Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 16. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 16. aprila! Šta se sve nekada dešavalo šesnaestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je imendan Beograda. Ime Beli grad prvi put je spomenuto 878. u pismu pape Jovana VIII. U poslanici sačuvanoj u vatikanskom arhivu koju je papa poslao bugarskom knezu Borisu, navodi se da se otac Sergije, zbog poročnog zivota, opoziva s dužnosti beogradskog episkopa episkopatus Bellogradensis. Od tada se Singidunum, koji su u IV veku pre nove ere osnovali Kelti, zove Beograd.

73. - Rimljani zauzimaju tvrđavu Masadu čime je okončan jevrejski ustanak - Judejski rat.

1346. - Srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić u Skoplju je na Vaskrs krunisan za cara Srba, Grka i Arbanasa. Istovremeno je proglašena Srpska patrijaršija s prvim srpskim patrijarhom Joanikijem. Bio je to period najvećeg ekonomskog, vojnog, političkog i kulturnog uspona srpske feudalne države, koja je teritorijalno bila veća nego ikad - sem zemalja ranije srpske kraljevine, obuhvatala je Mačvu, Zahumlje, sadašnju Albaniju, Epir, Tesaliju, Akarnaniju, Etoliju i svu Makedoniju do Hristopolja (Kavala), izuzev Soluna. Država je počivala na načelu zakonitosti - prema Dušanovom zakoniku, usvojenom 1349. i dopunjenom 1354. - zakon je jači i od suprotne volje vladara. Prerana smrt 1355. sprečila je cara Dušana da stvori državu koja bi zamenila Romejsko (Vizantijsko) carstvo, oslabljeno turskom najezdom, čiju je opasnost car Dušan najbolje osetio, te pokušao da sa zemljama Zapada organizuje zajedničku odbranu, što je osujećeno, najviše zbog surevnjivosti ugarskih kraljeva.

1520. - U Španiji počinje pobune u Kastilji i Valenci protiv Karla V, cara Svetog rimskog carstva.

1521. - Martin Luter, protestantski reformator, došao je u grad Vorms da bi bio saslušan pred saborom u Vormsu.

1552. - Pedro de Valdivia osnovao grad La Imperial.

1582. - Španski konkvistador Hernando de Lerma osnovao je naseobinu Salta u Argentini sa ciljem da bude ispostava između Buenos Ajresa i Lime (Peru).

1705. - Engleska kraljica Ana dodeljuje Isaku Njutnu titulu viteza .

1746. - Britanska vojska u bici kod Kalodena je porazila jakobitske pobunjenike, čime su otklonjene težnje dinastije Stjuart na britanski presto.

1780. - Osnovan je univerzitet Minster u Minsteru, Nemačka.

1818. - Senat Sjedinjenih Američkih Država je ratifikovao sporazum Rus-Bagot i time je određena granica sa Kanadom.

1828. - U Francuskoj, gde je boravio u dobrovoljnom egzilu od 1824, umro je španski slikar Francisko de Goja. Kao dvorski slikar napravio je čuvene portrete članova kraljevske porodice, dvorjana i uglednih ličnosti, a među najpoznatije njegove slike ubrajaju se i 'Odevena Maja' i 'Gola Maja'.

1844. - Rođen je francuski književnik Anatol Frans, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1921. godine. ('Epikurov vrt', 'Zločini Silvestra Bonara', 'Pobuna anđela').

1850. - Umrla je francuska vajarka Mari Tiso, koja je 1802. osnovala londonski Muzej voštanih figura.

1854. - Josif Pančić dobija srpsko državljanstvo nakon dugo očekivanog otpusta iz austrougarskog. Tako stiče uslov da postane stalni profesor u Liceju u Beogradu.

1856. - Usvojena Pariska deklaracija o pomorskom pravu za vreme rata.

1859. - Umro je francuski političar i istoričar Aleksis Klerel Tokvil, čije delo je imalo značajan uticaj na razvoj građanske demokratije - 'Američka demokratija'.

1862. - Okrug Kolumbija ukida ropstvo.

1862. - Francuski car Šarl Luj Napoleon Treći Bonaparta objavio je rat meksičkom predsedniku Benitu Pablu Huaresu, ali se ratna avantura nije isplatila. Francuska intervencionistička vojska postavila je za cara Meksika austrijskog nadvojvodu Maksimilijana Habsburškog, što je izazvalo krvav građanski rat posle povlačenja francuskih trupa 1867.

1867. - Rođen je američki pilot i konstruktor aviona Vilbur Rajt koji je 1903. s bratom Orvilom izveo prvi let avionom. Let je trajao 59 sekundi, a avion je preleteo 285 metara. Braća Rajt osnovali su 1909. kompaniju za proizvodnju aviona.
1871. - Pariska komuna donela 'Dekret o napuštenim preduzećima', kojim su radnicima predate sve firme čiji su vlasnici pobegli iz Pariza. Time je proletarijat prvi put u istoriji stekao pravo da upravlja fabrikama i drugim preduzećima.

1872. - Rođena je je srpska slikarka nemačkog porekla, Babet Bahmajer, poznata kao Beta Vukanović, koja je tokom bezmalo 80 godina naslikala impozantan broj ulja, akvarela i crteža, a kao pedagog uticala na generacije srpskih slikara. Na studijama slikarstva u Minhenu upoznala je svog budućeg supruga, Rista Vukanovića, takođe slikara. S njim je 1898. došla u Beograd, grad kojem je ostala privržena do kraja života 1972. S velikom predanošću je učestvovala u umetničkom životu patrijarhalne Srbije. Zaslugom umetničkog para Vukanivić, Beograd je dobio slikarsku školu, koja je prerasla u Umetničku školu. Beta Vukanović je i jedan od osnivača 'Lade' i 'Cvijete Zuzorić' - društva srpskih umetnika, slikara i vajara - i začetnik za ono doba relativno smele karikature. Isprva je slikala u maniru impresionista, ali se kasnije približila čvršćoj realističkoj formi.

1879. - Umrla je Berandet Subiru, čija je 'vizija Device Marije' prethodila stvaranju svetilišta u Lurdu u Francuskoj.

1889. - Rođen je Čarli Čaplin, glumac, scenarista, reditelj i kompozitor. Karijeru je otpočeo u putujućim cirkusima Engleske, a na filmu se prvi put pojavio u SAD-u, snimajući kratke šale za kompaniju 'Kiston'. Ubrzo stvara lik Šarla, skitnice punog osećanja i dobrote. Glavni filmovi: 'Idila u polju', 'Mirna ulica', 'Svetlosti velegrada', 'Veliki diktator', 'Potera za zlatom', 'Cirkus', 'Moderna vremena' ...

1910. - Po prvi put otvorena je, najstarija, zatvorena arena za hokej na ledu koja se i danas koristi, otovorena je u Bostonu i nosi ime Metjuz Arena.

1912. - Herijet Kvimbi je postala prva žena pilot koja je preletela Engleski kanal.

1917. - Lenjin se vraća u Rusiju nakon 10 godišnjeg progonstva u Švicarskoj.

1921. - Rođen je britanski glumac, režiser i pisac rusko-fracuskog porekla Piter Ustinov, ambasador dobre volje UNICEF-a i Uneska. Pre Drugog svetskog ratra u pozorištu je najčeće igrao u svojim komedijama: 'Ljubav četvorice pukovnika', 'Romanov i Džulijeta', 'Foto-finiš', 'Deseta simfonija'. Napisao je i autobiografiju 'Dearzme'. Filmovi: 'Quo vadis', 'Spartak', 'Topkapi'. 'Ljubičasti taksi'.

1922. - Nemačka i SSSR potpisali Rapalski ugovor kojim je Nemačka priznala Sovjetski Savez i kojim su obnovljeni diplomatski i trgovinski odnosi.

1929. - 'Njujork Jenkiji' postaju prvi bejzbol tim koji na svojim dresovima nose brojeve.

1940. - Prvi put je na televiziji prikazana jedna bejzbol utakmica.

1940. - Rođena je je danska kraljica Margareta II. Kraljica je postala 1972. i bila je prva žena koja je nakon 600 godina sela na danski presto.

1944. - Beograd je je u Drugom svetskom ratu, na pravoslavni Vaskrs, u skladu sa odobrenjem Josipa Broza, bombardovala saveznička američka i britanska avijacija, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u koje su Nemci bili smestili administraciju. U napadu je učestvovalo 130 bombardera, a sutradan ih je bilo bezmalo 600. Bombe su bacane po sistemu 'tepih', široko zahvatajući stambene četvrti, pa je poginulo najmanje 1.160 civila - šest puta više nego okupatorskih vojnika.

1945. - Američke trupe u Drugom svetskom ratu ušle u nemački grad Nirnberg.

1945. - U Drugom svetskom ratu jedinice Ozrenskog partizanskog odreda oslobodile Maglaj u drugom svetskom ratu od strane ustaša , četnika i nemačkih vojnika.

1945. - U Drugom svetskom ratu u Baltičkom moru potopljen nemački brod 'Goya' sa 7.000.

1945. - U Drugom svetskom ratu Sovjetska Crvena Armija započela odlučujući napad na nemačke snage u okolici Berlina.

1947. - Eksplozija francuskog teretnog broda s hemikalijama razorila gradić Texas City (SAD), više od 500 poginulih.

1948. - U Parizu osnovana Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

1951. - Britanska podmornica 'Afrej' potonula u kanalu La Manš, odvukavši u smrt 75 ljudi.

1964. - Devet ljudi u Britaniji osuđeno na kazne zatvora od 25 do 30 godina zbog učešća u velikoj pljački voza 1963. Jedan od glavnih aktera 'pljačke stoleća' Ronald Bigz uspeo je da pobegne iz zatvora i da stigne u Brazil, gde je živeo do maja 2001. kada se predao Skotland Jardu.

1970. - Pod snežnom lavinom koja je zatrpala dečji senatorijum u mestu Salanš u francuskim Alpima poginule 72 osobe.

1972. - 'Apollo 16' s ljudskom posadom lansiran prema Mjesecu.

1975. - Umro je indijski filozof i državnik Sarvepali Radakrišnan, predsednik Indije od 1962. do 1967.

1982. - Britanska kraljica Elizabeta proklamovala novi kanadski ustav na osnovu kojeg su prekinute poslednje kolonijalne veze Kanade s Britanijom.

1988. - U Tunisu je ubijen vojni komandant Palestinske oslobodilačke organizacije, Halil al Vazir - 'Abu Džihad'.

1991. - Umro je engleski filmski režiser Dejvid Lin, autor spektakularnih i tehnički izvrsno urađenih filmova o osnovnim ljudskim emocijama u pozadini velikih istorijskih zbivanja. Filmovi su mu: 'Kratak susret', 'Veliko iščekivanje', 'Oliver Tvist', 'Madlena', 'Hobsonov izbor', 'Most na reci Kvaj', 'Lorens od Arabije', 'Doktor Živago', 'Rajanova kći', 'Put u Indiju' ...

1992. - Košarkaši beogradskog 'Partizana' u Istanbulu su postali prvaci Evrope pobedom nad 'Huventutom' iz Barselone, rezultatom 71:70 (40:34), legendarnim košem Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi.

1996. - Bivšeg premijera Italije Betina Kraksija italijanski sud, na osnovu optužnice koja ga je teretila za korupciju, osudio u odsustvu na osam godina i tri meseca zatvora.

2001. - Bivši predsednik Filipina Džozef Estrada predao se antikorupcijskom sudu pošto je taj sud izdao nalog za njegovo hapšenje zbog korupcije i lažnog svedočenja. Estrada se povukao sa mesta predsednika 20. januara pod pritiskom uličnih demonstracija i vojske.

2003. - U Beču uhapšen Dragan Nikolić i izručen vlastima u Srbiji. Nikolić u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Željka Ražnatovića.

2003. - U Atini su potpisivanjem Atinske deklaracije u Evropsku uniju primljeni Kipar, Estonija, Litvanija, Letonija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Malta i Poljska.

2006. - U najvećem jasenovačkom stratištu - Donjoj Gradini, kod Kozarske Dubice, služen pomen za stradale Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste u ustaškom logoru Jasenovac od 1941. do 1945. godine.

2007. - Školski masakr u Virdžinijskom politehničkom institutu.

2008. - Američki matematičar i meteorolog Edvard Lorenc, idejni tvorac teorije haosa i 'Efekta leptira', umro je u 91. godini. Lorenc je utvrdio da i vrlo male razlike u jednom dinamičkom sistemu, poput atmosfere, mogu da izazovu ogromne promene. Govoreći o prirodi klime, Lorenc je u studiji iz 1972. godine za 'Efekat leptira' naveo: 'Ako leptir mahne krilima u Brazilu, to može da izazove tornado u Teksasu'.

2008. - Umro je Oli Džonston, poslednji iz legendarnog tima stvaralaca klasičnih crtanih ilmova studija Volta Diznija 'Snežana i sedam patuljaka', 'Fantazija' i 'Bambi'. Bio je jedan od glavnih crtača 'Alise u zemlji čuda', 'Pepeljuge', 'Uspavane lepotice', 'Petra Pana', 'Meri Popins' i 'Knjige o džungli'.

2012. - Počelo je suđenje Andersu Beringu Brejviku u Oslu, Norveška. On je osuđen na 21 godinu zatvora za ubistvo 69 osoba na ostrvu Utoja.

2012. - Dobitnici Pulicerove nagrade su objavljeni i to je prvi put da od 1977 godine nijedna knjiga nije osvojila nagradu za Fikciju.

2013. - Zemljotres jačine 7,8 je pogodio pokrajinu Sistan i Beludžistan u Iranu, najjači zemljotres u poslednjih 40 godina u Iranu koji je ubio najmanje 35 osoba.

2014. - Potonuo je južnokorejski trajekt sa 476 putnika, uglavnom učenika srednje škole. Spasle su se 172 osobe, od kojih 13 članova posade.

2017. - Na referendumu o uvođenju predsedničkog sistema vlasti u Turskoj je 51,34 odsto građana glasalo za tu promenu Ustava. Najveći deo ustavnih promena stupa na snagu 2019. godine, međutim član koji je stupio na snagu odmah, omogućio je predsedniku Republike Redžepu Tajipu Erdoganu da zadrži veze s partijom.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana