Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 31. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 31. decembra! Šta se sve nekada dešavalo trideset prvog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Večeras najveći deo čovečanstva dočekuje Novu godinu. Proslavljanje Nove godine, prema antičkim piscima, potiče od svetkovine rođenja Sunca, a gašenje i paljenje svetla u ponoć podseća na običaj starih Egipćana da u pola noći najave dolazak svetlosti.
Stari Persijanci Novu godinu su proslavljali darujući jedni drugima jaja, a Rimljani skupocene poklone. Kao početak Nove godine, 1. januar počeo je da se proslavlja u vreme vladavine rimskog državnika Julija Cezara, a kasnije su to prihvatili i hrišćani. Neki narodi, naročito u Aziji i Africi, Novu godinu ne dočekuju na dan prihvaćen u najvećem delu sveta. Doček Nove godine u sadašnjem smislu kod nas ranije nije postojao. Mladići obučeni u narodnu nošnju obilazili su kuće i pesmom čestitali ukućanima Novu godinu.

406. - Prelazak Rajne od strane Vandala, Alana i Sveva koji se tradicionalno smatra datum konačmno kolapsa Limesa koji je Rimsko Carstvo štitio od barbara.

870. - U bici kod Englefielda u Engleskoj pobeđuju Anglosaksonci tokom invazije danskih Vikinga.

1426. - Dubrovačka Republika kupila od Bosne zapadni dio Konavala.

1494. - U Rim ušle snage francuskog kralja Šarla VIII. U nameri da osvoji Italiju i pripremi krstaški rat protiv Turske, francuski kralj prodro do Napulja, ali bio prisiljen da se povuče pred vojnim savezom pape, Španije, Mletaka i milanskog vojvode.

1600. - Engleska kraljica Elizabeta I izdala povelju o osnivanju Istočnoindijske kompanije za trgovinu, koja je krajem 17. veka imala znatna suverena prava, kao što su pravo na vođenje rata i sklapanje mira, kovanje novca, da bi 1757. postala najjača vlast u Indiji. Velika Britanija 1858. preuzela sve upravne funkcije kompanije.

1617. - Rođen je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, koji je stvorio tip Madone po modelu crnokose španske žene (slike za crkve u Sevilji). Pored religioznih tema, slikao je i prizore sa ulice ('Mali prosjak', 'Deca jedu dinju').

1719. - Umro je engleski astronom Džon Flemstid, prvi kraljevski astronom, osnivač nacionalne opservatorije u Griniču 1675 godine.

1781. - U SAD-u otvorena prva banka.


1845. - Rođen je srpski državnik Nikola Pašić, jedan od osnivača Radikalne stranke 1881. i njen vođa, tvorac Vidovdanskog ustava 1921, prvog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao student Ciriškog politehnikuma u Švajcarskoj, prišao je socijalistima i prihvatio ideje Svetozara Markovića i njegovog pokreta protiv apsolutističke vladavine dinastije Obrenović. Po povratku u Srbiju, uređivao je socijalistički list 'Oslobođenje', a 1878. izabran je u parlament, u kojem se kao opozicioni vođa borio protiv autoritarnog režima Milana Obrenovića, zalažući se za uspostavljanje parlamentarne demokratije.

1857. - Kraljica Viktorija proglasila je Otavu za novi glavni grad Kanade.

1859. - Pad Bachova apsolutizma u Habsburškoj Monarhiji.

1879. - Američki pronalazač Tomas Alva Edison prvi put javno demonstrirao električnu sijalicu, u Menlo Parku, u Nju Džersiju.

1880. - Rođen je Džordž Maršal, američki general, državni sekretar i ministar odbrane, jedna od najvažnijih ličnosti u Drugom svetskom ratu i godinama nakon njega.

1881. - U Srbiji je štampan prvi zvanični program hemije za srednje škole u Prosvetnom glasniku.

1908. - Rođen je Simon Vizental poznat po prikupljanju informacija o nacističkim ratnim zločinima kako bi im se sudilo.

1909. - Otvoren je Manhattanski most u New Yorku.

1911. - Marija Sklodovska Kiri dobila drugu Nobelovu nagradu za hemiju za istraživanje radioaktivnih elemenata. Prvu, 1903, podelila sa suprugom Pjerom i Bekerelom.

1922. - Upravu Srpskog privrednog društva Privrednik posetio je kralj Aleksandar I Karađorđević i prihvatio se Privrednikovog pokroviteljstva.

1923. - Fašistička Italija dekretom zabranila davanje hrvatskih imena, a deca koja su na krštenju dobila hrvatsko ime u matičnom su uredu opštine dobivala italijansko.

1935. - Čarls Darou patentirao je društevnu igru 'monopol'.

1938. - U Indijanapolisu, u SAD, prvi put zvanično uveden test na alkohol za vozače.

1945. - U saobraćaj pušten treći put obnovljen železnički most preko Save kod Beograda.

1946. - Predsednik SAD Hari Truman formalno proglasio kraj Drugog svetskog rata.

1946. - Doneseni ustavi NR Bosne i Hercegovine, NR Crne Gore i NR Makedonije.

1949. - Izabran je prvi Radnički savet. To se desilo u fabrici cementa Prvoborac, u Solinu kod Splita.
1968. - Supersonični sovjetski putnički avion 'TU-144' obavio je prvi let, nekoliko meseci pre britansko-francuske supersonične letelice 'Konkord'.

1971. - Austrijski političar i diplomata Kurt Valdhajm preuzeo dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija pošto se sa tog mesta povukao burmanski političar U. Tant.

1981. - U vojnom udaru koji je predvodio poručnik vazduhoplovstva Džeri Rolings u Gani oborena civilna vlada Hile Limana.

1983. - U vojnom udaru u Nigeriji svrgnut predsednik Šehu Šagari, koji je na vlast došao na izborima 1979, na kojima je okončana 13-godišnja vojna vladavina. Novi predsednik postao šef vojne hunte, general Mohamed Buhari.

1984. - Radživ Gandi postao je premijer Indije nakon smrti svoje majke Indire Gandi.

1988. - Vlade Indije i Pakistana sklopile sporazum kojim su se obavezale da neće napadati nuklearna postrojenja u Pakistanu, odnosno Indiji.

1991. - Sovjetski Savez je zvanično prestao da postoji.

1994. - Puštena u rad prva mreža mobilne telefonije u Srbiji - Mobtel.

1995. - Američki inženjeri završili pontonski most preko Save, a potom američki tenkovi i trupe iz sastava snaga UN za održanje mira ušli u Bosnu.

1996. - Širom Srbije na stotine hiljada građana, koji su gotovo dva meseca svakodnevno protestovali tražeći priznavanje rezultata lokalnih izbora na kojima je pobedila opozicija, okupili se na centralnim gradskim trgovima da dočekaju Novu godinu.

1997. - Kompanija Microsoft kupila je Hotmail e-mail servis.

1998. - Ministri finansija Evropske unije saopštili definitivne kurseve prema kojima će nacionalne valute 11 zemalja EU biti menjane u evro kad jedinstvena evropska valuta 1.1.1999. bude zvanično puštena u promet.

1999. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin podneo ostavku i za vršioca dužnosti šefa države imenovao Vladimira Putina, dotadašnjeg premijera.

1999. - Predsednik Paname Mireja Moskoso od SAD formalno vratio kontrolu svoje zemlje nad Panamskim kanalom.

2000. - Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Saveta za saradnju u Zalivu, potpisale pakt o zajedničkoj odbrani po kojem se napad na jednu od zemalja - članica smatra napadom na sve.

2001. - Pakistanske vlasti uhapsile više od 20 članova jedne od dve muslimanske militantne grupe, Laškar e Taiba, koju je Indija optužila za napad na Parlament, kada je ubijeno 14 osoba.

2004. - U Tajvanu otvorena tada najviša zgrada na svetu - Taipei 101, visoka 508 metara.

2004. - U požaru tokom koncerta u jednom noćnom klubu u Buenos Ajresu u Brazilu poginulo je 186 ljudi, a više stotina je povređeno.

2007. - U sukobima u Keniji zbog reizbora predsednika Mvaija Kibakija koji je tesnom pobedom osvojio drugi petogodišnji mandat, poginulo je oko 300 osoba, a oko 100.000 ljudi je raseljeno.

2011. - Predsednik Nigerije je proglasio vanredno stanje u četiri savezne države i zatvaranje dela međunarodnih granica zbog terorističkih napada radikalne sekte 'Boko haram'.

2014. - U metežu koji je nastao tokom proslave Nove godine u kineskom gradu Šangaju 35 osoba je poginulo, a 42 su povređene.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana