Naslovni baner
Ponuda Tema

Gde Otići Na Odmor

     Predivna Šri Lanka, 10 najboljih mesta za posetiti u Japanu, mesta tajanstvenih civilizacija, doručak u Engleskoj... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.
PREDIVNA ŠRI LANKA

   Čuveno po drevnim spomenicima, koralnim plažama, plantažama čaja, džunglama, vodopadima, ali i čestim nemirima u prošlosti, ostrvo Šri Lanka danas je destinacija na kojoj su mir i lepota jedini saveznici savršenog odmora.
     Impresioniran rajskom prirodom Šri Lanke na koju se doselio 1956. godine, čuveni pisac i vizionar Artur Klark rekao je da sa ovog mesta najbolje može da vidi univerzum. Da zaista mami jedinstvenom lepotom potvrđuje i broj turista koji ovo ostrvo svrstava među najpoželjnije egzotične destinacije sveta, a oni koji su ovde boravili nadenuli su mu epitet 'zemlja kao nijedna druga'.

Uzbudljiva istorija - Nekadašnja engleska kolonija, za koju su se žestoko borili i Portugalci i Holanđani, do 1972. godine nosila je ime Cejlon, što je engleski prevod reči Šri Lanka. Smeštena je na razmeđi zapada i juga Azije zbog čega se u njoj na veličanstven način ogleda spoj uticaja dva drevna carstva - Indije i Kine. Iako ju je priroda blagosiljala obiljem vodenih površina, divnim plažama, koje su pesak i korali obojili u crveno-bele boje, zelenim planinama, penušavim vodopadima i džunglom, zbog ozloglašene formacije Tamilskih tigrova turisti su dugo izbegavali da je posećuju.
    Međutim, česti teroristički napadi, otmice, krađe i nemaština sada su samo deo ružne prošlosti ove male indijske zemlje koja je postala neodoljiva destinacija čak i za mnoge svetske zvezde.
    Da ste dospeli u zemlju u kojoj su se stvari drastično promenile i gde je zakon oštri vladar, shvatićete već po sletanju na njeno tle. Naime, sve putnike na aerodromu dočekuje tabla sa upozorenjem da krijumčarenje droge na Šri Lanki povlači za sobom smrtnu kaznu.
    Alkohol je takođe nepoželjan, a pravljenje i najmanjih nereda se nikome ne toleriše. Zato, Šri Lanka nije dobar izbor za one koji dolaze zbog provoda i lumperajki. Ovde ćete naići samo na mir i harmoniju, idealne saveznike savršenog odmora.
Degustacija harmonije - Iako ćete verovatno odmah poželeti da se zaputite u najveći grad Kolombo, mesto najbliže aerodromu koje se nameće kao prva tačka obilaska svakako je gradić Nigambo. Pošto je dugo bio kolonija pomorskih velesila Portugala i Holandije, ispresecan je zanimljivim kanalima uz koje su nanizane šarene pijace na otvorenom, inače njegova najveća atrakcije. Većinski deo gradskog stanovništva čine hrišćani, pa se grad može pohvaliti brojnim lepim crkvama iz kolonijalnog doba zemlje. Na njegovoj dugoj plaži kojom je s jedne strane opasan, pesak je zlatnocrne boje, a cela obala ukrašena je bujnom vegetacijom.
    Nakon što ste se u Nigambu 'upoznali' sa ljubaznim meštanima koji vas razdragano i ponekad preterano ljubazno pozdravljaju u šetnji, zaputite se u Kolombo, metropolu u kojoj se prepliću ostaci kolonijalne arhitekture i atmosfera modernog doba. Stara tvrđava sa svetionikom, predsednička palata, 'beli džin' ili zgrada glavne pošte, parlament, Petah, četvrt sa tradicionalnim bazarima, budistički i hindu hramovi, samo su deo bogatstva koje ovaj grad može da pruži. S obzirom na to da je užurbanošću, prašinom, gradskom vrevom, ali i velikom ponudom restorana Kolombo potpuna suprotnost ostatku ostrva, boravak u njemu treba iskoristiti za uživanje u specijalitetima nacionalne kuhinje. Naime, na plažama manjih gradova ne tiskaju se brojni restorani i kafei, kako bi se to možda očekivalo od turističkih mesta.

Pod krošnjom čokolade - Ako krenete na sever, dospećete u Dambulu, mesto čuveno po najbolje očuvanim pećinskim hramovima. Potrudite se da zađete u neki od njih jer su vredne statue Bude i sjajno fresko slikarstvo ono što vas tamo očekuje. U blizini je stena Sigirija na kojoj je u 5. veku izgrađena palata, zaslužna da Sigirija postane 'najlepši grad koji je ikada postojao'. Stena je nadaleko poznata po lepim freskama 'Devojke Sigirije', a uvrštena je i na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Polonaruva je još jedan nemi svedok bogate prošlosti i takođe je pod zaštitom Uneska. Tu su ostaci čuvene prestonice iz perioda između 11. i 13. veka, kada je širom zemlje urađen veliki broj irigacionih radova, a budizam ustanovljen kao državna religija.
    Jedno od najinteresantnijih mesta je Kendi, u kome se nalazi čuveno sirotište za slonove Pinavela. Iznad grada se uzdiže brdo na kojem je smešten hram sa ogromnom statuom Bude, čuvarom celog Kendija. Kao što će vas sigurno fascinirati činjenica da se usred grada nalazi plavo-zeleno jezero, tako ćete biti impresionirani i onim što se poput odraza u ogledalu ogleda u njegovoj površini - vegetacija koju monsuni naprave svake godine hektolitrima kišnice. Ne propustite priliku da obiđete plantaže čaja, da iz slonovog sedla promatrate džunglu i nadišete se najlepših mirisa Azije pod krošnjama drveta kafe, čokolade, vanile i karanfilića u Kraljevskoj botaničkoj bašti.

MESTA TAJANSTVENIH CIVILIZACIJA

    Kao uzroci izumiranja civilizacija spominju se ekonomsko propadanje i prirodne katastrofe. Ipak, nestanak nekih još je obavijen velom tajne. Kroz hiljade godina istorije sveta uzrok nestanka civilizacija svodio se na lagano propadanje ili uništenje prirodnom katastrofom. Ipak, nestanak nekih od njih i dalje je nerazjašnjen, a TopTenz donosi listu deset najzanimljivijih.

Civilizacija doline Inda - Civilizacija pod imenom Harapan postojala je od 3300. do 1300. p. n. e, a zauzimala je područje veličine zapadne Evrope, koje je danas deo Pakistana i Indije. Iako su bili jedna od najvećih drevnih civilizacija, o njima se zna vrlo malo, uglavnom jer im jezik nikad nije odgonetnut. Zna se da su izgradili preko stotinu gradova i sela, uključujući gradove Harapa i Mohendžo-Daro, i da su svi gradovi bili pomno isplanirani, sa naprednim sistemom kanalizacije i WC-om unutar kuća.
    U društvu nije bilo klasnih razlika, a nema ni dokaza o vojnim aktivnostima, što znači da su verovatno živeli u miru sa susedima. Bili su vešti astronomi i odlični zemljoradnici i prva civilizacija koja je proizvela pamučnu tkaninu. Držali su i domaće životinje, poput krava i slonova (?!).
    Od svih teorija o razlogu nestanka tako napredne kulture, dve su najpopularnije. Prema prvoj, uništile su ih nagle promene u okolini, niže temperature i suva klima. Druga teorija spominje invaziju Arijevaca.

Anasazi - Anasazi, ili drevni Pueblo Indijanci, nastanjivali su područje koje je obuhvatalo delove današnjeg Novog Meksika, Arizone, Kolorada i Jute. Prvi put se spominju pre 3.200 godina. Anasazi su u početku bili lovci sakupljači, da bi kasnije počeli da uzgajaju kukuruz, pasulj i bundeve. Na nalazištima su pronađeni i posuđe, korpe, sandale, krznena odeća, oružje, poput luka i strele. Tokom perioda Pueblo II i III, Anasazi su od obližnjih litica isklesali cele gradove, poput onih kraj Mesa Verde i Bandelijera. Druge su izgradili od kamena i blata, kao naselje u kanjonu Čako.
    Oko 1300. g. napustili su svoje gradove u stenama i nestali. Naučnici veruju da su loše metode obrade zemlje i nagli porast populacije, u kombinaciji s velikim sušama, uzrokovali opštu glad, pa su se Anasazi preselili i nastanili duž reke Rio Grande. Najnovija istraživanja dovode do zaključka da za nestanak nisu krive samo klimatske promene, već i društveni i politički sukobi, a možda i rat.

Kultura Klovis - Ova praistorijska kultura američkih Indijanaca postojala je pre otprilike 12.000 godina. Područje koje su nastanjivali obuhvatalo je južne i srednje ravnice Severne Amerike, a prepoznatljivi su po kamenim vrhovima strela i kopalja, koje su koristili za lov na mamute, bizone, jelene i zečeve. Pripadnici ove kulture prvi su ljudski stanovnici Novog sveta i smatraju se precima svih severno i južnoameričkih urođeničkih društava.
    Nekoliko je teorija o nestanku ove civilizacije. Prva tvrdi da su se zbog nestanka većih životinja koje su lovili razgranali u razne manje kulture i zajednice. Druga govori o preteranom lovu i izumiranju mamuta, zbog čega su ostali bez hrane. Treća za nestanak krivi udarac komete koji je pao blizu Velikih jezera.

Kukuteni - Tripolje - U Rumuniji ih zovu Kukuteni, u Ukrajini su Tripiljska, a u Rusiji Tripoljska kultura. Arheološki nalazi upućuju na neolit, odnosno razdoblje od 5500. do 2750. p. n. e. Na vrhuncu su gradili najveća neolitska naselja u Evropi. Ni danas se ne zna zbog čega se razvila tradicija spaljivanja sela - svakih 60-80 godina spalili bi kompletno naselje i na njemu izgradili novo. Kultura im je bila matrijarhalna. Religija se sastojala od obožavanja Velike Božice Majke, koja je bila simbol majčinstva i plodnosti. Takođe su obožavali bika (snaga i plodnost) i zmiju (večno kretanje). Glavna teorija o nestanku je tzv. Kurganska hipoteza, prema kojoj su ih osvojili ratoborni Kurganci.

Kmersko carstvo - Kmersko carstvo proizašlo je iz kraljevstva Čenla, u današnjoj Kambodži. Uspon počinje u 9. veku, posle čega Kmeri postaju najmoćnije carstvo jugoistočne Azije. Poznati su po izgradnji Angkora, glavnog grada Kambodže. Kmeri su bili neverovatno moćno i bogato društvo, otvoreno prema hinduizmu, kao i mahajana i teravada budizmu, što su ujedno bile i službene religije carstva.
    Propast Kmerskog carstva najverovatnije je rezultat nekoliko faktora - carstvom je vladao devaraho, bog-kralj, koji je s uvođenjem Teravada budizma, koji je podučavao prosvetljenje, postao suvišan. Ljudi više nisu hteli da rade za kralja, što se odrazilo na proizvodnju hrane.

Mikejci - Mikejci se u južnoj Grčkoj spominju već 1600. p. n. e. Područje koje su nastanjivali protezalo se preko dva ostrva i južnog dela kopna današnje Grčke, a vladavinu su širili osvajanjem gradova poput Pilosa, Atine, Tebe i Knososa. Mikejci su bili i glavna pomorska sila, a mornaricu su koristili za trgovinu i ratove. Zbog nedostatka prirodnih resursa bili su prisiljeni da uvoze sirovine, koje su s velikim umećem pretvarali u prelepa umetnička dela i razne proizvode koje su prodavali. Bili su poznati po svom oružju i draguljima. Niko ne zna kako su i zbog čega nestali. Teorije govore o društvu razorenom pobunom seljaka, potresima, smanjenju prihoda od trgovine, ali i o invaziji Dorana.

Aksumitsko carstvo - Aksumitsko carstvo datira iz 1. veka, a prostiralo se na području današnje Etiopije. Veruje se da je u njemu vladala slavna kraljica od Sabe. Aksum je bio važan trgovački centar, koji je izvozio slonovaču i zlato. Aksum je poznat po svojim ogromnim klesanim stelama, koje su označavale grobnice kraljeva i plemstva. Rani Aksumiti poštovali su nekoliko bogova, a 324. kralj Ezana II prešao je na hrišćanstvo. Prema lokalnim legendama, Aksumitsko carstvo uništila je jevrejska kraljica Jodit. Prema drugoj teoriji, propast je uzrokovala južnjačka paganska kraljica Bani al-Hamvijah, a prema trećoj promena klime.

Olmeci - Olmeci su nastanjivali tropske nizije južnog i srednjeg dela Meksika, a predstavljali su jedno od prvih mezoameričkih društava.

Olmeci su bili pravi majstori s kamenom, svaki glavni grad sastojao se od ceremonijalnih dvorova, konusnih piramida i neobičnih kuća, kao i spomenika, od kojih je najpoznatija gigantska glava. Uglavnom su se bavili trgovinom. Oko 400. g. p. n. e. jednostavno su nestali, što je verovatno posledica klimatskih promena. Druga teorija govori o invaziji.

Nabatejci
- Nabatejci su bili semitski narod, koji je od 6. veka p. n. e. živeo na području Jordana, Kanana i dela današnje Saudijske Arabije. Poznati su po izgradnji grada Petre, koji im je bio i prestonica. Grad je isklesan u samoj litici, a slavan je i po svojoj Riznici, zvanoj Khazneh. Zbog rute na kojoj su se nalazili, bili su pod uticajem Grka, Rimljana, Arapa i Asiraca. Za razliku od drugih kultura tog vremena, nisu držali robove, a svaki član zajednice imao je svoje poslovne obaveze prema drugima. Tokom 4. veka Nabatejci su iz nepoznatog razloga napustili grad. Pretpostavlja se da ih je na odlazak prisilio pad zarade od trgovine, pošto su se glavne trgovačke rute premestile severnije.

Minojci - Minojska civilizacija ime je dobila po legendarnom kralju Minosu, a postojala je na području današnjeg Krita, od 3000. do 1000. p. n. e. Minojci su bili prva poznata civilizacija u Evropi, bazirana na umetnosti i trgovini.
Jedini ostaci ovog kraljevstva su razrušene palate i artefakti pronađeni u njima. Minojsko društvo je najverovatnije zavisilo od snažne ekonomije. Iako je kraljevstvo propalo, njihovu kulturu su nasledili Mikejci, a zatim i Grci. Mnogi veruju da je Minojce uništila vulkanska erupcija na ostrvu Santorini, iako postoje dokazi koji govore da su preživeli. Ako i nije uništila same stanovnike, erupcija je verovatno pobila sve biljke i dobar deo životinja, što je dovelo do velike gladi. Propast je verovatno ubrzala i invazija, a kao krivci se često navode upravo Mikejci.

DORUČAK U ENGLESKOJ

    Kada planiramo putovanje, osim same destinacije i plana obilaska, uglavnom razmišljamo o tome gde ćemo biti smešteni, odnosno kakav će biti hotel (sadržaji, lokacija, kategorija, izgled...). Izuzetno malo ljudi uopšte i pita za hranu, ukoliko rezerviše uslugu noćenje/doručak. Ta (ne)informisanost u Londonu može i na jedan i na drugi način mnogo da vas košta.
    Možda zvuči neverovatno, ali je u Londonu bazično u cenu hotelskog smeštaja, umesto očekivanog engleskog, uključen 'Kontinentalni doručak'. Kontinentalni doručak u Londonu znači doslovno - dve kifle, dve marmeladice, jedan maslac i nešto za piće. U pojedinim slučajevima čak se i kafa doplaćuje. Takav doručak je jednostavno, eto tek toliko da hotel može da kaže da je poslužio doručak i ništa više.
    Svi smo čuli za 'English breakfast', ali kakav je zapravo engleski doručak? Engleski doručak ima nekoliko varijanti, ali se u principu sastoji od: jaja na oko, salame, viršle, zapečenog pasulja, jednog do dva parčeta paradajza, pomfrita ili šampinjona, čaja/kafe i slično. Većina britanskih hotela nudi engleski doručak, ali uz doplatu koja se kreće od sedam evra naviše (u zavisnosti od kategorije hotela). To baš i nije jeftino, ali se svakako isplati.
    U 'osvajanje' Londona, svakako je lakše poći posle sadržajnog doručka. Iako za ljubitelje dobre hrane količinski možda ni ovo neće biti dovoljno, ipak je engleski doručak mnogo sadržajniji od kontinentalnog doručka.

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA