Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 28. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 28. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset osmog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
457. - Majorijan je krunisan za cara Zapadnog rimskog carstva i priznat od pape Lava I.

484. - Alarih II je nasledio svog oca Euriha kao kralj Vizigota.

1065. - Osvećena je Vestminsterska palata, koja je građena u periodu od 1045. do 1050. po nalogu kralja Edvarda Ispovednika.

1768. - Taksin Veliki je krunisan za kralja novouspostavljenog kraljevstva Thonburi.

1836. - Španija priznala nezavisnost Meksika, koji su španski konkvistadori osvojili 1526, razorivši državu Asteka.

1846. - Ajova je postala 29. savezna država SAD.

1849. - M Jolly-Bellin je otkrio hemijsko čišćenje kada je slučajno prevrnuo lampu sa terpentinom i uljem na svoje odelo i video efekat čišćenja.

1856. - Rođen je Vudro Vilson, političar i državnik SAD, jedan od vođa Demokratske stranke. Kao predsednik SAD (1913-1921), oštro je istupao protiv latinoameričkih država. Uveo je SAD u Prvi svetski rat, a 1918. je objavio 'Četrnaest tačaka' u kojima je izneo načela za uspostavljanje svetskog mira. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1919. godine, a umro je pet godina kasnije.

1869. - Vilijem Sempl iz Ohaja patentirao žvakaću gumu.

1879. - U udesu putničkog voza na liniji Edinburg-Dandi u Škotskoj, koji se survao u reku kada je popustio most preko kojeg je prelazio, poginulo 90 ljudi.

1882. - Rođen je engleski astronom i matematičar Artur Stenli Edington, direktor Opservatorije u Kembridžu i predsednik Međunarodne astronomske unije od 1938. do smrti 1944. Bavio se strukturom unutrašnjosti zvezda i njihove atmosfere, pulsacijom zvezda, međuzvezdanom materijom, kretanjem i rasporedom zvezda u našoj galaksiji. Organizovao je prvu eksperimentalnu proveru teorije relativiteta Alberta Ajnštajna za vreme potpunog pomračenja Sunca 1919. i uspio da utvrdi teorijski predviđeno skretanje svetlosnog zraka u gravitacionom polju Sunca.

1895. - U pariskom restoranu 'Gran kafe' braća Louis i Auguste Lumier organizovala prvu filmsku projekciju. Oko 30-tak ljudi je platilo da pogleda kratke filmove u kojima je prikazivan običan život francuskih građana - hranjenje bebe, vojnike koji marširaju, igranje karata i slično. Jedan od filmova koji je prikazivao lokomotivu koja ulazi u stanicu izazvao je paniku među gledaocima koji su pomislili da ide na njih.

1897. - Charles i Emile Pate osnovali su u Parizu 'Pate Cinema', prvu firmu na svetu za proizvodnju filmova. Ova pariška firma ubrzo je zavladala međunarodnim tržištem pokretnih slika.

1897. - Održana je premijera komada Edmona Rostana 'Sirano de Beržerak' u Parizu.

1908. - U zemljotresu koji je razorio Mesinu, drugi po veličini grad na italijanskom ostrvu Siciliji, poginulo više od 82.000 ljudi.

1920. - Krvavo ugušena rudarska pobuna u BiH, Husinska buna.

1923. - Umro je francuski inženjer Aleksandar Gistav Ajfel, graditelj kule u Parizu nazvane njegovim imenom. Bio je specijalista za čelične konstrukcije i mostove i među prvima je primenio pneumatsku gradnju temelja velikih mostova.

1925. - Ruski pesnik Sergej Jesenjin izvršio je samoubistvo. Bio je jedan od najpopularnijih pesnika XX veka čije su pesničko delo, a posebno stil života ('jesenjština') imali značajan uticaj na rusku i evropsku omladinu ('Kafanska Moskva', 'Povratak u zavičaj', 'Ispovest mangupa', 'Sovjetska Rusija).

1937. - Umro je francuski kompozitor Žozef Moris Ravel, koji je zajedno sa Foreom i Debisijem znatno doprineo preporodu francuske muzike i utemeljenju novije francuske škole na prelazu u XX vek. Inspirisao se španskom muzikom i džezom ('Bolero', 'Dafne i Kloe', 'Sat Španije').

1942. - Japanski avioni u Drugom svetskom ratu bombardovali indijski grad Kalkutu.

1943. - Nakon žestokih osmodnevnih urbanih borbi, kanadska 1. pešadijska divizija je zauzela italijanski grad Ortonu.

1945. - Rođen je kralj Nepala Birendra koji je nakon smrti oca Mahendre 1972. nasledio presto. Vladao je do 1990, kada ga je narodni pokret primorao da prihvati parlamentarni sistem i legalizuje političke partije. Zajedno sa članovima porodice ubijen je 1. juna 2001. u kraljevskoj palati u Katmanduu. Masakr nad kraljevskom porodicom izvršio je prestolonaslednik Dipendra, koji je potom pucao u sebe.

1945 - Umro je američki pisac Teodor Drajzer autor obimnih romana u kojima daje sumornu sliku savremene Amerike. Iako mu književni kritičari zameraju na stilu, mnogi ga smatraju jednim od najvećih američkih pisaca XX veka. Dela su mu: 'Američka tragedija', 'Dženi Gerhard', 'Finansijer', 'Titan', 'Genije' ...

1947. - U Egiptu je umro bivši italijanski kralj Vitorio Emanuele III, poslednji monarh Italije (1900-1946). Podržao je 1922. Musolinijevu fašističku vladu, 1936. se proglasio carem Etiopije, a 1939. kraljem Albanije. Abdicirao je posle pobede republikanaca na izborima 1946.
1948. - Tokom višemesečnih socijalnih nemira i nasilja u Egiptu ubijen premijer Nokraši Paša.

1949. - U Mađarskoj stupio na snagu dekret o nacionalizaciji svih industrijskih i trgovinskih firmi.

1950. - U Korejskom ratu, kineske trupe prešle 38. paralelu.

1959. - U Vinči kod Beograda pušten u rad prvi nuklearni reaktor u Jugoslaviji. To je omogućilo domaću proizvodnju radioizotopa koji se koriste u medicini, industriji, poljoprivredi i istraživačkim institucijama.

1962. - U Mozambiku, portugalskoj koloniji u Africi, osnovan Front za oslobođenje Mozambika, pod čijim je vođstvom zemlja posle dugotrajne borbe stekla nezavisnost 1975. Po sticanju nezavisnosti izbio građanski rat Frelima i rivalskog pokreta Renamo, koji je trajao gotovo dve decenije.

1963. - Umro je nemački kompozitor Paul Hindemit, koji je stvarao na osnovu disonantnog kontrapunkta i slobodnog shvatanja tonaliteta. Kad su nacisti 1933. proskribovali njegova dela kao dekadentna, otišao je u Ankaru, a od 1939. bio je profesor na univerzitetima u SAD i Švajcarskoj. Dela su mu: 'Novosti dana', 'Kardijak', 'Slikar Matis', 'Harmonija sveta', 'Tradicionalna harmonija', 'Kompozitorov svet' ...

1966. - Kina izvršila petu nuklearnu probu. Utvrđeno je da radioaktivnom oblaku bio uran 235 i 238, što je ukazivalo da Kina vrlo brzo može da ovlada znatno jačim termonuklearnim oružjem. To se i ostvarilo šest meseci kasnije kada je eksplodirala prva kineska hidrogenska bomba.

1968. - U napadu na aerodrom u Bejrutu izraelski komandosi uništili 13 arapskih aviona.

1973. - Američki predsednik Ričard Nikson je potpisao Zakon o ugroženim vrstama.

1974. - U zemljotresu koji je razorio sela u pakistanskoj planiskoj oblasti Karakom poginulo oko 5.200 ljudi.

1974. - U Bangladešu je vlada uvela izvanredno stanje u zemlji koje je dopuštalo premijeru Mujibu Rahmanu gotovo neograničenu političku moć.

1981. - Rođena je je prva američka 'beba iz epruvete', u Norfolk (SAD).

1984. - Umro je američki filmski režiser Sem Pekinpo, autor vesterna i kriminalističkih filmova koje karakterišu izraziti likovi, krajnji realizam prizora, montažno savršenstvo i stilska perfekcija. Filmovi: 'Pucnji popodne', 'Divlja horda', 'Balada o Kejblu Hogu', 'Šampion rodea', 'Psi od slame', 'Beg', 'Bivši prijatelj Kid', 'Elita ubica', 'Gvozdeni krst'.

1989. - Bivši prvi sekretar Komunističke partije Aleksandar Dubček izabran za predsednika parlamenta Čehoslovačke, vrativši se posle dve decenije na političku scenu. Glavni inspirator i vođa 'Praškog proleća' smenjen po intervenciji Varšavskog pakta u Čehoslovačkoj 1968.

1989. - Litvanija postala prva država Sovjetskog Saveza u kojoj je uveden višepartijski politički sistem.

1992 - Inflacija u Jugoslaviji postigla svetski rekord, 19.810,2 odsto za tu godinu.

1994. - Direktor američke obaveštajne agencije CIA Džejms Vulzi podnio ostavku posle hapšenja visokog službenika CIA Oldriča Ejmsa, koji je godinama radio za Moskvu.

1995. - Na Aerodrom 'Beograd' sletela tri transportera NATO s trupama iz sastava mirovnih snaga Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu.

2000. - Vlada Crne Gore usvojila Platformu za redefinisanje odnosa Srbije i Crne Gore na osnovu koje bi te dve federalne jedinice Jugoslavije trebalo da postanu suverene i nezavisne države.

2001. - Evropska unija objavila spisak organizacija koje se smatraju terorističkim, posebno navodeći radikalne Baskijske separatiste, i grupe u Severnoj Irskoj i Srednjem istoku.

2002. - Na godišnjem kongresu Islamske reformske partije u Sani (Jemen) ubijen je istaknuti član vodeće opozicione partije u zemlji, Socijalističke partije, Džaralah Omar. Ubio ga je Alija Džaralah, član islamske opozicione partije Islah.

2005. - Umro je istaknuti dramski umetnik Stevo Žigon koji je najznačajnija glumačka ostvarenja postigao na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu, kao i u brojnim ulogama na filmu, radiju i televiziji.

2003. - U Srbiji održani vanredni parlamentarni izbori. Tadašnja vladajuća Demokratska stranka osvojila svega 37 (od 250) poslaničkih mesta, a najviše poslaničkih mesta osvojile opozicione Srpska radikalna stranka (82) i Demokratska stranka Srbije (53).

2007. - Umro je poljski sineasta Ježi Kavalerovič jedan od osnivača poljske filmske škole 1950-tih. Među najpoznatijim filmovima koje je snimio su 'Faraon', 'Majka Jovana Anđeoska', 'Noćni voz'.

2007. - Ukinuta monarhija u Nepalu, koji je postao savezna demokratska republika.

2011. - Delujući na osnovu informacije da kurdski borci prelaze granicu u pokrajini Sirnak, dva turska aviona F-16 su greškom otvorili vatru na grupu seljaka, ubivši 34 osobe.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana