Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 28. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 28. jula! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset osmog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je po pravoslavnom kalendaru praznik Sveti mučenici Kirik i Julita. Bila je predana hrišćanka i sina je krstila odmah po rođenju. Kada je Dioklecijan naredio progon hrišćana, Julita je sa detetom pobegla u grad Selevkiju, ali tamo je uhvaćena i izvdena pred sud. Julita je posečena posle mnogih muka 304. godine. Deo čudotvornih moštiju ovih svetitelja nalazi se u Ohridu, u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.

450. - Umro je Teodozije II. Bio je istočnorimski car.

1330. - Srpski kralj Stefan Dečanski je kod Velbužda pobedio je vojsku bugarskog cara Mihajla Šišmana i tako onemogućio njegov dogovor s vizantijski carem Andronikom III Paleologom da Bugarska i Romeja zajednički napadnu Srbiju i okončaju njenu vojnu nadmoć na Balkanskom poluostrvu. Car Mihajlo Šišman je poginuo u toj bici.

1586. - Tomas Heriot iz Kolumbije doneo prve krompire u Englesku. Krajem XVI veka krompir prenet i u Španiju. U početku gajen kao ukrasna biljka, ali zbog porasta stanovništva, ratova i gladi širom Evrope ušao i u ishranu.

1655. - Umro je francuski pisac Sirano de Beržerak, poznat po delu 'Drugi svet', u kojem je spojio političku satiru i naučnu fantastiku. Edmon Rostan ga je uzeo za glavnog junaka popularne komedije 'Sirano de Beržerak'.

1737. - Austrijanci okupiraju Niš i Osmanlije im predaju ključeve grada.

1741. - Umro je italijanski kompozitor i virtuoz na violini Antonio Vivaldi, jedan od najznačajnijih predstavnika baroka i prethodnika novog doba klasike. Iz njegovog obimnog stvaralačkog opusa najčuveniji je koncert za violinu i orkestar 'Četiri godišnja doba'.

1750. - Umro je Johan Sebastijan Bah, nemački kompozitor. U svoje vreme više je cenjen kao orguljaš nego kao kompozitor. Komponovao je preludijume, fuge, tokate za orgulje, svite, violinske koncerte, svetovne i duhovne kantate i dr. Glavna dela: 'Dobro temperovani klavir', 'Umetnost fuge' za klavir, 'Brandenburški koncerti'...

1772. - Poveljom carice Marije Terezije, Josip Pejačević dobio nasljedni grofovski naslov. Od tad nosi naslov Virovitički.

1794. - Na giljotini pogubljeni jedan od glavnih vođa Francuske revolucije i vođa 'jakobinaca' Maksimilijan Robesper, jedan od glavnih vođa Francuske revolucije. i njegovi sledbenici. To je bio kraj 'jakobinske diktature', zavedene u jesen 1793.

1808. - Umro je Selim III, sultan Osmanlijskog carstva.

1821. - Peru je proglasio nezavisnost od Španije.

1830. - U Julskoj revoluciji u Francuskoj oboren je kralj Šarl X, a na presto je došao Luj Filip.

1858. - Prvi put upotrebljen otisak prstiju kao znak identifikacije. Upotrebio ga Vilijam Heršel u Indiji, kada je uzeo otisak od Rađjadara Konaija sa poleđine jednog ugovora.

1867. - U Zagrebu svečano otvorena Jugoslavenska akademija nauke i umetnosti, danas Hrvatska akademija nauke i umetnosti.

1868. - Ratifikovan 14. amandman Ustava SAD, kojim su crnci dobili pravo na državljanstvo.

1876. - U bici na Vučjem dolu Crnogorci pobedili tursku vojsku pod komandom Muktar-paše i naneli joj teške gubitke, oko 4.000 mrtvih i ranjenih i 310 zarobljenih.

1899. - Rođen je srpski književni i pozorišni kritičar Velibor Gligorić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1965. do 1971. Uređivao je više časopisa, iskazavši se kao zastupnik realizma i oštar polemičar. Dela su: 'Kritike', 'Lica i maske', 'Matoš - Dis - Ujević', 'Pozorišne kritike', 'Srpski realisti', 'Ogledi i kritike', 'U vihoru', 'Branislav Nušić', 'Portreti', 'Senke i snovi', 'Knjiga života', 'Kuća smrti'.

1900. - Louis Lassing iz Konektikata postao je tvorac prvog hamburgera.

1902. - Rođen je britanski filozof austrijskog porijekla Karl Rejmond Poper, jedan od najuticajnijih mislilaca XX veka. U filozofiju je uveo 'princip opovrgljivosti', prema kojem se tvrdnja može smatrati naučnom samo ako se u principu može dokazati njena pogrešnost, dok tvrdnje koje ne ispunjavaju taj uslov spadaju u metafiziku. Dela su mu: 'Logika istraživanja', 'Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji', 'Beda istoricizma'.

1914. - U Americi je prvi put odigran fokstrot, okretna igra u 4/4 taktu.

1914. - Austro-Ugarska, na nemački poticaj objavljuje Srbiji rat, mesec dana posle atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu. Ovaj datum se uzima za početak prvog svetskog rata.

1919. - U Amsterdamu počeo Međunarodni sindikalni kongres, na kojem je osnovan Internacionalni savez sindikata, poznatiji pod nazivom Amsterdamska sindikalna internacionala.

1933. - U Njujorku je dostavljen prvi muzički telegram.

1937. - Japanci u Kinesko-japanskom ratu zauzeli Peking.

1938. - Rođen je Arsen Dedić, kompozitor, književnik, prevodilac, pesnik i kantautor.

1940. - Britanci u Drugom svetskom ratu odbili italijanski napad na mediteransko ostrvo Maltu.

1941. - U odmazdi za požare u nemačkim garažama Nemci u Beogradu u Drugom svetskom ratu streljali više od 120 ljudi, mahom Jevreja, komunista i njihovih simpatizera.

1941. - U srpskim selima kod Duvna ustaše u Drugom svetskom ratu ubile 248 srpskih civila.
1942. - Umro je britanski arheolog Vilijam Pitri, koji je 1880. počeo prva naučna arheološka iskopavanja u Egiptu i vodio ih gotovo pola veka. Osnovao je Britansku arheološku školu u Egiptu 1906. godine.

1943. - Kraljevsko vazduhoplovstvo je u operaciji Gomora bombardovalo Hamburg, izazvaši vatrenu stihiju koja je usmrtila 42.000 nemačkih civila.

1944. - Crvena armija u Drugom svetskom ratu oslobodila Brest Litovsk, grad koji su Nemci okupirali 24. juna 1941, dva dana posle napada na SSSR.

1945. - Rođen je Jim Davis, američki crtač, tvorac mačka Garfilda.

1945. - Američki bombarder B25 u gustoj magli udario u 'Empajer stejt bilding' u Njujorku, tada najvišu zgradu u svetu. Poginulo 14 ljudi.

1945. - Američki kongres ratificirao osnivanje OUN.

1951. - Rođen je Santiago Calatrava, španski arhitekt.

1954. - Objavljen je prvi intervju s Elvisom Presleyem.

1954. - Rođen je Ugo Rafael Čavez Frijas, venecuelski političar i državnik.

1968. - Umro je nemački hemičar i fizičar Oto Han, profesor Univerziteta u Berlinu i Getingenu, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1944, koji je 1957. potpisao Getingenšku deklaraciju, odbijajući da sarađuje u razvoju eventualnog zapadnonemačkog nuklearnog oružja. Dokazao je 1938. raspadanje rubidijuma, a 1939. s Fricom Štrasmanom je otkrio nuklearnu fisiju jezgra urana. Otkrio je i redioaktivne elemente mezotorijum, radio-torijum i - s Lizom Majtner- protoaktinijum.

1972. - Umro je Severin Bijelić, srpski i jugoslovenski glumac.

1976. - U zemljotresu u kojem je potpuno razoren kineski grad Tangšan poginulo najmanje 242.000, a povređeno 164.000 ljudi.

1983. - Rođen je Vladimir Stojković, srpski fudbalski reprezentativac.

1984. - Predsednik SAD Ronald Regan otvorio Olimpijske igre u Los Anđelesu, koje su bojkotovali SSSR i još neke zemlje tadašnjeg sovjetskog bloka kao revanš za američki bojkot Olimpijskih igara u Moskvi 1980.

1986. - U eksploziji automobila bombe, koju su u hrišćanski deo Bejruta podmetnuli islamski teroristi, poginula najmanje 32 civila, a 140 je ranjeno.

1991. - Pod pokroviteljstvom YUTELA održan u Sarajevu koncert YUTEL za mir.

1992. - Umro je akademik Jovan Rašković, političar, osnivač SDS-a u Hrvatskoj.

1993. - Neki pripadnici Armije BiH počinili ratni zločin, počinivši pokolj nad Hrvatima u selu Doljanima kod Jablanice, kad su ubili 63 Hrvata.

1995. - Regularne trupe Hrvatske i snage bosanskih Hrvata izvršile ofanzivu i zauzele gradove u zapadnoj BiH - Glamoč i Grahovo, iz kojih je izbeglo više od 20.000 srpskih civila.

1999. - Evropski sud za ljudska prava proglasio francusku državu krivom za torturu nad zatvorenikom osumnjičenim za rasturanje droge. To je bila prva presuda ovog suda jednoj evropskoj zemlji.

2000. - Mirovne trupe Ujedinjenih nacija ušle u delove graničnog područja između Libana i Izraela. Izrael 24. maja, posle 22 godine, povukao trupe iz okupacione zone od 15 kilometara.

2001. - Alehandro Toledo preuzeo dužnost predsednika Perua, kao prvi predsednik indijanskog porekla u istoriji te zemlje.

2002. - Umro je Archer Džon Porter Martin, britanski hemičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

2003. - Umro je Bob Houp, američki komičar.

2003. - Kineski predsednik Hu Đintao proglasio pobedu nad SARS-om, rekavši da je ovo teško oboljenje savladano u cijeloj zemlji.

2004. - Umro je Fransis Krik, engleski biolog.

2004. - Najmanje 68 ljudi je poginulo, a 30 je ranjeno u eksploziji minibusa napunjenog eksplozivom u blizini policijske stanice severno od Bagdada, što je najveći samoubilački napad od predaje suvereniteta Iraku.

2005. - Irska republikanska armija (IRA) zvanično je proglasila kraj oružane borbe protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj, koja je trajala 35 godina i saopštila da će se za svoje ciljeve boriti političkim sredstvima.

2007. - Umro je Dušan Prelević Prele, srpski muzičar pisac i scenarista.

2010. - Parlament španske pokrajine Katalonije je prvi doneo zakon kojim je borbe s bikovima zabranio posle žestoke rasprave boraca za prava životinja i zastupnika tradicije koride kao 'stuba španske kulture'.

2010. - Avion kompanije Erblu, na letu iz Karačija za Pakistan, srušio se u pokušaju da po lošem vremenu sleti na aerodrom u Islamabadu, pri čemu su poginula sva 152 čoveka u avionu.

2011. - Administrativni prelazi između Kosova i Srbije, Jarinje i Brnjak proglašeni su zabranjenom vojnom zonom u kojoj vojnici Kfora imaju pravo upotrebe oružja.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana