Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 21. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 21. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset prvog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
753. pre naše ere - Po analističkoj predaji i po Varonovom računanju je vreme osnivanja Starog Rima.

1142. - Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi, koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti.

1500. - Portugalski moreplovac Pedro Alvares Cabral pristao je uz obale Brazila i proglasio ga portugalskim područjem.

1509. - Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom 'Rat dve ruže'.

1699. - Umro je Žan Rasin, francuski pesnik i autor dramskih tragedija 'Andromaha', 'Fedra', 'Britanikus', 'Berenisa', 'Mitridat' i komedije 'Parničari'.

1816. - Rođena je je Šarlot Bronte, jedna od triju sestara Bronte, istaknutih engleskih književnica. Šarlot je bila učiteljica i vaspitačica. Sa sestrama Emili i Anom dala je zbirku pesama, a sama je prvim štampanim romanom, 'Džejn Ejr', odmah stekla slavu. Umrla je 1855. godine.

1828 - Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Ipolit Ten, član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-eksperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti ('Filozofija umetnosti', 'O inteligenciji').

1828. - Noa Vebster objavljuje prvi američki rečnik.

1836. - Teksašani porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD.

1856. - Australija prva u svetu uvela osmočasovno radno vreme.

1882. - U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena prva srpska opereta 'Vračara' Davorina Jenka, autora srpske himne 'Bože pravde'.

1903. - Umro je srpski vojvoda Peko Pavlović, jedan od prvih oficira crnogorskog kneza Danila Petrovića. U ustanku u Hercegovini 1875.godine predvodio je 1000 dobrovoljaca iz Crne Gore i organizovao ustaničku vojsku, svrstavši 11.000 Hercegovaca u 12 bataljona. Zbog sukoba s knezom Nikolom Petrovićem, koji mu je oduzeo komandu nad ustanicima, vojvoda Peko Pavlović je neko vreme bio u emigraciji u Bugarskoj i Srbiji.

1910. - Umro je američki pisac Mark Tven, poznat po romanima 'Doživljaji Toma Sojera' i 'Doživljaji Haklberi Fina'.

1914. - Američki marinci zauzimaju Vera Kruz u Meksiku, gde ostaju šest meseci.

1915. - Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin, dobitnik dva Oskara za filmove 'Viva Zapata' i 'Žudnja za životom'. Najviše se proslavio filmom 'Grk Zorba'.

1918. - Poginuo je slavni nemački pilot Manfred fon Rihtofen, poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.

1924. - Osnovana je prva srpska fabrika aeroplana Živojin Rogožarski A. D.

1926. - Rođena je je Elizabeta II, kraljica Velike Britanije od 1952. godine.

1941. - Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joakim fon Ribentrop i grof Ćano se dogovorili o podeli okupirane Jugoslavije na nemačko i italijansko područje.

1944. - Odigrao se prvi partizanski desant na južnom Jadranu.

1944. - Žene su u Francuskoj dobile pravo glasa.

1945. - Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje u Italiji.
1945. - Sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.

1946. - Umro je engleski ekonomist Džon Mejnard Kejnz, poznat po delu 'Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca' koje je donelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

1956. - Elvis Presley je prvi put na prvom mestu top-lista.

1959. - Upecana je ajkula teška 1.211 kilograma. Bila je to najteža riba ikada uhvaćena posredstvom štapa.

1960. - Brazilija je svečano proglašena za glavni grad Brazila. Urbanistički plan ovog grada izradio je arhitekt L. Kosta, a planove za administrativne zgrade - O. Nimajer.

1963. - Prvi put su se susreli Bitlsi i Roling Stonsi.

1966. - Etiopski car Haile Selasije I posetio je Jamajku, gde ga je pozdravilo više od 100.000 rastafarijanaca.

1967. - Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim 'grčkih pukovnika' koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.

1967. - Svetlana Alliluyeva, ćerka Josifa Visarjonoviča Staljina, emigrirala je u Njujork.

1970. - Hutt River Province 'odcepila se' od Australije.

1971. - Umro je Fransoa Divalije, 'Papa Dok', predsednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske milicije pod nazivom 'Tonton Makut'.

1977. - Na Brodveju je prvi put odigrana predstava 'Eni', koja će potom biti izvedena još 2.377 puta.

1984. - Nakon što je 37 nedelja bio na vrhu top-listi, album Majkla Džeksona 'Thriller' ustupa mesto albumu 'Footloose'.

1985. - Vozač utrka Ayrton Sena osvojio prvu od 41 utrke Formule 1 na Velikoj nagradi Portugala u Estorilu, Portugal.

1989. - Na tržištu se pojavila prva kopija Game Boya.

1992. - U Bosanskoj Krupi je formirana Patriotska liga i sa tim je počeo otpor agresiji na Bosansku Krupu.

1993. - Vrhovni sud Bolivije na 30 godina zatvora osudio je bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu zbog masovnih ubistava i kršenja Ustava.

1996. - Koalicija levog centra 'Maslinovo drvo' pobedila na Izborima u Italiji. To je bila prva pobeda levice u Italiji od Drugog svetskog rata.

1997. - Prvi kineski vojnici ušli u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.

1999. - U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju pogođeni poslovna zgrada 'Ušće' u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.

2000. - Parlament Rusije ratifikovao rusko-američki Sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.

2003. - Kapetan Jugoslovenske narodne armije Miroslav Radić predao se vlastima Srbije i 17. maja izručen Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za ratne zločine u Vukovaru, s Miletom Mrkšićem i Veselinom Šljivančaninom.

2003. - U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simon, američka džez pevačica, čiji su singlovi 'I Love Porgy', 'To Love Somebady', 'Ne me quitte pas' i druge pesme, dostigle milionski tiraž. Nastupala je u 'Karnegi Holu' i pariskoj 'Olimpiji'. Bila je izvrsna pijanistkinja i borac za prava crnaca.

2004. - Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordehaj Vanunu izašao iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu je uhapšen i osuđen pošto je 1986. u intervjuu britanskom listu 'Sandej tajms' otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.

2010. - Svečano je otvoren Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, koji je srušen u bombardovanju NATO snaga 1999. godine.

2010. - Huan Antonio Samaran, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta od 1980. do 2001., preminuo je u 89. godini života u Barseloni.

2015. - U pomorskom udesu izbegličkog broda koji je potonuo između libijske obale i italijanskog otoka Lampeduse, udavilo se između 700 i 900 migranata. Prve procene su bili da je brod krijumčario oko 700 ljudi, preživeli svedoče da ih je bilo preko 950, dok broj migranata spašenih u nesreći ne prelazi 50.

2016. - Preminuo je Prins Rodžer Nelson, američki muzičar i tekstopisac koji je izdao više stotina pesama, dobitnik sedam Gremi nagrada, Zlatnog globusa i Oskara. Njegovi najveći hitovi su 'Purple Rain', 'Little Red Corvette', 'Let's Go Crazy' i 'When Doves Cry', 'Cream' i 'Kiss.'
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana