Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 21. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 21. novembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset prvog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sabor svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan. Sv. Arhanđel Mihailo, poznat kao Aranđelovdan, jedna je od najčešćih srpskih krsnih slava, zaštitnik srpske kraljevske loze Nemanjića. Ovaj starešina anđela (vesnika) Božijih najčešće je predstavljan s terazijama, jer se veruje da on deli duše na pravedne i grešne. Od davnina su ljudi praznovali anđele Božije, ali se to često izmetalo u njihovo obožavanje.
Jeretici su ih ponekad tumačili kao bogove ili ih smatrali stvoriteljima čitavog vidljivog sveta. Na četiri-pet godina pre Prvog vaseljenskog sabora, održan je Laodikijski pomesni sabor i tada je 35. pravilom ustanovljeno ispravno poštovanje anđela. U vreme rimskog pape Silvestera i aleksandrijskog patrijarha Aleksandra, ustanovljen je ovaj praznik arhistratiga Mihaila i pročih sila nebesnih u novembru. Zašto baš u novembru? Novembar je zapravo deveti mesec od meseca marta koji se smatra trenutkom stvaranja sveta. A deveti mesec posle marta uzet je zbog devet anđeoskih činova koji su najpre stvoreni. Sveti Dionisije Areopagit, učenik apostola Pavla, opisao je ovih devet činova u knjizi 'O nebesnoj Jerarhiji'. U toj strogoj anđelskoj hijerarhiji, vojvoda anđelske vojske je arhistratih Mihail, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele otpale od Boga, koje je Lucifer povukao sobom u propast. Među anđelima vlada savršena jednodušnost i stroga hijerarhija u poslušnosti nižih činova višim, a svih ukupno svetoj Božijoj volji. Arhistratig Mihailo smatra se živim svetiteljem.

1620. - Engleski brod Mayflower pristao je u Cape Codeu u Masačusetsu.

1694. - Rođen je francuski filozof, pisac i istoričar Fransoa Mari Arue, poznat kao Volter, jedan od najznačajnijih mislilaca evropskog prosvetiteljstva u XVIII veku. Bio je veliki protivnik klerikalizma, ali ne i ateista. Dugo je živro u izgnanstvu, jedno vreme i na dvoru pruskog kralja Fridriha II Velikog, a potom u Ferneju u Švajcarskoj i savremenici su ga nazivali 'fernejski patrijarh'. Dela su mu: filozofski romani 'Kandid', 'Zadig', 'Mikromegas', epopeje 'Anrijada', 'Devica orleanska', 'Vek Luja XIV', 'Ogled o običajima i duhu nacija' ...

1783. - U Parizu Jean-Fransoas Pilatre de Rozier i Fransoa Laurent d'Arlandes izveli prvi uspešan let balonom napunjenim toplim vazduhom. Preleteli su iznad grada razdaljinu od 8 km za 25 minuta dostigavši visinu od gotovo 1.000 m.

1789. - Severna Karolina postala 12. država SAD-a.

1803. - Vođa razbojnika Johan Buckler i njegovih 19 pratilaca giljotinirani su u Mancu. Buckler je uživao veliku popularnost kod siromašnih seljaka jer je njegova banda pljačkala bogate trgovce i priređivala veselja za obični narod.

1806. - Napoleon Bonaparte objavio Berlinski dekret o blokadi Velike Britanije, koji je uključivao i zabranu pristajanja britanskih brodova u sve evropske luke.

1818. - U Ahenu je završio Ahenski kongres između država Svete Alijanse.

1832. - Rođen je srpski arhimandrit i istoričar Nićifor Dučić, predsednik Srpskog učenog društva. Bogosloviju je završio u Beogradu, a opštu istoriju, geografiju i filozofiju studirao je na Sorboni. Učestvovao je u Hercegovačkom ustanku Luke Vukalovića 1861. i 1862, potom prebegao u Crnu Goru a 1868. prešao u Srbiju. Bio je vođa dobrovoljačkih četa u srpsko-turskom ratu od 1876. do 1878, predsednik Vrhovnog suda Srbije i poslanik. Svu imovinu je ostavio u dobrotvorne svrhe.

1837. - Tomas Moris iz Australije postavio je rekord preskočivši konopac 22.806 puta.

1844 - Umro je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov. Izdavač humorističkih časopisa i autor satiričnih 'pisama', najveću popularnost je stekao basnama koje je pisao po uzoru na Ezopa inspirišući se i ruskim folklorom.

1844. - Rođen je srpski lekar, pisac i političar Vladan Đorđević, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Srpskog lekarskog društva i Srpskog društva Crvenog krsta. U vreme kralja Milana Obrenovića, bio je ministar i premijer, ali je emigrirao posle veridbe kralja Aleksandra Obrenovića s dvorskom damom Dragom Mašin. Napisao je više dela iz srpske istorije, romana, putopisa i pripovedaka.

1855. - Švedska s Velikom Britanijom, Francuskom i Turskom zaključila savez protiv Rusije.

1869. - Rođen je srpski pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. veku. U Londonu je u Drugom svetskom ratu 1942. i 1943. bio predsednik emigrantske jugoslovenske vlade, a posle rata je u odsustvu osuđen na 20 godina robije na procesu Draži Mihailoviću. U svetu je bio izuzetno cenjen i smatran jednim od najvećih svetskih autoriteta u teoriji ustavnog prava, što ilustruje i podatak da mu je francuski predsednik Šarl de Gol poslao Nacrt ustava Pete republike, zamolivši ga da ga prouči i oceni. Umro je 1958. u emigraciji u Velikoj Britaniji.

1871. - Moses Gale patentirao upaljač.

1877. - Thomas Edison objavio pronalazak fonografa, mašine za bilježenje i reprodukciju zvuka.

1898. - Pierre i Marie Curie u saradnji sa Gustaveom Bemontom otkrili radijum.

1902. - Rođen je srpski slikar Marko Čelebonović, učesnik Pokreta otpora u Francuskoj u Drugom svetskom ratu. Potom je bio profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, diplomata, generalni sekretar Saveza likovnih umetnika Jugoslavije i doživotni predsednik Međunarodnog udruženja likovnih umetnika. Bio je član likovnih grupa 'Oblik' i 'Dvanaestorica'. Snažno je uticao na generacije mlađih slikara.

1914. - Prema Naredbi je zastava Trojedne Kraljevine 'crveno-belo-modra u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji narodna zastava, koja se sa sjedinjenim grbovima kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, proviđena krunom sv. Stjepana, u poslovima autonomnim imade upotrebljavati za službenu zastavu'.

1916. - Umro je Franc Josip I, hrvatsko-ugarski kralj i car Austrougarske Monarhije. On je poslednji predstavnik feudalno-apsolutističkih težnji u Evropi, nosilac ideje o pangermanskoj ulozi Austrije, protagonist politike nacionalnog ugnjetavanja i žestok neprijatelj slovenskih naroda. Godine 1878. okupirao je, a potom anektirao Bosnu i Hercegovinu. Atentat na njegovog bratanca nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. iskoristio je za obračun sa Srbijom. Smatra se da je taj atentat bio i neposredan povod za početak Prvog svetskog rata. Nasledio ga je Karlo I, poslednji vladar carstva koje se nakon rata raspalo.

1918. - Prihvaćena je državna zastava Estonije, čije je ime na estonskom sinimustvalge (doslovno plavo-crno-belo).
1933. - Poslije odluke predsednika SAD Frenklina Ruzvelta o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa SSSR-om, prvi američki ambasador u Moskvi Vilijam Kristijan Bulit stupio na dužnost.

1937. - Osnovana Muzička akademija u Beogradu. 1973. dobila status fakulteta.

1938. - Nemačka okupirala Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj i priključila nemačkom Rajhu.

1944. - Predsedništvo AVNOJ-a je u Drugom svetskom ratu svu imovinu neprijatelja proglasilo državnom svojinom.

1963. - Rimokatolički Vatikanski koncil odobrio upotrebu lokalnih jezika u crkvenim obredima umesto latinskog.

1974. - U eksplozijama koje su u dva paba u engleskom gradu Birmingemu podmetnuli pripadnici Irske republikanske armije poginula 21 osoba, 162 povređene.

1977. - U jugoistočnoj Indiji ciklon usmrtio oko 3.000 ljudi, ogromni talasi zbrisali čitava sela.

1980. - Džon Lenon i Yoko Ono izazvali skandal pozirajući nagi fotografu Allanu Tanenbaumu.

1981. - Umro je srpski pisac i istoričar umetnosti i književnosti Milan Kašanin, pre Drugog svetskog rata direktor Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja kneza Pavla, a posle rata Galerije fresaka.

1994. - Avijacija NATO-a s 36 bombardera iz baza u Italiji izvršila napad na aerodrom Udbine. Napad usledio nakon pismo predsednika Hrvatske Franje Tuđmana upućeno Ujedinjemim nacijama u kom optužuje krajiške Srbe da sa tog aerodroma napadaju Bosnu i Hercegovinu. Najveća vazdušna operacija NATO-a od osnivanja, 1949.

1995. - Nakon trosedmičnih pregovora Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, lideri BiH, Hrvatske i SR Jugoslavije, parafirali Dejtonski mirovni sporazum, po kojem se BiH deli na dva entiteta: Federaciju BiH (51% teritorije) i Republiku Srpsku (49%); ovim sporazumom okončan je rat u BiH.

1995. - Argentina Italiji izručila nacističkog oficira Eriha Pribkea, odgovornog za masakr 335 civila u Drugom svetskom ratu.

2000. - Napadom na policijsku stanicu u selu Končulj, a u kom su poginula četiri pripadnika srpskih snaga bezbednosti, obnovljeni sukobi naoružanih Albanaca i srpskih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije.

■ 2002. - Međunarodni tužilac na Kosovu i Metohiji Antoni Rič podigao optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta OVK Rustema Mustafe i tri bivša pripadnika OVK za ratne zločine na Kosovu od avgusta 1998. do sredine juna 1999.

2004. - U Ukrajini održan drugi krug predsedničkih izbora, posle kojih su, zbog izborne krađe, na ulicama Kijeva izbili protesti više hiljada pristalica kandidata opozicije Viktora Juščenka. Višednevna kriza u zemlji okončana 3. decembra, kada je Ustavni sud doneo odluku o poništenju drugog izbornog kruga novim izborima 26. decembra. Na tim izborima Juščenko izabran za predsednika.

2006 - U Beogradu je umrla kompozitorka, pijanistkinja i pesnikinja Ksenija Zečević.

2006. - Irak i Sirija obnovili diplomatske odnose poslije više od 25 godina.

2007. - Hrvatska fudbalska reprezentacija na Wembleyu pobedila Englesku s 3:2 i tako ih izbacila s EURA 2008., što je predstavljalo najveće iznenađenje kvalifikacija. Umesto Engleske, na EURO se uz Hrvatsku, plasirala Rusija.

2011. - Izašao je prvi album grupe Van Direction, pod nazivom Up All Night.

2011. - Preminula je En Mekafri, spisateljica, jedna od najpoznatijih žena u naučnoj fantastici, autorka serijala epske fantastike 'Zmajevi jahači Perna', dobitnica dve najznačajnije nagrade za SF/F stvaralaštvo: Hugo i Nebula.

2012. - Evropski pokret u Srbiji (EPuS) obeležio je 20 godina postojanja.

2012. - Mongolija je postala 57. zemlja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

2014. - Burkina Faso dobila je civilnu prelaznu vladu sa diplomatom Mišel Kafandom na čelu, pošto je predsednik Blez Kompaore posle nasilnih protesta podneo ostavku nakon 27 godina na vlasti. Privremena vlada je opstala do sredine septembra 2015. kada je vojska Burkine Faso preuzela vlast u zemlji samo nekoliko nedelja pre zakazanih izbora.

2015. - U Kuala Lumpuru u Maleziji održan je dvodnevni sastanak Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koja okuplja 10 zemalja, i na kojem je jedna od glavnih tema bila borba protiv terorizma.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana