Naslovni baner
Ponuda Tema

IQ Glavolomke - No 1

     Da li mislite da ste imalo pametni? Svako od nas ima inteligenciju, samo je pitanje kakvu i kom pravcu je izražena. Nisu sve osobe sklone jednako određenim stvarima po pitanju intelekta, znanja, rasuđivanja i slično. Neko je skloniji naprimer rešavanju matematičkih zadataka, a možda je sa druge strane vrlo ograničen u korišćenju reči. Neko brzo uči ali se zato sporo privikava na nove uslove. Bezbroj je ovakvih kombinacija. Proverite ovde vaš IQ i vašu inteligenciju, otkrijte kojoj grupi inteligentnih ljudi pripadate. Ako ništa drugo, zabavite se rešavajući ove IQ testove inteligencije! Pri kraju stranice nalazi se chat za diskusiju o glavolomkama i njihovim rešenjima!
IQ GLAVOLOMKA 1.


    Pogledajte dobro sliku dole. Razmešteni su isti elementi iz gornjeg trougla i nastao je trougao dole, ali sa jednim kvadratićem manje. Gde je nestala ta površina?


IQ GLAVOLOMKA 2.

    Jedan seljak imao je njivu kao na slici dole desno, u obliku kvadrata. Pošto je imao četiri sina, jednom prilikom ih je pozvao i rekao: 'Ovu livadu želim da vam podelim. Podeliću je na četiri jednaka dela, jedan deo ću uzeti sebi, (deo sa brojem 1), a ostalo podelite među sobom, ali tako da svako dobije isti deo. Kako su njegovi sinovi podelili njihov deo livade?


IQ GLAVOLOMKA 3.

    Kradljivac je precizno isplanirao noćnu pljačku trezora: za 5 minuta je stigao do banke, za 3 minuta ispraznio trezor i krenuo natrag. Zadovoljan zbog uspešno obavljenog posla, lopov je uključio radio u kolima i, kada je čuo muziku, opsovao je i sam se prijavio policiji - znao je da će u svakom slučaju biti uhapšen. Kako ?
IQ GLAVOLOMKA 4.

    Kapetan velikog putničkog broda, jednog je dana pregledao potpalublje i pronašao slepog putnika. Poštujući surovi mornarski zakon, slepi putnik je bačen u okean u kome se udavio. Nakon par dana, kapetan je ponovo naišao na slepog putnika, ali ga nije bacio u more, čak naprotiv, pozvao ga je na večeru sa njim. Kako je nastala ovakva promena u kapetanovom ponašanju? (Nije ga grizla savest, niti je poznavao slepog putnika).

IQ GLAVOLOMKA 5.

    U jednom pozorištu koje je još bilo u izgradnji davao se pozorišni komad. U jednoj sceni predstave, glavni glumac uperi pištolj u publiku i bez obzira što nije opalio, sva publika je odjednom ustala i počela da beži napolje. Zašto?

IQ GLAVOLOMKA 6.

    Mladić i devojka treba da se sastanu u tačno određeno vreme. Devojka zakasni manje od dve sekunde i mladić zbog toga pogine? (Oboje su bili potpuno zdravi.)


IQ GLAVOLOMKA 7.

    U deset kovčega bilo je u svakom po deset zlatnika. U svim kovčezima bili su zlatnici od po 10 grama osim u jednom gde su svi zlatnici bili od po 9 grama. Imate vagu i trebate samo sa jednim jedinim merenjem da ustanovite u kom su kovčegu lakši zlatnici.

IQ GLAVOLOMKA 8.

    Čovek je upravo završio uređenje nove kuće i zaključio da mu je potrebna samo još jedna stvar. Otišao je u prodavnicu , rekao šta mu treba i upitao za cenu. Prodavac mu reče; 'Jedan košta hiljadu dinara'. Čovek reče; 'Meni treba dve stotine', a prodavac odgovori; 'To će koštati tri hiljade dinara'. Čovek plati koliko je prodavac tražio i odnese kući ono što je kupio. Pitanje je šta je čovek kupio. Napominjemo da su svi brojevi izraženi u dekadnom sistemu, da prodavac nije pogrešio, da ne postoji nikakav popust, poseban tretman ili neka malverzacija. Svi detalji u priči su bitni.

IQ GLAVOLOMKA 9.

    Direktor je  pošao na službeni put i pred samom železničkom stanicom sreo je jednog radnika svog preduzeća. Radnik mu uspaničeno kaže da nikako ne ulazi u voz, jer je noćas sanjao da će se dogoditi železnička nesreća. Direktor odustane od puta, nesreća se stvarno dogodi i u njoj strada veći broj putnika. Sutradan direktor pozove putnika, zahvali mu što mu je spasao život, da mu poklon i uruči mu otkaz. Zašto? Napominjemo da radnik nije ni na koji način izazvao nesreću i da preduzeće o kome se radi nema nikakve veze sa železnicom.

IQ GLAVOLOMKA 10.

    Neka žena je istog dana u intervalu od 20 minuta rodila dva muška deteta. Ova deca, međutim nisu blizanci. Kako je to moguće. Ovde nemojte razmišljati o medicinskim fenomenima, ovakve situacije se događaju gotovo svakodnevno.
CHAT ZA DISKUSIJU O IQ GLAVOLOMKAMA I NJIHOVIM REŠENJIMA
Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA