Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Gde Otići Na Odmor

     Spektakularna Južnoafrička republika, gde videti ove retke životinje, raj na zemlji, festival grožđa u Sremskim Karlovcima... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

    U pohodu kroz najlepše predele Južnoafričke Republike, Keniju i Zimbabve, odlomićete deo zadivljujućeg i pomalo opasnog kolača divljine južne Afrike.
Svaka avantura je nezaboravna, ali ona koja vas čeka na obilasku južnog dela afričkog kontinenta sadrži sve ono što podiže adrenalin. Netaknuta priroda nacionalnih parkova sa životinjama koje su raznovrsnije nego u bilo kom zoološkom vrtu i impresivne građevine koje svedoče o istoriji i bogatoj tradiciji njihovih žitelja, doprineće da poseta tom delu Afrike bude putovanje za nezaborav.

TRI PRESTONICE - Pohod na Južnu Afriku treba započeti iz najstarijeg kolonijalnog grada, Kejptauna koji uz Pretoriju i Blumfontejn ima status glavnog grada Južnoafričke Republike. Smešten je na brdovitom jugozapadnom poluostrvu, u neposrednoj blizini Rta dobre nade. Grad okružuje Stona planina, koja sa strmim padinama i ravnom površinom na vrhu izgledom podseća na sto. Njeni predeli i najpoznatiji vrhovi Signal hil, Devils pik i Lajons ramp ponekad ostaju nedostižni za posetioce jer ovde vlada veoma specifična mikroklima koja je često drastično izmenjena od one koja vlada u podnožju. Tokom boravka u ovom tromilionskom gradu trebalo bi obići malajsku četvrt Bo Kaap, poznatu po uskim kaldrmisanim ulicama u kojima se tiskaju mali dućani rukotvorina, začina i tipičnih afričkih suvenira.
    Jedan dan trebalo bi odvojiti i za celodnevni izlet na Rt dobre nade, do koga su prvi evropski moreplovci doplovili u 15. i 16. veku. Posetioce najudaljenije tačke na jugozapadu Afrike čeka druženje sa pingvinima, morskim lavovima i vrlo retkim crnim kormoranima.
    Najveći grad Južnoafričke Republike, Johanesburg, u kom je buknula zlatna groznica u drugoj polovini 19. veka, danas je moderan grad i raskrsnica sa koje se polazi u neke od najlepših delova Južne Afrike. Odavde počinje putovanje za Viktorijine vodopade koji predstavljaju pravo remek-delo prirode.     Nalaze se na granici između Zimbabvea i Zambije i upravo su oni zaslužni za milione turista koji svake godine hrle na južno poluostrvo Afrike. Iz Johanesburga turisti polaze za Pretoriju, administrativnu prestonicu države, koju nazivaju i 'gradom džakarandi' po vrsti drveta sa veoma lepim cvetovima, ali i za prestonicu Kenije, 'zeleni grad okupan suncem' Najrobi. O njemu najbolje govore 'turističke tačke' za koje obično kažu da se ne mogu zaobići - Parlament, Nacionalni muzej, Međunarodni kongresni centar 'Kenijata', ali i Park zmija.
    Petosatnom vožnjom autobusom kroz plantaže čaja i kafe, iz Najrobija se stiže u oazu Nacionalnog parka 'Nakuru'. U parku se nudi smeštaj u kolibi, što doprinosi da u potpunosti osetite ničim narušenu lepotu prirode. Odlazak na safari do jezera Nakuru, gde živi na hiljade flamingosa i drugih ptica kao i posmatranje divljih životinja usput, samo upotpunjuje mirise i boje koje vas odvajaju od ostatka sveta. Još impresivniju sliku nudi odlazak u Nacionalni park 'Masai Mara', koji je od 'Nakurua' udaljen oko šest sati vožnje kroz živopisnu dolinu Rift. U safariju, u koji se ide vozilima sa otvorenim krovovima, nudi se nešto opipljiviji doživljaj pomalo zastrašujućih životinja koje se slobodno kreću. U toku safarija moguće je posetiti selo Masai naroda u kome prihod od ulaznica (oko 20 dolara) ide za školovanje njihove dece.

GRAD U OKEANU - Nezaboravnu afričku turu treba završiti u Mombasi, kenijskom gradu sa 800.000 stanovnika koji se proteže preko istoimenog koralnog ostrva. Ostrvo sa kopnom povezuju tri mosta - Niali na severu, Likoni Feri na jugu i mostić Makupa na zapadu. Vekovima se u ovaj grad dovozila skupocena i egzotična roba iz celog sveta, što se i danas može videti u brojnim prodavnicama. Stari grad predstavlja lavirint uskih uličica sa građevinama koje oslikavaju zanimljiv spoj različitih stilova i tradicija. Svojevrsna gradska atrakcija Mombase su dva para slonovih kljova koja se izdižu iznad ulice Avenue Moi. Međutim, popularnom turističkom destinacijom Mombasu su učinile, pre svega, njene duge peščane plaže, koje zapljuskuju vode Indijskog okeana i na kojima je fenomen plime i oseke znatno izražen.

GDE IH VIDETI?

    Oni su ružni, čudni, ali i sasvim izuzetni primerci životinjskog sveta. Da bi ih videli, mnogi su spremni da obiđu pola zemljine kugle 
    Bogatstvo faune je neverovatno. Predstavljamo vam neke od najčudnijih životinjskih vrsta naše planete, s podrobnim uputstvom gde možete da ih vidite uživo  - ako nešto tako poželite i ako to možete sebi da priuštite.

PLATIPUS - Šta je to: Najverovatnije da je ovo najpoznatija neobična životinja, pošto izgleda kao da je više životinja spojeno u jednu. Ima spljošten rep, krzno i ogroman pačji kljun. Nije ni čudo što je zbunio prvog naučnika koji ga je posmatrao. On je najverovatnije mislio da je ovo biće neslana šala prirode.
    Po čemu je neobičan: Sem izgleda, čudno je to što je platipus zapravo jedan od dva sisara na planeti koji leže jaja.
    Gde se može videti: Stacionirani su u blizini reka u jugoistočnoj Australiji. Viđaju se u sumrak i čak postoje posebne 'platipus ekoture' koje vode turiste znatiželjnike da vide ovu retku životinju.

VELIKI MRAVOJED - Šta je to: Ime sve govori. Ovo stvorenje i nije baš veliko, veličine je zlatnog retrivera, ali zato može da pojede enormne količine (oko 35.000 dnevno) mrava i termita. Šapa im je vrlo jaka toliko da može da razbije skamenjen mravinji brežuljak. Njegov veliki žbunasti rep dozvoljava mu da održava ravnotežu na zadnjim nogama dok kopaa njegova duga njuška i lepljiv jezik mu omogućavaju da lako dođe do omiljene hrane.
    Po čemu je neobičan: Veliki mravojedhoda na svojim prednjim člancima, sa šapama koje su savijene prema zemlji. To ih čini super oštrim za njegov glavni zadatak - iskopavanje!
    Gde se može videti: U šumama i savanama Centralne i Južne Amerike. Veliki mravojedi su sastavni deo zapadnog Brazila i mnogi putnici tu dolaze da bi ih videli.

PIGMEJSKI DUGOREPI MAJMUN - 
Šta je to: Dugačak rep i zlatasto krzno čine da liči na tanušnog lava, a zapravo je najmanji majmun na svetu. Mužjaci nisu veći od limuna. Ova vrsta majmuna zna vrlo dobro da se sporazumeva između sebe.
    Po čemu je neobičan: Poseduju neku vrstu niskofrekventnog glasa koji ljudi ne čuju.
    Gde se može videti: Mogu se naći u blizini Amazona i u zemljama kao što su Brazil, Ekvador, Peru i Kolumbija i veoma često turoperatori vode znatiželjnike upravo na ta mesta.

MORSKI PUŽ - Šta je to: Ovo stvorenje privlači pažnju svojom bojom, izgledom i neverovatnom sposobnošću adaptacije. Čak 3.000 različitih morskih puževa živi na koralnim grebenima. Veoma često 'poziraju' na slikama ronilaca širom sveta.     Po čemu je neobičan: Ono po čemu su posebni je upravo to - različitost. Jedni su kao tigrići, drugi sjaje kao neonke, neki imaju rogove, a neki su poput listova spanaća. Ipak, svaki od njih govori jedno - jedeš me na sopstvenu odgovornost! Hrane se otrovom iz korala i sunđera i to talože u telu, tako da je većina puževa otrovna.
    Gde se može videti: Za ronioce su organizovane posebne ture od Australije, preko Crvenog mora, do Kalifornije.

MAJMUN SA SURLOM - 
Šta je to:  To je crvenkasto-braonkasti majmun koji se hrani lišćem. Mužjaci imaju velike sjajne viseće noseve koji izgledaju kao da se neko grubo našalio sa njima. Spadaju u ugrožene vrste, što uopšte nije za šalu.
    Po čemu je neobičan: Sem noseva koji mogu da budu toliko veliki da ih mužjaci bukvalno sklanjaju u stranu da bi jeli, ovi majmuni su odlični plivači. Njihovo tajno 'oružje' je kožica među prstima.
    Gde se može videti: Nastanjeni su u šumama Bornea. Ekspedicije dovode putnike u ove krajeve gde se mogu videti čitave porodice ovih majmuna.

MALAJSKI TAPIR - Šta je to: Najveći je od svih tapira. Ima crno-bele šare po telu kao panda i veliku pokretljivu njušku koju koristi za plivanje u reci.
    Po Čemu je neobiČan:Dok su mladi, tapiri imaju pruge i one ih štite od predatora. One nestaju kad mladunci navrše pola godine.
    Gde se moŽe videti: Žive u južnom Tajlandu, Malaji i na ostrvu Sumatra.
    Teško se sreću u divljini i najbolje mesto da se vide je Nacionalni park Taman Nagara u Maleziji.

NARVAL - Šta je to: Najbliži je jednorogu, samo što ovaj pliva. To je sisar iz reda delfina, srednje veličine beo sa tamnim pegama. Mužjaci imaju dug spiralni rog, zapravo zub, koji može dostići veličinu do tri metra.
    Po čemu je neobičan: Niko ne može sa preciznošću da tvrdi za šta mu taj rog služi, sem da impresionira ženke. Nađene lobanje ovog kita imale su još jedan umetnuti rog.
    Gde se može videti: U vodama Arktika, posebno kod istočnih i zapadnih obala Grenlanda. Mnogi ljubitelji ove neobične životinje idu u potragu za njom a još više ih iznenađuje jer pliva u ledenoj vodi među santama leda.

DŽEKSONOV KAMELEON - Šta je to: To je trorogo stvorenje koje podseća na malog praistorijskog triceratopa. Kao i ostali kameleoni, i ovaj ima par očiju koje svako za sebe gleda, dugačak jezik koji se pomera sto puta brže od ostatka tela i mogućnost da menja boju tela u skladu sa okolinom da bi izbegao čeljust predatora.
    Po čemu je neobičan: Muški pripadnici ove vrste znaju da budu agresivni i umeju da upotrebe svoje rogove, pogotovo ako se drugi kameleon nađe na njihovoj teritoriji. Često to njihovo ponašanje onome ko posmatra može da bude više smešno nego opasno.
    Gde se može videti: Mogu se videti u šumama Kenije, a malo njih živi u Tanzaniji.

AJ AJ - 
Šta je to: To je najstarija i najređa vrsta lemura. Oni imaju ogromne, buljave oči, uši kao u slepog miša, duge prste i rep i žive na Madagaskaru.
    Po čemu je neobičan: Aj aj ima veoma dugačke srednje prste na prednjim šapama koje uvlače u pukotine u potrazi za hranom. Ako čuju insekta da se pomera pod korom drveta, upotrebiće srednji prst da ga izvuku i pojedu.
    Gde se može videti: Mogu da se vide samo u istočnim šumama Madagaskara. Na ovom ostrvu se mogu videti i druge vrste lemura i za to se u Velikoj Britaniji organizuju posebne ture.

VELIČANSTVENA FRIGATA - Šta je to: Vrlo slična drugim morskim pticama, ali se razlikuje po svom ljubavnom ponašanju.
   Po čemu je neobičan: Mužjaci imaju kesu koja se nalazi na delu vrata i grudi i funkcioniše na isti način kao i balon. Svake godine kad je sezona parenja (mart i april) njima se taj balon na vratu naduva u cilju privlačenja ženki. Pošto za to vreme ne mogu da lete, šepure se po stenama i grnanama mašući krilima okolo.
    Gde se može videti: Mogu se videti na severu i jugoistoku SAD, sa priobaljem Floride i Karoline, pa čak i na Galapagoskim ostrvima

RAJ NA ZEMLJI

     Arhipelag Maldiva pleni svojom čudesnom lepotom. Tirkiznoplave lagune, bogat podvodni svet i bele pešèane plaže kao magnet privlače turiste iz celog sveta. Maldivi su pravi zemaljski raj. Beli pesak i prelepo plavo more sasvim su dovoljni za uživanje. Lagune su tirkiznoplave, sa neverovatnim koralnim grebenima i bogatim podvodnim svetom. Zato se tamo nude ture safari ronjenja i plovidba nekim od prelepih brodova sa kojima se obilaze ostrva. Samo 200 ostrva je naseljeno, a 80 se koristi samo za turizam. Plaže su fantastične, oivičene palmama i tropskim biljem, mesto gde snovi postaju stvarnost. Mnogi turoperatori preporučuju ovu destinaciju za medeni mesec.
    Arhipelag Maldiva se sastoji od 1.190 malih koralnih ostrva. Neka ostrva su ravna i peščana, dok su druga prava tropska, sa veoma bujnom vegetacijom, okružena koralnim grebenima, tirkiznim lagunama sa bogatim podvodnim životom i belim peščanim plažama, po kojima su u svetu poznata. Ostrva, koja se koriste u turističke svrhe, imaju uglavnom po jedan hotel koji predstavlja svet za sebe. Na svakom od njih dobija se utisak da ste na ostrvu Robinsona Krusoa. Sa samo metar i po nadmorske visine Maldivi spadaju u najnižu zemlju na svetu.
Prvi doseljenici na Maldive su bili budistički narodi iz južne Azije - Dravidijani. Prvi Evropljani koji su uspostavili trgovinske odnose sa Maldivima bili su Portugalci u 15. veku. Jači evropski uticaj su uspostavili Holanđani u 17. veku, a njih su kasnije zamenili Englezi. U 19. veku Maldivi postaju britanski protektorat, a samostalnost ponovo dobijaju 1965. kao sultanat koji je trajao samo do 1968, kada su Maldivi postali republika. Maldivi su 1988. doživeli pokušaj vojnog puča, ali je on sprečen uz pomoć indijskih trupa.
    Ako želite da novogodišnje praznike provedete na ovim rajskim ostrvima, tu je hotel 'Paradise Island Resort and Spa' sa pet zvezdica. Hotel se nalazi na severnom atolu Male. Ostrvce je okruženo prelepim plažama sa belim peskom i plavim lagunama. Hotel ima nekoliko odličnih restorana, kao što su japanski, italijanski i a la kart restoran. Gostima su na raspolaganju brojne animacije, poput tenisa, odbojke, košarke. Večernje zabave čine tematske večeri kao što su maldivske noći, roštilj na plaži, vegeterijansko veče.
    Na Maldivima je toplo tokom cele godine. Ovaj period je sušni i traje od novembra do aprila, sa temperaturama od 30 do 35 stepeni, ali ipak su mogući kratkotrajni tropski pljuskovi.

FESTIVAL GROŽĐA U SREMSKIM KARLOVCIMA

    Svakog oktobra u Sremskim Karlovcima održava se Grožđenbal, trodnevna fešta najboljih vina fruškogorskih vinogradara. Svakog oktobra, znaju Sremci, već godinama unazad u slavu grožđa i vina u centru Sremskih Karlovaca odvija se Grožđenbal, tri dana (i noći) slavlja uz muziku i pesmu. Ni ovaj oktobar nije izuzetak.

PUTOVANJE KROZ VREME -  'Romantika' je prava atrakcija. Ovaj voz sastavljen je od starih vagona koji su nekada obitavali u 'Jugoslovenskoj železnici', a vuče ih lokomotiva iz 1944. godine. I restoran u vozu je kao iz prve polovine prošlog veka. Stari stolovi, hoklice, duž celog su vagona. Ima tri klase, pa tako oni iz prve sedeće na udobnim sedištima, a oni drugi, pak, na drvenim klupama. Voz putuje dva sata do Sremskih Karlovaca. Ide sporo da bi putnici više uživali u vožnji do malog grada. Romantičan i ušuškan gradić na obali Dunava je veoma miran sve dok se gosti ne sjate početkom oktobra, da se provesele uz vino iz ovog kraja. Jer, tada Karlovci postanu pravi mali vašar vina i proizvoda od vina. Na stotine tezgi duž glavnog šetališta smeste se tad u Karlovce i napune se đakonijama od grožđa i samim grožđem. Ima tu svašta - lepo dekorisane flaše koje su više ukrasne nego konzumne, burići sa vinom i rakijom, liciderska srca, unučići, voće... U ovom kraju, gotovo svaka porodica ima svoj vinograd i podrum vina.

VINO I MED - Da je ceo ovaj kraj dobar za gajenje grožđa, znali su i Rimljani čija se utvrđenja još mogu naći podno kuća u Karlovcima. Zato su na mapi puteva vina Sremski Karlovci ubeleženi crvenim slovima. Sem grožđa, kraj je poznat i po odličnom medu, a pionir pčelarstva kod nas Jovan Živanović svojim naslednicima je ostavio muzej meda koji i dan-danas obilaze turisti. I to, uglavnom, u vreme Grožđenbala. Degustacija kako meda, tako i kvalitetnog vina obezbeđena je za svakog ko svrati na ovo lepo imanje. Vino se čuva u starom podrumu, u koji se doskora ulazilo samo sa svećom. Ipak, putnici namernici sede u gostionici porodice Živanović i imaju priliku da probaju šardone, merlo, probus, frankovku, bermet, rizling... A za kraj stiže med! Livadski, bagremov, cvetni... Koji god gosti požele.
    Kada se ogladni posle obilaska i istorijskih priča, Karlovci nude specijalitet - riblji paprikaš sa rezancima. Pikantni ukus rečne ribe i vojvođanski rezanci odlični su spoj za gurmane. Mnogi bi rekli da je to bolje i od roštilja. Ako sudimo po ceni i jeste, jer je paprikaš skuplji. Meštani kažu da tek kada se želudac lepo obloži, treba preći na vino. Poslušali smo ih. Pridružili smo se većini i prošetali se od štanda do štanda. Zabava je tek počinjala, a mi smo se uputili ka našoj 'Romantici', da nas još jednom vrati u prošlost. A onda i u sadašnjost, ostavljajući Karlovce i festival vina iza nas.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana