Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 11. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 11. decembra! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1282. - Umro je car Mihailo VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa (1259) i obnovitelj Romejskog carstva nakon 57 godina latinske okupacije. Nasledio ga je sin Andronik II.

1475. - Rođen je italijanski sveštenik Đovani de Mediči, papa Lav X (Leo) od 1513. do smrti 1521. Kao veliki zaštitnik umetnosti učinio je Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, uključujući ekskomunikaciju osnivača protestantske crkve u Nemačkoj Martina Lutera, nije uspeo da suzbije 'jeres' - pokret verske reformacije započet tokom njegovog pontifikata i spreči stvaranje protestantske crkve.

1515. - Papa Lav Deseti predao Francuskoj Parmu i Pjaćencu, u skladu s Bolonjskim ugovorom.

1602. - Karl Emanuel Savojski poslednji je put napao Ženevu da bi je pripojio, a kao sećanje na taj dan svake godine se slavi Eskalada.

1803. - Rođen je Hektor Berlioz, francuski kompozitor i muzički pisac, tvorac francuske programske muzike, vođa muzičkog romantizma. Izvršio je veliki uticaj na evropsku muziku. Pisao je muzičke članke i kritike, komponovao simfonijska dela, opere... Dela su mu: 'Fantastična simfonija', 'Harold u Italiji', 'Trojanci u Kartagini', 'Prokletstvo Fausta'...

1810. - Rođen je francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga je za pesme 'Noći', a u autobiografskom romanu 'Ispovest jednog deteta ovog veka' opisao je 'bolesti veka' i sumrak ideala. Njegovim najboljim dramskim delima smatraju se 'Marijanine ćudi' i 'Ne šali se s ljubavlju'.

1816. - Indiana je postala 19 savezna država SAD-a.

1843. - Rođen je nemački bakteriolog Robert Koh jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1852. - Papa Pio IX bulom Ubi primum placuit uzdignuo Zagrebačku biskupiju na rang nadbiskupije.

1856. - Rođen je ruski filozof i estetičar Georgij Valentinovič Plehanov, jedan od osnivača prve ruske socijaldemokratske organizacije i Druge internacionale. Dela su mu: 'Razvitak monističkog pogleda na svet', 'Naša razmimoilaženja', 'Anarhizam i socijalizam', 'Prilozi istoriji materijalizma', 'O ulozi ličnosti u istoriji', 'Osnovna pitanja marksizma', 'Pisma bez adrese', 'Umetnost i društveni život', 'Književni pogledi V. G. Bjelinskog', 'Estetska teorija N. D. Černiševskog', 'Dobroljubov i Ostrovski', 'Karl Marks i Lav Tolstoj'.

1858. - Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastija u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1866. - Održana je prva trka jahti preko Atlantskog okeana.

1888. - Skupština Srbije prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, pisanim po uzoru na belgijski ustav iz 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

1894. - U Parizu otvorena prva svetska izložba automobila, na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

1918. - Rođen je ruski pisac Aleksandar Solženjicin koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima, postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih. Pripovetkom 'Jedan dan Ivana Denisoviča' u književnost je uveo temu Staljinovih logora, u kojima je sam proveo devet godina. Emigrirao je 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970.

1918. - Umro je Ivan Cankar, jedan od najvećih slovenačkih književnika, majstor snažnog izraza, slikar društva svoga vremena, nepomirljiv i oštar kritičar društvenog zla, branilac potlačenih i eksploatisanih. Odličan satiričar, sa mnogo osećanja za socijalnu pravdu, postavio je i raspravljao niz socijalnih i psiholoških problema, dao je veliki broj snažnih dela, od kojih su najpoznatija: 'Kralj Bejtanove', 'Za dobro naroda', 'Martin Kačur', 'Sluga Jernej i njegovo pravo'...

1937. - Fašističko Veliko veće donelo odluku da se Italija povuče iz Lige naroda.

1938. - U Jugoslaviji su održani parlamentarni izbori, sedmi i poslednji između dva svetska rata.

1941. - Nemačka i Italija objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

1946. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

1961. - Dve američke helikopterske jedinice sletele u Sajgon, što je bilo prvo direktno vojno uplitanje SAD na strani marionetskih štićenika u Južnom Vijetnamu.

1961. - Album Elvisa Prislija 'Blue Hawaii' dospeo je na prvo mesto top-lista i tu se zadržao narednih 20 nedelja.

1964. - Che Guevara održao govor u Ujedinjenim narodima.

1972. - Članovi posade Apolla 17 Cernan, Evans i Schmitt poslednji puta na Mesecu. Završava Program Apollo. Planirane misije Apolla 18, 19, i 20 su otkazane.
1973. - Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1990. - U Albaniji dopušteno formiranje opozicionih političkih stranaka.

1991. - U Mastrihtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

1992. - Savet bezbednosti UN, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1994. - Ruske trupe ušle u Čečeniju da bi ponovo uspostavile centralnu vlast.

1995. - Francuska hitno smenila komandanta snaga UN u Sarajevu generala Renea Bašlea, jer je kritikovao Dejtonski mirovni sporazum, predviđajući da će prepuštanje Srpskog Sarajeva Muslimansko-hrvatskoj federaciji neminovno izazvati masovno iseljavanje Srba.

1995. - Izraelske trupe na osnovu mirovnog sporazuma Izraela i PLO napustile Nablus, okončavši 28-godišnju okupaciju najvećeg palestinskog grada na Zapadnoj obali.

1997. - U Kjotu, posle maratonskih pregovora, potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte 'staklene bašte' i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

1998. - Prilikom pada 'erbasa' Avio - kompanije 'Taj ervejz' na jednu poplavljenu plantažu kaučuka na jugu Tajlanda, poginuo 101 putnik, uključujući i članove posade.

1999. - Umro je Franjo Tuđman, predsednik Republike Hrvatske od aprila 1990, nakon prvih višestranačkih izbora u SFRJ i prvi predsednik nezavisne Hrvatske. Bio je lider Hrvatske demokratske zajednice, političke stranke koja se zalagala za izdvajanje Hrvatske iz SFRJ. Njegovom zaslugom Hrvatska je 25. juna 1991. proglasila samostalnost, a u januaru 1992. stekla je međunarodno priznanje.

2000. - Izrael i Palestina obnovili kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i nalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2000. - Petnaest članica EU postigle su na samitu u Nici sporazum o reformama, neophodnim za otvaranje vrata priključenju Uniji jednog broja novih država članica.

2001. - Vrhovni sud SAD osudio Francuza Zakariasa Musauia zbog učešća u napadima u SAD 11. septembra 2001, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na te napade.

2001. - Kina zvanično pristupila Svetskoj trgovinskoj organizaciji, posle 15 godina pregovora.

2001. - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi odbio da se sastane sa izraelskim ministrom inostranih poslova Šimonom Peresom, koji je boravio u Italiji.

2002. - Prva evropska svemirska letelica 'Ariana-5' eksplodirala je odmah pošto je lansirana iz Francuske Gvajane, nakon čega su se dva satelita vredna 600 miliona dolara, srušila u Atlantik.

2006. - Otvoren tunel 'Fatničko polje - akumulacija Bileća', izgrađen u okviru projekta 'Gornji horizonti', u koji je ukupno uloženo šezdeset miliona dolara i 26 miliona evra.

2012. - Umro je Ravi Šankar jedan od najpoznatijih indijskih muzičara XX veka i dobitnik tri 'Gremi' nagrade, ikona hipi pokreta, koji je koristio žičani instrument poznat kao sitar. Svetsku slavu je stekao druženjem sa članovima 'Bitlsa'.

2014. - Vlasti kineske provincije Sinđang u kojoj žive pretežno muslimani Ujguri, uvele su zabranu nošenja vela koji prekriva lice na javnom mestu.

2015. - Kineski internet gigant Alibaba kupio je vodeći hongkonški dnevnik na engleskom Saut Čajna Morning Post.

2016. - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji tesnu većnu dobila je vladajauća stranka VMRO DPME, ali je vladu, 5 ipo meseci kasnije, formairao Zoran Zaev (Socijaldemokratski savez Makedonije) nakon višemesečnog ometanja VMRO DPMNE koji nije želeo da preda vlast. Otpor je kulminirao upadom nasilnih demonstranata u Sobranje Makedonije 27. aprila. Socijaldemokratska stranka (PSD) ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Rumuniji sa više od 45,5 posto osvojenih glasova.

2016. - Preminula je Esma Redžepova, makedonska pevačica romske muzike popularna na balkanskom prostoru, koja je tokom života odgajila 48 dece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana