Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 16. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 16. decembra! Šta se sve nekada dešavalo šesnaestog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1485. - Rođena je je Katarina Aragonska, španska princeza, prva od šest žena engleskog kralja Henrija VII.

1497. - Vasko da Gama prošao ušće Velike riblje rijeke i krenuo u dotad Evropljanima nepoznate vode.

1515. - Rođen je Afonso de Albukerk, portugalski plemić i pomorski oficir.

1653. - Vođa engleskih parlamentarista u građanskom ratu protiv monarhista Oliver Kromvel proglašen doživotnim lordom-protektorom Engleske, Škotske i Irske.

1770. - U Bonu je rođen Ludvig van Betoven, nemački kompozitor, najistaknutiji i najuniverzalniji stvaralac u istoriji muzike. Stvaralaštvo mu predstavlja i ujedinjuje poslednje etape klasičnog stila i prve klice romantizma, što se naročito ogleda u simfonijama i klavirskim sonatama. Komponovao je devet simfonija (deveta sa horom na tekst Šilerove 'Ode radosti'), klavirske sonate (neke poznate i pod pojedinačnim nazivima 'Appassionata', 'Mondschein', 'Pathetique'), koncerte za klavir i orkestar, gudačke kvartete...

1773. - Nezadovoljna visokim uvoznim carinama i britanskom kolonijalnom vlašću, grupa američkih kolonista, maskirana u Indijance, u Bostonskoj luci sa jednog britanskog broda u more pobacala sanduke čaja. Taj događaj, kasnije nazvan 'Bostonska čajanka', nagovestio američki rat za nezavisnost, započet 1775.

1775. - Rođena je je Džejn Ostin, engleska romansijerka. Realistički je slikala obične vidove života provincijske Engleske, uzimajući likove iz tzv. više srednje klase. Zapleti njenih romana su jednostavni, dijalog je vešto vođen, a ima i humora i ironije. Najvažnija dela: 'Razum i osećajnost', 'Gordost i predrasude', 'Mansfildski park', 'Ema'...

1818. - Rođen je srpski pisac i diplomata Matija Ban, član Srpske kraljevske akademije, profesor beogradskog Liceja i šef presbiroa u vreme kneza Aleksandra Karađorđevića. Dela su: drame 'Smrt Uroša V', 'Kralj Vukašin'.

1835. - U velikom požaru koji je zahvatio Njujork uništeno 600 građevina.

1838. - Buri se, tokom Velike seobe, bežeći od britanske kolonijalne vlasti, sukobili s plemenom Zulu i u bici na Krvavoj Reci pobili 3.000 pripadnika tog južnoafričkog plemena.

1859. - Umro je Vilhelm Grim, nemački književnik, germanist. Sa bratom Jakobom dao je zbirku 'Dečje i domaće bajke braće Grim', izdao je i objasnio mnoge srednjovisokonemačke tekstove, izdao 'Nemačke junačke bajke'... Grimove bajke prevedene su na sve jezike sveta i postale su duhovna svojina čovečanstva.

1866. - U Zagrebu otkriven je spomenik banu Josipu Jelačiću, koji je prvi zagrebački spomenik u bronzi, delo poznatog bečkoga kipara Antona Dominika Fernkorna, a sama svečanost snimljena je na fotografiji Franje Pomera i to je bila prva reportažna snimka u Hrvatskoj.

1885. - U Sarajevu počeo da izlazi srpski književni list 'Bosanska vila', veoma cenjen u bosanskim književnim krugovima. Pokrenut kao časopis koji će se baviti srpskom kulturnom baštinom, vremenom prerastao u ugledan list u kojem su objavljivali istaknuti pisci svih nacionalnosti i književnici van bosanskohercegovačkog kruga. Do 1887. ga uređivao Nikola Šumonja, potom do zabrane, 15. juna 1914, Nikola Kašiković.

1888. - Rođen je Aleksandar I Karađorđević, kralj Kraljevine Jugoslavije.

1899. - Osnovan italijanski fudbalski klub AC Milan iz Milana.

1913. - Čarli Čaplin je započeo svoju filmsku karijeru u Keystone-u.

1915. - Albert Ajnštajn je objavio svoje 'Osnove opšte teorije relativnosti'.

1916. - Ubijen ruski monah i pustolov Grigorij Raspućin, koji je, kao tobožnji vidovnjak i čudotvorac, uspeo da se nametne, kao osoba od poverenja, poslednjem ruskom caru Nikoli II i njegovoj ženi, carici Aleksandri. Ubila ga grupa oficira da bi spasla ugled monarhije.

1917. - Rođen je engleski pisac Artur Klark, popularizator astronautike i autor čuvenih naučno-fantastičnih romana, među kojima su najpoznatiji "2001: odiseja u svemiru", "3001: konačna odiseja", "Kraj detinjstva" ...

1920. - U jednom od najtežih zemljotresa u svetu u kineskoj provinciji Gansu poginulo oko 180.000 ljudi.

1921. - Umro je francuski kompozitor Kamij Sen Sans, klavirski virtuoz i dirigent, jedan od osnivača društva za negovanje i unapređenje francuske muzike (Societe Nationale de Musique). Njegov ogromni opus obuhvata muzička dela svih vrsta među kojima su najpoznatije opera "Samson i Dalila" i kompozicija za kamerni sastav "Karneval životinja".

1931. - Umro je srpski istoričar i sveštenik Dimitrije Ruvarac, član Srpske kraljevske akademije, bibliotekar patrijaršijske biblioteke u Sremskim Karlovcima. Proučavao je političku, crkvenu i književnu istoriju, posebno vojvođansku. Uređivao je 'Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije'. Dela su: 'Postanak i razvitak srpske crkveno-narodne avtonomije', 'Srpska Mitropolija karlovačka oko polovine XVIII veka', 'Istorija Arh. Mitr. Patrijarške Biblioteke'.

1934. - Pušten u saobraćaj prvi beogradski drumski most preko Save, nazvan 'Zemunski most kralja Aleksandra'. Dignut u vazduh u aprilu 1941, a na mestu visećeg mosta 1957 podignut most nezvanično nazvan Brankov most.
1942. - Vrhovna komanda nacističke Nemačke je u Drugom svetskom ratu izdala direktivu za borbu protiv partizana u kojoj je, suprotno odredbama Ženevske konvencije, jedinicama naređeno da upotrebe sva sredstva, čak i prema ženama i deci, i da zbog toga nijedan nemački vojnik ne sme da bude pozvan na odgovornost.

1944. - Nemci u Drugom svetskom ratu u Ardenima probili savezničke linije odbrane, iznenadivši američke snage, i počeli kontraofanzivu na zapadnom frontu. U borbama okončanim nemačkim porazom saveznici izgubili 77.000 vojnika, a Nemci 130.000.

1944. - U avionskoj nesreći iznad Lamanša poginuo američki džez-muzičar Glen Miler.

1945. - Rođen je Željko Bebek, pevač Belog Dugmeta.

1949. - Vođa borbe za nezavisnost Ahmed Sukarno izabran za prvog predsednika Indonezije posle sticanja nezavisnosti zemlje od Nizozemske.

1953. - Predsednik Ajzenhauer održao je prvu pres-konferenciju u Beloj kući kojoj je prisustvovalo 160 novinara.

1962. - Održana je premijera filma 'Lorens od Arabije'.

1966. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija na predlog Velike Britanije jednoglasno izglasao ekonomske sankcije protiv režima bele manjine u Rodeziji.

1971. - Pakistanske trupe predale se indijskoj vojsci i Oslobodilačkoj armiji Istočnog Bengala. Time okončan indijsko-pakistanski sukob i sačuvana nezavisnost nove države Bangladeš, proklamovane u martu 1971.

1993. - Šest zemalja-članica Evropske unije, odnosno Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija i Danska, uprkos protivljenju Grčke, priznalo Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1995. - Savet bezbednosti UN dao snagama NATO ovlašćenje da preuzmu nadležnost nad mirovnim operacijama u Bosni i Hercegovini. Time je okončana misija UNPROFOR-a i stvoreni pravni uslovi da NATO počne misiju nadgledanja sprovođenja mira u Bosni.

1998. - Počela je Operacija Pustinjska lisica - Operation Desert Fox. Američke i engleske postrojbe započele su četverodnevno bombardiranje vojnih ciljeva u Iraku i glavnom gradu Bagdadu.

2001. - Prvi američki brod od 1962, kada su SAD uvele embargo protiv Kube, stigao u luku u Havani, noseći oko 500 tona smrznute hrane.

2003. - Švajcarski parlament prihvatio je rezoluciju kojom se ubijanje Jermena u otomanskom carstvu tokom Prvog svetskog rata izjednačava sa genocidom.

2004. - Ustavni sud Rumunije potvrdio je izbor Trajana Baseskua za predsednika Rumunije, koji na tom mestu zamenjuje Jona Ilijeskua.

2008. - Poginulo je 120 tamilskih pobunjenika i 25 vojnika u borbama na severu Šri Lanke. Tamilski tigrovi su hinduisti i bore se od 1972. godine za nezavisnost severnog i severoistočnog dela Šri Lanke, zemlje u kojoj 75 odsto stanovništva čine budisti. Procenjuje se da je tokom tri decenije sukoba izginulo oko 70.000 ljudi.

2012. - Na parlamentarnim izborima u Japanu pobedila je konzervativna Liberalno-demokratska partija sa tvrdom nacionalističkom politikom u okolnostima zategnutih susedskih odnosa sa Kinom. Ostrva koje Japan zove Senkaku, a Kina Diaoju, su u centru dugogodišnjeg teritorijalnog spora koji se zaoštrio sredinom septembra kada je Tokio nacionalizovao jedan deo tih ostrva u Istočnom kineskom moru.

2014. - U terorističkom napadu na školu u Pešavaru, Pakistan, ubijeno 148 dece i učitelja i svih sedam napadača. Napad je trajao skoro sedam sati i u njemu je ranjeno više od 120 đaka i nastavnika.

2016. - Od početka godine umrlo je ili nestalo 7.189 migranata i izbeglica, većina njih - 70%, pokušavajući da pređe Sredozemno more, saoštila je Međunarodna organizacija za migracije  - IOM.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana