Ponuda Tema

Dogodilo Se Danas - 06. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 06. maja! Šta se sve nekada dešavalo šestog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
- Danas je hrišćanski praznik Đurđevdan, veoma raširena krsna slava među Srbima. Prema predanju, Sveti Đorđe je kažnjen razapinjanjem na točak kad je, kao tribun u vojsci rimskog cara Gaja Aurelija Valerija Diokletijana - Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, javno priznao da ispoveda hrišćanstvo. Bog mu je podario moć da svakom Božijem stvoru koji mu se molbom obrati, pomaže u bedi i nevolji.

1237. - U manastiru Mileševa sahranjene su mošti Rastka Nemanjića – Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu u Bugarskoj. Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

1527. - Pljačka Rima prilikom koje su habsburške trupe pod vojvodom Karlom Burbonskim zauzele i opljačkale Rim i pobile oko 4.000 njegovih stanovnika.

1733. - Odigrao se prvi međunarodni boks meč. Bob Vitaker pobedio je Tita di Karnija.

1757. - U Sedmogodišnjem ratu pruski kralj Fridrih II osvojio je Prag, koji su branile austrijske trupe.

1758. - Rođen jedan od vođa francuske revolucije Maksimilijande Robesper, vođa jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora. Zbog političkog poštenja narod Pariza ga je nazvao 'Nepodmitljivi'. Odigrao je ključnu ulogu odlučivanja o pogubljenju kralja Luja Šesnestog 21. januara 1793, obaranju s vlasti žirondinaca krajem maja 1793. i uspostavljanju jakobinske diktature od juna 1793. do kraja jula 1794.

1804. - U Ostružnici kod Beograda održana prva Skupština predstavnika celog pobunjenog naroda u Beogradskom pašaluku - Skupština u Ostružnici.

1804. - Surinam - Holandska Gijana je prodat Engleskoj.

1830. - Miloš Obrenović je od 70 naočitih srpskih momaka formirao Gvardiju. Gvardija je bila tada, kao i Garda danas, koja inače ovaj dan proslavlja kao svoj, najelitniji i najreprezentativniji deo vojske.

1835. - Izašlo je prvo izdanje New York Herald-a.

1840. - Puštene su u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije I.

1851. - Dr Džon Gorrie patentira 'mašinu za hlađenje', preteču današnjeg frižidera.

1856. - Rođen je Sigmund Freud, austrijski neurolog i osnivač psihoanalize.

1856. - Rođen je Edvin Piri, američki istraživač. Vodio prvu ekspediciju koja je 1909. stigla na severni pol.

1861. - Rođen je Rabindranath Tagore, indijski filozof i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913.

1862. - Umro je američki pisac Henri Dejvid Toro, jedinstven pesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Dvogodišnje iskustvo usamljeničkog života u prirodi opisao je u knjizi 'Valden, ili život u šumi'.

1868. - Rođen je srpski matematičar Mihajlo Petrović, osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i mnogih inostranih akademija nauka. Kao dečak, izučio je ribarski zanat kod beogradskog alasa Gašpara Čuklje, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak Mika Alas. Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije. Tvorac je matematičke fenomenologije i teorije matematičkih spektara, koja je praktično primenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima, i veoma je doprineo matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija. Dela su: 'Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina', 'Elementi matematičke fenomenologije', 'Fenomenološko preslikavanje', 'Predavanja o matematičkim spektrima', putopis 'Kroz polarnu oblast', popularno napisan roman 'Jegulje'.

1890. - Mormonska crkva zabranjuje poligamiju.

1895. - Rođen je američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino, zvezda i idol nemog filma. Filmovi su mu: 'Četiri jahača apokalipse', 'Šeik', 'Šeikov sin', 'Krv i pesak' ...

1910. - Engleski kralj Džordž V stupa na presto.

1914. - Engleski Gornji dom odbija da prizna ženama pravo glasa.

1915. - Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels, dobitnik Oskara za životno delo 1971. Njegov 'Građanin Kejn' smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji kinematografije. Ostali filmovi su mu: 'Magbet', 'Otelo', 'Treći čovek' ...

1919. - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Nemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1919. - U Afganistanu počinje treći rat između Engleza i Afganistanaca.

1932. - Francuskog predsednika Pola Dumea u Parizu je ubio ruski emigrant.

1937. - Nemački cepelin Hindenburg je izgoreo u požaru dok je pokušavao da pristane u mornaričku bazu Lejkherst u Nju Džerziju, odnevši živote 36 osoba.

1941. - U Gracu u Drugom svetskom ratu nacističke nemačke vođe odlučile da etnički očiste dijelove Jugoslavije. Deportacijama su podvrgnuti Srbi iz ustaške NDH i Slovenci koji su iz Slovenije preseljavani u Srbiju radi oslobađanja prostora za naseljavanje Nijemaca, a Jevreji i Romi su deportovani i ubijani u koncentracionim logorima.

1949. - Umro je belgijski pisac flamanskog porekla Moris Meterlink, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913.
'
1950. - U Cazinskoj krajini počinje ustanak seljaka tvz 'Cazinska Buna' sa napadom na nekoliko zemljoradničkih zadruga i razoružavanjem nekoliko policajaca, oružano su napali i gradove Velika Kladuša i Cazin. Seljaci su se bunili protiv nepravednih i agresivnih metoda 'narodne vlasti' prilikom 'otkupa' poljoprivrednih proizvoda i protiv raznoraznih fizičkih i psihičkih maltretiranja odbornika 'narodnih odbora' i predstavnika organa vlasti. Pobuna je od strane nadmoćnih snaga JNA ubrzo ugušena, a 'narodna vlast' se žestoko obračunala sa ustanicima: 15-ak ustanika je osuđeno na smrt i strijeljano, a na desetine je osuđeno na kazne zatvora i 'društveno korisnog rada' na vremenski perod od nekoliko meseci pa do 20 godina. Ovo je bio jedini i zadnji ustanak protiv režima u Jugoslaviji.

1955. - Nemačka je ušla u NATO.
1974. - Zapadnonemački kancelar Vili Brant podneo je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom bio istočnonemački špijun.

1979. - Na izborima u Austriji pobedila je Socijalistička demokratska partija Bruna Krajskog.

1981. - SAD su proterale sve libijske diplomate, tvrdeći da vlada Libije podržava međunarodni terorizam.

1989. - Grupa Riva pobijedila na Pesmi Eurovizije održanoj u švajcarskoj Lausani.

1991. - U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.

1992. - Umro je srpski agronom Radisav Radovanović, jedan od 1.300 srpskih kaplara slavnog Đačkog bataljona, predsednik Društva za čuvanje spomenika i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. Učestvovao je u Kolubarskoj bici, prešao Albaniju sa srpskom vojskom s kojom je, posle proboja Solunskog fronta, nastavio marš za oslobođenje otadžbine. Posle Prvog svetskog rata, diplomirao je agronomiju i bavio se istraživanjima u toj oblasti. Bio je direktor poljoprivrednog kombinata 'Belje', a potom je radio u Poljoprivrednom kombinatu 'Beograd'.

1992 - Umrla je Marlen Ditrih, američka filmska glumica nemačkog porekla, legendarna 'fatalna žena'. Filmovi su joj: 'Plavi anđeo', 'Šangaj-ekspres', 'Svedok optužbe' ...

1993. - Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

1994. - Otvoren je tunel ispod Lamanša.

1996. - Vlada predsednika Gvatemale Alvara Arsua i vođe levičarske gerile su potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

1999. - Ministri inostranih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije (Grupa 8) dogovorili su se na sastanku u Bonu o principima za okončanje rata na Kosovu.

1999. - Tokom NATO agresije na SRJ poginuo Goran Raičević, atletičar dugoprugaš, reprezentativac, trostruki prvak Balkana u krosu. Bio je pripadnik Vojske Jugoslavije, a ubijen je snajperskim hicem u Medveđi.

2000. - Stanovnici Hrvatskog Blagaja sprečili komemorativni skup Srba u Veljunu, koji je trebalo da bude održan povodom stradanja 520 stanovnika ovog kordunskog mesta i okolnih sela, koje su ustaše ubile 6. maja 1941. godine.

2000. - U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorelom automobilu 'fiat uno' pronađeno je telo paparaca Žan-Pola Andansona, koji je poslednjih deset godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvezde.

2001. - U Iranu, na fudbalskom stadionu u Sari, dva lica su poginula, a oko 300 povređeno, kada se tokom utakmice, koju je posmatralo oko 30.000 gledalaca, srušio krov na stadionu.

2001. - Papa Ivan Pavle II tokom posete Siriji posetio džamiju, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju.

2003. - Savet bezbednosti UN produžio je sankcije uvedene Liberiji 2001. zbog njene navodne pomoći pobunjenicima u Sijeri Leoneu.

2004. - Sud u Libiji osudio je pet medicinskih sestara iz Bugarske i jednog palestinskog lekara na smrt zbog navodnog inficiranja oko 400 libijske dece verusom Side u pedijatrijskoj bolnici u Bengaziju.

2005 - Umro je Džoi Grant, legendarni umetnik 'Diznija', autor Kraljice-veštice u dugometražnom crtanom filmu 'Snežana i sedam patuljaka'.

2007. - Umro jedan od najvećih srpskih pesnika akademik Stevan Raičković. 

2011. - Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu srušen je Guinessov rekord, a Hrvatska je postala zemlja s najvećim smeškom, koji se formirao od ljudskog štita. S više od 700 okupljenih građana, oboren je rekord iz Latvije i glavnog grada Rige s 515 sudionika.

2012. - Socijalista Fransoa Oland izabran je za predsednika Francuske pobedivsi u drugom krugu dotadašnjeg predsednika Nikolu Sakrozia.

2012. - U Srbiji su održani predsednički, parlamentarni i lokalni izbori. Za predsednika Srbije, u drugom krugu 20. maja, izabran je lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, a njegova partija je osvojila najviše mandata u republičkom parlamentu. Protivkandidat mu je bio lider Demokratske stranke (DS) i predsednik Srbije u dva mandata Boris Tadić.

2013. - Umro je Đulio Andreoti, italijanski premijer u sedam mandata i jedan od najuticajnijih italijanskih političara posle Drugog svetskog rata. Dominantna politička ličnost bio je do početka 90-tih kada je podneo ostavku.

2015. - U Nevadi (SAD) na Highwayu 15 počeo test s 2 kamiona 'Freighlighter Inspiration' koji voze bez učešća vozača. Planirano je da kamioni, proizvedeni od nemačkog auto giganta Daimlera, samostalno prevale put od Las Vegasa do Los Angelesa. Freighlighter može samostalno kontrolisati brzinu, traku kao i odstojanje do drugih vozila. Vozači mogu za vreme vožnje telefonirati s klijentima, kontrolisati tok vožnje ili jednostavno odmarati.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA