Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zdravlje, Zdrav Život i Medicina - No 12

     Medicinske zanimljivosti - No 12! Pažljivo sa energetskim napitcima, bezbedan odnos u trudnoći, hepatitis g nije bezbedan, za bolje raspoloženje, drevni tibetanski lek, kalijum protiv glavobolje, čokolada i vino, ne grickajte lekove... Medicina u vašoj kući. Vesti, zanimljivosti, istraživanja, biljna apoteka...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
PAŽLJIVO SA ENERGETSKIM NAPITCIMA

   Zbog toga što brzo i efikasno otklanjaju umor, deluju stimulativno, smanjuju stres i potrebu za snom, sve više postaju omiljeno piće zaposlenih, ali i sportista.
U kombinaciji sa alkoholom ili drogama samo kratkoročno mogu da izazovu željene efekte. Dugoročno dovode do drhtanja, oduzetosti i mišićne slabosti, nesvestice, pospanosti, nervoze, lupanja i ubrzanog rada srca, mučnine, povraćanja, glavobolje, grča bronhija i teškog disanja. Zbog posledica koje su nekada i sa smrtnim ishodom, Evropski komitet za hranu do sada je dva puta izdao upozorenje da sa energetskim napicima treba biti obazriv.
KOFEIN iz energetskih napitaka može da ubrza rad srca, pojača snagu kontrakcije srčanog mišića i poveća krvni pritisak. Na osnovu većeg broja studija, ovi efekti se javljaju već pri unosu šest miligrama kofeina na kilogram telesne težine, pri čemu su posebno naglašeni prilikom vežbanja. A u većini energetskih napitaka kofein je maksimalno prisutan do 320 miligrama po litru.
 TAURIN je još jedan sastojak prisutan u enormnim količinama u energetskim napicima, a njegovo definitivno delovanje još nije razjašnjeno.Taurin je supstanca inače normalno prisutna u morskoj hrani i u mesu. Normalan dnevni unos kreće se od 60 do maksimalno 400 miligrama, a u pojedinim energetskim napicima može da bude zastupljen i do četiri hiljade miligrama po litru, što je dovoljan razlog za oprez. Taurin je uključen u mnogobrojne fiziološke procese u organizmu, ali uticaj velikih doza unetih energetskim napicima još nije dovoljno poznat. Pretpostavlja se da utiče na promenu ponašanja u smislu povećane aktivnosti i poremećaja motorike, što je verovatno posledica njegovog dejstva na nivou centralnog nervnog sistema. Ali, da bi se znao precizan odgovor, neophodno je sprovođenje neuroloških studija kod ljudi.
 DELOVANJE - U centralnom nervnom sistemu kofein i taurin imaju uglavnom suprotno delovanje. Kofein stimulativno, a taurin inhibitorno (kočiono), ali preko različitih receptora. Međutim, nije u potpunosti isključena mogućnost stimulativnog dejstva obe supstance. Na nivou kardiovaskularnog sistema, taurin možda ublažava efekte kofeina, dok na nivou bubrega oba sastojka, različitim mehanizmima, dovode do pojačanog mokrenja i gubitka natrijuma. Ovo stanje može biti pojačano i konzumiranjem alkohola. Na ovaj način može doći do nagle dehidriranosti, posebno ako se radi intenzivna fizička aktivnost praćena znojenjem. Zato energetski napici i ne smeju da se koriste za rehidrataciju, odnosno nadoknadu tečnosti posle intenzivnog vežbanja, pošto mogu da izazovu akutnu dehidriranost sa opasnim posledicama.

BEZBEDAN ODNOS U TRUDNOĆI

    Nemačko udruženje ginekologa tvrdi da je odnos tokom trudnoće bezopasan za zdravlje ploda. Budući roditelji mogu nesmetano uživati u svemu u čemu i obično uživaju kada vode ljubav. Oni tvrde da je plod dobro zaštićen plodovom vodom, pa sve dok cerviks nije otvoren i plodova voda ne curi, nema potrebe za suzdržavanjem odnosa tokom trudnoće. Jedino upozoravaju da ljubavna aktivnost neposredno pred porođaj može da izazove da novorođenče dođe na svet pre vremena i zato buduća majka mora biti upozorena da postoji opasnost od preranog porođaja ako njen lekar ustanovi postojanje prevremenih povremenih kontrakcija, ili da se posteljica tokom trudnoće nije 'povukla'.

HEPATITIS G NIJE BEZBEDAN

    Iako nije dovoljno istražen, virus hepatitisa G, identifikovan je 1995. godine, a dve godine kasnije proglšen je 'bezopasnim'. Sada su istraživači objavili rezultate svoje studije koja pokazuje da je takva odluka bila pogrešna. Otkrili su da je virus, koji se prenosi i preko transfuzije, jer se donirana krv na njega ne testira, doveo do povećanja pojave ciroze i raka jetre. Virus hepatitis G - HGV kod istovremene infekcije HIV-om ima povoljno dejstvo - podstiče imunološki sistem. Novo istraživanje je, međutim, pokazalo da kao i ostali virusi hepatitisa, nepovoljno deluje na jetru. Osim sa cirozom i rakom jetre, HGV je, kako izgleda, povezan i sa hematološkim poremećajima i rakom.

ZA BOLJE RASPOLOŽENJE
 
    Istraživanja su pokazala da kapsaicin iz paprike, koji toj namirnici daje karakterističnu ljutinu, utiče na bolje raspoloženje i izaziva osećaj zadovoljstva, pošto podstiče lučenje endorfina, supstance kojom se telo prirodno štiti od bola.
  Zaključak je jednostavan: ljuta paričica popravlja raspoloženje!

DREVNI TIBETANSKI LEK

    Profesor Ernst Muldašev, oftamolog iz Ufe, upoznao se u tibetanskim hramovima sa drevnim medicinskim traktatima. Rukopisi svedoče da su se drevne civilizacije oslanjale u lečenju bolesnika na unutrašnju čovekovu energiju.
    Baš te tibetanske ekspedicije pomogle su ovim lekarima da naprave aloplant, materiju koja je neophodna u lečenju očnih bolesti. Po rečima profesora Muldaševa, novi materijal predstavlja suspenziju koja upija energiju sadržanu u ljudskom tkivu. Zbog toga je pripremaju od materijala umrlih ljudi. Posle uvođenja aloplanta u akupunkturne tačke, organizam se isprva bori protiv 'uljeza'. Ali kao rezultat te borbe menja se biohemijski sastav krvi i povećava imunitet. Posle 'aloplantskog preuređenja' čovek oseća neobičnu lakoću, stiče prelepo samoosećanje i manifestuje neobičnu intelektualnu snagu.

PROTIV GLAVOBOLJE - KALIJUM

        Iako glavobolje mogu imati različite uzroke nastanka, kalijum često može biti presudan za njihovo otklanjanje. Najbonji lek je šoljica instant - kafe, jer u sebi sadrži najveći procenat kalijuma. Pa tako dve kašičice instant - kafe predstavljaju solidan izvor kalijuma. Oni koji ne vole kafu, iz preventivnih razloga, svakog jutra, treba da pojedu po jednu bananu, pa će dan proći bez glavobolje.
    Osim banane, solidne izvore kalijuma sadrže i grašak, mleko, soja, avokado, brokoli, artičoka, krompir, paradajz, pomorandža i kajsija.

SMEŠNI DOKTORI
  
Doktore, napokon sam kupio slušni aparat!
  - Izvrsno! Nego, kako vaša krasna supruga?
  - Ma jeftino - samo 50 eura!

 ČOKOLADA I VINO

   Nemojte uopšte da se ustežete, komotno uzmite oveće parče čokolade i čašu crnog vina. Ne samo da vam neće nauditi, nego će vam čak i koristiti. I čokolada i vino, naime, sadrže fenol, a fenol je, barem kako tvrde lekari, u određenim količinama, dragocen za organizam. Prema tvrdi lekarskih stručnjaka, kombinacija crnog vina i čokolade, po mogućstvu one gorče, kao za kuvanje, ne samo da ima izuzetan ukus, nego čuva krvne sudove.
   Fenol je antioksidant koji sprečava oksidaciju lipoproteina velike gustine - takozvane loše komponente holesterola. Ako dođe do oksidacije tih lipoproteina, stvara se obloga na zidovima krvnih sudova koja usporava cirkulaciju.
    Lekari daju konkretnu računicu: parče čokolade od četrdesetak grama sadrži 205 miligrama fenola. a 1.5 deci crnog vina sadrži 210 miligrama fenola. To je, po njihovim rečima sasvim dovoljna dnevna doza fenola.

 NE GRICKAJTE LEKOVE

   Mnoge osobe imaju problem sa gutanjem pilula, a rešavaju ga tako što ih izgrickaju ili isitne. Iako je ova pojava češća kod starijih ljudi, imaju je i mlađi, a razlog je najčešće psihološka blokada. U tom slučaju ni litar vode ili zalogaj hleba ne mogu da pomognu. Britanski farmaceuti upozoravaju da ovakav način uzimanja leka može da dovede do ozbiljnih posledica.
    Naime, mnoge pilule imaju čvrstu oblogu da bi se njihova sadržina postepeno izlučivala i ako se isitne mogu da štete organizmu. Najopasnije su tablete morfijuma i citostatici, koji mogu da uzrokuju pojavu čira. Grickanje lekova za anginu pektoris i visok krvni pritisak može da dovede do vrtoglavice, glavobolje i povećanja rizika od moždanog udara.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Zdravlje i MedicinaZdravlje i Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana