnih i anarhističkih teorija. Takođe je smatrao da komunizam guši nezavisnost ljudi.

1878. - Srpska vojska u srpsko-turskom ratu osvojila Vranje.

1899. - Velika Britanija i Egipat uspostavili zajedničku kontrolu nad Sudanom.

1902. - Rođen je srpski vizantolog ruskog porekla Georgije Ostrogorski, osnivač vizantologije na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i direktor njenog Vizantološkog instituta, vizantolog svetskog glasa. Najviše je proučavao ekonomsku i socijalnu istoriju Romeje (Vizantija) i vizantijsko-južnoslovenske odnose. Uređivao je zbirku 'Vizantijski izvori za istoriju naroda Jugoslavije' i 'Zbornik radova Vizantološkog instituta'. Napisao je više od 170 radova koji se odlikuju suptilnom analizom i snažnom sintezom.
1916. - Na grčko ostrvo Krf u Jonskom moru počele da stižu prve jedinice srpske vojske posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Do aprila na Krf prebačeno oko 140.000 vojnika.

1916. - Kralj Nikola I nakon austrougarske invazije napustio Crnu Goru.

1918. - Boljševici u Petrogradu raspustili Ustavotvornu skupštinu Rusije.

1919. - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca u Srbiji i Crnoj Gori zamenila Julijanski kalendar Gregorijanskim, koji je u drugim delovima novostvorene države već bio u upotrebi. Srpska pravoslavna crkva zadržala Julijanski kalendar.

1920. - Rođen je peruanski diplomata Havijer Peres de Kueljar, koji je 1982. izabran za generalnog sekretara UN. Tokom deset godina na tom položaju stekao je reputaciju tihog, ali upornog predvodnika svetske organizacije.

1938. - Vazduhoplovstvo generala Fransiska Franka bombardovalo, u Španskom građanskom ratu, Barselonu i Valensiju. Poginulo najmanje 700 ljudi.

1938. - Umro je srpski pisac cincarskog porekla Branislav Nušić, najveći srpski komediograf, član Srpske kraljevske akademije, koji je briljantno naslikao srpsku provinciju pod dinastijom Obrenovića i Beograd s početka 20. veka i između dva svetska rata. Studirao je pravo u Gracu i Beogradu, a kao diplomata je radio u konzulatima Srbije u Solunu, Bitolju, Skoplju i Prištini.

1942. - U Drugom svetskom ratu dolazi do invazije japanskih snaga na Burmu.

1943. - Rođena je američka pevačica Dženis Džoplin, najpoznatija bela pevačica bluza šezdesetih godina XX veka. Umrla je u oktobru 1970. zbog prekomernog konzumiranja droge.

1945. - Sovjetska Crvena armija u prodoru ka Berlinu u II svetskom ratu zauzela poljski grad Krakow.

1949. - Britanski sindikati istupili iz svetske sindikalne federacije, što su ubrzo učinili i sindikati drugih zapadnih zemalja. Iste godine osnovana je 'Međunarodna konfederacija slobodnih radničkih sindikata', pa je na osnovu blokovske podele sveta nastao rascep i u međunarodnom sindikalnom pokretu.

1966. - Indira Gandi izabrana za premijerku Indije. Ekstremisti, pripadnici njenog ličnog obezbeđenja, ubili su je 31. novembra 1984. ispred rezidencije u Nju Delhiju.

1969. - Preminuo student Jan Palach, tri dana nakon što se spalio u Pragu iz protesta protiv sovjetske intervencije tokom praškog Proleća 1968.

1974. - Iz Kine pod optužbom za špijunažu proterano pet sovjetskih građana, uključujući jednog diplomatu i dva člana osoblja ambasade SSSR u Pekingu, što je bio još jedan znak ozbiljnog zahlađenja sovjetsko-kineskih odnosa.

1978. - U Folksvagenovoj fabrici u Emdenu proizvedena poslednja 'buba', proizvodnja nastavljena u Južnoj Americi sve do 2003. godine.

1983. - Umro je srpski lekar i pisac Aleksandar Kostić, profesor histologije i embriologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i dugogodišnji urednik 'Biblioteke za seksualna pitanja'. Autor je grandioznog medicinskog rečnika prevedenog na više jezika.

1983. - U Boliviji uhapšen ratni zločinac Klaus Barbi, zloglasni nacistički šef Liona u Francuskoj pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu.

1983. - Klaus Barbie, bivši šef Gestapoa u Lyonu i traženi nacistički ratni zločinac (nadimak 'Mesar od Lyona'), uhapšen je u Boliviji, gde je živio kao Klaus Altman.

1989. - SSSR saopštio da će jednostrano povući iz Evrope deo nuklearnih raketa kratkog dometa.

1991. - Od eksplozije iračkih raketa tipa 'skad' u izraelskom gradu Tel Aviv ranjeno je najmanje 17 ljudi.

1993. - Prve američke jedinice napustile Somaliju posle neuspele intervencije SAD u toj afričkoj zemlji.

1995. - Ruske trupe zauzele predsedničku palatu u Groznom, glavnom gradu Čečenije.

2000. - U egzilu u Tunisu je umro bivši italijanski premijer Betino Kraksi, koji je napustio Italiju 1994. nakon što je optužen za korupciju.

2000. - Nemački list 'Frankfurter rundšau' razgolitio laži NATO i njegovog komandanta u Evropi generala Veslija Klarka posle bombardovanja putničkog voza na mostu preko Južne Morave u Grdeličkoj klisuri u aprilu 1999, kad je ubijeno najmanje 55 civila. Posle tog zločina usred dana i pri vedrom vremenu Klark je na osnovu video-snimka ubeđivao novinare da pilot nikako nije mogao da izbegne voz koji se 'iznenada pojavio'. Nemački list je angažovao eksperte koji su nepobitno dokazali da je 'Klarkov snimak' ubrzan 4,7 puta i da je pilot prvog aviona, koji je pogodio voz, imao najmanje 40 sekundi da obavesti pilota druge letelice da je na mostu voz. Prema Klarkovoj verziji, reč je bilo o samo jednom avionu, koji je ispalio dva projektila, a pilot je morao da reaguje za manje od sekunde.

2001. - SAD ukinule ekonomske sankcije protiv Jugoslavije, čime su se stekli uslovi za obnavljanje ekonomskih veza dve zemlje, što je bila jedna od poslednjih naredbi tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona.

2002. - Umro je Marti Mietunen (94), koji je, kao član Partije centra, od 50-tih do kasnih 70-tih bio član nekoliko vlada u Finskoj, a potom i premijer u više mandata.

2003. - Umrla je Fransoaz Žiru poznata novinarka, koja je pisala o politici, seksu i feminizmu. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina 'El', a potom i suosnivač vodećeg nedeljnika 'L'Ekspres' - 1953. godine. Žiru je bila prvi francuski ministar za ženska pitanja.

2003. - Vlasti u Indiji su saopštile da je od veoma velike hladnoće u delovima Indije, Bangladeša i Nepala, od decembra 2002. umrlo 1.300 ljudi širom tog regiona.

2006. - Umro je veteran soula Vilson Piket poznat po hitovima 'Mustang Sallhy', 'In the Midnight Hour' i 'Fanky Broadway'.

2006. - U padu slovačkog vojnog aviona Antonov An-24 u Mađarskoj na letu sa Kosova i Metohije poginulo su 42 osobe.

2006. - NASA lansirala najbržu svemirsku letelicu u okviru misije Novi horizonti, što je prva misija posvećena Plutonu.

2007. - U Istanbulu je ubijen novinar Hrant Dink, istaknuti član jermenske zajednice u Turskoj i česta meta nacionalističkih napada zbog izjava o genocidu nad Jermenima u Prvom svetskom ratu.

2007. - Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji, Telekom Srbija i zvanično postao većinski vlasnik Telekoma Srpska, sa 65% akcija državnog kapitala otkupljenih od Republike Srpske za 646 miliona evra.

2009. - Advokat Stanislav Markelov i novinarka Nove Gazete Anastasija Baburova, koja je radila na istraživanju neonacističkih grupa u Rusiji, ubijeni su u Moskvi.

2011. - Evropski parlament usvojio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Rezolucijom o Srbiji podržao dalje evrointegracije Republike Srbije.

2013. - Četvorodnevna kriza sa taocima u gasnom postrojenju na jugu Alžira okončana je upadom specijalnih alžirskih snaga. U obračunu su poginula 32 ekstremista i 23 taoca, dok je 107 stranih talaca i 685 Alžiraca oslobođeno.

2015. - Umro je profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Francuskoj Predrag Simić.

2016. - Umro je Etore Skola, italijanski reditelj više od 40 igranih i dokumentarnih filmova, od kojih su najpoznatiji 'Dobar, loš, zao', 'Poseban dan' i 'Viva Italia'.

2017. - Lavina je udarila u hotel na planini Gran Saso u italijanskom regionu Abruco i usmrtila 29 ljudi.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse