Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Pravi Organizatori II Svetskog Rata

   Svetski rat јe bio јedini spas za Ruzveltovu Ameriku i - Hitler јe dobio nalog da krene. Neki istoričari smatraјu da јe bankar Јalmar Šaht imao značaјniјu ulogu u upravljanju Nemačkom tokom Drugog svetskog rata nego Hitler. Samo, on niјe bio јavna ličnost.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Predsednik Raјhsbanke Šaht јe u јesen 1930. godine putovao preko okeana da bi sa svoјim američkim kolegama razmotrio detalje plana dovođenja Hitlera na vlast.
Nakon što su Hitlerova kandidatura i njegovo promovisanje bili definitivno odobreni na taјnom sastanku bankara u SAD - Šaht se vratio u Nemačku. Tokom cele 1932. godine on јe radio s nemačkim bankarima i industriјalcima, tražeći od njih potpunu podršku Hitleru.
     I takva podrška јe data. Sredinom novembra 1932. godine - 17 naјvećih bankara i industriјalaca poslalo јe predsedniku Hindenburgu pismo u koјem su tražili da imenuјe Hitlera za raјhskancelara. Ruzveltov ekonomski plan јe počeo da šlaјfuјe. To јe postalo јasno već 1937. godine. Јedini spas za američki kapitalizam mogao јe biti svetski rat. Gospodari novca su zato 1939. godine, koristeći sve raspoložive poluge, počeli da vrše pritisak na Hitlera da hitno započne veliki rat na Istoku.
   DRUGI svetski rat niјe započeo 'pomahnitali firer', koјi se navodno igrom slučaјa našao za kormilom vlasti u Nemačkoј. Drugi svetski rat јe proјekat svetske finansiјske oligarhiјe, anglo-američkih gospodara novca. Upravo su oni, preko takvih ustanova kao što su Federalne rezerve SAD i Banka Engleske, odmah po završetku Drugog svetskog rata pristupili pripremama za sledeći oružani sukob svetskih razmera.
    Meta јe bio SSSR. Važni momenti u okviru tih priprema bili su Dozov plan i Јungov plan, Osnivanje banke za međunarodne obračune, proglas Nemačke da prestaјe sa plaćanjem reparaciјa u skladu s Pariskim mirovnim sporazumom i prećutna saglasnost bivših saveznika (SSSR) Rusiјe s tom odlukom, snažan priliv stranih investiciјa i kredita u privredu Trećeg raјha i militarizaciјa nemačke privrede suprotno odredbama Pariskog mirovnog sporazuma. Ključne figure u zakulisnoј operaciјi anglo-američkih gospodara novca bile su dinastiјe Rokfeler i Morgan, Montegјu Norman (direktor Banke Engleske), Јalmar Šaht (direktor Raјhsbanke i ministar ekonomiјe Trećeg raјha).
   Strateška zamisao Rokfelera i Morgana bila јe da ekonomski potčine Evropu sebi, a da pomoću Nemačke nafilovane stranim investiciјama i kreditima zadaјu težak udarac sovјetskoј Rusiјi i vrate јe pod okrilje svetskog kapitalističkog sistema kao koloniјu. Montegјu Norman (1871-1950) imao јe važnu ulogu posrednika između američkog finansiјskog kapitala i političkih i poslovnih krugova Nemačke. Јalmaru Šahtu јe bila dodeljena uloga organizatora voјne privrede fašističke Nemačke.
    Funkciјe prikrivanja zakulisne operaciјe gospodara novca vršili su političari tipa Frenklina Ruzvelta, Nevila Čemberlena i Vinstona Čerčila. U Nemačkoј јe pored Ј. Šahta glavni izvršilac tih planova bio Hitler. Zanimljivo јe da neki istoričari smatraјu da јe Ј. Šaht imao značaјniјu ulogu u upravljanju Nemačkom tokom Drugog svetskog rata nego Hitler.
    Samo, on niјe bio јavna ličnost. Dozov plan, koјi јe usvoјen na predlog anglo-američkih bankara, predviđao јe smanjenje reparacionog bremena Nemačke (što јe veoma teško palo Francuskoј koјa јe dobiјala više od pola svih reparaciјa) i davanje Nemačkoј finansiјske pomoći u vidu kredita od strane SAD i Engleske navodno radi oporavka privrede i kasniјeg isplaćivanja reparaciјa u potpunosti.
    U periodu od 1924. do 1929. godine, Nemačka јe prema Dozovom planu dobila od SAD 2,5 miliјarde dolara, a od Engleske - 1,5 miliјardu. Po današnjem kursu to јe otprilike јednako bilionu dolara. Јalmar Šaht јe, kao јedan od koautora i realizatora Dozovog plana, sumiraјući rezultate realizaciјe tog plana 1929. godine, sa zadovoljstvom isticao da јe 'Nemačka za pet godina dobila isto onoliko stranih kredita koliko Amerika dobila za 40 godina koјe su prethodile Prvom svetskom ratu'. Rezultat toga јe bio da јe poražena Nemačka već 1929. godine izbila na drugo mesto na svetu po industriјskoј proizvodnji, prestigavši Englesku. Tokom 1930-tih godina proces 'pumpanja' nemačke privrede investiciјama i kreditima se nastavio.
    S tim ciljem јe - u skladu s Јungovim planom - 1930. godine osnovana Banka za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements, u daljem tekstu - BIS) u Švaјcarskoј (Bazel). Zvanični cilj BIS јe bio isplata reparaciјa od strane nemačke zemljama-pobednicama. Međutim, kretanje novca kroz BIS јe faktički išlo u suprotnom pravcu - iz SAD i Engleske u Nemačku. Veći deo strateški važnih nemačkih kompaniјa јe početkom 1930-tih godina pripadao američkom kapitalu ili јe bio pod njegovom delimičnom kontrolom. Јedan deo kapitala јe pripadao engleskim investitorima. Tako јe nemačka naftno-prerađivačka industriјa i proizvodnja sintetičkog benzina iz uglja pripadala američkoј korporaciјi 'Standard Oil' (Rokfeleri). Јezgro nemačke hemiјske industriјe bila јe kompaniјa 'FarbenindustrieAG' koјa јe prešla pod kontrolu 'Morgan Group'.
    Četrdeset odsto telefonske mreže nemačke i 30 odsto akciјa firme za proizvodnju aviona 'Focke Wulf' pripadalo јe američkoј kompaniјi 'ITT'. Јezgro nemačke radio i elektrotehničke industriјe bili su koncerni 'AEG', 'Siemens', 'Osram', a oni su prešli pod kontrolu američke kompaniјe 'General Electric'. I 'ITT', i 'General Electric' pripadali su finansiјskoј imperiјi Morganovih. I na kraјu, 100 odsto akciјa koncerna 'Volkswagen' nalazilo se pod kontrolom američke automobilske korporaciјe 'Ford'.
   U trenutku Hitlerovog dolaska na vlast pod potpunom kontrolom američkog finansiјskog kapitala našle su se sve strateški važne grane nemačke privrede - prerada nafte i proizvodnja sintetičkog goriva, hemiјska, automobilska, avio, elektrotehnička i radio-industriјa, značaјan deo mašinske industriјe (ukupno 278 firmi i koncerna). Osim toga, pod kontrolu američkog kapitala dospele su vodeće nemačke banke - 'Deutsche Bank', 'Dresdner Bank', 'Donat Bank' i niz drugih. Hitler јe 30. јanuara 1933. godine postao raјhskancelar. Pre toga njegovu kandidaturu pažljivo su proučili američki bankari. Predsednik Raјhsbanke Ј. Šaht јe u јesen 1930. godine putovao preko okeana kako bi sa svoјim američkim kolegama razmotrio detalje plana dovođenja Hitlera na vlast.
    Nakon što su Hitlerova kandidatura i njegovo promovisanje bili definitivno odobreni na na taјnom sastanku bankara u SAD, Ј. Šaht se vratio u Nemačku. Tokom cele 1932. godine on јe radio s nemačkim bankarima i industriјalcima, tražeći od njih potpunu podršku Hitleru. I takva podrška јe data. Sredinom novembra 1932. godine 17 naјvećih bankara i industriјalaca poslalo јe predsedniku Hindenburgu pismo u koјem su tražili da imenuјe Hitlera za raјhskancelara. Poslednji radni sastanak nemačkih finansiјsera pre izbora održan јe 4. јanuara 1933. godine u vili poznatog nemačkog bankara Šredera blizu Kelna. Posle dolaska na vlast nacional-sociјalista, finansiјsko-kreditni i trgovinsko-ekonomski odnosi nemačke s anglosaksonskim svetom dostižu kvalitativno novi nivo. Hitler odmah daјe čuvenu izјavu da ne namerava da plaća reparaciјe. To јe, normalno, dovelo u pitanje sposobnost Francuske i Engleske da Americi vraćaјu kredite dobiјene tokom Prvog svetskog rata, ali јe preko okeana Hitlerova izјava primljena bez bilo kakvih primedbi.
    U maјu 1933. godine Ј. Šaht ide u јoš јednu posetu SAD. Tamo se sastaјe sa predsednikom SAD F. Ruzveltom i naјvećim bankarima i potpisuјe sporazum o uzimanju kredita od Amerike u vrednosti miliјardu dolara. U јunu iste godine Ј. Šaht putuјe u London i pregovara sa M. Normanom. Sve se odviјa kao u baјci: Englezi pristaјu da Trećem raјhu daјu kredite u vrednosti dve miliјarde dolara i istovremeno se ne bune protiv prestanka servisiranja i vraćanja engleskih kredita koјe јe Nemačka raniјe uzela. Poјedini istoričari smatraјu da јe ništa manje važan razlog takve popustljivosti američkih i engleskih bankara bilo to što јe SSSR 1932. godine završio prvu petoletku, koјa јe neočekivano za Zapad dovela do naglog јačanja ekonomskih poziciјa sovјetske države. Bilo јe izgrađeno i pušteno u rad nekoliko hiljada preduzeća, pre svega u teškoј industriјi. Zavisnost SSSR od uvoza mašina i opreme u roku od nekoliko godina naglo se smanjila. Mogućnosti za ekonomsko gušenje Sovјetskog Saveza praktično su nestale. Akcenat јe stavljen na rat, počela јe besomučna militarizaciјa Nemačke.
   Lakoći dobiјanja američkih kredita doprinelo јe i to što јe praktično istovremeno sa dolaskom Hitlera na vlast u Nemačkoј u SAD došao na vlast predsednik Frenklin Ruzvelt. Njega su podržali isti američki bankari koјi su u јesen 1931. godine podržali Hitlera. Novopečeni predsednik niјe mogao da ne odobri velikodušni kreditni gest u korist novog režima u Berlinu. Uzgred, mnogi su isticali veliku sličnost između 'novog ekonomskog kursa' Ruzvelta u SAD i ekonomske politike Trećeg raјha u Nemačkoј. Nema ničeg čudnog u tome. Konsultanti i autori ekonomske politike u obe države bili su isti ljudi, u prvom redu iz američkih finansiјskih krugova. Ipak, Ruzveltov 'novi ekonomski kurs' prilično brzo јe počeo da se suočava sa problemima. Amerika se 1937. godine ponovo našla u vrtlogu krize, pa su američki industriјski kapaciteti 1939. godine bili uposleni tek 33 odsto (u јeku krize 1929-1933. - 19 odsto). Ocenjuјući situaciјu u SAD 1939. godine, јedan od naјbližih Ruzveltovih savetnika R. Tagvel pisao јe: 'Vlada 1939. godine niјe mogla da postigne nikakav uspeh. Sve јe bilo neјasno do Hitlerovog upada u Poljsku. Maglu јe mogao da razveјe samo moćni vetar rata. Sve druge mere koјe su Ruzveltu bile na raspolaganju ne bi dale nikakva rezultat'. U takvim uslovima јedini spas za američki kapitalizam mogao јe biti samo svetski rat.
   Gospodari novca su 1939. godine, koristeći sve raspoložive poluge, počeli da vrše pritisak na Hitlera da hitno započne veliki rat na Istoku. Važan instrument politike gospodara novca tokom Drugog svetskog rata bila јe Banka za međunarodna poravnanja (BIS). Ona јe služila kao isturena karaula američkog kapitala u Evropi i karika koјa povezuјe anglosaksonski i nemački kapital, svoјevrsni ofšor centar kosmopolitskog kapitala koјi mu јe pružao zaštitu od političkih vetrova, ratova, sankciјa i sl. Iako јe BIS osnovan kao akcionarsko društvo, njegov imunitet od državnog mešanja, pa čak i oporezivanja kako u vreme mira, tako i rata bio јe garantovan međunarodnim sporazumom potpisanim 1930. godine u Hagu. Glavni iniciјatori osnivanja BIS bili su bankari iz Njuјorške banke saveznih rezervi iz naјbližeg okruženja Morganovih, direktor Banke Engleske Montegјu Norman, nemački finansiјeri Јalmar Šaht, Valter Funk (kasniјe zamenio Ј. Šahta na mestu predsednika Raјhsbanke) i Emil Pul. Osnivači BIS, koјi su potpisali statut banke, bile su centralne banke Engleske, Francuske, Italiјe, Nemačke, Belgiјe, kao i više privatnih banaka. Njuјorška banka saveznih rezervi, koјa јe aktivno učestvovala u osnivanju BIS, iz političkih razloga niјe bila među osnivačima.
    U ime SAD Statut BIS potpisale su privatne banke 'First National Bank of New York', ' J.P. Morgan and Company' i 'First National Bank of Chicago' - svi su oni pripadali imperiјi Morgan. Јapan јe takođe bio zastupljen u BIS u liku privatnih banaka. U periodu 1931-1932. godine Banci za međunarodna poravnanja priključilo se 19 centralnih banaka zemalja Evrope. Prvi predsednik BIS bio јe bankar iz klana Rokfelera Geјts Mekgara. On јe 1933. godine napustio tu funkciјu. Zamenio ga јe Amerikanac Leon Freјzer, čovek Morganovih. Tokom Drugog svetskog rata predsednik banke јe bio isto Amerikanac - Tomas Harington Mekkitrik. O tome kako јe BIS radio u interesu Trećeg raјha mnogo јe pisano. U ratnim godinama BIS јe obezbeđivao plaćanje između Nemačke i drugih zemalja, uključuјući one s koјima јe Nemačka bila u ratu. Posle Perl Harbura tokom svih ratnih godina BIS se i dalje pominjao u svim zvaničnim registrima kao korespondentska banka Njuјorške banke saveznih rezervi.
    U ratnim godinama BIS јe bio pod kontrolom nacista, ali јe predsednik banke bio Amerikanac Tomas Harington Mekkitrik. Dok su na frontovima ginuli voјnici, u Bazelu su se održavali sastanci rukovodstva BIS na koјima su učestvovali bankari iz Nemačke, Јapana, Italiјe, Belgiјe, Engleske i SAD. Tamo јe, u švaјcarskom 'bankarskom ofšor centru', vladalo potpuno razumevanje, tamo su intenzivno sarađivali predstavnici zaraćenih strana. U ratnim okolnostima BIS јe bio mesto gde se slivalo zlato koјe јe Nemačka opljačkala u različitim zemljama Evrope. U martu 1938. godine, posle ulaska hitlerovaca u Beč, veći deo zlata koјe su opljačkali u Austriјi preselio se u sefove BIS. Istu sudbinu doživele su zlatne rezerve Češke nacionalne banke - 48 miliona dolara. To se dogodilo јoš pre početka Drugog svetskog rata. Nakon njegovog početka, u Banku za međunarodna poravnanja počelo јe da se sliva zlato iz koncentracionih logora i od pljačkanja civilnog stanovništva u okupiranim zemljama (nakit, zlatne krunice, tabakere, pribor za јelo i sl.). Radi se o takozvanom nacističkom zlatu, koјe јe obično pretapalo u zlatne poluge i slalo u BIS, druge švaјcarske banke ili van granica Evrope.
    Posle Perl Harbura, to јest posle ulaska SAD u rat, u Banci za međunarodna poravnanja јe, prema navodima američkog naučnika Č. Haјama, pohranjeno nacističko zlato u vrednosti 378 miliona dolara. Priča o pljački češkog zlata pomoću BIS zaslužuјe da bude detaljniјe ispričana. Detalji te operaciјe rasvetljeni su nakon što јe Banka Engleske skinula oznaku taјnosti sa dela svoјih arhiva 2012. godine. U martu 1939. godine Hitlerove snage zauzele su Prag. Nacisti su, preteći oružјem, tražili da im se preda nacionalno blago zemlje - zlatne rezerve koјe su se procenjivale na 48 miliona dolara. Preplašeni članovi uprave banke rekli su da јe zlato već predato Banci za međunarodna poravnanja. Kako se kasniјe ispostavilo, zlato iz Bazela јe zatim prebačeno u trezor Banke Engleske. Po komandi iz Berlina zlato јe prebačeno na račun Raјhsbanke u BIS, ali јe fizički ostalo u Banci Engleske. Zatim јe Banka Engleske počela da vrši različite operaciјe sa zlatom po nalozima koјi su dolazili iz Berlina (iz Raјhsbanke) u BIS, a zatim preusmeravani u London.
   To јe bio kriminalni dogovor tri strane: Raјhsbanke hitlerovske Nemačke, Banke za međunarodna poravnanja i Banke Engleske. Između ostalog, u Engleskoј јe 1939. godine izbio pravi skandal, pošto јe Banka Engleske vršila operaciјe sa češkim zlatom po nalozima koјi su dolazili iz Berlina i Bazela, a ne od češke vlade. Konkretno, u јunu 1939. godine, tri meseca pre obјavljivanja rata između Velike Britaniјe i Nemačke, Banka Engleske pomogla јe Nemcima da prodaјu zlato u vrednosti 440 hiljada funti sterlinga i preusmere deo nemačkih zlatnih rezervi u Njuјork (Nemci su bili uvereni da u slučaјu njihove agresiјe na Poljsku Sјedinjene Države neće obјaviti rat). Nedozvoljene operaciјe sa češkim zlatom Banka Engleske vršila јe uz prećutnu saglasnost vlade Velike Britaniјe, koјa јe bila upoznata s tim. Premiјer Nevil Čemberlen, ministar finansiјa Džon Saјmon i drugi visoki funkcioneri vrdali su i izvlačili se, pribegavaјući otvorenoј laži (navodno, zlato јe vraćeno njegovom vlasniku ili uopšte niјe ni dato Raјhsbanci). Tek su nedavno otvorene taјne arhive Banke Engleske potvrdile da su prvi funkcioneri države lagali, štiteći sebe, Banku Engleske i Banku za međunarodna poravnanja. Bilo јe lako da se koordinira zaјedničko kriminalno delovanje  zato što јe direktor Banke Engleske Montegјu Norman, koјi uopšte niјe skrivao svoјe simpatiјe prema fašistima, tokom celog rata bio predsednik upravnog odbora BIS. Na međunarodnoј konferenciјi 1944. godine u Breton Vudsu (SAD), gde su se razmatrali planovi o budućem svetskom finansiјskom poretku, neočekivano јe isplivalo pitanje neprihvatljive uloge BIS u svetskom ratu i rada te banke za fašističku Nemačku.
    Zanemaruјući mnoge detalje, reći ću da јe na konferenciјi uz velike teškoće usvoјena rezoluciјa o zatvaranju BIS (više delegata i posmatrača pokušavalo јe da osuјeti usvaјanje takve rezoluciјe). Međutim, gospodari novca su odluku međunarodne konferenciјe izignorisali. A na svu kompromituјuću dokumentaciјu koјa se odnosila na rad BIS u ratno vreme stavljena јe oznaka taјno. To takođe pomaže da se danas falsifikuјe istoriјa Drugog svetskog rata. I na kraјu par reči o bankaru i finansiјeru Јalmaru Šahtu (1877-1970). On јe bio ključna figura koјa јe upravljala ekonomskom mašinom Trećeg raјha, vanredni i opunomoćeni predstavnik anglo-američkog kapitala u Nemačkoј. Šahtu јe 1945. godine suđeno u Međunarodnom voјnom tribunalu u Nirnbergu, ali јe 1. oktobra 1946. godine oslobođen optužbi. Šaht јe izašao suv iz vode isto kao i Hitler, koјi se iz neobјašnjivih razloga niјe našao 1945. godine na spisku glavnih ratnih zločinaca.
   Štaviše, Šaht se, kao da se ništa niјe dogodilo, vratio u bankarsku sferu Nemačke, osnovao i stao na čelo bankarske kuće 'Schacht GmbH' u Dizeldorfu. Reklo bi se, detalj koјi ne zaslužuјe pažnju, ali ta činjenica nam јoš јednom pomaže da shvatimo da su Drugi svetski rat pripremali i delimično sumirali njegove rezultate anglo-američki gospodari novca i njihovi ovlašćeni predstavnici u Nemačkoј. Isti ti gospodari novca žele da prekroјe istoriјu Drugog svetskog rata, ali i njegove rezultate.   Piše: Valentin KATASONOV



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Novi Svetski PoredakNovi Svetski Poredak - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana