Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 19. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 19. jula! Šta se sve nekada dešavalo devetnaestog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
711. - Omejadske snage predvođene Tarikom ibn Zijadom, pobedili su u bici kod Gvadalete Vizigotekoji su bili predvođeni kraljem Roderikom.

1374. - Umro je Frančesko Petrarka, slavni italijanski pisac.

1427. - Umro je Stefan Lazarević, srpski knez (1389-1402), sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402. godine, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota. Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio je sporazum sa ugarskim carem Žigmundom I od kojeg je 1403. dobio Mačvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. je nasledio Zetu. Bavio se prevođenjem s grčkog, napisao je poslanicu 'Slovo ljubve'. Njegova je zadužbina manastir Manasija.

1545. - Brod 'Meri Rouz', ponos ratne flote engleskog kralja Henrija VIII, potonuo je u kanalu Solent između obale južne Engleske i ostrva Vajt. Život je izgubilo više od 700 ljudi.

1553. - Petanestogodišnja lejdi Džejn Grej svrgnuta je sa mesta engleske kraljice posle samo devet dana. Meri Tjudor proglašena je za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Krvava Meri i Katolkinja Meri. Tokom njene vladavine, Engleska je izgubila Kale (1558), svoje poslednje uporište u Francuskoj.

1566. - Kod Osijeka Turci dovršili Sulejmanov most.

1759. - Rođen je Serafim Sarovski, ruski svetac.

1814. - Rođen je Samjuel Kolt, američki pronalazač, poznat po istoimenom revolveru.

1819. - Rođen je švajcarski pisac Gotfrid Keler, najveći pripovedač nemačkog govornog područja u Švajcarskoj. Originalnim plastičnim stilom, s istančanim humorom i simpatijama, opisivao je ljude iz švajcarskih sela i gradova, najčešće malograđane, a katkad groteskne likove. Dela su mu: zbirke pripovijedaka 'Ljudi iz Zeldvile', 'Ciriške novele', 'Sedam legendi', 'Epigram', romani 'Zeleni Hajnrih', 'Martin Zalander'.

1834. - Rođen je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega, koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtača najbolje je iskazao slikajući telo u pokretu ('Balerina', 'Kupačica', 'Pralja').

1855. - Rođen je vojvoda Živojin Mišić, jedan od najvećih srpskih vojskovođa. Učesnik ratova od 1876. do 1878 i 1885, a u Prvom svetskom ratu komandovao operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austrougarskom vojskom. Napisao nekoliko vojnih rasprava, od kojih je najpoznatije delo 'Strategija'.

1864. - Pobedom u Trećoj bici za Nanking kineska dinastija Ćing je ugušila Tajpinški ustanak.

1866. - Umro je nemački matematičar Georg Fridrih Bernhard Riman, koji je otvorio nove pravce razvitka matematike i njene primene u fizici i mehanici. Značajno je doprinio matematičkoj analizi, posebno teoriji kompleksnih funkcija, teoriji parcijalnih jednačina, geometriji, teoriji brojeva. Njegovo ime nosi niz matematičkih pojmova: Rimanov integral, Rimanova diferencijalna jednačina, Rimanova površina, Rimanova sfera, Rimanova đeta-funkcija, Rimanova geometrija.

1870. - Francuski car Napoleon III objavio je rat Pruskoj, koji je imao teške posledice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpela je težak poraz u bici kod Sedana, car je zarobljen, a u Parizu je proglašena republika.

1877. - Održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu. Pobedio je engleski teniser Spenser Gor.

1883. - Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni su posmrtni ostaci srpskog pesnika Branka Radičevića, nakon što su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz Beča.

1890. - Rođen je grčki kralj Đorđe II.

1893. - Rođen je ruski pisac Vladimir Majakovski, utemeljivač ruskog futurizma i vodeći pesnik u vreme Oktobarske revolucije i ranom sovjetskom periodu ('Pesme o revoluciji', 'Oblak u pantalonama', 'Rat i svet', 'Lenjin').

1896. - Rođen je škotski pisac Arčibald Džozef Kronin, u čijim je delima, prožetim blagim romantizmom i društvenom kritikom, opisan život rudara i britanske srednje klase. Dela su mu: romani 'Šeširdžijin zamak', 'Citadela', 'Zvezde gledaju s neba', 'Španski vrtlar', 'Gospođa sa karanfilima', 'Tri ljubavi', 'Pregršt raži', 'Herojske godine', 'Judino drvo', drama 'Jupiter se smeje', memoari 'Pustolovine u dva svijeta'.

1898. - Rođen je Herbert Markuze, nemački politički filozof i teoretičar društva, jedan od osnivača Frankfurtske škole.

1900. - Otvorena je pariska podzemna železnica - metro.

1914. - Umro je Janez Puh, slovenski pronalazač.

1918. - Britanci izveli prvi napad s nosača aviona.

1918. - Nemci počeli povlačenje preko rijeke Marne, posle propasti ofanzive na Francusku u Prvom svetskom ratu.

1936. - Umro je srpski geolog i političar Jovan Žujović, osnivač geološke nauke u Srbiji. Napravio je prvu preglednu geološku kartu Srbije i napisao mnogobrojne radove iz geologije, paleontologije i antropologije.

1936. - Otpočela je socijalna revolucija u Španiji, koju je u delo sprovodila anarho-sindikalistička Nacionalna Konfederacija Rada - CNT.

1937. - U Beogradu su održane velike demonstracije povodom podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata Vatikana i Jugoslavije. U ovom događaju, kasnije nazvanom Krvava litija, žandarmi su se brutalno obračunali sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve i narodom koji je protestovao protiv konkordata. Konkordat koji je 1935. sklopila vlada Milana Stojadinovića nije ratifikovan zbog ogromnog pritiska javnog mnjenja. Prvi takav ugovor (Vormski konkordat) sklopili su 1122. papa Kalikst II i car 'Svetog Rimskog Carstva' Henrih V. Prvi konkordat na Balkanu potpisala je Crna Gora 1866, zatim Srbija 1914. Konkordatom se države obavezuju Rimokatoličkoj crkvi na ekonomske i pravne privilegije.

1941. - Britanski premijer Vinston Čerčil počeo je kampanju pod nazivom 'V za pobedu' (V for Victory) u Drugom svetskom ratu.

1943. - U nameri da oslabe italijanski fašistički režim, saveznici su u Drugom svetskom ratu iz 700 aviona zasuli bombama aerodrome i vojne poligone u blizini Rima.

1945. - Umro je Dragutin Gavrilović, najpoznatiji srpski major dok je u jugoslovenskoj vojsci napredovao do čina pukovnika.

1946. - Rođen je Ilie Nastase, slavni rumunski teniser.
1947. - Ubijeni su burmanski premijer Aung San i šest ministara. Atentat su izvršili politički protivnici tokom zasedanja vlade.

1947. - Rođen je Brian May, gitarista grupe Queen.

1947. - Aung San, borac za slobodu Burme, ubijen je par meseci pre ostamostaljenja zemlje.

1952. - Otvorene su pete Olimpijske igre u Helsinkiju.

1956. - Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta - Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

1964. - Rođen je Saša Lošić, pevač i frontmen rok grupe Plavi orkestar.

1965. - Umro je korejski državnik Singman Ri, prvi predsednik Južne Koreje 1948. Sa vlasti se povukao 1960. pod pritiskom studentskih protesta zbog izbornih prevara.

1969. - Rođen je Plovdivski mitropoli Nikolaj.

1974. - Španski diktator Fransisko Franko zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Huanu Karlosu, koji je 1975, posle Frankove smrti, postao kralj Španije.

1980. - U Moskvi otvorene 22. Olimpijske igre, na kojima je učestvovalo 6.000 sportista iz 80 zemalja, ali se više od 45 država pridružilo SAD u bojkotu zbog sovjetske invazije na Avganistan 1979.

1984. - Umro je Marko Tajčević, srpski kompozitor, muzikolog i muzički kritičar.

1984. - Lyn Rippelmeyer je prva žena kapetan Boinga 747 koja je preletela preko Atlantika.

1985. - Usled bujice blata izazvane rušenjem nasipa u dolini Stava u Italiji poginulo je 268 osoba.

1989. - Poljska Narodna skupština izabrala je generala Vojčeha Jaruzelskog za predsednika Poljske.

1992. - Pokrenut prvi internet backgammon server u realnom vremenu, FIBS.

1992. - U eksploziji automobila-bombe u Palermu ubijen je Paolo Borselino, vodeći italijanski sudija u borbi protiv mafije.

1994. - Narodna Skupština Republike Srpske odbila je Plan teritorijalnog razgraničenja u Bosni koji je početkom meseca Kontakt grupa ponudila zaraćenim stranama. SR Jugoslavija, od koje se očekivalo da utiče na bosanske Srbe da prihvate predloženi plan, kažnjena je poostravanjem međunarodnih sankcija, a u Bosni je nastavljen rat.

1996. - Na zahtev međunarodnih predstavnika u posleratnoj Bosni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić podneo je ostavku na sve javne funkcije.

1996. - U Atlanti nezavisna BiH po prvi put učestvuje u Olimpijskim igrama.

1997. - Irska republikanska armija objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj.

2000. - Rusija je predstavila svetskom tržištu novo protivtenkovsko oružje montirano na prikolici kros-kantri motocikla.

2001. - Britanski političar i pisac Džefri Arčer osuđen je na četiri godine zatvora za krivokletstvo i zloupotrebu pravde.

2002. - Masovne protuameričke demonstraciju Iranu u kojima je sudelovalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

2002. - Italija je pristala da vrati prastari obelisk koji su fašističke trupe iznele iz Etiopije, pre gotovo 65 godina, čime je okončan jedan od najvećih diplomatskih sukoba Rima.

2002. - Umro je Aleksander Ginzburg, pisac i jedan od najvećih disidenata tokom sovjetske ere. Bio je hapšen i upućivan u radne kampove, zbog osnivanja prvog nezavisnog magazina u Sovjetskom Savezu, u kome je kritikovao tadašnji pravosudni sistem.

2005. - Liban je dobio prvu vladu, nakon povlačenja sirijskih trupa iz te zemlje, posle 29 godina. U sastav novog kabineta prvi put su ušli članovi šiitske grupe Hezbolah, koju SAD smatraju terorističkom organizacijom.

2006. - U Libanu je poginulo ukupno 310 ljudi, od čega 23 vojnika, a ranjeno oko 650 ljudi, dok je u Izraelu, u napadima sa libanske teritorije poginulo 25 ljudi, od kojih su 12 vojnici, od početka najtežeg izraelsko-libanskog sukobu u poslednjih 25 godina. Povod za rat je upad Hezbolaha u severni deo Izraela 12. jula, kada je ubijeno 8 vojnika i dvoje oteto kako bi se razmenili za zarobljene palestinske zatvorenike.

2007. - Rusija je proterala četvoricu britanskih diplomata kao odgovor Londonu na proterivanje isto toliko ruskih predstavnika 16. jula, a pošto je Moskva odbila da izruči Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo bivšeg KGB agenta Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006. Litvinjenko je nakon bekstva u Britaniju postao žestoki kritičar predsednika Putina.

2012. - Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Siriji koju su predložile zapadne zemlje kako bi se izvršio pritisak na režim sirijskog predsednika Bašara el Asada i okončao 16-mesečni konflikt u toj zemlji.

2013. - U Zimbabveu je počela da emituje program prva nezavisna televizijska stanica '1.TV', čime je okončan 30-godišnji državni monopol na TV emitovanje.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana