Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 15. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 15. decembra! Šta se sve nekada dešavalo petnaestog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
37. - Rođen je rimski car Lukije Domicije Ahenobarbus, poznat kao Klaudije Kajsar Avgust Germanik Neron, jedan od najizopačenijih vladara u rimskoj istoriji. Njegova se umerena vladavina od 54. kasnije pretvorila u nečuveni teror koji je kulminirao požarom Rima (64). Izvršio je samoubistvo 68. nakon što ga je Senat proglasio neprijateljem rimskog naroda i osudio na smrt.

1640. - Grof od Braganza krunisan kao Huan IV, prvi portugalski kralj posle šezdesetogodišnje španske vladavine i prvi iz dinastije Braganza koja je vladala Portugalom do 1910.

1675. - Umro je Jan Vermer van Delft, holandski slikar, intimist. Majstor u slikanju svetla, izradio je svega oko 40 slika, ali se ubraja u najveće umetnike sveta. Pretežno je radio figure u enterijeru. Matematička tačnost kompozicionih kretanja, blistav plemeniti kolorit dragocenih odnosa, svetlost i prostor koji obavija svaki predmet, oduhovljen slikarskom materijalizacijom, prevode poetsku ozarenost tihog spokojstva malog čoveka i njegove svakodnevice, otkrivajući je kao fragment univerzalne harmonije. Dela su: 'Žena s pismom', 'Čas muzike', 'Devojka sa đerdanom', 'U ateljeu' i svega dva pejzaža, među najlepšima u evropskom slikarstvu - 'Pogled na Delft' i 'Uličica u Delftu'.

1711. - U Kopenhagenu izbila epidemija kuge, od koje je umrlo više hiljada ljudi.

1801. - Odmetnuti janičari, koje su predvodile četiri beogradske dahija Aganlija, Kučuk-alija, Fočić Mehmed-aga i Mula Jusuf, ubili beogradskog valiju Hadži Mustafa-pašu i zaveli teror u Beogradskom pašaluku. Nasilje ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804.

1806. - Francuske trupe pod komandom Napoleona Bonaparte ušle u Varšavu.

1832. - Rođen je Aleksandar Gistav Ajfel, francuski inženjer koji je konstruisao veći broj gvozdenih mostova i čuvenu Ajfelovu kulu u Parizu (za svetsku izložbu 1889.) visoku 320 metara, čelične konstrukcije.

1840. - Kovčeg s posmrtnim ostacima francuskog cara Napoleona I položen u 'Dom invalida' u Parizu, 19 godina posle njegove smrti u izgnanstvu na ostrvu Sveta Jelena.

1852. - Rođen je Antoin Bekerel, francuski fizičar, nobelovac i jedan od otkrivača radioaktivnosti. Njemu u čast merna jedinica za radioaktivnost nazvana je 'bekerel'.

1854. - U Filadelfiji je upotrebljena prva mašina za čišćenje ulica. 

1859. - Rođen je Lazar Ludvig Zamenhof, tvorac međunarodnog jezika esperanta. Prvi udžbenik tog jezika objavio je 1887. pod pseudonimom dr Esperanto - onaj koji se nada. Ovaj jezik nije postao međunarodni jezik u širokoj upotrebi kako se nadao njegov tvorac, ali je najvažniji i najrašireniji od svih veštačkih jezika.

1874. - Vladar Sendvičkih ostrva - sadašnji Havaji, Dejvid Kalakua postao prvi vladajući kralj koji je - na poziv predsednika Simpsona Granta - posetio SAD.

1890. - Ubijen poglavica indijanskog plemena 'Sijuks' Bik Koji Sedi, koji je predvodio indijanska plemena u bici kod Litl Big Horna 1876. protiv američke Sedme konjičke divizije, pod komandom Džordža Kastera.

1891. - Amerikanac Džejms Najsmit izmislio je novu igru - košarku. Košarka je zamišljena kao sportska igra između dve ekipe sa po 12 igrača, od kojih u igri učestvuje samo pet. Tokom cele utakmice, koja traje dva puta po 20 minuta efektivne igre, dozvoljava se neograničena zamena igrača. Cilj je ubaciti loptu u protivnički koš. Prvo američko prvenstvo u košarci održano je 1897. godine, a prva međunarodna utakmica u Ervopi 1919, između Francuske i Italije. Kod nas se košarka prvi put pojavila 1923. godine preko izaslanika Crvenog krsta, Amerikanca Vilijama Vilanda, ali se razvila tek posle Drugog svetskog rata.

1897. - Umro je francuski pisac Alfons Dode, autor trilogije o zgodama Tartarena Taraskonca, remek-dela francuske humorističke proze. Bio je naturalista, ali se odlikovao toplinom u razumevanju ljudske nesreće, nenametljivim humanizmom i izuzetnim darom zapažanja. Pisao je romane, drame i novele. Dela su mu: 'Pisma iz mog mlina', 'Tartaren Taraskonac', 'Nabob', 'Safo', 'Numa Rumestan', 'Kraljevi u izgnanstvu', 'Besmrtnik'.

1904. - Upućen je prvi poziv hitnoj pomoći u Beogradu. Srpsko lekarsko društvo je posle jedne saobraćajne nesreće odlučilo da u Beogradu organizuje 'stalno dežurstvo lekara koji će u svako doba dana i noći ići kolima da ukazuju prvu i najpotrebniju pomoć'.

1914. - Oslobađanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena Kolubarska bitka. Pobeda za koju izuzetne zasluge pripadaju komandantu Prve armije, generalu Živojinu Mišiću, podigla ugled Srbije među saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

1938. - Isprobavajući nov tip lovačkog aviona, poginuo ruski pilot Valerij Čkalov. 1937. preleteo Severni pol, bez spuštanja od Moskve do Vankuvera, 12.000 kilometara, za 64 časa i 25 minuta, što je priznato kao svetski rekord leta na daljinu.

1939. - U Atlanti je održana premijera filma 'Prohujalo sa vihorom', ekranizacija istoimenog romana Margaret Mičel o istoriji američkog građanskog rata sa stanovišta buržoazije sa Juga.

1961. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija odbacila sovjetski predlog o premu NR Kine u svetsku organizaciju.
1961. - Bivši nacistički funkcioner Adolf Ajhman, organizator i izvršilac genocida Jevreja u Drugom svetskom ratu, osuđen na smrt u Jerusalimu, a potom obešen. Posle rata pod lažnim imenom živeo u Argentini do 1960, kada su ga otkrili i uhapsili pripadnici izraelske tajne službe.

1964. - Kanada je usvojila svoju zvaničnu zastavu sa listom javora.

1965. - Američki svemirski brodovi 'Džemini 6' i 'Džemini 7' ostvarili prvi kosmički susret i napravili dve kružne putanje leteći jedan pored drugog.

1966. - Umro je američki režiser Volt Dizni (Walt Disney), autor stripova, filmski animator i producent, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi otvorio mu je krajem '20-tih godina 20. veka lik Miki Mausa. Iz Diznijevih studija kasnije su izašli crtani filmovi poznati širom sveta: 'Snežana i sedam patuljaka', 'Pepeljuga', 'Petar Pan', 'Bambi', 'Pinokio', 'Alisa u zemlji čuda'.

1970. - Sovjetski vasionski brod 'Venera 7' spustio se na planetu Veneru i počeo da šalje signale.

1970. - U Beogradu je umro srpski slikar Leonid Šejka. Bio je član grupe 'Mediala', bavio se i likovnom eseistikom.

1978. - Predsednik SAD Džimi Karter saopštio da će njegova zemlja od 1. januara 1979. uspostaviti diplomatske odnose s Kinom i prekinuti odnose s Tajvanom.

1989. - Skupština Paname za premijera imenovala generala Antonija Norijegu, bivšeg štićenika SAD, i proglasila da je Panama 'u ratnom stanju' sa SAD.

1991. - Oko 500 ljudi izgubilo život kada je feribot 'Salem ekspres' udario, ispred egipatske luke Safaga, u koralni greben i potonuo.

1992. - Vlada SAD optužila američkog velemajstora i neporaženog prvaka sveta u šahu Bobija Fišera da je igranjem meča s bivšim svetskim prvakom Borisom Spaskim prekršio ekonomske sankcije protiv Savezne Republike Jugoslavije. Fišer je prethodno javno ismejao takav nagoveštaj i doslovno pljunuo na tekst optužbe. Meč je odigran u Beogradu i na Svetom Stefanu - u Crnoj Gori.

1995. - Posle 36 godina zabrane, časopis 'Playboy' ponovo se pojavio u slobodnoj prodaji u Irskoj.

1996. - Pod snažnim pritiskom svakodnevnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, opštinski sud u Nišu potvrdio pobedu opozicione koalicije 'Zajedno' u drugom krugu izbora za lokalne organe uprave, 17.11.

1999. - Šef UNMIK-a Bernar Kušner potpisao, u Prištini, sporazum s predstavnicima kosovskih Albanaca o formiranju Prelaznog administrativnog veća Kosova. Srbi sa Kosova odbili da potpišu sporazum, ali su kasnije delegirali svog predstavnika u to telo.

2000. - Zatvorena nuklearna centrala u Černobilu u Ukrajini u kojoj je krajem aprila 1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od početka upotrebe nuklearnih centrala.

2001. - Krivi toranj u Pizi u Italiji ponovo otvoren za posetioce, posle 12 godina pauze zbog sanacije.

2002. - Posmatrači UN zvanično okončali misiju na Prevlaci, početu u martu 1992, i predali vlastima Hrvatske kontrolu nad tim poluostrvom.

2005. - U Iraku su održani prvi slobodni parlamentarni izbori od pada Sadama Huseina, 2003. godine.

2010. - Umro je poznati američki režiser Blejk Edvards koji je režirao kultne filmove 'Doručak kod Tifanija', serijal 'Pink Panter', 'Viktor i Viktorija' i brojna druga ostvarenja. Bio je scenarista, producent i glumac.

2013. - Umrla je Džoan Fontejn, britanska filmska i pozorišna glumica, holivudska zvezda i dobitnica Oskara, poznata po ulogama u filmovima 'Rebeka' i 'Sumnja' Alfreda Hičkoka.

2016. - Međunarodna telekomunikaciona unija dodelila trocifreni pozivni broj +383 Kosovu. Kompaniji MTS d.o.o iz Srbije Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova dodelila je privremenu dozvolu za mobilnu telefoniju i licencu za usluge fiksne telefonije na Kosovu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana