Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 12. Januar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 12. januara! Šta se sve nekada dešavalo dvanaestog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
475. - Bazilisk postaje vizantski car.

812. - Izaslanici vizantijskog cara Mihaila I Rangabe sklopili mir u Ahenu s franačkim carem Karlom Velikim, posle više od decenije rata Vizantije i Franačkog carstva. Jedan od uzroka rata bilo je to što je rimski papa, potraživši oslonac u Franačkom carstvu, krunisao Karla Velikog.

1519. - Umro je Maksimilijan I, nemački kralj od 1493. i rimsko-nemački car od 1508, kada je tu titulu uzeo uz pristanak pape Julija II, mada ga papa nikada nije krunisao. Od tada su nemački kraljevi odmah po svom izboru za kralja uzimali carsku titulu. Tokom njegove vladavine Habsburgovci su ženidbenim vezama postali najmoćnija dinastija u Evropi.

1628. - Rođen je francuski pisac Šarl Pero, autor čuvene zbirke bajki 'Vilinske priče', koja sadrži širom sveta poznate bajke 'Mačak u čizmama', 'Crvenkapa', 'Plavobradi', 'Uspavana lepotica'.

1755. - Carica Jelisaveta otvorila je prvi ruski univerzitet.

1773. - U Čarlstonu je otvoren prvi muzej u SAD.

1829. - Umro je nemački pisac Fridrih fon Šlegel, najznačajniji teoretičar nemačkog romantizma. S bratom Vilhelmom uređivao je glavni romantičarski časopis 'Aneteum'. Pored radova o antičkoj književnosti, pisao je eseje, pesme i pripovetke, a u romanu 'Lucinda' propagira romantičarsku ideju slobodne ljubavi. Njegova 'Istorija stare i nove književnosti' jedan je od prvih pregleda celokupne svetske literature.

1852. - Rođen je francuski maršal Žozef Žak Sezer Žofr, tvorac ratnog plana Francuske u Prvom svetskom ratu i pobednik odsudne bitke na Marni 1914. Krajem 1916. smenjen je s položaja glavnokomandujućeg francuskih armija zbog neuspeha u operacijama 1915. i 1916. godine.

1863. - Na sednici Dalmatinskog sabora koja je održana ovog dana Narodna je stranka, na čelu s Mihovilom Pavlinovićem, zauzela se za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u Saboru, školstvu, sudstvu i vladinim uredima.

1876. - Rođen je italijanski kompozitor nemačkog porekla Ermano Volf - Ferari, obnovitelj italijanske komične opere, koji je komponovao uglavnom prema komedijama italijanskog pisca Karla Goldonija. Komponovao je i instrumentalne kompozicije i kantate. Dela su mu: opere 'Četiri grubijana', 'Radoznale žene', 'Škola za očeve', 'Suzanina tajna'.

1876. - Rođen je američki pisac Džek London. Napisao je oko 50 pripovedaka i romana među kojima su najpoznatiji 'Zov divljine' i 'Beli očnjak'.

1878. - Rođen je Ferenc Molnar, mađarski književnik, jedan od tvoraca modernog mađarskog publicističkog stila. Naročito je poznat kao pisac pozorišnih komada, koji se zbog izvanredne tehnike, duhovitosti i efekata prikazuju u celom svetu. Glavna dela: roman 'Dečaci Pavlove ulice' i pozorišna legenda 'Liliom'. Umro je 1952. godine.

1879. - Počeo je rat između Britanaca i plemena Zulu.

1893. - Rođen je nemački ratni zločinac Herman Vilhelm Gering, rajhsmaršal Trećeg rajha i osnivač zloglasne nacističke tajne političke policije Gestapo. Kao ministar vazduhoplovstva naređivao je bombardovanje nezaštićenih gradova i masovno ubijanje civila u Drugom svetskom ratu. Posle smrtne presude koju mu je zbog ratnih zločina izrekao Međunarodni sud u Nirnbergu, uoči njenog izvršenja u oktobru 1946. oduzeo sebi život ispivši otrov.

1899. - Rođen je švajcarski biohemičar Paul Herman Miler, koji se bavio istraživanjem zaštite biljaka. Godine 1939. otkrio je insekticidno delovanje DDT.
Dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu 1948.

1906. - Počeo Carinski rat između Kraljevine Srbije i Austrougarske monarhije.

1908. - S Ajfelovog tornja odaslana je prva radijska poruka na veću udaljenost.

1932. - Heti Karavej postala prva žena izabrana u Senat SAD-a.

1940. - Rusija bombardirala finske gradove.

1942. - Italijanski guverner okupirane Crne Gore u Drugom svetskom ratu, general Pircio Biroli, naredio je da se za jednog ubijenog ili ranjenog oficira strelja 50, a za podoficira ili vojnika 10 civila.

1945. - SSSR započeo veliku ofenzivu u istočnoj Europi protiv nacista.

1948. - Otvoren je prvi hipermarket u Velikoj Britaniji.

1953. - Skupština Jugoslavije usvojila nov Ustav. Ukinuto Veće naroda i formirano Veće proizvođača, čime je izgubljeno nacionalno obeležje institucionalne skupštinske strukture.

1964. - U Zanzibaru, mesec dana pošto je zemlja stekla nezavisnost, zbačen sa vlasti sultan i proglašena republika s predsednikom Abeidom Karumeom. Četiri meseca kasnije Zanzibar se ujedinio s Tanganjikom u Tanzaniju.

1969. - Izašao je prvi album engleske skupine Led Zeppelin pod naslovom Led Zeppelin, s jedinstvenim sklopom zvukova bluesa i rocka.

1970. - Kapitulacijom Biafre završio se građanski rat u Nigeriji.

1976. - Umrla je engleska književnica Agata Kristi, čuvena autorka kriminalističkih romana o Herkulu Poarou i gđici Marple. Napisala je 79 romana i zbirki kratkih priča.

1977. - Izraelci masovnim demonstracijama izrazili protest zbog odluke Francuske da pusti na slobodu Abu Dauda, vođu palestinskih terorista koji su 1972. izvršili masakr nad izraelskim atletičarima na Olimpijadi u Minhenu.
1981. - Počela sa emitovanjem američka TV sapunica 'Dinastija'.

1990. - Rumunski predsednik Jon Ilijesku saopštio da je Komunistička partija Rumunije stavljena van zakona. To je prva zemlja bivšeg Varšavskog pakta u kojoj se to dogodilo.

1991. - Kongres SAD odobrio predsedniku Džordžu Bušu upotrebu vojne sile da bi prisilio iračku armiju da napusti Kuvajt.

1992. - Vlada Alžira dan posle ostavke šefa države Bendžedida Šadlija odložila drugu rundu parlamentarnih izbora, obrazloživši to nemogućnošću nastavljanja izbornog procesa. Na izborima vodio islamski Front nacionalnog spasa. Islamisti se prihvatili oružja i u narednim godinama ubijeno više desetina hiljada Alžiraca.

1993. - Komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je da je 1992. u svetu bilo više od 18,5 miliona izbeglica. Broj izbeglica povećan za 3,5 miliona u odnosu na 1991, od čega tri miliona raseljeno i izbeglo sa teritorije Jugoslavije.

1995. - Savet bezbednosti UN produžio je za još sto dana delimičnu suspenziju sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji.

1996. - Prve ruske jedinice u sastavu IFOR stigle u Bosnu i Hercegovinu, u prvoj zajedničkoj vojnoj misiji s trupama SAD i ostalih zapadnih zemalja posle Drugog svetskog rata.

1998. - Devetnaest evropskih država potpisalo dokument o zabrani kloniranja ljudskih bića.

1998. - Nemačka pristala da ustanovi fond od 200 miliona maraka radi obeštećenja oko 18.000 Jevreja iz istočnoevropskih zemalja, koji su pretrpeli mučenje nacista u Drugom svetskom ratu.

1998. - 19 evropskih država potpisalo dokument o zabrani kloniranja ljudskih bića.

1998. - U Beogradu počeo štrajk Gradskog saobraćajnog preduzeća. Prvi put u stogodišnjoj istoriji javnog prevoza na beogradske ulice nije izašlo nijedno vozilo GSP. Štrajk trajao šest dana.

2002. - Umro je Sajrus Vens, državni sekretar u administraciji Džimija Kartera, jedan od autora mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu 1993, koji su bosanski Srbi odbili.

2003. - Umro je bivši argentinski vojni diktator, general Leopoldo Galtijeri koji je Argentinu uveo u katastrofalni rat 1982. godine sa Velikom Britanijom oko Foklandskih ostrva.

2005. - Evropski parlament usvojio je prvi Ustav Evropske unije, koji nikada nije zaživeo jer je predlog tog ustava odbačen u Francuskoj i Holandiji. Ustav EU zamenio je 'Lisabonski ugovor' koji je stupio na snagu 1. decembra 2009. nakon ratifikacije u parlamentima zemalja članica EU.

2006. - Najmanje 345 hodočasnika izgubilo život u stampedu do koga je došlo poslednjeg dana hadžiluka u Meki tokom ritualnog kamenovanja.

2006. - Mehmet Ali Agca pušten iz turskog zatvora nakon odsluženja kazne od 25 godina zbog pokušaja ubojstva pape Ivana Pavla II.

2007. - Otvoreno je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Podgorici, glavnom gradu Republike Crne Gore.

2008. - U helikopterskoj nesreći u Makedoniji poginuli vojnici koji su se vraćali iz misije u BiH.

2008. - U 83-godini umro akademik Anhel Gonzales, španski pesnik i borac protiv Frankove diktature.

2010. - U zemljotresu na ostrvu Haiti poginulo oko 316.000 osoba.

2015. – Avganistan je dobio novu vladu jedinstva tri meseca posle stupanja predsednika Ašrafa Ganija na dužnost i višegodišnje političke napetosti, ekonomske stagnacije i jačanja islamista. Vlada je rezultat višenedeljnih pregovora rivala sa predsedničkih izbora 2014., Ganija I Abdulaha Abdulaha.

2016. – U ekspoliziji u centru Istanbula poginulo je 10 turista iz Nemačke. Za napad kod Teodosijevog obeliska, 25 metara od Plave džamije i nedaleko od Aje Sofije, najpopularnijih turističkih destinacija u gradu, osumnjičen je jedan Sirijac.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse