Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 30. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 30. jula! Šta se sve nekada dešavalo tridesetog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
- Danas je prema pravoslavnom kalendaru praznik Sveta velikomučenica Marina - Ognjena Marija. Rođena je je u Antiohiji pisidejskoj u neznabožačkoj porodici. U 12. godini Marina se priklonila hrišćanskoj veri svim bićem, zbog čega je se odrekao čak i otac. Namesnik cara Dioklecijana, Olimvrije, pokušao je da je pridobije da se odrekne Gospoda, nudeći joj da mu bude žena. Devojka ga je odbila, zbog čega je on naredio da je stave na muke i potom svu ranjenu i krvavu bace u tamnicu. Marija je sve izdržala ne kolebajući se u svojoj dubokoj i iskrenoj veri. Najzad je posečena mačem. Jedna ruka svete Marine nalazi se u manastiru Vatopedu u Svetoj Gori, a u manastiru svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti. Ovu sveticu poštuju čak i tamošnji muslimani i nikada nisu dirali ovu svetinju, a jedno vreme je čak i jedan Turčin bio tutor ovog manastira.

101. pre naše ere - Rimski konzul Gaj Marije je porazio Kimbre u bici kod Vercela i time na duže vreme otklonio opasnost od Germana.

1419. - Husiti, sledbenici pogubljenog češkog verskog reformatora Jana Husa, isprovocirani bacanjem kamenja na njihovu procesiju, upali su u Gradsku većnicu u Pragu i kroz prozor izbacili katoličke članove gradske uprave, zajedno s gradonačelnikom. To je bio početak husitskih ratova.

1511. - Rođen je italijanski slikar i arhitekta đorđo Vazari, autor dela 'Životi slikara, vajara i arhitekata', objavljenog 1550. Vazari je najznačajniji izvor za proučavanje italijanske renesansne umetnosti.

1729. - Osnovan je grad Baltimor.

1771. - Umro je engleski pesnik Tomas Grej, autor pesme 'Elegija napisana na seoskom groblju', koja se smatra jednom od najlepših pesama napisanih na engleskom jeziku.

1784. - Umro je francuski filozof Deni Didro, predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije XVIII veka, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske 'Enciklopedije' ('Filozofske misli', 'Razgovor Dalambera i Didroa', 'Dalamberov san').

1792. - 500 dobrovoljaca iz Marseja ulazeći u Pariz pevalo je 'Ratnu pesmu Rajnske armije', koja je kasnije dobila naziv 'Marseljeza'.

1818. - Rođen je Emili Bronte, britanska književnica irskog porekla, jedna od triju sestara. Najznačajnije delo: roman 'Orkanski visovi'.

1862. - Rođen je Nikolaj Judenič, ruski general.

1863. - Rođen je Henri Ford, američki inženjer.

1874. - Prvi put je bejzbol igran van granica SAD-a.

1894. - Umro je Walter Pater, engleski kritičar i esejista.

1898. - Umro je nemački državnik Oto fon Bizmark-Šenhauzen, ujedinitelj Nemačke. Prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao 'gvozdeni kancelar', bio je predsednik vlade punih 28 godina, do 1890. kada je na zahtev cara Vilhelma II podneo ostavku.

1898. - U Kastelfordu (Jorkšir) je rođen Henri Mur, engleski skulptor. Njegova vizija inspirisana je arhaičnom i primitivnom umetnošću, prekolumbovskom epohom naročito. Pojedine njegove ideje bliske su Brankusiju i Pikasu. Verovao je da umetničko delo treba da ima svoju vlastitu vitalnost nezavisno od teme koju predstavlja. Omiljena njegova tema - ležeća figura - obeležena je često ritmom punog i praznog i oblicima organske prirode. Poznata dela: 'Ležeća figura', 'Krajevski par', 'Majka i dete', 'Porodična grupa' i dr.

1912. - Umro je japanski car Mucuhito, koji je tokom vladavine od 1867. ukinuo šogunate, uspostavio centralnu vlast i transformisao Japan u modernu državu.

1929. - Ubijen Pavle Marganović, jedan od sedam sekretara SKOJ-a

1930. - Urugvaj u Montevideu, pobedom u finalu Svetskog fudbalskog prvenstva, nad Argentinom 4:2, postao prvi svetski šampion u fudbalu.

1932. - Otvorene su 10. Olimpijske igre u Los Anđelesu.

1935. - U Velikoj Britaniji objavljena prva džepna knjiga, prema ideji Alena Lejna da napravi 'knjigu koja će imati cenu kao 10 cigareta'. Prva knjiga bila 'Arijel' Andrea Moroa.

1939. - Rođen je Peter Bogdanović, američki režiser.

1941. - Rođen je Paul Anka, američki pevač.

1941. - Na Livanjskom polju izvršena masovna ubistva Srba od strane hrvatskih ustaša.

1944. - Umro je Nikolaj Nikolajevič Polikarpov, sovjetski konstruktor aviona.

1945. - Japanska podmornica potopila, u Drugom svetskom ratu, američku krstaricu 'Indijanapolis'. Poginulo 800 ljudi.

1947. - Rođen je Arnold Švarceneger, američki glumac i političar.

1948. - Rođen je Žan Reno, francuski glumac.

1958. - Rođena je Kate Buš, britanska kantautorica.

1971. - Američki vasionski brod 'Apolo 15' s kosmonautima Dejvidom Skotom i Džems Irvin spustio se na Mesec.

1971. - U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona 'Boing 727' poginule 162 osobe.

1974. - Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1975. - U Helsinkiju počela Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji koja je okupila državnike 35 zemalja, uključujući lidere SSSR i SAD Leonida Brežnjeva i Džeralda Forda. Jugoslovensku delegaciju predvodio Josip Broz Tito. KEBS kasnije transformisan u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju.

1976. - Japanski tim pobedio je ruski u finalnoj odbojkaškoj utakmici za žene na Olimpijadi.

1980. - Pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao nezavisnost pod nazivom Republika Vanuatu, posle 74 godine britansko-francuske uprave.

1981. - Otvorena je rekonstruisana stara zgrada beogradskog aerodroma za putnike u domaćem saobraćaju.

1989. - Radikalni članovi sovjetskog parlamenta formirali grupu za pritisak za brže reforme. Grupu vodili Boris Jeljcin i Andrej Zaharov.
1991. - Litva priznala Hrvatsku.

1993. - Lideri bosanskih muslimana, Srba i Hrvata postigli, na mirovnim pregovorima u Ženevi, dogovor o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine kao saveza republika Republike Srpske, Herceg-Bosne i Republike Bosne. I pored dogovora, rat u Bosni nastavljen i trajao do decembra 1995, kada je u Dejtonu potpisan mirovni sporazum.

1996. - Na Barbadosu je u 92. godini umrla Klodet Kolber, zvezda holivudskih komedija tridesetih godina.

1997. - U eksplozijama bombi dva arapska bombaša-samoubice na prepunoj jerusalimskoj pijaci poginulo 18, povređeno najmanje 170 ljudi.

1997. - SAD ukinule dvanaestogodišnju zabranu putovanja američkih građana u Liban pošto su dobile garancije vlade u Bejrutu da će učiniti sve da spreči terorizam.

1999. - Napuštajući obale Panamskog kanala posle gotovo jednog veka, SAD zvanično zatvorile 'panamsku operaciju'.

2001. - Kanada prva država na svetu koja je, uprkos velikim protestima lekara, dozvolila teškim bolesnicima da uzgajaju marihuanu i koriste je za lečenje.

2002. - Za premijera Hrvatske ponovo izabran Ivica Račan.

2002. - Predsednici Demokratske republike Kongo i Ruande, Džozef Kabila i Pol Kagame, potpisali su mirovni ugovor u cilju okončanja građanskog rata koji je počeo 1998. tokom kojeg je umrlo od gladi ili nedostatka medicinske nege više od 2,5 miliona ljudi, uglavnom civila.

2005. - Na Svetskom prvenstvu u Montrealu vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore postala je novi svetski prvak. Srebrnu medalju osvojila je Mađarska, a bronzanu Grčka.

2007. - Umro je italijanski filmski režiser Mikelanđelo Antonioni, autor klasika kao što su 'Avantura', 'Crvena pustinja', 'Uvećanje' i 'Zabriski point'.

2007. - Umro je švedski režiser Ingmar Bergman, dobitnik tri Oskara za najbolji strani film i jedan od najznačajnijih filmskih režisera 20. veka, koji je u 35-godišnjoj karijeri snimio 43 filma, uključujući klasike 'Prizori iz bračnog života', 'Divlje jagode' i 'Sedmi pečat'.

2008. - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izručen iz Beograda Haškom tribunalu.

2010 – Tokom jula je u Avganistanu poginulo 66 američkih vojnika što je bilo najviše tokom jednog meseca od početka međunarodne invazije na tu zemlju 2001. godine.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA