Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 27. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 27. jula! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset sedmog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
916. - Umro je slovenski prosvetitelj Kliment Ohridski. Bio je učenik slovenskih prosvetitelja, solunskih Grka Ćirila i Metodija, jedan od najistaknutijih pisaca stare slovenske književnosti. U Ohridu je podigao manastir koji i sada postoji, a 886. je osnovao školu kroz koju je prošlo oko 3.500 učenika.

1189. - Veliki župan Stefan Nemanja ugostio je u Nišu nemačkog cara Fridriha I Barbarosu na njegovom proputovanju kroz Srbiju u Trećem krstaškom ratu, i ponudio mu savez protiv Vizantije.

1276. - Umro je Jakov I Aragonski, kralj Aragona i Valencije, katalonski knez, grof Barcelone i Urgella, gospodar Montpelliera.

1377. - Radi zaštite od kuge, dubrovačko Veliko veće prvo je u Europi odredilo karantin za putnike.

1540. - Pod optužbom za veleizdaju, pogubljen je Tomas Kromvel, glavni savetnik engleskog kralja Henrija VIII.

1586. - Ser Walter Raleigh doneo je prvi duvan iz Virdžinije u Englesku.

1661. - Engleski parlament odobrio je Navigacioni akt - zbirku zakona koji su imali cilj da osiguraju razvoj engleske mornarice i trgovine.

1675. - U bici kod Sasbacha, u Nizozemskom ratu, poginuo je francuski vojskovođa Anri Tiren, komandant francuske vojske u Tridesetogodišnjem ratu.

1789. - Kongres SAD osnovao je Odeljenje za spoljne poslove, koje je kasnije postalo Stejt department.

1794. - Nacionalni konvent je naredio hapšenje i pogubljenje vođe Vladavine terora Maksimilijana Robespera nakon što je pozvao na pogubljenje više od 17.000 'neprijatelja Francuske revolucije'.

1824. - Rođen je Aleksandar Dima, francuski romanopisaci i osnivač društvene drame. Pozorišni komadi: 'Dama s kamelijama', 'Polusvet', 'nezakoniti sin', 'Gospodin Alfons', 'Deniza'...

1830. - U Francuskoj je izbila trodnevna 'Julska revolucija' izazvana odlukom kralja Šarla X Burbonskog da ukine slobodu štampe, raspusti tek izabranu skupštinu i promeni izborni zakon. Kralj je abdicirao i emigrirao u Škotsku.

1832. - Rođen je Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih srpskih slikara XIX veka. Pored poezije, koja je najvrednija u njegovom književnom opusu, pisao je pripovetke i herojske poeme ('Na Liparu', 'Ponoć', 'Padajte braćo', 'Otadžbina', 'Seobe Srbalja', 'Stanoje Glavaš').

1835. - Rođen je Đozue Karduči, najveći italijanski pesnik u prvim decenijama posle ujedinjenja Italije, profesor italijanske književnosti Univerziteta u Bolonji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1906. ('Jambi i epode', 'Nove rime', 'Varvarske ode'). 1906.

1839. - Počeo je Opijumski rat Kine i Velike Britanije kada su kineske vlasti u luci u Kantonu zaplenile i uništile 20.000 sanduka opijuma.

1841. - U dvoboju je poginuo ruski pisac Mihail Jurjevič Ljermontov, pesnik kavkaskih pejsaža i romantičnog buntovništva, jedan od najznačajnijih pesnika i prozaista ruske književnosti XIX veka ('Junak našeg doba', 'Demon', 'Pesma o trgovcu Kalašnikovu').

1844. - Umro je engleski hemičar i fizičar Džon Dalton, jedan od osnivača atomske teorije materije ('Novi sistem filozofije hemije'). Proučavao je anomaliju neprepoznavanja boja, koja je po njemu nazvana daltonizam.

1866. - Uspešno je postavljen 1686 milja dug telegrafski kabl preko Atlantika.

1867. - Rođen je španski kompozitor i pijanista Enrike Granados, koji je stvarao u romantičarskom maniru, gotovo isključivo na osnovu španske narodne muzike. Dela su mu: klavirska zbirka 'Gojekas', 'Španske igre' za klavir.

1872. - Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor 'Marša na Drinu'. Kompoziciju i solo pevanje studirao je u Minhenu, a po dolasku u Beograd, osnovao je vojni orkestar. Zajedno sa Stevanom Stojanovićem Mokranjcem i Kostom Manojlovićem, osnovao je 1899. Srpsku muzičku školu koja sada nosi ime Mokranjac. Bio je direktor Beogradske opere. Dela su: prva srpska opera 'Na uranku', horske pesme (zbirka 'Seljančice'), solo pesme, muzika za dramske komade, vojni marševi.

1874. - U Kragujevcu je pokrenut list 'Glas javnosti', glasilo socijalista Svetozara Markovića.

1905. - Rođen je srpski slikar Petar Lubarda, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najznačajnijih srpskih slikara XX veka. Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Pre Drugog svetskog rata, stvarao je u postimpresionističkom i ekspresionističkom stilu slike guste materije i zasićene atmosfere. Posle rata, postepeno je promenio orijentaciju i stvaralački impuls; snažan slikarski temperament uputio ga je na dinamične kompozicije jarkih boja u funkciji dramskih sadržaja i sadržaja nacionalnog epskog karaktera. Slikao je i predele, mrtvu prirodu, portrete, a u poslednjem stvaralačkom periodu oprobao se u apstraktnom slikarstvu, zadržavajući osobeni stil i prepoznatljiv snažan kolorit.

1910. - Ferdinand Budicki prvi u Hrvatskoj položio vozački ispit.

1915. - Rođen je italijanski operski pevač Mario del Monako, koga su kritičari proglasili 'tenorom epohe'. Umetničku karijeru počeo je 1941. u Milanskoj skali. Zahvaljujući izuzetnom glasu i izvanrednim osećajem za scenu, stekao je ogromnu popularnost i priznanje kritike.

1917. - Umro je Emil Teodor Koher, švajcarski hirurg. Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlezde i znatno doprineo razvoju savremene hirurgije.

1921. - Kanadski lekari Frederik Grant Benting i Čarls Best izolovali su insulin, što je ubrzo omogućilo efikasno lečenje dotad smrtonosne šećerne bolesti.

1924. - Zatvorene su osme Olimpijske igre u Parizu.

1927. - Rođena je Fana Kočovska, partizanka i narodni heroj Jugoslavije.

1941. - Srpski ustanici u Lici u Drugom svetskom ratu oslobodili mesto Srb, razorili prugu Knin-Drvar, razbili u klancu kod Srba četu ustaša i potom zauzeli Otrić i Donji Lapac. Ustanak protiv ustaša i nemačkih okupatora je posle Kninske krajine zahvatio Dalmaciju, Kordun, Baniju, zapadnu Slavoniju. Dan napada na Srb je u vreme postojanja SFR Jugoslavije proslavljan kao dan ustanka naroda Hrvatske.

1941. - Srpski ustanici u Drugom svetskom ratu zauzeli Drvar i Grahovo u borbi koju su poveli protiv ustaša i nemačkih okupatora. Napad na Drvar je u vrijeme postojanja SFR Jugoslavije proslavljan kao dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine.
1946. - Rođen je Rade Šerbedžija, filmski, televizijski i pozorišni glumac, pesnik i muzičar.

1950. - U saobraćaj pušten put Beograd-Zagreb, dug 400 kilometara, 'Auto-put bratstva i jedinstva', u čijoj su izgradnji učestvovale dobrovoljne omladinske radne brigade iz svih krajeva Jugoslavije.

1953. - U Panmundžomu je potpisan sporazum o primirju u Korejskom ratu, čime je okončan trogodišnji rat u kojem je poginulo 1,6 miliona Korejaca i Kineza i preko 118.000 pripadnika trupa UN (SAD).

1954. - Velika Britanija i Egipat postigli su sporazum o okončanju 72-godišnje britanske kontrole nad Sueckim kanalom.

1955. - Austrija je obnovila državni suverenitet pošto su zemlju nakon 17 godina napustile strane trupe - nemačke po završetku Drugog svetskog rata, a savezničke 10 godina kasnije.

1963. - Čovek je prvi puta preplivao 200 m za manje od 2 minute: 1:58,8 Don Schollander (USA), u Los Angelesu.

1965. - Američki avioni u Vjetnamskom ratu prvi put napali protivvazdušne sisteme severnovijetnamske armije.

1967. - Umro je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je pretežno pisao o Vojvodini, njenom ambijentu i ljudima. Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. Neposrednim i rodoljubivim stihovima žigosao je nacionalno otuđivanje, korupciju i izdaju, a u intimnoj lirici bio je impresionista. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela su: zbirke pesama 'Rodoljubive pesme', 'Na pragu', 'Stihovi', zbirke pripovedaka 'Bunja i drugi u Ravangradu', 'Varljivo proleće', 'Pomerene savesti', 'Prepelica u ruci', 'Dah života', 'Moloh'.

1970. - Umro je portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar, koji je gvozdenom rukom vladao zemljom i portugalskim kolonijama od 1933. do smrti. Ustavom od 1933. je pretvorio Portugaliju u 'korporativnu i autoritarnu republiku', ugušio opozicione partije i ukinuo građanske slobode. Prethodno je 1930. osnovao Nacionalnu uniju i potom je uz pomoć te stranke i podršku vojske i zloglasne tajne političke policije PIDE ojačao ličnu diktaturu.

1970. - S Jave se proširila epidemija kolere u veći dio Azije.

1976. - Velika Britanija posle četiri godine međudržavne napetosti, koju je forsirao diktator Idi Amin Dada, prekinula diplomatske odnose s Ugandom, pribegavši prvi put za 30 godina tako drastičnom potezu protiv neke države.

1980. - U izbeglištvu u Kairu umro je bivši iranski šah Mohamed Reza Pahlavi. Na vlast je došao 1941, a zbačen je u Islamskoj revoluciji ajatolaha Homeinija 1979.

1981. - Umro je američki filmski režiser nemačkog porekla Vilijam Vajler, čiji se filmovi odlikuju stilskom perfekcijom. Dobio je nagradu 'Oskar' za filmove 'Gospođa Miniver', 'Ben Hur' i 'Najlepše godine našeg života'. Ostali filmovi su: 'Orkanski visovi', 'Male lisice', 'Kako ukrasti milion dolara', 'Nasljednica', 'Detektivska priča', 'Keri', 'Praznik u Rimu', 'Prijateljsko ubeđivanje'.

1984 - Umro je britanski filmski i pozorišni glumac Džejms Mejsn, koji je u dugačkoj filmskoj karijeri snimio više od 80 filmova ('Požar nad Engleskom', Čovek u sivom', 'Pustinjski lisac', 'Julije Cezar').

1985. - U državnom udaru u Ugandi svrgnut je predsednik Milton Apolo Obote, koji je bio šef države od 1966. do 1971, kada ga je oborio Idi Amin Dada. Drugi put je postao predsednik 1979.

1989. - Krister Peterson proglašen je krivim i osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva švedskog premijera Olofa Palmea 1986. On je kasnije oslobođen, a ubistvo je ostalo nerazjašnjeno.

1990. - Belorusija je proglasila nezavisnost od tadašnjeg SSSR-a.

1993. - U Ženevi počela desetodnevna konferencija na kojoj su, prvi put posle tri meseca, direktno pregovarali predstavnici triju zaraćenih strana u bivšoj BiH - srpske, muslimanske i hrvatske. Osim međunarodnih predstavnika, na skupu su učestvovali lideri Jugoslavije i Hrvatske, ali konferencija nije uspela da zaustavi građanski rat u bivšoj BiH.

1993. - Microsoft izbacuje Windows NT 3.1, prvi MS OS iz 'New Tehnology' serije, po mnogima njihov poslednji zaista dobar OS.

1995. - Na sednici Skupštine Republike Srpske Krajine - RSK, održanoj u Topuskom, Milan Babić izabran za premijera Republike, a istog dana Glavni štab Srpske vojske Krajine proglasio opštu mobilizaciju u južnom delu RSK zbog pojačane koncentracije hrvatske vojske.

1996. - Tokom Olimpijskih igara u Atlanti eksplodirala je bomba u zabavnom parku. Poginulo je dvoje i ranjeno 110 ljudi.

1997. - Počelo prikazivanje televizijske serije Stargate SG-1 u SAD-u.

1998. - Bivša stažistikinja u Beloj kući, Monika Luinski dala je prvu izjavu istražiteljima i time prekinula šestomesečnu ćutnju u vezi sa ljubavnom aferom sa američkim predsednikom Bilom Klintonom.

2000. - Predsedavajući Saveta ministara BiH Spasoje Tuševljak i hrvatski premijer Ivica Račan objavili u Sarajevu odluku Hrvatske Vlade o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske samo sa ličnom kartom, te potpisali Sporazum o predaji i prihvatanju lica i Sporazum o carinskoj saradnji.

2001. - SAD su produžile sankcije Iranu i Libiji na još pet godina.

2003. - Umro je slavni američki komičar Bob Houp (Hope) koji je tokom 70-godišnje karijere igrao u vodviljima, radio dramama, pozorištu, filmu i televiziji.

2004. - Predstavički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio izveštaj Komisije za utvrđivanje istine o događajima na Palama u noći između 31. marta i 1. aprila, u kome se navodi da pravoslavni sveštenik Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar nisu povređeni od posledica eksplozije, nego da je SFOR upotrebio silu protiv nevinih ljudi.

2004. - Najveća muslimanska dobrotvorna organizacija u SAD 'Holi lend fondacija' optužena za pranje novca i finansiranje terorista, uključujući i Hamas, počev od 1988. godine.

2007. - U selu Jabukovac nadomak Negotina, 39-godišnji meštanin sela Nikola Radosavljević, naoružan lovačkom puškom, ubio devet a teže ranio dvoje osoPosle zločina pokušao samoubistvo, ali je sprečen i uhapšen.

2008. - Umro je lord Dejvid Rasel Džonston (76), škotski političar, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo. Pregovarao je sa Radovanom Karadžićem, liderom bosanskih Srba, 1993. o Vens-Ovenovom planu za Bosnu i Hercegovinu.

2010. - Island je počeo pregovore o članstvu u Evropskoj uniji. Premijer nove islandske vlade Sigmundur Gunlaugson 22. maja 2013. privremeno je otkazao dalje pregovore o učlanjenju u Evropsku uniju, a potom je 12. marta 2015. Island povukao zahtev za članstvo.

2013. - Američki kantautor i gitarista Džej Džej Kejl, čije je pesme 'After Midnight' i 'Cocaine' u obradama popularizovao Erik Klepton, umro je od srčanog udara u 74. godini.

2015. - Umro je A.P.Dž. Kalam, predsednik Indije od 2002. do 2007. Bavio se naukom, imao je važnu ulogu u u indijskom nuklearnom programu, ostao je upamćen kao otac indijskog vojnog raketnog programa.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana