Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Gde Otići Na Odmor

     Mijanmar, mesta koja morate da posetite u Mijanmaru, običaji u svetu, hotel Savoj... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
MIJANMAR

    Mjanmar (nekadašnja Burma) je zemlja čudesne lepote koju turisti izbegavaju zbog diktatorskog režima. Ali, napaćeni burmanski narod je sve ono što režim nije i ovde ćete osetite sve čari autentične Azije.
    Mjanmar, nekadašnja Burma, najveća zemlja Indokine, već decenijama živi u izolaciji, bojkotovana od međunarodne zajednice i pod gvozdenom pesnicom dikatatorskog režima. Turisti je zbog toga izbegavaju, ali napaćeni burmanski narod je sve ono što režim nije. Ljubazni, gostoljubivi, duhoviti, pažljivi i radoznali, žele da imaju svoju ulogu u svetu i svakako zaslužuju svetliju budućnost. Ako odete u Mjanmar, izvesno je da nećete zažaliti. Zato, vratite svoje časovnike na neko davno prošlo vreme i upustite se u avanturu prohujalih dana.  To tu je autentična Azija - rasklimatani autobusi, izlokani putevi, ljudi koji će vas dočekati kao davno izgubljenu porodicu. Zaboravite na internet i savremene tehnologije bar nakratko - povežite se sa kulturom i duhovnošću koja izbija iz svakog kamena u svetilištima, plovite Iravadijem na starom parobrodu, okupajte se u kristalnočistoj vodi Bengalskog zaliva - ima toliko novih iskustava da jedno putovanje nije dovoljno. Mjanmar je zemlja koja čoveka napaja emocijama, budi sva čula i ostaje u duši. - To je Burma.

Gotovo ni nalik bilo kom mestu na svetu koje znate - zapisao je Radjard Kipling, a koliko je bio u pravu, potvrđuje se i danas, više od jednog veka kasnije.

PEĆINE PINDAJA - u njima se nalazi više od 8.000 statua Bude, napravljenih od alabastera, tikovine, mermera i drugih materijala. Smeštene su u pravom lavirintu brojnih prostorija, koje ispunjavaju celu pećinu.

PAGODA BOTATUNG - originalno zdanje uništeno je u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata, a danas se na tom mestu nalaze šuplja stupa i brojne relikvije (ne samo pramenje kose).
BRDO POPA - visoko je 1.518 metara i smatraju ga jednim od najvažnijih hodočasničkih centara u zemlji jer, prema verovanju, na njemu žive nati, ili duhovi, koji predstavljaju sastavni deo njihovog života. Da bi se stiglo do vrha, treba preći 777 stepenika, a sve vreme društvo vam prave majmuni. Popa na sanskritu znači cvet. Pagoda Sule - u srcu Jangona nalazi se 46 metara visoka osmougaona stupa koja je, prema lokalnoj priči, izgrađena pre 2.000 godina kao kuća na pramen Budine kose. Ne zna se da li je kosa još tu ili ne, ali galerije pagode su oaze mira u haotičnom celodnevnom saobraćaju.

MANDALEJ - drugi grad po veličini i prestonica gornjeg Mjanmara, za koju i sami Burmanci kažu da je najveći centar burmanske kulture i budističkog učenja. Nalazi se na reci Iravadi. Gradom dominira palata, tvrđava Mandalej. Grad je poznat po milionerima i monasima (čak polovina svih budističkih monaha živi ovde).
    Mandalej je poznat i po pagodi Kiauktavđi sa statuom Bude napravljenom od jednog komada mermera, manastiru Švendanau Kjaung, koji predstavlja savršeni primer burmanske gradnje od drveta. Okolina grada se odlikuje veoma bogatom kulturno-istorijskom prošlošću. Tu je Amarapura, nekadašnja prestonica, čije ime znači 'grad besmrtnosti', most U Bein, napravljen od tikovog drveta, koji već vekovima odoleva talasima i vetrovima. Treba obići još dve stare prestonice gornjeg Mjanmara, Sagaing i Ave. Brdo Sagainga sa brojnim pagodama i manastirima i danas se smatra živim centrom budističke vere u Mjanmaru. Veličina Ave može se sagledati u značenju njenog naziva - 'grad dragulja'.

BAGAN - prema mišljenju mnogih, predstavlja najznačajniji religiozni centar u svetu. Nazivaju ga 'napuštenom prestonicom' na reci Iravadi i bez sumnje je jedan od najmističnijih i najzanimljivijih istorijskih mesta u zemlji. Ananda Pat je nasvetiji hram koji su gradila tri kralja, a njegov naziv u prevodu znači 'bezgranična mudrost'. Pagoda Švezigon jedna je od najlepših u Baganu, koja je služila kao prototip za izgradnju kasnijih.

JEZERO INLE - lepo, mirno jezero sa mističnom atmosferom, nalazi se u provinciji Šan. Na njegovim obalama ima 17 sela sa kućama na stubovima u kojima živi narod Inta. Veoma su živopisni brojni ribarski čamci, kojima veslaju vrlo spretni veslači, i to nogama.

PAGODA ŠVEDAGON - dragulj Jangona i jedno od najznačajnijih religijskih mesta u Mjanmaru. Nalazi se na vrhu brda Singutara, a prema legendi, postoji još od vremena pre nastanka sveta kakvog danas poznajemo. U to vreme na vrhu brda procvetalo je pet pupoljaka lotosa, koji su predstavljali pet Buda koji je trebalo da se pojave na zemlji i ljude vode do nirvane. Gautama, Buda koga znamo, četvrti od njih petorice, i Maitreja (peti koji će svojim pojavljivanjem najaviti kraj sveta) doneli su osam vlasi kose da se čuvaju na tom svetom mestu. Šta god da je istina, istorija potvrđuje da je pagoda na tom mestu od šestog veka i gotovo ništa na njoj ne izgleda staro. Ona je magično privlačna posetiocima i za razliku od drugih hramova, istovremeno je i duhovno, ali i sekularno mesto. Deca trčkaraju i pevaju pesme, monasi sede na stepenicama i ćaskaju, žene ogovaraju i sve to u prisustvu vernika u dubokoj molitvi. Takve pagode nema u celom Mjanmaru, niti sličnog mesta bilo gde u svetu.

OBIČAJI U SVETU

   Neki gestovi u različitim kulturama imaju sasvim suprotno značenja. Da biste izbegli neprijatnosti, upoznajte se sa običajima zemlje u koju putujete. Neki gestovi i običaji u različitim kulturama imaju potpuno suprotna značenja, što u stranoj zemlji može da vas dovede u neugodan položaj ili njima jednostavno možete da uvredite svoje domaćine. Da bi se izbegli ti problemi, na kulturne razlike upozoravaju stručnjaci najpoznatijeg turističkog vodiča 'Lonli planet', ali i posetioci internet portala o putovanjima, koji su se i sami našli u neprijatnim situacijama zbog neznanja.

PONAŠANJE - Ako vas put odvede u Veliku Britaniju, nemojte da mašete spojenim kažiprstom i srednjim prstom dok vam je dlan okrenut prema licu. Na takav način nemojte ni slučajno da naručite dva piva u engleskom pabu jer će se to shvatiti kao da ste pokazali samo srednji prst. Ali, problema nema ako okrenete ruku, pa vam je dlan okrenut prema spolja, kao da pokazujete slovo V u znak pobede.n Ako u znak odobravanja gestikulirate spajanjem palca i kažiprsta u slovo O, kao simbol za 'odlično' ili OK, nemojte to da radite u Brazilu jer se to tamo doživljava kao nešto vrlo nepristojno i vulgarno. Svoje zadovoljstvo možete, međutim, da iskažete podizanjem palca, ali to nikako ne smete da uradite u Iranu, jer u toj zemlji podignuti palac znači isto što i srednji prst.
    Ako ste levoruki, moraćete dodatno da se prilagodite u Nepalu, Indiji, Turskoj, Maroku i još nekim afričkim zemljama, gde se leva ruka tradicionalno koristi za toalet, a desna za hranjenje, tvrdi 'Lonli planet'.Jedan levoruki posetilac Virtualturista prisetio se da je u Gani pazio da u kontaktu s lokalnim stanovništvom koristi desnu ruku. Savetuje da se, osim hrane, desnom rukom obavezno drži novac, a ako vam se dogodi da se zaboravite i dotaknete lokalce levicom, odmah se izvinite i nasmešite.
    Kada ste u Japanu, nemojte previše da se smejete, a kada to i činite, pristojno je da rukom prekrijete usta. Ako to ne radite, posebno ako ste na poslovnom susretu, vaši domaćini bi mogli da pomisle da se prema njima odnosite s visine ili da niste baš inteligentni. Takođe, u naviku bi trebalo da vam uđe i klanjanje dok zahvaljujete ili se pozdravljate s Japancima. Na rastanku uvek mahnite i mašite sve dok vidite svoje domaćine. I oni će učiniti isto.
    Ali, nemojte da se začudite ako vaš sagovornik u Tajlandu prilikom razgovora počne da kopa nos. To je normalna stvar i doživljava se kao dobra higijenska navika.
    U Engleskoj su pravila znatno stroža, pa se mlada Amerikanka čudila na internet forumu što su je u vozu od Londona do Epsoma upozorili da ne može da drži noge na slobodnom sedištu preko puta svog, odnosno da mora s poštovanjem da se odnosi prema opštem dobru, bez obzira na to koliko su joj cipele čiste. Većina Amerikanaca takođe nije svesna da mnogim evropskim domaćinima često smetaju zbog glasnog razgovora, posebno u restoranima.

HRANA - Kada u Vijetnamu završite s obrokom, nemojte da ostavite štapiće za jelo u posudi s pirinčem. Umesto toga, stavite ih preko vrha posude. U suprotnom, Vijetnamce bi posuda sa štapićima mogla da podseti na pomagala za čišćenje urni.
    U Kini nije najpristojnije da pojedete sve s tanjira jer se time šalje poruka da niste zadovoljni i da vam je potrebno još. Takođe, ako vas u toj zemlji tokom obeda smeste za sto nasuprot vratima, znajte da vam je iskazana velika čast i da ste poseban gost.
    Ljubitelji kafe koji uživaju u Italiji u svom omiljenom napitku verovatno znaju da Italijani polude ako se kapućino naruči posle jutra. Naime, u Italiji se kapućino ispija isključivo u vreme doručka, a kasnije espreso s toplim ili hladnim mlekom. Tome bi trebalo da se prilagode i turisti, bar ako ne žele da budu u nemilosti barmena. Neljubaznu reakciju turisti mogu da dožive i na italijanskoj pijaci ako požele da sami izaberu namirnice. Zamolite zato prodavca da vam izabere i nadajte se da ćete imati sreće.

ODEĆA I OBUĆA - Ako se spremate na put, dobro je da se raspitate i o pravilima odevanja, posebno ako ste žena i putujete u islamske zemlje. Pravila se, naime, mogu razlikovati ne samo među državama, nego i regijama unutar iste zemlje. Tako, na primer, žene prilikom ulaska u džamiju u Istanbulu ne moraju nužno da prekriju glavu šalom, dok su u konzervativnijim delovima Turske marame obavezne. Bez marame žene ne mogu nigde da uđu ni u Siriji, a u nekim arapskim zemljama turistima uopšte nije dozvoljeno da posete svetilišta.
    Prekrivanje glave neophodno je i u nekim pravoslavnim crkvama poput jermenske, a i u rimokatoličkim po pravilu ne dozvoljavaju ulaz u majicama bez rukava ili kratkim pantalonama. Duge nogavice neophodne su i na indijskim svetim mestima, što turisti zbog visokih temperatura često zaboravljaju.
    Egipćanima, s druge strane, ne smetaju gole noge, nego tabani, pa čak i kada su u cipelama. Jedna članica Vitrualturista prisetila se na forumu da ju je pre nekoliko godina službenik u egipatskom konzulatu upozorio jer je držala nogu preko noge, s đonom cipele okrenutim prema spolja. Kasnije je saznala da se okretanje đona prema nečijem licu u Egiptu smatra vrlo uvredljivim i nepristojnim.   

HOTEL SAVOJ

   Prvi londonski luksuzni hotel 'Savoj' ponovo je otvorio svoja vrata posle trogodišnje obnove. Renoviran je od krova do poda, a projekat je koštao oko 250 miliona evra. Legendarni hotel sada krase novi lusteri od murano stakla, mermerni podovi i ukrasi u obliku zlatnih listića. Ugrađen je novi bar u art deko stilu koji je postavljen u starom 'Beaufort Room' u kom je nekad Džordž Geršvin zabavljao goste za vreme Drugog svetskog rata. Izgrađeno je 38 novih soba s pogledom na reku Temzu, novi kraljevski apartman ima 325 kvadratnih metara, a noćenje košta 11.500 evra.- Osećaj je isti, ali je zapravo mnogo drugačiji. Nije nam bio cilj da menjamo 'Savoj', već smo želeli da ga restauriramo - rekao je direktor prodaje Sajmon Gilkiz.
    Prvi gost restauriranog hotela bio je glumac Stiven Fraj koji je došao u 'rols rojsu'.'Savoj' je izgrađen 1889. godine, u blizini istoimenog pozorišta i postao je mesto za odmor brojnih holivudskih zvezda, poput Frenka Sinatre, Čarlija Čaplina, Sare Bernar i Lorensa Olivijea. Posećivali su ga i britanski premijeri, kao i članovi britanske kraljevske porodice.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana