Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 18. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 18. novembra! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
9. - Rođen je rimski car Tit Flavije Vespazijan - Titus Flavius Vespasianusm osnivač dinastije Flavija. Tokom vladavine od 69. do smrti 79. pokorio je Galileju i zauzeo krajeve oko Jerusalima. U Rimu je podigao veličanstvene građevine poput Koloseuma, Kapitola i Amfiteatra.

1095. - Papa Urban II sazvao koncil u Clermontu kako bi razgovarao o Prvom križarskom pohodu na Svetu Zemlju.

1202. - Križari na poticaj mletačkog dužda Enrica Dandola osvojili, opljačkali i razorili Zadar.

1307. - Prema legendi, Wilhelm Tell je strelom skinuo jabuku sa sinove glave.

1477. - Engleski štampar Vilijam Keksten izdao je u Vestminsteru prvu knjigu štampanu u Engleskoj na engleskom jeziku 'The Dictes and Sayings of the Philosophers'.

1477. - Osnovan ruski grad Jekaterinburg.

1493. - Kristofor Kolumbo prvi put ugledao Portoriko na čiju će obalu pristati idući dan i nazvati je San Juan Batista.

1626. - Papa Urban VIII osveštao je baziliku Svetog Petra u Rimu.

1664. - U lovu kod Čakovca poginuo hrvatski ban Nikola Zrinski.

1739. - Osmanlijskom carstvu su Beogradskim mirom, posle 21 godine pod Austrijom, ponovo pripali Beograd i sve teritorije severno od Zapadne Morave.

1786. - Rođen je Karl Marija fon Veber, nemački kompozitor, tvorac nemačke romantične opere. Komponovao je i orkestarske kompozicije, horove, kamernu muziku, kantate i dr. Vodio je opere u Pragu u i Drezdenu, a takođe je radio i u Londonu, gde je i umro. Dela su: opere: 'Silvana', 'Eurijanta', 'Ribecal', 'Čarobni strelac', 'Oberon'...

1836. - Rođen je Čezare Lobrozo, italijanski antropolog, osnivač reakcionarne kriminalističke antropologije. Postavio je tezu urođenosti zločinačkih sklonosti i teoriju o uskoj povezanosti između genija i ludaka. Glavna dela: 'Genije i ludilo' i 'Genijalni čovek'.

1860. - Rođen je poljski državnik, pijanista i kompozitor Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi. Od 1919. do 1921. bio je premijer i šef diplomatije a 1940. predsednik Poljske. Dela su mu: opera 'Manra', 'Poljska fantazija' za klavir i orkestar, jedna simfonija, klavirska dela, solo pesme ...

1865. - Priča Marka Tvena 'The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County' objavljena u New Yorku.

1903. - SAD su s Panamom potpisale ugovor kojim su dobile neograničeno pravo korišćenja Panamskog kanala. Godine 1979. postignut je sporazum da Panama dobije potpuni suverenitet nad kanalom 31. decembra 1999.

1905. - Rođen je srpski pisac i revolucionar Jovan Popović, pripadnik grupe pisaca koja je između dva svetska rata negovala socijalnu literaturu. Posle zavođenja Šestojanuarske diktature 1929, osuđen je zbog komunističke propagande. Nakon oslobođenja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, pokrenuo je i jedno vreme uređivao 'Književne novine'.

1905. - Danski princ Karlo postaje kralj Haakon VII od Norveške.

1909. - Dva američka ratna broda su poslana u Nikaragvu nakon što je diktator José Santos Zelaya ubio 500.

1910. - U Meksiku je izbila seljačka revolucija čije su vođe bili Pančo Vilja i Emilijano Zapata. Tokom revolucije koja je trajala do 1917. poginulo je više od milion ljudi.

1915. - U Kačaničkom tesnacu na Kosovu i Metohiji srpska vojska je u Prvom svetskom ratu vodila žestoku borbu s bugarskim trupama koje su udarile s leđa i time onemogućile njeno povlačenje prema Skoplju u susret saveznicima. Premorene i desetkovane srpske trupe, pritisnute nemačkim snagama sa severa i bugarskim s juga, morale su da obustave pokret prema Skoplju i ubrzo je srpska Vrhovna komanda naredila povlačenje preko Albanije.

1918. - Latvija proglasila nezavisnost.

1918. - Belgijska armija je ušla u Brisel posle četiri godine nemačke okupacije u Prvom svetskom ratu.

1922. - Umro je francuski pisac Marsel Prust. Njegov književni postupak u ciklusu romana 'U potrazi za izgubljenim vremenom' (1913), i na planu sadržaja i na planu forme, zaokuplja pažnju književnih kritičara i istoričara tokom čitavog 20. veka. Smatra se da je, uz Kafku i Džojsa, Prustovo delo presudno uticalo na razvoj modernog romana u prošlom veku.

1926. - Džordž Bernard Shaw odbija novac od Nobelove nagrade: 'Mogu oprostiti Alfredu Nobelu što je izumio dinamit, ali samo je neprijatelj u ljudskoj formi mogao izumiti Nobelovu nagradu.'.

1928. - Prikazan 'Parobrod Willie', prvi posve sinkronizirani animirani film. Režirali su ga Walt Disney i Ub Iwerks, a glavni junaci su, po drugi put, bili Mickey i Minie Mouse.

1935. - Grad Veliki Bečkerek menja ime u Petrograd, a 1946. u današnje ime - Zrenjanin.

1936. - Nemačka i Italija su priznale vladu generala Fransiska Franka u Španiji.

1941. - Prvi sukob četnika i partizana u Hrvatskoj. Zapravo se radilo o četničkom čišćenju vlastitih redova od komunista. Zbio se u Počitelju kod Gospića 18. i 19. novembra, dva meseca nakon četničke pobune 27. aprila 1941.

1943. - U Drugom svetskom ratu 440 aviona britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva je bombardovalo Berlin, uzrokovavši minimalnu štetu.

1945. - Na prvim izborima u Bugarskoj posle Drugog svetskog rata, koje je opozicija bojkotovala, pobedio je Otečestveni front predvođen komunistima.
1956. - Umro je srpski glumac Dobrica Milutinović, najveći srpski romantičarski pozorišni glumac izuzetnog glasa i retkog temperamenta. Kao prvak Drame nacionalnog teatra, više od pola veka je s ogromnim uspehom igrao niz uloga iz klasičnog pozorišnog repertoara i najznačajnije likove iz nacionalnog repertora. U Beograd je došao 1898. na poziv upravnika Narodnog pozorišta Branislava Nušića. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije su 1980. u saradnji sa Zlatarom Majdanpek ustanovili 'Prsten Dobrice Milutinovića', nagradu za glumačko životno delo.

1959. - Premijera filma Ben Hur Williama Wylera u New Yorku.

1969. - Modul američkog vasionskog broda 'Apolo 12' sa astronautima Čarlsom Konradom i Alenom Binom spustio se na Mesec. Bio je to drugi svemirski brod koji je dotakao mesečevo tlo.

1971. - Rock sastav Led Zeppelin objavljuje neimenovani album na kojem se nalaze rock klasici poput pesama 'Rock and Roll' i 'Stairway to Heaven'.

1978. - U Donstaunu u Gijani, članovi sekte 'People's Temple', koju je predvodio Džim Džouns, izvršili su masovno samoubstvo ispijanjem cijanida. Opšti bilans je bio 913 mrtvih ljudi, među kojima i 276 dece.

1982. - Duk Koo Kim neočekivano umire od ozleda koje je pretrpio u boksačkom meču, nakon 14 rundi sa Rayjom Mancinijem. Posledica toga bio je niz reformi u boksu.

1987. - 31 osoba je poginula u velikom požaru King's Crossa - najprometnije postaje podzemne željeznice u Londonu.

1988. - Američki predsednik Ronald Reagan potpisao zakon o smrtnoj kazni rasparčivačima droge.

1990. - Održani prvi Opšti izbori u SR Bosni i Hercegovini.

1991. - Nakon 86 dana opsade pripadnici Jugoslovenske narodne armije ušli su u razrušeni Vukovar. U borbama sa hrvatskim snagama poginulo je više hiljada ljudi, među kojima veliki broj civila. Od 45.000 stanovnika, oko 10.000, koliko je ostalo u gradu, izašlo je iz podruma u kojima su proveli gotovo tri meseca.

1991. - Sobranje Makedonije usvojilo Ustav koji je tu bivšu jugoslovensku republiku označio kao nezavisnu državu u postojećim administrativnim granicama. Od 120 poslanika za Ustav su glasala 92.

1991. - Umro je čehoslovački državnik slovačkog porekla Gustav Husak, predsednik Čehoslovačke od 1975. Na čelo Komunističke partije došao je posle vojne intervencije Varšavskog pakta 1968, zamenivši Aleksandera Dubčeka. Pod pritiskom javnosti 1989. je podneo ostavku.

1993. - Lideri Južne Afrike, crnci i belci, odobrili su ustav kojim je označen kraj politike aparthejda u toj zemlji.

1996. - Požar u tunelu La Manche.

1998. - Alice McDermott dobila nagradu National Book Award za svoj roman 'Charming Billy'.

1999. - Na samitu OEBS-a u Istanbulu usvojena je Povelja o evropskoj bezbednosti kojom se sukobi unutar država smatraju legitimnim predmetom brige međunarodne zajednice.

2002. - Inspektori za nuklearno oružje UN-a, predvođeni Hansom Blixom stižu u Irak.

2002. - Umro je američki glumac Džejms Koburn koji je najzapaženije uloge ostvario u filmovima 'Naš čovek Flint' i 'Sedam veličanstvenih'.

2004. - Rusija službeno ratificirala Protokol iz Kyota.

2003. - Haški tribunal obelodanio je optužnicu protiv bivšeg lidera samoproklamovane Republike Srpske Krajine (Hrvatska) Milana Babića za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima 1991-92. godine. Babić je priznao krivicu i u junu 2004. je osuđen na 13 godina zatvora. Dve godine kasnije izvršio je samoubistvo u pritvoru Haškog tribunala.

2003. - U Beogradu je održana poslednja sednica koalicije Demokratske opozicije Srbije, koja je prestala da postoji nakon raspisivanja parlamentarnih izbora za 28. decembar te godine. DOS je došao na vlast u Srbiji posle pobede na izborima 2000. kada je poražen bivši režim koji je oličavao haški optuženik Slobodan Milošević.

2004. - Češki predsednik Vaclav Klaus potpisao je zakon kojim se nakon 140 godina ukida vojni rok, a od januara 2005. uvodi potpuno profesionalna vojska.

2004. - Rusija je formalno ratifikovala Kjoto protokol o globalnom zagrevanju, čime je omogućeno da taj međunarodni sporazum o zaštiti prirodne sredine stupi na snagu u februaru 2005. godine.

2005. - Dvojica bombaša samoubica aktivirala su bombe unutar šitskih džamija u istočnom iračkom gradu Kanaginu i usmrtila 74 osobe.

2006. - Britanski premijer Tony Blair, u intervjuu za TV Al Jazeera, priznao da je vojna intervencija u Iraku, koju je predvodio SAD, od samog početka bila greška.

2006. - U poplavama u provinciji Badgis (Afganistan) poginule su 53 osobe, a na desetine ljudi se vode nestalim.

2007. - U eksploziji metana u rudniku u Donjecku na istoku Ukrajine poginulo je 80 rudara. U sedam nesreća u tom rudniku otvorenom 1958. godine, od 1999. do 2007. godine stradalo je 296 rudara.

2008. - U glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, ispod jednog turskog kupatila pronađeno je najveće podzemno termalno jezero na svetu, dugačko 86 metara, široko 27 i visoko 15 metara i pripada pećini Janoša Molnara.

2008. - Međunarodni sud pravde u Hagu oglasio se nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije kojom se tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za genocid navodno počinjen nad nesrbima u toj republici 1991-95. godine.

2011. - Bivši jugoslovenski vaterpolo reprezentativac, jedan od najboljih centara, Dušan Popović tragično je izgubio život u Mađarskoj.

2015. - Od početka sukoba u Jemenu 26. marta ubijeno je 5.700 ljudi, uključujući 830 žena i dece, saopštile su Ujedinjene nacije.

2017. - Vojska Zimbabvea sprečila je demonstrante da uđu u predsedničku palatu u Harareu u kojoj se nalazi predsednik te zemlje Robert Mugabe. Demonstracije protiv Mugabea imaju podršku vojske koja je preuzela kontrolu nad zemljom, a predsednika koji je na vlasti od 1980, stavila u kućni pritvor.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana