Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 05. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 05. decembra! Šta se sve nekada dešavalo petog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1443. - Rođen je italijanski sveštenik Đulijano dela Rovere, papa Julije II (1503-1513), najveći pokrovitelj umetnosti među poglavarima rimokatoličke crkve. Od Mikelanđela je naručio izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, a od Bramantea je naručio rekonstrukciju crkve Svetog Petra.

1484. - Papa Inocent VIII izdao je bulu Summis desiderantes affectibus kojom se odobrava proganjanje i osuđivanje veštica na području Nemačke i to od strane inkvizitora kao najvišim čuvarima rimokatoličke vere, što im je dalo široke ovlasti u proganjanju i osuđivanju navodnih veštica i heretika. Pokrenut je val procesa protiv veštica, odnosno žena koje su smatrane pomagačicama sotone.

1492. - Kolumbo je otkrio Haiti - El Espanola.

1560. - Umro je francuski kralj Fransoa Drugi, koji je vladao samo godinu dana. Na prestolu ga je istog dana nasledio brat Šarl Deveti, za vreme čije su vladavine počeli verski ratovi rimokatolika i hugenota.

1766. - Londonska aukcijska kuća 'Kristi' održala je prvu aukciju.

1791. - U Beču je preminuo Volfgang Amadeus Mocart, austrijski kompozitor, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca u svetu. Već u ranom detinjstvu (rođen je 1756. godine i svake godine se u njegovom rodnom mestu Salcburgu organizuje muzički festival u njegovu čast) afirmisao se i kao kompozitor i kao izvođač na čembalu i drugim instrumentima. Veoma plodan, naročito se istakao u operi, ali je komponovao i veliki broj simfonija, drugih orkestarskih kompozicija, kamernu muziku, mise, nedovršeni 'Rekvijem'... Dela su mu: opere 'Čarobna frula', 'Figarova ženidba', 'Otmica iz saraja', 'Doh Žuan'...

1830. - Premijerno je izvedena 'Fantastična simfonija' Hektora Berlioza.

1839. - Rođen je američki konjički oficir Džordž Armstrong Kaster, koji je kao komandant  Sedme konjičke divizije predvodio vojnu kampanju sedamdesetih godina XIX veka protiv indijanskih plemena u Kanzasu, Dakoti i Montani, provodeći politiku etničkog čišćenja i genocida vlade SAD nad Indijancima. Poginuo je u junu 1876. u bici kod Litl Big Horna, kad su Sijuksi pod komandom poglavice 'Ludog Konja' - (Ta-Sunko-Witko) uništili dio Sedme konjičke i ubili sva 264 američka vojnika koja su učestvovala u bici.

1867. - Rođen je poljski državnik, maršal Jozef Klemens Pilsudski, prvi predsednik Poljske (1918-1922) i inicijator rata protiv sovjetske Rusije (1920-1921). Državnim udarom 1926. uspostavio je vojnu diktaturu, a 1934. je sklopio s Hitlerom desetogodišnji pakt o saradnji i nenapadanju. Bio je na vlasti do smrti 1935.

1870. - Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Otac, proslavljeni autor romana s motivima iz francuske istorije ('Tri musketara', 'Grof od Monte Hrista', 'Kraljica Margo') Smatra se začetnikom feljtonističkog romana.

1890. - Rođen je austrijski filmski režiser Fric Lang, jedan od najznačajnijih predstavnika ekspresionizma, majstor atmosfere sa izrazitim osećanjem za vizuelnu naraciju. Pred nacistima je izbegao u SAD, a krajem pedesetih godina XX veka je došao u Zapadnu Nemačku, gde je ostao do smrti 1976. Filmovi su mu: 'Umorna smrt', 'Doktor Mabuze', 'Nibelunzi', 'Kockar', 'Metropolis', 'Ubica M', 'Testament doktora Mabuzea', 'Samo jednom se živi', 'Na Divljem zapadu', 'I dželati umiru', 'Žena u prozoru', 'Ministarstvo straha', 'Ranč prokletih', 'Ljudska želja' ...

1901. - Rođen je Volt Dizni, američki crtač i filmski producent, tvorac modernog crtanog filma. Godinama je suvereno vladao svetom crtanog filma, jer je bilo teško nadmašiti njegovu tehniku, poetsku snagu i duhovitost. Njegovi junaci su Miki Maus, Paja Patak, Pata, Šilja, Pluton i drugi. Dobitnik je nekoliko Oskara. Proslavio se i dokumentarni filmovima: 'U dolini dabrova', 'Život barskih ptica', 'Pustinja koja živi'... Umro je 1966. godine.

1901. - Rođen je Verner Hajsenberg, nemački fizičar. Godine 1932. dobio je Nobelovu nagradu iz fizike.

1906. - Rođen je američki filmski režiser austrijskog porekla Oto Premindžer, pionir u primeni 'širokog platna', koji je iskazao dubok smisao za analizu ljudskih karaktera. Filmovi su mu: 'Laura', 'Anđeosko lice', 'Karmen Džons', 'Reka bez povratka', 'Čovek sa zlatnom rukom', 'Sv. Jovanka', 'Bura nad Vašingtonom' ...

1917. - Delegacije Sovjetske Rusije i sila Osovine potpisale su primirje u mestu Brest-Litovsku u Belorusiji. Mirovni ugovor, kojim je Rusija bila prisiljena da se povuče iz Finske, Letonije, Estonije, Litvanije, Poljske i nekih područja Turske i da Nemačkoj plati ratnu odštetu od šest milijardi zlatnih maraka, potpisan je 3. marta 1918.

1918. - U Zagrebu izbile velike demonstracije protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji je ugušen u krvi, po naređenju Grge Budislava Angjelinovića.

1926. - Održana je premijera filma Oklopnjača Potemkin, slavnog sovjetskog redatelja Sergeja Eisensteina.

1926. - Umro je francuski slikar Klod Oskar Mone, najznačajniji predstavnik i jedan od osnivača impresionizma. Prema njegovoj slici 'Impresija, izlazak sunca', izloženoj 1874. u Parizu, naziv je dobio ceo slikarski pravac.

1927. - Rođen je tajlanđanski kralj Bumipon Adunđade, koji je na presto stupio 1946. kao Rama Deveti.

1929. - Osnovana je prva nudistička organizacija.

1929. - Ukinuti su 'Jugoslovenski soko', 'Hrvatski soko', 'Orao' i 'Srpski soko' i stvorena je 'Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije'.

1931. - Hram Hrista Spasitelja u Moskvi je uništen po nalogu Staljina.

1933. - Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920. na osnovu 18. ustavnog amandmana.
1934. - Žene su u Turskoj dobile pravo glasa.

1940. - Umro je češki violinista i kompozitor Jan Kubelik. Nastupao je na koncertima širom sveta od svoje osme godine i stekao slavu violinskog virtuoza, naslednika Paganinija. Komponovao je šest violinskih koncerata, 'Američku simfoniju', kraće violinske kompozicije.

1943. - Velika Britanija je u Drugom svetskom ratu zvanično otkazala pomoć četnicima Draže Mihailovića zbog saradnje s okupatorom.

1943. - Saveznici bombardirali Split i Kaštel-Sućurac. U Kaštel-Sućurcu u crkvi je tim bombardiranjem ubijeno više od sto ljudi.

1945. - Tokom vežbi pet američkih bombardera poletelo je iz vazdušne baze u Floridi i nikada se nisu vratili. Pretpostavlja se da je 'Izgubljena eskadrila', kako su nazvani, nestala u 'Bermudskom trouglu'.

1952. - U Beogradu je osnovan Muzej Nikole Tesle, koji je otvoren 20. oktobra 1955. Muzejska postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

1962. - SAD i SSSR su postigli dogovor o saradnji u kosmičkim istraživanjima u miroljubive svrhe.

1967. - Umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa 'Živa antika', jedan od najvećih svetskih helenista 20. veka, ali i najvoljenijih profesora Beogradskog univerziteta. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove.

1977. - Egipat je prekinuo odnose sa Sirijom, Libijom, Alžirom, Irakom i Južnim Jemenom, arapskim zemljama koje su se usprotivile započetom mirovnom procesu između Egipta i Izraela.

1978. - U Iranu je izbio talas protesta, koji su protiv šaha Reze Pahlavija podstakle islamske verske vođe. Proizvodnja nafte je, zbog štrajkova, smanjena gotovo na polovinu.

1983. - Umro je američki filmski režiser Robert Oldrič, koji je snimao trilere, vesterne, filmove strave, psihološke drame i komedije. Filmovi su mu: 'Šta se dogodilo s Bebi DŽejn?', 'Vera Kruz', 'Apač', 'Dvanaest žigosanih', 'Poljubac smrti', 'Tiho, tiho, Šarlota' ...

1991. - Hrvatski sabor opozvao Stjepana Mesića iz Predsedništva SFRJ, koji je tim povodom izjavio: 'Mislim da sam obavio zadatak - Jugoslavije više nema'.

1993. - Gradonačelnik Beča ranjen je u svojoj kući u eksploziji pisma-bombe. To je bilo peto pismo-bomba poslato u toku tri dana novinarima, sveštenicima i drugim osobama koje su imale neku vezu sa imigrantskom grupacijom u Austriji.

1995. - Članice NATO-a odobrile su upućivanje 60.000 vojnika u Bosnu radi očuvanja mira postignutog Dejtonskim sporazumom. Najveća operacija Atlantskog saveza od njegovog osnivanja 1949. sprovedena je pod nazivom 'Zajednički poduhvat'.

1995. - Armija Šri Lanke zauzela je Džafnu, grad na istoimenom poluostrvu, koji je pet godina bio glavno uporište tamilskih pobunjenika.

1995. - Šef španske diplomatije Havijer Solana zvanično preuzeo položaj generalnog sekretara NATO-a, kao prvi Španac na čelu zapadnog saveza.

1996. - Zaigravši u ekipi Portlanda, Džermen O'Nil postao je najmlađi igrač u NBA ligi - imao je svega 18 godina.

1996. - Predsednik SAD Bil Klinton imenovao je Madlen Olbrajt za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj istoriji.

2001. - Avganistanske vođe dogovorile su se o formiranju post-talibanske vlade, koju će predvoditi Paštun Hamid Karzai.

2001. - Legendu jedriličarstva i kapetana novozelandskog tima koji je dva puta uzastopno osvojio prestižni kup Amerike, Pitera Blejka, ubili su pirati kada su naleteli na njegovu jedrilicu u reci Amazon.

2003. - U Kini je po prvi put održan izbor za mis sveta.

2006. - Telekom Srbija kupio 65% državnog kapitala Telekoma Srpske za 646 miliona evra, čime je za 179 miliona evra nadmašio ponudu Telekoma Austrija. Ugovor o kupoprodaji potpisan je 19. januara 2007.

2008. - Preminuo je patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksandar Drugi. Za novog patrijarha, 27. januara 2009.  izabran je mitropolit Kiril.

2008. - U Sjedinjenim Američkim Državama zvanično je saopšteno da je od početka 2008. zbog recesije bez posla ostalo blizu dva miliona ljudi.

2012. - Umro je čuveni brazilski i jedan od najvećih imena svetske arhitekture Oskar Nimajer, koji je pre 50 godina osmislio sadašnji izgled Brazilije, glavnog grada Brazila izgrađenog u amazonskoj džungli. Dobitnik je najprestižnije nagrade u oblasti arhitekture - Prickerove nagrade.

2013. - Umro je bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela, legendarni borac protiv represije i politike aparthejda, koji je u zatvoru proveo 27 godina. Nobelovu nagradu za mir dobio je 1993. godine. Bio je prvi crni predsednik Južne Afrike.

2014. - Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda u Hagu povuklo je optužnicu protiv predsednika Kenije Uhurua Kenijate, optuženog za zločine protiv čovečnosti u sukobima posle predsedničkih izbora 2007. i 2008. godine.

2016. - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić podneo je žalbu na presudu kojom ga je Haški tribunal proglasio krivim za genocid i progon nad nesrbima tokom rata u BiH i osudio na 40 godina zatvora.

2017. - Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je  Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nakon dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine. MOK je sportistima iz te zemlje omogućio takmiče u Južnoj Koreji pod nazivom 'Olimpijci iz Rusije', bez državne zastave i himne.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana