Ponuda Tema

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 17. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 17. aprila! Šta se sve nekada dešavalo sedamnaestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
969. - Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček podneo je ostavku posle kraha reformskog kursa nazvanog 'Praško proleće'. Njega je zamenio Gustav Husak.

1421. - Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je more probilo zaštitne nasipe.

1492. - Kristifor Kolumbo dobio saglasnost i novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele, da istraži 'zapadni okean'. Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1521. - Martin Luter je ekskomuniciran iz katoličke crkve.

1790. - Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin. Učestvovao je u pisanju 'Deklaracije nezavisnosti', a kao neumoran borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Izumeo je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

1814. - Rodio se botaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Medicinu je završio u Pešti, a u Beču je usavršavao botaničke studije i tu je upoznao Vuka Karadžića, koji ga je ubedio da 1846. dođe u Srbiju. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara nazvanu 'Pančićeva omorika'. Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu. Objavio je oko 30 radova iz botanike, zoologije, geologije, mineralogije, šumarstva, arheologije. Dela su mu: 'Flora Kraljevine Srbije', 'Ptice Srbije', 'Ribe Srbije' ...

1817. - U Hartfordu u SAD-u otvorena je prva škola za gluve osobe.

1860. - Crna Gora i Turska, posle turskog poraza na Grahovu, potpisale protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1894 - Rođen je državnik i političar Nikita Hruščov, prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo je referat 'O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica', čime je počeo proces destaljinizacije SSSR.

1895. - Sporazumom u gradu Šimonoseki završen je kinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu.

1898. - U Tuzli osnovano prvo BiH pozorište.

1916 - Rođena je je Sirimavo Bandaranaike, koja je jula 1960. postala premijer Cejlona (Šri Lanke), prva žena na takvoj dužnosti u svetu.

1919. - Umro je srpski pisac i publicista Svetozar Ćorović, koji je sa srpskim piscima Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo u Mostaru list 'Zora', unutar kojeg je ostvario plodan pripovedački i urednički rad. Bio je među vodećim srpskim nacionalistima koji su se borili protiv okupatorskog austrougarskog režima u Bosni i Hercegovini. U Prvom svetskom ratu je interniran i potom mobilisan. Otpušten je usled bolesti, a ubrzo je i umro. U svojim pripovetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući stilom koji se odlikuje živopisnošću i lakoćom kazivanja. Dela su: romani 'Stojan Mutikaša', 'Ženidba Pere Karantana', 'Majčina Sultanija', zbirke pripovedaka 'U časovima odmora', 'Moji poznanici', 'Brđani' i drame 'Zulumćar', 'On', 'Adam-beg', 'Ajša'.

1924. - Rođen je srpski vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. Autor je niza spomenika, uključujući spomenike palim borcima na Majevici i u Zemunu, spomenik na Avali sovjetskim ratnim veteranima, poginulim u avionskom udesu, i spomen-kosturnicu u Sansepolkru u Italiji. Kao mladić, bio je i vrhunski sportista: pre Drugog svetskog rata prvak Jugoslavije u plivanju, a posle rata šampion države u streljaštvu i osvajač drugog mesta na Svetskom streljačkom prvenstvu

1937. - Patak Dačo debitovao je u kratkom crtanom filmu studija Warner Bros.

1941. - Opunomoćenici Vrhovne komande bivše jugoslovenske vlade, šef diplomatije Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković, potpisali su u Drugom svetskom ratu, u zgradi čehoslovačkog poslanstva u Beogradu, akt o kapitulaciji oružanih snaga kraljevine Jugoslavije, koji im je izdiktirao nemački komandant, general Maksimilijan fon Vajks. Treći Rajh je nametnuo 'bezuslovnu, potpunu i neograničenu' kapitulaciju, vojska Jugoslavije je uglavnom odvedena u zarobljeništvo, a zemlja podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice, dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača 'Zagreb', koji su uspeli da potope poručnici bojnog broda - Milan Spasić i Sergej Mašera.
1942. - Zarobljeni francuski general Henri Giraud pobegao je iz nemačkog zatočeništva u dvorcu Königstein.

1944. - Britanska vlada u Drugom svetskom ratu donela odluku o ograničenju diplomatskih veza stranih predstavnika - zabranjeno je odašiljanje i primanje šifrovanih poruka, a diplomatska pošta je otvarana i cenzurisana. To se nije odnosilo samo na predstavništva SSSR, SAD i britanskih dominiona, osim Irske. Potez bez presedana u međunarodnom pravu i praksi učinjen je radi očuvanja ratnih tajni, posebno otvaranja drugog fronta u Evropi. Mjere su ukinute posle uspešnog iskrcavanja saveznika u Francuskoj u avgustu 1944.

1946. - Poslednje francuske trupe napuštaju Siriju.

1957. - Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu nakon 13 meseci provedenih u egzilu na Sejšelima. Iste godine Makarios je sa britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, a u decembru 1959. izabran je za predsednika Republike Kipar.

1961. - Iskrcavanje u Zalivu svinja - Uz podršku SAD, kubanski desničari u egzilu iskrcali su se u u nameri da obore režim Fidela Kastra. U trodnevnim borbama ubijeno je oko 100, a zarobljeno više od hiljadu napadača.

1964. - Zvanično predstavljen 'Ford Mustang'.

1969. - Sirhan Sirhan osuđen je za atentat na senatora Roberta F. Kenedija.

1969. - Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksander Dupček podneo je ostavku, posle kraha reformskog kursa nazvanog Praško proleće.

1970. - Povratak misije Apollo 13 na Zemlju.

1971. - Egipat, Sirija i Libija potpisali ugovor o konfederaciji, ali je ta tvorevina ubrzo propala.

1975. - Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen i započeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1970. - Pol Mekartni objavio je prvi solo album pod nazivom 'Mekartni'.

1977. - U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983. - Indija lansirala prvi veštački satelit.

1989. - Poljski sindikat 'Solidarnost' legalizovan posle sedmogodišnje zabrane.

1993. - U UN usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanje sankcija protiv SR Jugoslavije, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu do 26. aprila.

1993. - Umro je turski državnik Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989.

1996. - SAD i Japan potpisali deklaraciju o bezbednosnoj saradnji prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1997 - Umro je Haim Hercog predsednik Izraela od 1983. do 1993. godine.

1999. - Avijacija NATO-a kasetnom bombom usmrtila trogodišnju Milicu Rakić, koju je geler ubio u kupatilu, u njenom stanu, u beogradskom prigradskom naselju Batajnica. Istog dana bombardovani su mahom civilni ciljevi u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Požegi, Smederevu, Valjevu, Prištini, Gnjilanu, Vitini, Kosovskoj Kamenici.

1999. - Održan je Beogradski maraton. Tradiciju međunarodne maratonske trke u Beogradu nije prekinula ni agresija NATO-a na Jugoslaviju. U trci rekreativaca, pod sloganom 'Trči iz zadovoljstva, ne od bombi', učestvovalo je oko 15.000 ljudi, mahom mlađih.

2001. - Izraelske snage napale su sa kopna, iz vazduha i sa mora palestinske teritorije u pojasu Gaze, nakon minobacačkog napada na izraelsko naselje Sderot.

2002. - Jugoslovenska vlada pozvala je 23 osobe koje je Haški tribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali su se: Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban.

2004. - U izraelskom raketnom napadu u Gazi ubijen je lider palestinskog radikalnog pokreta Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi.

2007. - U masakru u studentskom domu na Tehničkom univerzitetu u Bleksburgu u Virdžiniji, ubijena su 33 studenta, a ranjeno njih 29. Napadač dvadesettrogodišnji student tog univerziteta Seng Hui Čo iz Južne Koreje i sam je stradao u ovom najvećem masakru na jednom Univerzitetu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

2010. - Umrla je američka filmska montažerka Didi Alen koja je radila na filmovima 'Boni i Klajd', 'Pasje popodne', 'Serpiko' i 'Boja novca'. Ona je 1967. postala prva montažerka koja se kao pojedinac iz svoje branše pojavljuje na špici filma 'Boni i Klajd' za koji je nominovana za Oskara.

2014. - Umro je kolumbijski pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes, jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku. Autor je brojnih književnih dela, a među najpoznatijima su 'Sto godina samoće', 'Ljubav u doba kolere', 'Pukovniku nema ko da piše', 'Jesen patrijarha'.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA