Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Ko Je Ubio Slavnog Glumca?

   Mnogo godina posle smrti onoga koji za veliki broj mladih predstavlja nedostižni mit, još uvek se govori o apsurdnom i neobjašnjivom kraju čuvenoig glumca. Ko je odredio sudbinu ovog mladog života? Ko je u tajnosti radio protiv njega? To je mit koji ne može da nestane.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Ali, ko je ubio Džesma DIna? Pitanje bi moglo da zvuči apsurdno, imajući u vidu neizbežan odgovor - NIKO. Zna se, Dina je poginuo u 30. septrembra 1955. godine u svom automobilu. Privodno, niko ne može da snosi odgovornost i krivicu zbog njegove smrti, a ipak su mnogi uvereni da je ona rezultat 'crne magije'!
    Balada je opet prisutna, dok se pokušava ponovno otvaranje 'James Dean's Car Exhibition', gde se nalazi potpuno uništeni automobil, u kojem je on poginuo na autoputu 46. Na ogromnom panou piše kako je do nesreće došlo. Zatim, stoje podaci o automobilu nemačke proizvodnje čija je maksimalna brzina bila 220km/h, a cena oko 7.000 dolara, zatim, velika slika deonice puta kod Paso Rablesa - Highway 46, sa strelicama koje pokazuju gde se auto zaneo, a zatim udario. Jedna tamnocrvena mrlja na komadu metala, mogla bi da bude krv, privlači obožavatelje svih uzrasta.

PRETEĆA PISMA

    Srebrni 'porše' i dalje oživljava mit. Prisutan je svuda: na majicama, na bedževima, posterima... Ovi predmeti služe kao svedoci priče o Džemsu Dinu, o tome ko je  on bio, kako je proveo poslednje mesece burnog i kratkog života. Imao je običaj da kaže: 'Svi su neurotični. Jedino što me spašava je gluma.' Din je praktično svirao na sve instrumente, od bubnjeva do saksofona, obožavao je brzinu, u kolima ili na motoru. Kao glumac, počeo je prvo sa sporednim ulogama u krimi i vestern filmovima na televiziji. Zatim se zaposlio kao čuvar parkinga i za to vreme je pohađao škole glume u Holivudu kod Džemsa Vitmora i u Njujorku kod Elija Kazana. Upravo mu je ovaj poslednji učitelj dao najveću šansu, poverivši mu glavnu ulogu u filmu 'Istočno od raja'. Džems Bajron Din, tako glasi njegovo puno ime, odjednom je postao poznat i spreman za sledeći film - Buntovnik bez razloga, veoma sličan njegovom lično životu, u režiji Nikolasa Reja. A zatim sledi i treći film - Div, sa Elizabet Tejlor i Rok Hadsonom, koji je režirao nikad zadovoljni Džordž Stivens.
    Posle Buntovnika bez razloga, uz stotine pisama obožavalaca, Dinu su počela da stižu i preteća pisma. Bilo je onih koji su se zaklinjali da mogu da ga uklone 'moćima koje dolaze iz podzemnog sveta i protiv kojih bi svaka odbrana bila uzaludna'. Pet meseci posle Dinove pogibije, jedan od fanatika, koji napisao oko šesdeset takvih pisama, bio je pronađen. Zvao se Jakob Simplton i imao je 19 godina. Mrzeo je Dina, jer je bio idol njegove devojke zbog čega je želeo da ga ukloni.
    Ali Simplton nije bio jedini. Jedna četrdesetogodišnja vlasnica bara iz Čikaga priznala je da je potrošila čitavo bogatstvo za 'užasne poslove', kako ih je sama nazvala - nekromanta, vračeva trgovaca crne magije, od kojih je tražila da ubiju Džemsa Dina. Govorila je: 'Ako ne mogu da ga imam samo za sebe, ne treba da ga ima niko drugi. Ubijte ga!'
    Kada su ga tokom jednog intervjua obavestili o ovoj rastućoj 'negativnoj atmosferi', Din se samo nasmejao. Na pisma i priče nije uopšte obraćao pažnju. Snimanje Diva je 30. septembra već bilo završeno. Uveče je iz los Anđelesa 'poršeom' krenuo za Salinas, gde je sledećeg dana trebalo da učestvuje na trci. Na autoputu 46, prilično širokom i potpuno praznom, na raskrsnici Paso Roblesa, iznenada se pojavio auto i presekao mu put. Da bi izbegao sudar, Džems Din je naglo zaokrenuo volan, kola su se zanela, zatim prevrnula, da bi na kraju završila na poljani, prethodno udarivši u drvo. Umro je na putu ka bolnici. Velečasni Džems De Vird, nekadašnji Dinov učitelj, došao je iz Sinsinatija na pogrebnu svečanost, tokom koje je rekao: 'Naš Džems je imao samo 24 godine, ali put koji je on prešao toliko je dugačak da ne bismo umeli da ga dostignemo ni kad bismo živeli 90 godina'.
    U Holivudu poslovi gotovo uvek gospodare onim što se zove obzir, poštovanje i dobar ukus. Trebalo je promovisati dva Dinova filma, 'Buntovnika bez razloga' i 'DIva'. Međutim, 'lansiranje' postaje problem kada glumca više nema. Nedostaje najvažniji oslonac. Izuzetan uspeh filma 'Istočno od raja' nije bio dovoljan da bi se osigurao pozitivan ishod ostalih.
    To je dokazala i smrt Rudolfa Valentina, jednog od najvećih filmskih mitova; plač i histerija, pompezna sahrana, a posle toga nagli pad popularnosti njegovih filmova. Međutim, 'Buntovnik bez razloga' doživljava sasvim drugačiju sudbinu: dobru, štaviše, odličnu zaradu, postepeno, kako se pune evropske sale.

CRNA GOSPA

    Reklama za 'Diva' insistira na katastrofi, na pogibiji, na uništenom automobilu. Zakoni tržišta nemaju milosti: desetine proizvoda, majice, prstenje, narukvice, čizme koje podsećaju na Dina i njegov kraj. Tako, na prilično jeziv način, promocija uspeva da privuče javnost.
    Postojala je ipak i jedna pozitivna strana - osnivanje 'James Dean Memorial Foundation' u Njujorku za pružanje ekonomske pomoći mladima, koji se opredele za dramsku umetnost ili književnost, ali sa druge strane, nisu izostale ni špekulacije. Mnoge devojke su bile spremne na sve samo da bi dobile, makar i najmanji komad, 'auta smrti'. Odeća Džemsa Dina postala je roba neverovatnog tržišta, često isečena na komadiće i trakice, a njegove kravate su dostigle astronomske cene. Osnovana je i služba koja je odgovarala na pisma njegovih obožavateljki i slala im fotografije sa njegovim autogramom, naravno lažnim, jer su one sa originalnim potrošene za petnaestak dana.
    Zatim je počela da kruži priča je Din preživeo nesreću, s teškim povredama, ali da je paralizovan i sakriven u nekoj vili. U njegovm grobu je, navodno, bio mladić koji je stopirao i koga je Din usput pokupio. Demanti nisu mnogo vredeli pred fanatizmom onih, koji su po svaku cenu želeli da veruju da je Džems Din živ. njegov glas, snimljen na pločama doneo je nove prihode, a prodaja pesme 'Zvao se Din' prevazišla je sva očekivanja. Korice za album, knjige, smišljene su da bi ubedile u postojanje jednog oživljenog DIna, koji se 'vraća sa onog sveta' da bi zadoboljio svoje obožavaoce.
    Međutim, u Njujorku se pojavljuje mladić sa Jamajke koji izjavljuje: 'Dakle, tako, želeo sam da ga ubijem i uspeo sam!' Već je imao problema sa zakonom zbog izvođenja zabranjenih obreda crne magije. Tako, polako počinje da se javlja mogućnost o neverovatnoj krimi priči u kojoj  je tragični događaj predstavljao samo 'spoljni' aspekt. U stvari, navodno je postojao neko ko je povukao konce da bi do katastrofe došlo.
    Zatim su se, da bi opravdale ubistvo Džemsa Dina, pojavile dve veštice. Prva je bila Marta Zrasid, albanskog porekla, sa studijom u Majamiju. Ispričala je da je uništila tog uobraženog glumca 'mentalnom obmanom', slomivši nad Dinovom fotografijom čašu punu žuči. Izgleda da je svoj obred obavila u trenutku kada je Dinov porše završio u polju. Bez ikakvog straha, mogla je da se hvali svojim 'zločinom', jer se crna magija na daljinu, u zakonu, ne posmtra kao krivično delo.
    Još senzacionalniji bio je slučaj Mile Nurmi, obrazovane žene izraženog senziviteta. Časopis 'Whisper' bio je jedan od prvih koji je nju, odnosno njene moći, povezao sa Dinovom smrću. Mila je, navodno, glumcu poslala fotografiju, snimljenu na groblju ispred otvorene rake, koju je propratila tekstom: 'Darling, come and join me!' - 'Dragi, dođi i pridruži mi se!'
    Pričalo se da je Din bio u vezi sa Nurmijevom i da ju je iznenada ostavio zbog neke poznate zvezde. Nazvali su je 'Dinova crna gospa'. Mila je u napadu besa probola nožem Dinovu sliku, a posle tri dana je došlo do automobilske nesreće. Ovo je prava apsurdna zavera jer - na toj deonici puta, bez crnih čini, navodno, nikada ni jedan automobil ne bi mogao da se pojavi niotkuda, da bi Džemsu Dinu preprečio put.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana