Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 03. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 03. decembra! Šta se sve nekada dešavalo trećeg decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
311. - Umro je Dioklecijan, bio je rimski car. U Splitu, u Hrvatskoj nalazi se njegova palata.

1368. - Rođen je Karlo VI Ludi, francuski kralj.

1447. - Rođen je Bajazid II, sultan Osmanlijskog carstva.

1586. - Ser Tomas Heriot doneo je krompir u Englesku iz Kolumbije.

1621. - Galileo Galilej usavršio je teleskop.

1694. - U Engleskoj usvojen zakon prema kojem će Parlament biti biran svake treće godine.

1800. - Rođen je slovenački pesnik France Prešern, najistaknutija ličnost slovenačke književnosti 19. veka.

1808. - Madrid se predao snagama francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte.

1810. - Britanija preotela od Francuske ostrva Mauricijus i Reunion.

1828. - Endru Džekson izabran je za sedmog predsednika SAD-a.

1857. - Rođen je engleski pisac poljskog porekla Teodor Jozef Konrad Korženovski, poznat kao DŽozef Konrad, čija se dela odlikuju ironičnim pesimizmom, gorčinom, ironijom, fatalizmom, etičkim idealizmom i bogatom pesničkom simbolikom. Kao pripadnik britanske trgovačke mornarice 20 godina je plovio morima, pa je dosta opisivao život pomoraca i borbu čovjeka i mora. Dela su mu: romani 'Lord DŽim', 'Tajfun', 'Nostromo', 'Tajni agent', 'Pod zapadnim očima', 'Pobjeda', uspomene 'Ogledalo mora'.

1883. - Rođen je austrijski kompozitor Anton Vebern jedan od najznačajnijih predstavnika Bečke atonalne škole i ekspresionizma u muzici. Za vreme nacizma njegova dela su bila zabranjena, a pedesetih godina XX veka postao je uzor generaciji kompozitora koji su u njegovoj muzici nalazili ishodište za punktualizam i elektronsku muziku.

1894. - Rođen je indijski državnik Radžendra Prasad, prvi predsednik nezavisne Indije od 1950. do 1963. godine.

1906. - Osnovan je italijanski fudbalski klub Torino FC.

1910. - U Parizu prvi put prikazana neonska lampa koju je izumeo francuski fizičar Žorž Klod.

1912. - Turska, Bugarska, Srbija i Crna Gora sklopile primirje u Prvom balkanskom ratu. Rat nastavljen 3. februara 1913, a novo primirje uspostavljeno 23. aprila, kada su obnovljeni i mirovni pregovori u Londonu.

1914. - U jeku Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, komandant Prve srpske armije, general Živojin Mišić, odlučio je da srpska vojska pređe u kontraofanzivu. Prva armija brzo je probila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masiv Suvobor-Maljen, a Druga armija i Odbrana Beograda slomile su otpor austrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velike pobede srpske vojske, koja je imala ogroman vojni i politički značaj za Srbiju i njene saveznike u Prvom svetskom ratu, Mišić je unapređen u čin vojvode.

1915. - Srpska vojska praćena izbeglicama počela je u Prvom svetskom ratu povlačenje kroz Crnu Goru i Albaniju, jedinstveno u istoriji ratovanja, u kojem je od gladi i bolesti umrlo više od 240.000 ljudi. Na ostrvo Krf stiglo je 135.000 vojnika, a u Bizertu oko 12.000, od kojih je ponovo formirana Srpska armija koja je 1918. oslobodila okupiranu zemlju.

1917. - Predsednik SAD Vudro Vilson u Prvom svetskom ratu zatražio od Kongresa da objavi rat Austro-Ugarskoj.

1918. - Zamenik načelnika italijanske Vrhovne komande general Pjetro Badoljo podnio Vladi Memorandum o akciji za razbijanje tek proglašene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je naglasio da su uslovi za unutrašnje sukobe izvanredni i da ih samo treba aktivirati, 'svim mogućim sredstvima'. Memorandum je prihvaćen i godinama je bio osnov politike Rima prema Jugoslaviji, naročito od dolaska na vlast fašističkog diktatora Benita Musolinija.

1919. - Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara XIX veka.

1923. - Rođena je je Marija Kalas, operska pevačica, sopran, grčkog porekla. Karijeru je započela 1947. nastupivši na najvećim svetskim operskim pozornicama u ulogama dramskog, lirskog i koloraturnog karaktera. Veliki glasovni raspon i sugestivna gluma - doprineli su njenoj svetskoj slavi.

1930 .- Rođen je francuski režiser Žan-Lik Godar najznačajniji predstavnik francuskog 'Novog talasa' koji je filmovima 'Do poslednjeg daha' iz 1959. godine i 'Prezir' iz 1963. godine napravio revoluciju u filmskoj istoriji.

1931. - Usvojen Vestminsterski statut, prema kojem su dominioni Velike Britanije stekli potpunu zakonodavnu nezavisnost.

1944. - U Atini izbio građanski rat između Vlade, koju je podržavala Velika Britanija, i Fronta nacionalnog oslobođenja. Mir postignut na konferenciji u Varkizi 12. februara 1945, kada su se predstavnici Vlade i EAM-a sporazumeli da plebiscitom bude određen oblik vladavine u Grčkoj.

1947. - Komad Tenesi Vilijamsa 'Tramvaj zvani želja' premijerno je izveden u Njujorku.
1952. - Umro je srpski političar, pozorišni i književni kritičar Milan Grol, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke. Kao blizak saradnik najuglednijeg srpskog književnog kritičara Jovana Skerlića, objavio je mnoštvo književnih i pozorišnih kritika u 'Srpskom književnom glasniku'. U Drugom svetskom ratu bio je ministar u jugoslovenskoj emigrantskoj vladi u Londonu. U zemlju se vratio 1945. i jedno vreme bio je potpredsednik vlade, ali je ubrzo odstranjen iz političkog života, budući da je komunistički režim Josipa Broza sprovodio parlamentarnu demokratiju kao formu bez ikakvog sadržaja.

1952. - Generalna skupština UN prihvatila predlog Indije o uspostavljanju primirja u Koreji.

1961. - Anton Geesink je prvi nejapanac koji je postao svetski prvak u džudou.

1962. - Edit Sparlok Sampson stupila na dužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, kao prva crnkinja na mestu sudije u SAD.

1962. - Teška magla koja je London prekrivala četiri dana uzrokovala smrt trovanjem sumpor dioksidom velikog broja ljudi.

1967. - Južnoafrički hirug Kristijan Barnard u bolnici 'Grote Šur' u Kejptaunu prvi put u istoriji medicine izvršio transplantaciju srca. Pacijent Luis Vaškanski potom, sa srcem jedne 25-godišnje devojke stradale u saobraćajnoj nesreći, živeo 18 dana.

1971. - Počeo indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17. decembra pobedom Indije i odvajanjem Bangladeša, dotad Istočnog Pakistana, u posebnu državu.

1973. - Svemirska letelica Pioneer 10 poslala prve detaljne snimke Jupitera.

1975. - U Laosu vlast preuzeli komunisti i proglasili kraj 600 godina stare monarhije.

1978. - Umrla je srpska glumica Ljubinka Bobić, članica beogradskog Narodnog pozorišta, koja je 1921. započela karijeru u Beogradu kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastih devojaka, osvojivši na prečac gledalište vedrinom i neposrednošću. Tumačeći kasnije karakterne uloge, iskazala je izuzetno scensko umeće. Njenu karijeru najviše je obeležila nenadmašna interpretacija Živke u 'Gospođi ministarki' Branislava Nušića.

1984. - U Viskonsinu u SAD-u venčali su se najstariji mladoženja na svetu, Hari Stivens, star 103 godine, i njegova nevesta Telma Lukas, 83 godine stara.

1984. - Katastrofa u indijskom gradu Bhopalu: Istiecanje smrtonosnog plina iz pogona američke kompanije 'Union Carbide' za izradu pesticida usmrtilo je 4,000 stanovnika grada a još stotine hiljada su povređene.

1989. - Posle pada Berlinskog zida u Istočnoj Nemačkoj ostavke podneli lider Jedinstvene radničke partije Nemačke Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

1991. - Generalna skupština UN izabrala Butrosa Galija, dotadašnjeg potpredsednika egipatske Vlade, za generalnog sekretara UN. On je nasledio Peruanca Havijera Pereza de Kueljara i tu dužnost obavljao do 1997. godine.

1991. - Rusija priznala nezavisnost Ukrajine, a ruski predsednik Boris Nikolajevič Jeljcin zauzeo se za što brže normalizovanje odnosa Rusije i Ukrajine.

1995. - Bivši predsednik Južne Koreje Čun Do Hvan uhapšen pod optužbom da je odgovoran za masakr u gradu Kvangdžu u maju 1979, kada je vojska ubila više od 200 demonstranata.

1997. - U glavnom gradu Kanade Otavi predstavnici 122 zemlje potpisali Konvenciju o zabrani protivpešadijskih mina. Nekoliko zemalja, među kojima SAD, odbile da se priključe sporazumu.

2000. - U Čikagu je umrla američka pesnikinja Gvendolin Bruks koja je ušla u istoriju kao prvi crni dobitnik Pulicerove nagrade. Nagradu je dobila 1949. za zbirku pesama 'Eni Alen'.

2001. - Vlasti Saudijske Arabije prvi put odobrile ženama da imaju lična dokumenta.

2001. - Umro je Gerhard Rigner, autor telegrama koji je objavljen kao upozorenje svetu na nacistički plan o uništenju jevrejskog naroda.

2003. - Umro je britanski glumac Dejvid Hemings poznat po ulogama u kultnim filmovima 'Uvećanje' i 'Barbarela'.

2005. - U Beogradskom Domu omladine osnovan je lokalni ogranak Vikimedijine zadužbine (Wikimedia Foundation) - Wikimedia Srbije i Crne Gore, kao peti ogranak u svetu.

2006. - Predsednik Venecuele Ugo Čavez ponovo pobedio na predsedničkim izborima.

2008. - Popularni pevač Ruande Simon Bikindi osuđen je pred Međunarodnim sudom u Aruši na 15 godina zatvora, zato što je u svojim pesmama podsticao na genocid u toj zemlji. Prema podacima UN, od aprila do jula 1994, ubijeno je oko 800.000 ljudi, uglavnom pripadnika manjinske zajednice Tutsa i umerenih Huta.

2009. - U samoubilačkom napadu u hotelu u Mogadišu poginule su 22 osobe, među kojima tri ministra prelazne somalijske vlade. Somalija je bez stabilne vlade skoro dve decenije, a mirovne snage Afričke unije angažovane su zbog skoro svakodnevnih napada islamskih ekstremista.

2013. - Američki federalni sud odobrio je gradu Detroit zašititu od poverilaca i na taj način omogućio najveći banrokrot u javnom sektoru u istoriji SAD.

2016. - Urna s pepelom bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra stigla je u Santijago de Kubu gde je pre više od 60 godina počela Kubanska revolucija. Povorka s urnom je stigla na konačno počivačlište posle četiri dana putovanja takozvanim 'karavanom slobode', tragom puta koji su Kastro i njegove pristalice prešle posle pobede snaga diktatora Batiste 1959. godine.

2017. - SAD su donele odluku da se povuku iz sporazuma UN o međunarodnoj pomoći migrantima i izbeglicama, smatrajući da taj sporazum nije skladu sa politikom SAD prema migracijama.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana