Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Danas - 07. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 07. maja! Šta se sve nekada dešavalo sedmog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
558. - U vizantijskom Carigradu dogodio se kolaps najveće kupole saborne crkve Presvete Mudrosti. Car Justinijan I je odmah naredio radove na obnovi koji su završeni 563. godine.

973. - Umro je Oton I Veliki, nemački kralj i Sveti Rimski Car.

1274. - Počeo je sa zasedanjem Drugi lionski koncil posvećen načinu izbora pape.

1429. - Jovanka Orleanka je okončala opsadu Orleana, predvodivši poslednji juriš.

1487. - Počela je opsada Malage u okviru Rekonkiste.

1663. - U Londonu, pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II, otvoreno prvo pozorište.

1664. - Luj XIV je zvanično otvorio Versajsku palatu.

1682. - Umro je ruski car Fjodor III Aleksejevič Romanov, a na presto je došao Petar I - Petar Veliki.

1711. - Rođen je srpski matematičar, fizičar, astronom, filozof, pesnik i univerzitetski profesor Josip Ruđer Bošković, jedan od najvećih umova nauke svog vremena. Nasuprot Isaku Njutnu, verovao je da su vreme i prostor relativni, zbog čega se smatra pretečom Alberta Ajnštajna. Bio je osnivač i direktor Brerske astronomske opservatorije kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice. Postavio je dve geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile; pretpostavio je, takođe, da tela ne samo da se privlače nego se i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije i spljoštenost Zemlje na osnovu merenja meridijana, rešio je problem okaca u saću. Objavio je niz rasprava na latinskom, italijanskom i francuskom. Dela su: 'Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium', 'Opera partientia ad opticam et astronomiam', 'Elementorum universae matheseos', 'O morskoj plimi', 'O zakonu sila u prirodi', 'O svetlu', 'Teorija konusnih preseka', 'Elementi matematike'.

1727. - Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I Jevreji proterani iz Ukrajine.

1763. - Počeo je Pontijakov rat nakon Pontijakovog pokušaja da preotme Fort Detroit od Britanaca.

1824. - U Beču je premijerno izvedena Betovenova Deveta simfonija.

1832. - Bavarski princ Oto fon Vitlsbah izabran za kralja Grčke pošto je Grčka Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

1833. - Rođen je nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams. Njegove četiri simfonije i dva klavirska koncerta postali su standardi klasičnog repertoara.

1840. - Rođen je ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, čija su dela prožeta ruskom narodnom muzikom i motivima iz bajki i ruske istorije. Njegova najvrednija dela su programski koncipirane simfonije, koncert za klavir i orkestar, kao i opere 'Pikova Dama' i 'Evgenije Onjegin', ; po istoimenim Puškinovim delima.

1866. - Nemački premijer Oto fon Bizmark ozbiljno je ranjen prilikom pokušaja atentata.

1870. - Umro je srpski socijalista Živojin Žujović, ideolog socijalizma, koji je prvi u Srbiji iznio materijalistički pogled na svijet. Ideje socijalista je prihvatio na školovanju u Rusiji, zatim u Minhenu i Cirihu. Objavio je više studija, rasprava i polemika.

1892. - Rođen je Josip Broz Tito, predsednik Jugoslavije, FNRJ i SFRJ. Vođa jugoslovenskog partizanskog pokreta, najmasovnijeg pokreta otpora fašizmu u Evropi, a drugi u svijetu, posle kineskog komunističkog pokreta, u periodu od 1941-1945.

1892. - Rođen je srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme 'Plava grobnica', koja peva o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more, trajnog poetskog spomenika tragediji srpske vojske u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije. Studirao je filozofiju i pedagogiju u Beogradu. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Posle povlačenja preko Albanije, radio je kao državni službenik na Krfu i u Solunu. Umro je od tuberkuloze u 25. godini i sahranjen je na solunskom groblju Zejtilnik. Dela su: četiri knjige pesama i više drama, uključujući 'Kraljevu jesen' i 'Uroševu ženidbu'

1893. - Povodom 400. godišnjice osnivanja Obodske štamparije, Književno-umetnička zajednica priredila prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901. - Rođen je američki filmski glumac Gari Kuper (Gary), dobitnik Oskara za filmove 'Narednik Jork' i 'Tačno u podne'.

1912. - Na Kolumbijskom univerzitetu ustanovljena je Pulicerova nagrada u čast Jozefa Pulicera, američkog novinara i osnivača senzacionalističke štampe. Nagrada se dodeljuje za dela iz oblasti američke istorije, poezije, drame, muzike i novinarstva. Nagrade se dele svake godine, a ograničene su na američke državljane.

1915. - Nemačka podmornica 'U20' torpedima potopila britanski putnički brod 'Lusitaniju', što je doprinelo odluci SAD da uđu u Prvi svetski rat. Poginulo 1.198 putnika i članova posade, među njima mnogo Amerikanaca.

1919. - Rođena je Eva Peron, žena argentinskog predsednika Huana Perona.

1928. - U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava žena spuštena sa 30 na 21 godinu.

1934. - Na Filipinima je pronađen najveći biser na svetu, težak 6,4 kilograma.

1939. - Nemačka i Italija sklopile politički i vojni savez, Osovina Berlin-Rim. Kasnije se savezu pridružio Japan.

1940. - Počela je debata o Norveškoj u britanskom Domu komona koja se okončala izborom Vinstona Čerčila za premijera umesto Nevila Čemberlena.

1943. - Savezničke snage u zauzele Tunis i Bizertu.

1944. - Sovjetske trupe u Drugom svetskom ratu počele napad na Sevastopolj i narednog dana ga oslobodile od nemačke vojske.
1945. - Oslobođen je koncentracioni logor Mathauzen.

1945. - Nemačka potpisala dokument o bezuslovnoj kapitulaciji u Drugom svetskom ratu. Dokument u Remsu potpisali feldmaršal Jodl u ime Vermahta i general-pukovnik Bedel Smit u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i sovjetski oficiri bili svedoci. Dokument o okončanju rata potpisan 9. maja u Berlinu.

1946. - Osnovana kompanija Tokyo Telecommunications Engineering, koja je kasnije postala poznata pod novim nazivom Sony.

1948. - Osnovan je Savet Evrope tokom zasedanja Haškog kongresa.

1951. - Međunarodni Olimpijski komitet odobrio je učešće Rusiji na Olimpijskim igrama 1952.

1954. - Vijetnamske trupe potukle Francuze kod Dijen Bijen Fua, čime je okončana francuska dominacija u Indokini.

1960. - Leonid Brežnjev na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR zamenio maršala Klimenta Vorošilova.

1970. - Somalija nacionalizovala sve strane naftne kompanije i banke.

1972. - L.A. Lejkersi su osvojili 26-ti NBA šampionat, porazivši Njujork Nikse sa 4:1.

1974. - Zapadnonemački kancelar Vili Brant je podneo ostavku.

1982. - IBM je izbacio PC-DOS version 1.1.

1991. - U Pologu zaustavljeni JNA tenkovi.

1992. - Špejs šatl 'Endevor', zamena za uništeni 'Čelendžer', poleće na svoju prvu misiju.

1995. - Na predsedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak pobedio kandidata socijalista Lionela Žospena.

1996. - Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području SFRJ u Hagu počelo suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin posle Nirnberga i Tokija.

1997. - Vlada SAD osudila Švajcarsku zbog prihvatanja zlata i dragocenosti opljačkanih od žrtava holokausta u Drugom svetskom ratu.

1999. - Američki avioni s pet projektila razorili zgradu Ambasade Kine u Beogradu, usmrtivši u njoj troje kineskih novinara, a jedan civil je ubijen prilikom bombardovanja obližnjeg hotela "Jugoslavija". Prethodno je NATO avijacija, kao i pet dana pre toga, bombama s materijalima visoke provodljivosti onesposobila ključne trafo-stanice na širem području Beograda, izazvavši djelimičan raspad elektroenergetskog sistema u Srbiji. U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođen centar Niša. Poginulo 16, povređeno oko 70 ljudi.

1999. - Papa Jovan Pavle II posetio Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, posle hiljadugodišnjeg raskola, posetio neku zemlju s većinski pravoslavnim stanovništvbom.

1999. - U bombardovanje kineske ambasade u Beogradu poginulo se tri osobe, a ranjeno 20.

2000. - Vladimir Putin je stupio na dužnost predsednika Rusije.

2001. - Roni Bigz, učesnik 'najveće pljačke veka', u Engleskoj 1963, predao se britanskim vlastima pošto je 35 godina proveo u Brazilu.

2002. - U padu aviona 'McDonel-Daglas MD-82' kineske avio-kompanije u more u blizini grada Daliana poginulo svih 112 putnika i članova posade.

2004. - Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je svečanu zakletvu u Kremlju i time zvanično započeo drugi predsednički mandat.

2005. - U Berlinu u Nemačkoj, otvoren Memorijalni centar u spomen šest miliona stradalih Jevreja tokom vladavine nacista.

2006. - Umrla je Lilijan Asplujd poslednja preživela putnica koja se sećala katastrofe broda 'Titanik'. U nesreći su iz njene porodice stradali otac i troje braće, dok su ona, njena majka i brat preživeli brodolom.

2008. - Dmitrij Medvedev položio predsedničku zakletvu Rusije.

2010. - Umrla je Lina Horn, džez pevačica koja je probila međurasne barijere i postala jedna od prvih crnkinja slavnih u Holivudu i na Brodveju.

2012. - Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin nakon inauguracije u Kremlju i zvaničnog stupanja na dužnost, za premijera Rusije predložio Dmitrija Medvedeva, dotadašnjeg predsednika.

2015. - Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojila je većinu mesta u Donjem domu parlamenta i tako nakon pet godina došla u poziciju da oformi konzervatnu vladu.

2016. - 23. godine nakon što je minirana, u Banja Luci, otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija čije svečano otvaranje je upriličeno u prisustvu velikog broja gostiju i zvaničnika.

2017. - Predsednik Francuske postao je Emanuel Makron, kandidat centra. Makron (40) je najmlađi predsednik francuske Pete Republike i prvi predsednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u zemlji, levici ili desnici.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana