Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Feng Shui Boje

   Boje na nas, s obzirom na to da smo biološka bića, deluju i fiziološki, ali i na mnogo drugih, različitih načina. Svaka boja simbolizuje po nešto, i ima različito značenje i delovanje na naš život...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Boje se u Feng šuiju koriste kao lekovi za određene životne oblasti, i njihovo korišćenje uvek zavisi od toga šta želimo da postignemo (koju promenu) u kojoj životnoj oblasti.
    Boje utiču na to kako ćemo doživljavati naš životni prostor i kako ćemo se u njemu osećati. Istraživanja su pokazala da previše crvene boje uzrokuje hiperaktivnost, i da su se deca u jednoj eksperimentalnoj školi u kojoj je dominirala crvena boja gotovo penjala po zidovima od viška energije koja je bila uzrokovana crvenom bojom.

CRVENA - predstavlja energiju vatre, živa je i aktivna, pulsirajuća energija. Koristi se onda kada neke stvari želimo da uradimo brzo, odnosno da ih materijalizujemo. Ona stimuliše aktivnost, ali se, recimo, ne preporučuje kao dominantna boja u spavaćoj i dnevnoj sobi, jer čak i crvene zavese tu mogu da budu uzrok nesanice. Crveni zidovi u kuhinji i trpezariji loše deluju na probavu i prekomerno stimulišu apetit. Čak i krupni detalji crvene boje u jednoj prostoriji uznemiravaju um, i doprinose migreni, nestrpljenju i anksioznosti.
    Previše crvene boje u jednom prostoru može da unese konfliktnu energiju, i zato se ta boja preporučuje samo u 'mrljama', detaljima u životnom prostoru. Otvorene rane kao i neke povrede teže zarastaju u prisustvu crvene boje, a korišćenje crvene boje u zatvorima i mentalnim ustanovama pokazalo je da ona negativno utiče jer izaziva nasilno i agresivno ponašanje.
    S druge strane, crvena boja može da bude izuzetno korisna, i kod pasivne ili stidljive dece korišćenjem crvene boje u garderobi ili detaljima u sobi, roditelji mogu mnogo da postignu. Pravilna upotreba crvene boje podstiče strast i senzualnost i stimuliše libido. U životnom prostoru se kao lek koristi kada neka oblast života treba da se aktivira, ali i tada se koristi izuzetno oprezno i u detaljima, tek da naglasi ono što želimo da postignemo (crveni ram, na primer).
ŽUTA - odnosi se na zemlju i u prostoru se koristi da bi stimulisala ukućane da postanu svesni energije zajedništva. Žuta boja sama po sebi promoviše društvenost. Ova boja je više inspirišuća nego stimulišuća i više usmerena ka intelektu i društvu. Motiviše individue da razmotre svoje odnose i izvlači introvertne ljude iz osećaja usamljenosti ili neraspoloženja. U kombinaciji sa crvenom (ili njihova mešavina, narandžasta), žuta potvrđuje jaku okupljajuću energiju. Žuta sa zelenom nije dobra kombinacija sem ako nema i crvene u detaljima koja će te dve boje povezati.
    Preporuka feng šuija koja se odnosi na crvenu boju, odnosi se i na žutu, a to je da se sve jake boje koriste dozirano, i da ne treba da budu dominantne u nekom životnom prostoru. One se koriste samo kao akcenti, onda kada želimo svesno da postignemo određeni efekat.
CRNA I PLAVA - ove boje se odnose na vodu. Plava je opuštajuća, i u nekom prostoru potrebno je, u poređenju sa crvenom, puno više plave boje da bi se naglasio efekat opuštenosti i mira. Crna boja smanjuje životnu energiju i može da uzrokuje depresivnost ili nedostatak volje. S druge strane, ona je izuzetno korisna kad  se koristi u malim količinama jer tada definiše ideje i namere, pomaže koncentraciji i pomaže da ukućani postanu mnogo precizniji.
    Tamne boje, kao što su siva i crna, mogu uzrokovati neutralnost i nedefinisanost, i zato se koriste samo u kombinaciji sa jačim bojama. Korišćenje sive ili sivomaslinaste kao pretežne u školskim učionicama, ili vladinim ustanovama i prostorijama, čini da ove prostorije i boravak u njima doživljavamo kao izuzetno dosadne.
BELA - spada u neutralnu boju, i dobra je kao podloga koja onda efikasno može da naglasi bilo koju drugu boju, i zato je dobro druge boje koristiti u detaljima na beloj podlozi. Ona sugeriše i čistoću i profinjenost, ali i harmoniju svih drugih boja.
ZELENA - u feng šuiju označava rano jutro i proleće. Ona je dominantna boja biljnog sveta i simbolizuje rast. Zato se koristi u onim bagvama- odnosno u životnim oblastima u kojima želimo da napredujemo i 'porastemo'. Talasna dužina zelene boje podstiče kosti i čvrste strukture na oporavak, a ima lekoviti efekat i na jetru i žuč.
    Previše zelene u nekom prostoru može kreirati naivni idealizam, i odvojiti osobu od stvarnosti. Ali, ako je koristimo umereno ona stimuliše naše mogućnosti i utiče pozitivno na naš nervni sistem. Takođe, zelena boja se koristi tamo gde treba podstaći poverenje u sebe i svoje mogućnosti. Kombinacija zelene sa crvenom je dobra kombinacija koja zdržava pozitivna svojstva obe boje (rast, ali i aktivnost).
LJUBIČASTA - koristi se onda kada treba umiriti energiju jednog prostora, ali se ne koristi u poslovnim prostorijama, jer može da izazove pospanost radnika. Tamo gde je novac primarni cilj, korišćenje ljubičaste boje neće dati željeni efekat, jer samo jače boje pomažu oko materijalnih stvari i pomažu da se one brže konkretizuju.
    Kada se radi o korišćenju mirnih boja (plava, ljubičasta) onda ih u jednom prostoru, ako želimo da postignemo efekat smirenosti i opuštenosti, moramo koristiti obilnije, da bi se postigao željeni efekat.
    Previše intenzivnih boja (narandžasta, crvena) može izazvati neželjene efekte, a puno različitih boja u jednom prostoru može gotovo izazvati slepilo za boje, jer tada oko ne može da razlikuje jedu boju od druge.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana