Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Kombuha Čaj

   Veliki Dar Prirode! Kvasci su veoma rasprostranjene mikro-gljive, pripadaju različitim rodovima i porodicama, a odlikuje ih zajednička osobina - početak njihovog rasta je pupljenje. U simbiozi sa raznim vrstama bakterija, oni su u stanju da izazivaju određenu fermentaciju tečnosti, tj. šećera iz tečnosti i time stvaraju napitke pomalo reskog ukusa sa prisustvom male količine alkohola u sebi.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Već pre dosta vekova ljudi su uočili ova svojstva i počeli da uzgajaju ove neobične kolonije organizama čiji su produkti blagotvorni za naš organizam.
To su kvas, kefir, boza i kombuha. Prva dva su poreklom iz ruske tradicije, druga dva nam dolaze sa Istoka. Zajedničko im je da su bogati vitaminima Bkompleksa i da deluju na čišćenje organizma od raznih toksina.
    Čajna gljiva je široko poznata u svetu. Zovu je ruskom, japanskom, kineskom, indijskom čajnom gljivom. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu gljivu zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste konzistencije koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta.
       Čitav proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljiki.
    U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost, a to se meri lakmus papirom. Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Povećanjem procenta ove kiseline u krvi dolazi do prekomernog zakišeljavanja krvi, što može u mnogome da poremeti ravnotežu organizma, a u težim slučajevima da izazove i smrt.
    Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi čajna gljiva pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja. Rusi su dokazali da je rudarima na Uralu naročito pomogla u čišćenju organizma i sprečavanju prerane smrti zbog udisanja ugljene prašine. Kombuhu možete i sami napraviti. Nakon vinskog vrenja i ceđenja vina u kominu treba dodati određenu količinu vode i malo šećera, a posudu zatim ostaviti izloženu vazduhu. Već nakon 7 dana vinski kvasci iz komine će se udružiti sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i dobićete smeđi, sluzavi pokrivač koji se ponaša kao čep i prekriva vinsko sirće.
    Kombuha, ili, kako se jos naziva, japanska gljiva, kombuku, gljiva za dugovecnost, kargaok caj, cembuja orijentalis iako joj u imenu stoji reč gljiva, nije samo to. Naime, to je smesa različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije (bacterium džylinum, bacterium gluconicum, acetobacter ketogenum), kao i pichie fermentantsa. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost.
    Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi. Gljiva mora da se gaji u rastvoru crnog ili zelenog čaja i šećera u vodi, uz dodatak jabukovog sirćeta ili prethodne kulture istog čaja, i, na odgovarajućoj temperaturi će se stalno razmnožavati (potrebno joj je nedelju dana da se samoreprodukuje), proizvodeci glukuronsku, mlečnu i sirćetnu kiselinu.
    Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik. No, zanimljivo je i zapažanje da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je, takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
    Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje valunge, mada se neposredno posle pijenja ovog čaja može osetiti vrućina ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što će pomoći pročišćavanje organizma od toksičnih hemikalija i tečnosti. Pomaže i astmatičarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žucnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

PRIPREMA KOMBUHA ČAJA

Kultura Kombuche - kvasna gljivica
 Približno 70-100 grama rafiniranog belog šećera na litru vode
 2 čajne zličice crnog ili zelenog čaja na litru vode

POSUDE I MATERIJAL

 Jedna 2-4 litarska posuda za kuvanje vode 
 Jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda
 Gumica
Laneni ili pamučni peškir, odnosno papirnata maramica
 Boce gde će se uliti Kombuha

    Najbolje je početi s pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.

1. - Pripremite čaj na uobičajeni način. Na litru sveže skuvane vode dodajte 2 čajne kašičice crnog ili zelenog čaja (priblizno 5 grama). Možete koristiti čaj u kesicama. Neka se listići čaja ili kesice namaču 15 minuta. Zeleni čaj dolazi iz istih nasada kao i crni, a razlikuje se od njega uglavnom po načinu obrade: on nije fermentiran. Japanski doktori su utvrdili da zeleni čaj sprečava rast raka. Za Kombuha napitak preporučuje se zeleni čaj. Ako ne želite upotrebiti ni zeleni ni crni čaj, takode, možete upotrebiti neki drugi biljni čaj.
2. - Procedite čajne listiće kroz cediljku, odnosno izvadite vrećicu sa čajem iz vode.
3. - Dodajte priblizno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.
4. - Ohladite čaj na temperaturu od 20° - 25° stepeni Celzijusa (da bude mlak). Kultura ugiba ako se stavi u prevrući čaj.
5. - Kad se čaj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu iz nerđajućega čelika nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom. Takođe, možete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polylefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbjegavajte upotrebu posuda iz polivinilklorida (PVC) ili polistirena.6. - Ako Kombuha napitak pravite prvi put, dodajte čaju tečnosti koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi proizvod kao 'startnu tečnost'.
7. - Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.
8. - Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamučnim peškirčićem ili maramicom, papirnatim peškirom ili sličnom laganom tkaninom da bi zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je sa gumenom trakom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu ući. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, kako bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene voćne mušice mogle ući i snesti svoja jajašca.
9. - Fermentacija treba trajati 8-12 dana, zavisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni. 
Kombuha kultura treba toplo i mirno mesto i nikad je ne mičite. Temperatura čaja ne sme pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura, takođe, uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčanoj svetlosti. Bolja je polusena. Za vreme procesa fermentacije kvas razgradjuje šećer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke. Kombinacija tih procesa daje Kombuha napitku njegov karakterističan ukus. Napitak je ispočetka sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vreme počinje se razvijati kiseli ukus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost. Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.
10. - Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom ukusu, sa čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Približno 10% sačuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Nije potrebno proceđivati fermentirani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.
11. - Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije (najmanje 5 dana), nakon što je bio flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja raditi. Ako su staklenke čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne može izaći. Na taj način se dobiva penušavi napitak. U tu svrhu obično su dovoljni tih nekoliko dana u staklenki; Kombuha napitak ostaje dobar mesecima. Ne brinite: u jednom trenutku kvas ce prestati proizvoditi plin. Preporučljivo je staklenke držati na hladnom mestu. 
12. - Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalno je da se pije tri čaše dnevno; jednu čašu (0,1 litra ili više) na prazni želudac ujutro, drugu čašu nakon ručka, a poslednju čašu kratko vreme pre odlaska na spavanje. Uživajte!
13. - Kad počnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom čaju najmanje 10% tečnosti već fermentiranog napitka.

KORIŠĆENJE KOMBUHE

■ Poseduje prirodni antibiotski efekat,
■ Snižavanje krvnog pritiska,
■ Detoksikacija. Analiza urina pokazuje povećani sadržaj žive, olova i različitih drugih toksina, kada se čaj koristi u prvo vreme,
■ Preventiva nekih vrasta kancera,
■ Pomoć u menopauzi, smanjenje neugodne sekrecije,
■ Pomoć kod zatvora, jer je prirodni laksativ,
■ Pomoć kod mišićnih bolova, posebno u vratu i ramenima,
■ Pomoć kod bronhitisa, astme i kašlja,
■ Pomoć kod alergija,
■ Pomoć u bubreznim tegobama. Ako se uzima svakodnevno, eliminiše ureu za 100 dana,
■ Pomoć kod kolitisa, neuroze stomaka, gastroenteritisa,
■ Smanjuje holesterol i povećava elastičnost vena i arterija,
■ Korisna je kod katarakte i slične oblike na rožnjači,
■ Zaustavljenje infekcione dijarete,
■ Pomoć pri sagorevanju masti, pri čemu potpomaže gubljenje težine,
■ Pomoć pri nesanici,
■ Pomoć da rad jetre i žucnog mehura bude efikasniji,
■ Pomoć pri smanjenjunivoa glukoze u krvi kod dijabetičara,
■ Iznenađujuci efekti na temenu, pomaže izbegavanje ćelavosti, opadanje kose i eliminiše sedu kosu,
■ Pomaže varenju,
■ Daje više enegrije,
■ Smanjenje edema i otoka stopala,
■ Prevencija i tretiranje kandide,
■ Pomoć pri bolovima artritisa,
■ Pomoć kod ekcema, a takođe se može upotrebiti spolja za ublažavanje osipa,
■ Uklanjanje bradavica,
■ Lečenje gljivičnih oboljenja stopala . . .

VAŽNA UPOZORENJA
 
    Katkada kultura pliva na površini, katkada tone na dno. Oboje je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje rasti nova kultura (mlada kultura). Kombuha kultura treba nešto vremena da se reprodukuje. Ona počinje rasti kao tanki sloj. Što je duže pustite rasti na miru, to će nova kultura biti deblja.
    Ako imate bilo kakav problem s rastom nove mlade Kombuhe, što se katkada može očekivati kad je previše hladno, npr. zimi, možete pokušati sledeće: S obzirom da rast nove kulture zahteva više vremena, odelite je od pripravka napitka koji želite piti. Novoj kulturi na površini tečnosti dozvolite 3 do 5 nedelja da raste.
    Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu caja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugoga i svaki se može upotrebiti kao nezavisnu kulturu za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će se početi stvarati nova kultura.
    Na taj način svaka kultura nastavlja razmnožavati sama sebe sve dok ne postane tamno smeđa. Kad postane tamna i prljavo smedja, bacite ju i zamenite sa jednim od njenih potomaka. Tako će ova jedinstvena kultura vama, vašoj porodici i vašim prijateljima osiguravati trajnu zalihu Kombuha čaja uz vrlo nisku cenu.

KOMBUHA - LEK ZA SVE

    Postoji pravo bogatstvo obimnog iskustva vezanog uz Kombuha gljivu. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim izveštajima može se takođe čitati o njenoj upotrebi kao leku. U izveštajima iz najstarijih kao i modernih vremena navodi se veliki broj bolesti kod kojih se koristio i hvalio Kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti.
    Mnogi doktori i naučnici su se usredotočili na učinke Kombuha napitka kao kućnog leka. Postoje mnogi naučni radovi koji se odnose na Kombuhu. Oni govore o njenoj terapeutskoj delotvornosti koja se zasniva na glukonskoj kiselini, glukuronskoj kiselini, mlečnoj kiselini, sirćetnoj kiselini kao i na životno važnim vitaminima C i grupe B. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge od njenih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu.
    Nasuprot mnogim farmaceutskim proizvodima s neželjenim nuspojavama, aktivne supstance Kombuhe deluju na celokupni telesni sistem. Zahvaljujući svojim prijateljskim metaboličkim svojstvima ona može ponovno uspostaviti normalno stanje staničnih membrana bez štetnih nuspojava i tako pomoći pojedincu da poboljša kvalitet svog života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje naše vitalnosti, aktivnosti, kao i naših mentalnih i psihickih sposobnosti!
    Uživajte u ovom čudesnom napitku koji nam je priroda podarila!¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Alternativna i Prirodna MedicinaAlternativna Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse