Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 29. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 29. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset devetog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1170. - Nadbiskup Tomas Beket ubijen po nalogu engleskog kralja Henrija II pred oltarom Kenterberijske katedrale. On se usprotivio nameri Henrija II da ograniči crkvenu vlast i odbio je da položi zakletvu na kraljeva 'Klarendonska pravila' o odnosima crkve i države. Papa Aleksandar III ga 1173. proglasio za sveca.

1709. - Rođena je Jelisaveta, ruska carica.

1721. - Rođena je Madam Pompadur, poznata kurtizana i čuvena ljubavnica francuskog kralja Luja XV.

1721. - Francuska je okupirala ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu. Ostrvo 1810. potpalo pod britansku vlast, a nezavisnost steklo 1968.

1782. - Samjuel Sterns objavio je prvi nautički almanah u SAD-u.

1800. - Rođen je Čarls Gudjir, američki pronalazač. Godine 1839. otkrio je proces vulkanizacije kaučuka koji je doprineo brzom razvoju industrije kaučuka - gume. Umro je 1860. godine.

1809. - Rođen je Vilijam Juart Gledston, četiri puta premijer Velike Britanije između 1868. i 1894. Poznat po političkim i socijalnim reformama, smatra se jednim od najvećih britanskih državnika. Legalizovao je 1871. radničke sindikate i 1884. izvršio tzv. treću parlamentarnu reformu.

1825. - Umro je francuski slikar Žak Luj David, osnivač i glavni predstavnik klasicizma, član Konventa i dvorski slikar Napoleona I ('Zakletva Horacija', 'Napoleonovo krunisanje', 'Porodica Žerar', 'Ubijeni Mara', 'Gospođa Rekamje').

1835. - Umro je srpski guslar i pesnik Filip Višnjić, Srbin iz Bosne, 'Homer srpske epske književnosti'. Slep od osme godine, rano je počeo da uz gusle stvara prelepe pesme o borbama za oslobođenje od Turaka, krstareći balkanskim krajevima od Temišvara do Skadra, od Banjaluke do Smedereva. Priključio se 1809. Prvom srpskom ustanku i postao 'pesnik bune'. Posle sloma ustanka 1813, prešao je u Srem i nastanio se u selu Grk (sadašnje Višnjićevo), u kojem je ostao do smrti. U Sremu je 1815. upoznao Vuka Karadžića, koji je zapisao mnoge njegove pesme, uključujući 'Početak bune na dahije', 'Boj na Mišaru', 'Knez Ivo Knežević', 'Smrt Marka Kraljevića'.

1845. - Teksas je primljen u SAD kao 28. savezna država.

1876. - Rođen je katalonski violončelista i dirigent Pablo Kazals, koji je otvorio novu epohu u sviranju violončela. Napustio je Španiju kada je Franko došao na vlast i do smrti 1973. živeo je u Francuskoj i Porto Riku.

1890. - Američki vojnici kod 'Ranjenog kolena' u Južnoj Dakoti masakrirali više od 200 Indijanaca iz plemena Sijuks, među njima veliki broj žena i dece.

1911. - Revolucionarna privremena skupština za prvog predsednika Kine izabrala Sun Jat Sena, čime je posle više od tri milenujuma ukinuta monarhija.

1914. - Počela bitka kod Sarikamisa u Prvom svetskom ratu, u kojoj je mnogo slabija ruska vojska nanela težak poraz turskoj armiji. Otomanski Imperij je izgubio 77.000 od 95.000 vojnika.

1920. - Vlada Kraljevine SHS je zabranila rad Komunističkoj partiji Jugoslavije.

1921. - Rođen je srpski pisac Dobrosav (Dobrica) Ćosić. Smatra se jednim od najvećih srpskih pisaca druge polovine XX veka ('Deobe', 'Koreni, 'Vreme smrti', 'Otpadnik, 'Vernik', 'Stvarno i moguće'. Bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije od juna 1992. Smenjen je u junu 1993, na inicijativu Srpske radikalne stranke. Bio je istaknuti član Saveza komunista Srbije do maja 1968, kada je dosao u sukob sa politkom SKJ po nacionalnom pitanju, smatrajući da su Srbi ugroženi u jugoslovenskoj federaciji.

1926. - Umro je austrijski pisac Rajner Marija Rilke, jedan od najvećih liričara nemačkog jezika. Dela su mu: zbirke 'Nove pesme', 'Devinske elegije', 'Soneti Orfeju', 'Melodija o ljubavi i smrti', 'Knjiga časova', 'Pesma o ljubavi i smrti korneta Kristofa Rilkea', 'Knjiga slika', 'Časlovac', roman 'Zapisi Maltea Lauridsa Brigea'.

1933. - Rumunjski premijer Ion G. Duca postao je u Sinaji žrtvom atentata fašističke tajne udruge 'gvozdena garda'.

1940. - U Drugom svetskom ratu Nemačko vazduhoplovstvo izvelo najteže bombardovanje Londona u Drugom svetskom ratu, koje je britanskoj prestonici nanelo najveća razaranja od 'velikog požara' 1666, kada su uništene četiri petine grada.

1941. - Italijanski fašistički diktator Benito Musolini u Drugom svetskom ratu, u pismu vođi nacističke Nemačke Adolfu Hitleru, naglasio da pre proljeća, prema zajedničkom planu i uz angažovanje italijanskih i nemačkih snaga, moraju da budu likvidirana žarišta ustanka u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

1942. - U Bihaću u Drugom svetskom ratu osnovan Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije. Posle oslobođenja ta organizacija je često menjala ime - Narodna omladina Jugoslavije, Savez omladine Jugoslavije, Savez Socijalističke omladine Jugoslavije. Raspala se 1991. posle otcepljenja četiri jugoslovenske republike.
1944. - Sovjetske trupe u Drugom svetskom ratu ušle u Budimpeštu.

1963. - Grčka je vlada poslala trupe na Cipar kako bi prekinula građanski rat koji je tamo izbio.

1972. - Prilikom pada putničkog aviona 'Lokid L-1011' američke kompanije 'Istern erlajnz' u močvaru Everglejds na Floridi poginulo 99 ljudi.

1973. - Filipinski diktator Ferdinand Markos nastavio da vlada po okončanju drugog predsedničkog mandata, iako po Ustavu nije mogao ponovo da bude biran. Na osnovu vanrednog stanja koje je zaveo 1972. vladao dekretima dok u pobuni 1986. nije zbačen sa vlasti.

1973. - U Zagrebu je, nakon dugotrajne izgradnje, svečano otvorena Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

1975. - Eksplozija bombe u zračnoj luci LaGuardia u New Yorku, 11 poginulih. Iako za napad nitko nije preuzeo odgovornost, sumnjalo se da iza njega stoje hrvatski 'nacionalisti'.

1981. - Otvorena Akademija scenskih umetnosti u Sarajevu.

1981. - Umro je hrvatski književnik Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima XX veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame i eseje. Dela su mu: 'Hrvatski bog Mars', 'Povratak Filipa Latinovića', Gospoda Glembajevi', 'U agoniji' ...

1982. - Na Jamajci su izašle poštanske markice sa likom rege muzičara Boba Marlija.

1984. - Umro je srpski pisac Gvido Tartalja, u kom su pojedini književni kritičari videli Zmaja savremene književnosti za decu. Objavio je više od 30 knjiga, a na mnoge njegove pesme komponovana je muzika za dečje horove. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Dela su: zbirke pesama 'Pesma i grad', 'Lirika', 'Začarani krug', 'Srmena u gradu ptica', 'Pesme', pesme za decu 'Oživela crtanka', 'Šta meseci pričaju', 'Od oblaka do maslačka', 'Dedin šešir i vetar', 'Gusarska družina', 'Prvi let'.

1986. - Umro je engleski državnik i publicista Moris Harold Makmilan, premijer Velike Britanije od 1957. do 1963. Prethodno je u kabinetima konzervativaca bio državni podsekretar, ministar avijacije, stambenih pitanja, odbrane, finansija i inostranih poslova. Dela su: politički spisi 'Srednji put', 'Ekonomski aspekti odbrane', memoari o Drugom svetskom ratu 'Vetrovi promene', 'Izbijanje rata', 'Plima sreće', 'Jahanje oluje'.

1989. - Parlament Čehoslovačke za šefa države izabrao češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom, koji je kao 'državni neprijatelj' proveo pet godina u zatvoru. Havel nasledio Gustava Husaka koji je prethodno pod pritiskom javnosti podneo ostavku.

1992. - U Ženevi su se SAD i Rusija složile oko sporazuma SRART II kojim se reducira strateško nuklearno naoružanje.

1992. - Skupština Jugoslavije izglasala nepoverenje prvoj Vladi SR Jugoslavije i smenila premijera, srpskog biznismena iz SAD Milana Panića. Za vršioca dužnosti premijera imenovan potpredsednik Vlade Radoje Kontić. Smenjivanje Panića usledilo posle njegovih sukoba s predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem oko sprovođenja mirovne politike prema bivšim jugoslovenskim republikama.

1993. - Vatikan i Izrael, posle 2.000 godina uglavnom neprijateljskih odnosa Rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o međusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.

1994. - U udesu turskog putničkog aviona, koji se srušio u istočnom delu Turske, poginulo 53 od 76 putnika i članova posade.

1996. - Vlada Gvatemale i vođe gerilskog pokreta potpisali sporazum kojim je posle 36 godina zvanično okončan poslednji i najduži građanski rat u Centralnoj Americi.

1997. - Hong Kong počeo sa ubijanjem sve peradi u državi (oko 1,25 miliona komada) u cilju sprječavanja širenja ptičije gripe.

1999. - U nevremenu koje je zahvatilo više evropskih zemalja život izgubilo oko 130 ljudi.

2000. - Ministar odbrane Rusije Igor Sergejev potpisao dokument kojim se dozvoljava obuka iranskih oficira u Rusiji.

2001. - U Kabulu prvi put patrolirale avganistanske i britanske trupe, što je bila proba za mirovne operacije.

2001. - Oko 300 ljudi poginulo, najmanje 120 povređeno, u požaru koji je izazvao vatromet u trgovinskom centru u Limi, glavnom gradu Perua.

2004. - Umro je Džeri Orbah američki glumac koji se proslavio ulogama na Brodveju, u filmovima i u TV seriji 'Red i zakon'.

2008. - Umro je Vladislav Lalicki, jugoslovenski scenograf i kostimograf, slikar čiji je rad poznat širom sveta. Lalicki je bio ilustrator više od 500 knjiga,
scenograf i kostimograf za preko 200 filmova i 500 pozorišnih predstava među kojima su kultne predstave Ateljea 2012 'Dragi moj lažljivče', 'Arsenik i stare čipke', 'Kralj Ibi', 'Kafanica, sudnica, ludnica', 'Kosa', 'Čudo u Šarganu'.

2010. - Umro je Vladan Batić, advokat i političar, predsednik Demohrišćanske stranke Srbije, jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a, poslanik u više saziva Skupštine Srbije i ministar pravde u Vladi Srbije (2001. – 2003.).

2013. – Poginulo je 18 osoba, a više od 40 povređeno u samoubilačkom napadu na železničku stanicu u Volgogradu, na jugu Rusije, nadomak nestabilnog regiona ruskog Kavkaza.

2016. - Odlazeći predsednik SAD Barak Obama potpisao je dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog mešanja u američke predsedničke izbore i naložio proterivanje 35 ruskih diplomata.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana