Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 05. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 05. aprila! Šta se sve nekada dešavalo petog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
528. pre naše ere - Umro je Anaksimen, staro-grčki filozof.

1242. - U bici na zaleđenom Čudskom jezeru, Rusi, pod komandom kneza Aleksandra Nevskog, potukli nemačke i holandske ratnike, sprečivši ih da okupiraju severozapadne oblasti Rusije.

1566. - Konvent plemića u Habzburškoj Holandiji je predalo guverneru Margareti od Parme peticiju kojom je traženo da se suspenduje Španska inkvizicija u Holandiji.

1588. - Rođen je Tomas Hobs, engleski filozof. Dela su mu: 'Levijatan', 'Osnovi prirodnog zakona i politike', 'O telu', 'O čoveku', 'O građaninu', 'O slobodi i nužnosti' ...

1614. - Indijanka Pocahontas udala se za engleskog kolonistu Džona Rolfea.

1654. - Vestministerski sporazum, kraj prvog Englesko-Holandskog rata.

1697. - Umro je Karl XI, švedski kralj.

1722. - Holandski istraživač Jakob Rogeven je postao prvi Evropljanin koji se iskrcao na Uskršnje ostrvo.

1794. - Umro je Žorž Danton, francuski revolucionar. Bio je vođa radikalne grupe montanjara, protivnika monarhije u francuskoj revoluciji. Protivio se revolucionarnom teroru, zbog čega je došao u sukob s vođom jakobinaca Robesperom, koji ga je optužio za izdaju i poslao na giljotinu.

1814. - Rođen je Josif Pančić, naučnik, botaničar i prvi predsednik Srpske akademije nauka. Radio je neumorno na proučavanju flore Srbije. Dela su mu: 'Flora kneževine Srbije', 'Prilozi' - posvećeni flori Bugarske i Crne Gore.

1818. - U bici kod Maipua čileanske i argentinske trupe porazile špansku vojsku i time obezbjedile nezavisnost Čilea.

1827. - Rođen je Džosef Lister, engleski hirurg. Bio je osnivač antiseptičke medicine, koji je 1867. prvi uveo antisepsu u hirurgiju. Kasnije su primijenjene usavršenije metode, ali je u hirurgiji i sada osnovni njegov princip da bakterije ne smiju da dospiju do mjesta podvrgnutog operaciji.

1841. - U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila buna protiv Turaka, poznata kao 'Milojeva i Srndakova buna', koju su predvodili Miloje Jovanović i Nikola Srndak.

1856. - Rođen je Buker T. Vašington, vođa američkih crnaca.

1857. - Rođen je Aleksandar I Batenberg, knez Bugarske.

1865. - Umro je srpski kompozitor, pijanista i horovođa, Kornelije Stanković, značajan za srpsku muziku kao osnivač nacionalnog pravca, zapisivač i harmonizator srpskog crkvenog pojanja. Školovao se u Aradu, Segedinu, Pešti, a u Beču je studirao kompoziciju. U Sremskim Karlovcima proučavao je i beležio dotad samo usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje, a potom je bio horovođa Beogradskog pevačkog društva. Doprineo je interesovanju stranih kompozitora - posebno ruski, uključujući Petra Čajkovskog ('Slovenski marš') i Nikolaja Rimskog Korsakova ('Fantazija na srpske teme') - za srpsku muziku . Dela su: 'Pravoslavno crkveno pojanje u srpskoga naroda', 'Srpske narodne pesme' u šest svezaka koje je harmonizovao za hor, za glas i klavir, ili samo za klavir.

1879. - Čile je objavio rat Boliviji i Peruu, čime je otpočeo Pacifički rat.

1881. - Velika Britanija u Pretoriji zaključila mirovni ugovor s Burima i priznala nezavisnost južnoafričke republike Transval.

1887. - Kralj Milan Obrenović naimenovao prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije osnovane 1. novembra 1886. Prvi predsednik bio Josif Pančić, a sekretar Jovan Žujović.

1896. - Na Olimpijskom stadionu u Atini otvorene prve Olimpijske igre moderne epohe. Olimpijada je trajala deset dana, učestvovala su 484 takmičara, samo muškarci.

1900. - Rođen je Spencer Trejsi, američki glumac. Filmovi su mu: 'Hrabri kapetan', 'Grad dječaka', 'Bijes', 'Sedmi krst', 'Citadela', 'Starac i more', 'Nirnberški proces', 'Pogodi ko dolazi na večeru' ...

1902. - Na stadionu Ibrox Park u Glasgowu poginulo 20, a povrijeđeno najmanje 200 ljudi kada se srušila tribina tokom fudbalske utakmice između Škotske i Engleske.
1908. - Rođena je Bette Davis, američka glumica. Filmovi su joj: 'Opasna', 'Džezabel', 'Male lisice', 'Elizabeta i Eseks', 'Huarez', 'Šta se dogodilo sa Bebi DŽejn', 'Sve o Evi', 'Svadbeni ručak' ...

1908. - Rođen je Herbert von Karajan, austrijski dirigent.

1909. - Rođen je Albert R. Broccoli, američki filmski producent.

1916. - Rođen je Gregori Pek, slavni američki glumac. Filmovi su mu: 'Ubiti pticu rugalicu', 'Dvoboj na suncu', 'Snjegovi Kilimandžara', 'Praznik u Rimu', 'Mobi Dik', 'Topovi sa Navarona', 'Arabeska', 'Mjesec šunjalica' ...

1920. - Rođen je Arthur Hailey, britanski književnik.

1923. - Umro je Džordž Herbert, 5. grof od Karnarvona, engleski egiptolog i arheolog.

1932. - Rođen je Bora Ćosić, književnik.

1936. - F5 tornado je pogodio Tupelo, Mississippi, ubivši pritom 233 ljudi.

1939. - Nemačkoj djeci između deset i 13 godina naređeno da se učlane u nacističku omladinsku organizaciju 'Hitlerjugend'.

1940. - Umro je Frederick Albert Cook, američki istraživač i pisac.

1942. - U Drugom svetskom ratu Japan napao Šri Lanku.

1944. - Saveznici po treći put bombardovali Niš.

1945. - Josip Broz Tito potpisao sporazum dopuštajući privremeni ulazak Sovjetskih vojnika na područje Jugoslavije.

1950. - Rođena je Agneta Ose Feltskog, švedska pevačica iz legendarne grupe ABBA.

1951. - Sud u Njujorku osudio na smrt Džulijusa i Etel Rozenberg zbog špijunaže u korist SSSR-a.

1954. - Elvis Presli snima svoj debitantski singl That's All Right.

1955. - Vinston Čerčil napustio položaj predsednika vlade Ujedinjenog Kraljevstva nakon indikacije slabog zdravlja.

1958. - Umrla je srpska književnica Isidora Sekulić, izuzetan stilista širokog obrazovanja i visoke kulture, tanani posmatrač ljudskih života i sudbina, pisac visoke duhovnosti i prefinjenog duha, uz to član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kritičari je smatraju klasikom srpske književnosti, a povodom njene smrti jedan od kritičara je ocenio da je umro 'literarno najkulturniji čovek našeg tla od Ćirila i Metodija do juče, do danas, možda do prekosutra'.

1963. - Bitlsi dobijaju svoju prvu srebrnu ploču za 'Please Please Me'.

1964. - Umro je Daglas Mekartur, američki general. U Drugom svetskom ratu bio je komandant američkih trupa na Dalekom istoku, koji je u ime SAD u septembru 1945. potpisao kapitulaciju Japana.

1964. - U londonskom metrou pušteni su u vožnju prvi vozovi bez vozača.

1969. - Ogromni protesti protiv Vijetnamskog rata održani u Nju Jorku, San Francisku, Los Anđelesu, Vašington D.C.-u, i u drugim velikim gradovima Sedinjenih Američkih Država.

1971. - Erupcija vulkana Etna na Siciliji.

1974. - Otvoren Svetski trgovinski centar u Njujorku, koji je sa 110 spratova u tom momentu bio najviša zgrada na svetu.

1975. - Umro je Čang Kaj-Šek, kineski političar. Poražen od snaga Mao Cetunga, Čang Kaj-Šek se 1949. povukao sa ostatkom svojih trupa na Tajvan, gde je proglasio Republiku Kinu kojom je vladao do smrti.

1976. - Umro je Hauard Hjuz, američki filmski producent, avijatičar i konstruktor letilica.

1979. - Košarkaši sarajevske Bosne postali su prvaci Starog kontinenta jer su u finalu za evropsku titulu u Grenoblu savladali italijanski Emerson iz Varesea rezultatom 96:93 (45:43).

1982. - Prvi britanski ratni brodovi isplovili ka Foklandskim ostrvima u Atlantskom okeanu koja su okupirale argentinske trupe.

1989. - Umro je srpski ljekar Vojislav Arnovljević, osnivač kardiološke škole u Jugoslaviji, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Školovao se u Beogradu i u Francuskoj, u koju je upućen pošto je prešao Albaniju sa srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu. Organizovao je prve kurseve iz kardiologije za lekare iz cijele zemlje i objavio je oko 90 studija iz kardiologije i drugih oblasti interne medicine. Od 1932. do 1934. izdavao je 'Medicinski godišnjak', a od 1948. do 1963. uređivao je 'Lekarski priručnik'.

1989. - Vlada Poljske legalizovala opozicioni radnički sindikat 'Solidarnost'.

1992. - Na mostu Vrbanja snajperskim hicima ubijene Suada Dilberović i Olga Sučić, koje se smatraju prvim žrtvama rata u BiH.

1994. - Ubio se Kurt Donald Kobejn, američki pevač grupe Nirvana.

1995. - Izrael lansirao prvi špijunski satelit 'Ofek 3'.

1997. - Umro je Alen Ginzberg, američki pisac. Dela su mu: 'Urlik i druge pesme', 'Kadiš', 'Prazno ogledalo', 'Indijski dnevnici', 'Sendviči stvarnosti', 'Planetarne vijesti', 'Pad Amerike' ...

1998. - Most Akashi-Kaikyo otvoren za promet, najduži viseći most.

1999. - U vazdušnim udarima NATO-a na Jugoslaviju pogođen centar Aleksinca. Poginulo 17 civila.

1999. - Libija predala dvojicu svojih državljana optuženih za rušenje putničkog aviona 1988. iznad Lockbarry, Škotska, kada je poginulo 270 putnika.

2001. - MUP Srbije dostavio Tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Marije Milošević, kćerke Slobodana Miloševića. Prijava podnešena zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti i neovlaštenog posedovanja i korištenja vatrenog oružja.

2002. - Predsednik SAD Džordž Buš pozvao Izrael da se povuče sa palestinskih teritorija i najavio novu mirovnu misiju na Bliskom istoku.

2002. - Počela ofanziva izraelske vojske na Dženin.

2005. - Umro je Sol Belou dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih američkih pisaca posle Drugog svetskog rata.

2008. - Umro je Čarlton Heston, američki filmski glumac.

2009. - Na predsedničkim izborima u Makedoniji pobedio je Djorđe Ivanov, kandidat stranke VMRO-DPMNE, sa 63 odsto glasova. Na glasanje je izašlo 42 odsto stanovnika, a po makedonskom zakonu da bi se izabrao novi šef države dovoljno je da izađe 40 odsto glasačkog tela.

2012. - Osnivač i lider italijanske antimigracione partije Severna liga Umberto Bosi, podneo je ostavku nakon 30 godina političke karijere. Bosijeva ostavka usledila je nakon optužbi da je novac poreskih obveznika, namenjen za partiju, trošio na renoviranje kuće i na potrebe članova svoje porodice.

2017. - U napadu hemijskim oružjem na severozapadu Sirije poginulo je 86 ljudi, među kojima 30 dece i 20 žena, a Savet bezbednosti UN održao je vanrednu sednicu tim povodom.

2017. - Nemačka vlada odobrila je zakon koji predviđa kazne do 50 miliona evra za društvene mreže koje imaju sadržaje mržnje i lažne informacije na svojim sajtovima.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana