Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

IT Gadgets

   Pogledajte šta je novo u IT svetu otkačenih proizvoda. Šta sve ljudima pada na pamet da naprave! Šarpov robot usisivač, Panasonicov pametni uređaj za kuvanje pirinča, elektronske saksije, levitirajuće lampe, mini računar sa projekcionim ekranom za oko, kamera za panoramske snimke, stara pisaća mašina kao računar, iKini ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
SHARP ROBOT USISIVAČ

   Kompanija Sharp predstavila je svoj novi robotizovani usisivač Cocorobo (kombinacija japanskih izraza za 'srce' i 'robot') koji ima neke nove i naprednije funkcije u odnosu na slične uređeje te vrste. Cocorobo je prvi uređaj u seriji novih kućnih aparata koje Sharp namerava da razvije. Osim što treba da obavljaju svakodnevne zadatke koje im vlasnici zadaju, ti uređaji će biti sposobni i da donekle komuniciraju sa njima. Za razliku od ranijih robotizovanih usisivača, Cocorobo ima nekoliko novih mogućnosti, kao što su video kamera, podrška za Wi-Fi povezivanje i ugrađeni prečistač vazduha. Korisnici mogu da upravljaju usisivačem pomoću aplikacije za mobilne telefone ili tablične računare, koja ima ulogu daljinskog upravljača.
    Aplikacija omogućava da se na ekranu telefona ili tabličnog računara prikazuje video koji je snimila i prosledila kamera usisivača. Takođe, podrška za prepoznavanje glasa omogućava da vlasnik usisivača ili članovi njegove porodice snime zadatke koje zadaju usisivaču. Cocorobo ima tri ultrazvučna senzora koji mu omogućavaju da tokom rada zaobiđe prepreke. Usisivač prepoznaje komande kao što su 'Očisti' ili 'Idi kući', a kada naiđe na zid odgovara vlasniku uzvikom 'Uh!'. Osim toga, robot je sposoban da izgovori 36 fraza na japanskom, kineskom i engleskom jeziku, kao i na dijalektu Kansai, kojim se govori u jugozapadnom Japanu (taj dijalekt se u Japanu smatra duhovitijim od standardnog japanskog).
   Predstavnici Sharpa saopštili su da će se osnovna verzija usisivača biti po početnoj ceni od oko 90.000 jena (1100 USD). Verzija usisivača sa svim mogućnostima prodavaće se po ceni od oko 130.000 jena (oko 1600 USD).

PANASONIC PAMETNI UREĐAJ ZA KUVANJE PIRINČA

   Kompanija Panasonic predstavila je novu seriju uređaja za kuvanje priniča, koji se mogu povezati sa internetom kako bi preuzeli i sačuvali recepte. Takođe, uređaj podržava i Sonyjeve bezkontaktne kartice Felica što mu omogućava da se uz pomoć namenske aplikacije sinhronizuje sa telefonom sa Androidom. Panasonicov uređaj ima u svom poklopcu ugrađen RFID čitač koji služi za očitavanje Felica kartica. Te kartice su u Japanu u širokoj upotrebi, pre svega za plaćanje u prodavnicama ili kao način za identifikaciju u transportnim sredstvima, kao što su vozovi ili autobusi.
    Takođe, mnogi mobilni telefoni koji se prodaju na japanskom tržištu podržavaju tehnologiju koju koriste Sonyjeve kartice. Korisnici Panasonicovog uređaja SR-SX2 mogu da koriste svoje telefone sa Androidom i posebnom aplikacijom kako bi na internetu tragali za receptima za spravljanje jela od pirniča. Aplikacija omogućava i da se potrebni sastojci prikažu u obliku tekstualne datoteke, i pošalju elektronskom poštom. Osim toga, u uređaju se može sačuvati do 100 recepata za jela sa pirinčom. Panasonic i drugi proizvođači kućnih uređaja u poslednje vreme ulažu velike napore u razvoj pametnih kućnih uređaja, sposobnih da se povežu sa internetom. Početkom godine Panasonic je pokrenuo svoju internet uslugu namenjenu korisnicima svojih naprednih televizora, audio uređaja, frižidera i mašina za pranje veša.
     Tim uređajima će se sada pridružiti i uređaj za kuvanje pirinča, a njegovo korišćenje uz pomoć mobilnog telefona predstavlja prelazno rešenje. Uređaji za kuvanje pirinča su standardni deo kuhinjske opreme u Japanu. Napredniji modeli tih uređaja omogućavaju različita podešavanja za raličite vrste pirinča, kao i pripremanje različitih recepata. Predstavnici Panasonica su saopštili da će se uređaj SR-SX2 prodavati po ceni od oko 47.000 jena (oko 570 USD).

ELEKTRONSKE SAKSIJE

   Neki bi rekli da su biljkama za rast potrebni samo voda, vazduh, svetlo i minerali, što zvuči prilično jednostavno. Međutim, rečenica se tu ne završava. Na kraju valja dodati i nastavak 'ali u pravim razmerama'. I upravo tu se krije problem, jer te razmere nije jednostavno pogoditi. Da se negovanje biljaka ne bi pretvorilo u hobi koji podseća na vrhunsko održavanje, estonska kompanija s engleskim imenom Klik end grou (Click & Grow) ili srpski rečeno 'klikni i uzgajaj', napravila je elektronsku saksiju bez zemlje, koja ovaj posao obavlja umesto vas tako što sobnu biljku snabdeva vodom i hranljivim sastojcima u pravoj meri. Nekima će se ovaj proizvod učiniti potpuno suvišnim, jer mnoge vrste sobnog cveća ne zahtevaju neku naročitu brigu, ali će mnogima koji su ubili svoje cvetne prijatelje iz neznanja, ili nisu uvek u prilici da ih redovno zalivaju, predstavljati dobrodošlo rešenje. Saksija sadrži nekoliko senzora, procesor i softver koji proverava stanje biljke i snabdeva je vodom i hranljivim sastojcima kad god joj zatrebaju, služeći se metodama hidroponike (uzgajanja u vodenom rastvoru s mineralima) i aeroponike (prskanjem vodenim sprejom s odgovarajućim mineralima), koje jedino zahtevaju da se njen rezervoar povremeno dopuni vodom, otprilike jednom mesečno. Da ne biste morali da razmišljate ni o tome, na saksiji će se upaliti svetiljka koja signalizira da rezervoar traži dolivanje. Dalji posao preuzimaju pumpa i saksijska elektronika. Vlasnik jedino mora da se pobrine da biljka ima dovoljno svetlosti, po mogućnosti indirektne sunčeve. Ceo komplet koji košta 60 evra sadrži saksiju, četiri AA baterije i kartridž u kome su semenke biljke. Baterije traju oko osam meseci, a kada prva biljka okonča svoj životni ciklus, može se zameniti drugom tako što će se za nešto manje od sedam evra kupiti drugi kartridž. Kad se kartridž aktivira započinje klijanje koje obično traje oko dve nedelje, o čemu se brine softver koji je u njega ugrađen s ciljem da optimizuje sistem za svaku vrstu biljke. Za sada su u ponudi Lepi Jova (Impatiens Walleriana), kadifa (Tagates patula), ukrasna kopriva (Coleus blumei), bosiljak, mini paradajz i ljute papričice.

LEVITIRAJUĆE LAMPE

   Holandska kompanija Light-Light proizvodi levitirajuće lampe koje su neverovatno elegantne, a zahvaljujući korišćenoj tehnologiji izgledaju kao da su stigle iz budućnosti. Gornji deo lampe lebdi iznad svetlećeg postolja, tako da izgleda kao da joj je srednji deo isečen. Na video snimcima se može videti kako se između njih može prometnuti neki objekat pri čemu se gornji deo čak može i zavrteti, što mu dođe kao bonus. Lampa koristi najnoviju tehnologiju svetlećih dioda koje daju veoma svetlo svetlo (ovo je bilo namerno) ali se ono lako može podesiti i na manju svetlinu. Tehnologiju koja je zaslužna za lebdenje abažura razvila je kompanija Krealev (Creative Levitation Design, Crealev), a kao što ste verovatno pretpostavili, u pitanju su magneti. Lajt-lajt koristi elektromagnete u kombinaciji s odgovarajućim kontrolerom da bi lebdeći deo bio stabilan i da ne bi odleteo u stranu. Krealev nudi čitav niz levitacionih modula koi mogu da drže opterećenja različite težine na različitim visinama. Na njihovom kanalu na Vimeu može se, na primer, pogledati demonstracija sa lebdećom lutkom za izloge, koja bi se mogla lepo iskoristiti kao maneken. Međutim, ako je suditi po ceni lampe to ne bi bio neki jeftin maneken. Lampe naime koštaju 980 evra, pa ko ima pare neka izvoli. Lampe izgledaju jednostavno i elegentno jer je levitirajući uređaj potpuno sakriven tako da se dobija fascinantna iluzija.
    Oba modela, Silueta (Silhouette) i Pomračenje (Eclipse), dizajnirala je Angela Jansen, koja je završila dizajnersku akademiju u Ajndhovenu, a razvio ih je Ger Jansen, inženjer mašinstva i elektrotehnike. Njih dvoje su vlasnici, da ne kažemo dve svetlosti, pomenute firme. Mi se naravno pitamo, šta se dešava kad nestane struje. Hoće li se lampa srušiti i razbiti ili možda ima rezervnu bateriju koja će gornji deo polako spustiti na postolje i sprečiti štetu od 980 evra?

MINI RAČUNAR SA PROJEKCIONIM EKRANOM ZA OKO

   Japanska kompanija NEC objavila je da će uskoro početi da prodaje maleni prenosivi računar s naglavnim ekranom koji sliku projektuje direktno u oko. Njen Tele Scouter, što će reći 'teleosmatrač', inicijalno je namenjen fabričkim halama i drugim industrijskim ambijentima, ali mu se primena u budućnosti može proširiti i na zabavu i aplikacije iz oblasti potpomognute stvarnosti (augmented reality). Računar je veličine deblje džepne knjige i može se nositi okačen o pojas, dok se ekran montira na naočare s običnim staklima i može se gledati uporedo s okolinom. Ekran nazvan Erskauter (AIRScouter) koji je razvio japanski proizvođač Brader (Brother), koristi sićušni projektor iz koga se slika projektuje na oko. Korisnik je doživljava kao sliku na ekranu od 40,5 cm (16 inča) rezolucije 800 x 600 piksela posmatranu sa rastojanja od jedan metar. Pošto slika zauzima samo deo vidnog polja NEK ima u vidu primene u kojima radnici dok rade mogu da gledaju priručnike za rukovanje ili neke druge slike. Naglavni komplet je opremljen i kamerom s mikrofonom, a uz računar se prodaje i softverski paket koji nadzornom organu u udaljenom centru omogućava da s radnikom deli slike i razgovara preko Wi-Fi veze. Ovaj mali računar koristi verziju Vindousa CE (Windows CE) za ugradnju u uređaje s Armovim procesorom koji radi na 500 MHz. Čitav komplet je težak svega 430 grama i sa jednim punjenjem baterije može neprekidno da radi preko četiri sata. U prodaji će se naći 26. decembra i koštaće 400.000 jena (5200 dolara). Međutim, softver za upravljački sistem će biti još skuplji – 1.990.000 jena (26.000 dolara).

KAMERA ZA PANORAMSKE SNIMKE

   Petoro istraživača sa Tehničkog univerziteta u Berlinu (Berlin Technische UniversitAt) došli su na ideju da naprave neobičnu panoramsku kameru u obliku lopte koja pravi snimke od 360 stepeni kad se baci uvis, zbog čega se i zove 'bacajuća loptasta panoramska kamera' - Throwable Panoramic Ball Camera. Njihov konceptualni uređaj je velik poput fudbalske lopte i ima 36 senzora koji istovremenim snimanjem daju jedan panoramski snimak. Pravljenje takvog snimka na tradicionalan način je prilično složeno, jer kamera mora ručno da se okreće oko svoje ose, a objekti koji se snimaju mogu da se pomere, što rezultira pojavom duhova u konačnom snimku. Kamera u vidu lopte rešava taj problem tako što istovremeno okida 36 dvomegapikselskih kamera s fiksnim fokusom (kakve se kao moduli ugrađuju u mobilne telefone) i to u trenutku kad posle bacanja dostigne najvišu tačku u svom letu. Uređaj je zato opremljen akcelerometrom koji vodi računa o njegovom ubrzanju. Lopta snima sliku kad dostigne maksimalnu visinu, jer je u tom trenutku u stanju mirovanja. Kućište kamere je u obliku lopte obložene sunđerom, tako da će verovatno preživeti pad i ukoliko se posle bacanja ne uhvati. Snimljene slike se skidaju preko USB priključka, a za pregledanje se koristi poseban 'sferični panoramski prikazivač' sličan onom koji Google koristi za prikazivanje svojih panoramskih snimaka ulica. Ova panoramska loptasta kamera biće prikazana sredinom decembra u Hongkongu, na konferenciji SIGGRAPH Asia 2011 i njeni tvorci se nadaju da će pobuduti pažnju i privući nekog investitora. Nadajmo se da hoće, jer u svetu ima i dosta ljubitelja lopte koji ne umeju da je šutiraju, ali im nije problem da je bace uvis i ponovo uhvate.

STARA PISAĆA MAŠINA KAO RAČUNAR

   Svima koji prate TV emisije u kojima ljubitelji starih automobila svoje ljubimce pretvaraju u savremene mašine jedno je jasno: sve što je staro može ponovo postati novo. Najnoviji dokaz za to su stare pisaće mašine koje se mogu osavremeniti tako da njihova starinska lepota dobije i modernu notu – USB priključak za povezivanje s računarom. Upravo takve USB pisaće mašine pravi povučeni genije iz Filadelfije, Džek Zilkin. Na stare mašine s trakom i tasterima koje valja dobro pritisnuti da bi se dobio otisak na papiru, Džek dodaje senzore i USB kabl koji se može utaknuti u svaki uređaj s USB priključkom, uključujući PC, Mek ili Ajped (iPad). Sve što otkucate na njoj pojavljuje se na ekranu. Zanimljivo je da kad treba da ukucate prelaz u novi red zapravo morate metalnom polugicom da vratite valjak unazad, što veoma slikovito pokazuje zašto se jedan taster na računarskoj tastaturi zove 'povratak valjka' (carriage return, CR), mada se koristi i naziv Enter (unesi), a još češće samo strelica usmerena naniže i unazad. Ukoliko vam ovo izgleda previše moderno, stavite i papir pa će mašina kucati kao i obično – rezultat su u tom slučaju elektronski dokument i njegova papirna kopija. Piscima koji još uvek stvaraju na pisaćoj mašini ovo je prilika da bezbolno zakorače u sadašnjicu. Dodatne informacije za njih i ljubitelje generalki nalaze se ovde a u Džekovoj mrežnoj prodavnici može se kupiti neka već prerađena lepotica za 600–800 dolara. Kome je to skupo, a ume da se služi lemilicom, Džek nudi i komplet za samogradnju koji je jeftiniji, a može se upotrebiti za sam-svoj-majstorisanje sa sopstvenom mašinom. Koga ne zanimaju mašine čija je jedina funkcija kucanje teksta, možda će se radije opredeliti za jednu moderniju verziju s čijim se tasterima mešaju kokteli.

INTERNET BICIKLO

    Švajcarski proizvođač bicikala MTB Cycletech, predstavio je bicikl pomalo futurističkog izgleda nazvan eJalopy Green Wheel, koji je pored toga što ima i električni motor, krcat senzorima, aplikacijama i povrh svega, vezom sa internetom. Biciklisti mogu da iskoriste svoje pametne mobilne telelefone da bi se povezali sa internetom i pronašli svoje prijatelje. Nakon toga, mogu da iskoriste podršku za GPS sistem da bi saznali koji je najbolji ili najkraći put do njih. Biciklisti pored toga mogu da nadgledaju i svoje zdravstveno stanje tako što će pratiti otkucaje srca i broj utrošenih kalorija, ili da te medicinske podatke pošalju u vidu SMS poruke svojim prijateljima, kako bi se utvrdilo ko je u boljoj formi i ko ostvaruje bolje rezultate. U slučaju da se suviše umore, budući vlasnici ovog 3400 evra vrednog bicikla, mogu da prepuste pogon bicikla električnom motoru smeštenom u kućištu unutar zelenog zadnjeg točka i na taj način se udobno odvezu do kuće. Predstavnici kompanije MTB Cycletech izjavili su na manifestaciji Eurobike da je njihov cilj bio da naprave brz i tih bicikl, koji je lagan za vožnju i zasnovan na jednostavnoj softverskoj platformi, što će omogućiti da biciklu u budućnosti budu dodate nove funkcije i aplikacije.

iKINI

     Ako često zaboravite napuniti svoj mobilni telefon ili mp3 player za odlazak na plažu, vi trebate iKini. Dizajner iz Njujorka, Andrev Šnajder smislio je novu verziju bikinija sa solarnim ćelijama i USB priključkom. Šnajderu je potrebno i do 80 sati da izradi jedan takav bikini. iKini je vrlo koristan na plaži jer ujedno može napuniti baterije mp3 playera i foto aparata. Bikini, izrađen od sitnih solarnih ćelija, možete kupiti za 120 funti !!!
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana