Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 18. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 18. jula! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
64. - Veliki antički grad Rim iznenada se našao u plamenu. Vatrena stihija trajala je šest dana i noći i potpuno uništila devet od 14 gradskih četvrti. Kako tvrde stare hronike, požar je podmetnuo rimski car Neron, koji je nakon toga optužio hršćane da su podmetnuli požar i prognao ih iz Rima.

1100. - Umro je Gotfrid Bujonski. Bio je jedan od vođa krstaša u I krstaškom ratu.

1290. - Kralj Edvard I proterao Jevreje iz Engleske.

1374. - Umro je Frančesko Petrarka, italijanski lirski pesnik, jedan od najznačajnijih preteča humanizma i renesanse. Pisao je na latinskom i italijanskom. Najslavnije njegovo delo - 'Kanconijer', posvećen Lauri - zapravo je intimni dnevnik o pesnikovom duševnom životu, u kom ljubav i simboli postaju sredstva za pesničko izražavanje i oblikovanje najtananijih unutarnjih osećanja, stalnog nemira i melanholije. Petraraka je izvršio dalekosežan uticaj na italijansku i svetsku književnost. Prevođen je na sve evropske jezike.

1536. - Engleski Parlament donio odluku o nepriznavanju papinske vlasti u Engleskoj. Engleskom je tada vladao Henrik VIII.

1552. - Rođen je Rudolf II, nemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1591. - Umro je Jakob Petelin Gallus, slovenski kompozitor.

1610. - Umro je italijanski slikar Mikelanđelo Merizi da Karavađo, koji je već u ranoj fazi prekinuo sa manirizmom i naturalističkim realizmom i slikao likove iz svakodnevnog života, koristeći svetlost kao glavni elemenat kompozicije.

1635. - Rođen je engleski fizičar Robert Huk. Usavršio je mikroskop i eksperimentalno dokazao da se centar težišta Zemlje i Meseca kreće oko Sunca u elipsi. Formulisao je osnovni zakon teorije elastičnosti - Hukov zakon.

1721. - Umro je francuski barokni slikar Žan Antoan Vato, dominantna ličnost francuskog slikarstva početkom XVIII veka ('Polazak na Kiteru', 'Parisov sud').

1730. - Umro je Fransoa de Nefvil, vojvoda od Vilroa, francuski vojskovođa i maršal.

1811. - Rođen je engleski pisac Vilijam Mejkpis Tekeri, jedan od najznačajnijih satiričara XIX veka ('Vašar taštine').

1817. - Umrla je engleska spisateljica Džejn Ostin, koja je u romanima realistički slikala svakodnevni život provincijske Engleske. Zapleti njenih romana - protkanih humorom i blagom ironijom - jednostavni su i izviru iz psihologije likova običnih ljudskih odnosa, a dijalog je veoma vešto vođen. Dela su joj: romani 'Razbor i osećanje', 'Gordost i predrasuda', 'Mensfildski park', 'Ema', 'Nortagentska opatija', 'Nagovaranje'.

1837. - Rođen je Vasil Levski, bugarski revolucionar.

1853. - Rođen je Hendrik Antoon Lorenc, holandski fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1902. godine.

1868. - Postavljen kamen temeljac za zgradu Narodnog pozorišta u Beogradu, čemu je presudno doprinelo gostovanje u prestonici Srbije glumaca iz Novog Sada 1867. Oduševljen predstavom 'Gospođe i gusari', knez Srbije Mihailo Obrenović obećao je da će o svom trošku podići zgradu i osnovati stalno pozorište. Narodno pozorište je svečano otvoreno u oktobru 1869. prigodnim komadom 'Posmrtna slava kneza Mihaila'.

1868. - Umro je Emanuel Leutze, američki slikar nemačkoga porekla.

1870. - Prvi vatikanski koncil proglasio dogmu o papinoj nepogrešivosti (infalibilitet) o pitanju vere i morala svih vernika.

1872. - Umro je meksički državnik i nacionalni heroj Benito Pablo Huarez, nazvan 'Vašington Meksika'. Kao predsednik Meksika (tri puta, 1858, 1867, 1871) odvojio je crkvu od države i sproveo niz reformi kojima je smanjio moć crkve i vojske. Od 1858. u trogodišnjem građanskom ratu predvodio je borbu protiv reakcionarnih krugova koji su oborili zakonitu vladu, a u vrijeme francuske intervencije od 1861. do 1867. borbu za nezavisnost zemlje, okončanu porazom intervencionista i strijeljanjem njihovog eksponenta cara Maksimilijana Habsburškog.

1872. - U Britaniji je uveden sistem tajnog glasanja na glasačkim listićima.

1877. - Rođen je srpski vizantolog i prevodilac Dragutin Anastasijević, sjajan znalac grčkog jezika i paleografije, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Proučavao je romejsku (vizantijsku) kulturu i književnost, srpsko-romejske odnose i istraživao nove izvore, naročito na Svetoj Gori.

1883. - Rođen je ruski revolucionar jevrejskog porekla Lav Borisovič Rozenfeld, jedan od prvaka sovjetske Rusije posle Oktobarske revolucije 1917. Od 1918. do 1926. bio je predsednik Moskovskog sovjeta, potom zamenik predsednika Sovjeta narodnih komesara i jedan od vođa 'nove opozicije'. U staljinističkim 'čistkama' uhapšen je 1935. i na montiranom procesu osuđen na pet godina robije, a na novom procesu 1936. na smrt pod optužbom da je, kao 'neprijatelj naroda', kovao zaveru protiv sovjetskog vođe Staljina. Posthumno je rehabilitovan.

1887. - Rođen je norveški oficir Vidkun Kvisling, premijer marionetske pronacističke vlade u Drugom svetskom ratu (1942-45). Po završetku rata osuđen je na smrt i streljan, a njegovo ime postalo je simbol nacionalne izdaje.

1890. - Umro je Aleksandr Andrejevič fon Bunge - ruski botaničar, orijentalist, sinolog, istraživač i lekar.

1909. - Rođen je ruski političar Andrej Andrejevič Gromiko, 28 godina sovjetski ministar inostranih poslova. U Drugom svetskom ratu bio je sovjetski ambasador u SAD, zatim u UN, gde je bio poznat kao 'mister Njet'. Sovjetsku diplomatiju je predvodio od 1957. do 1985. Na članstvo u Politbirou vladajuće Komunističke partije podnio je ostavku 30. septembra 1988, a sutradan i na položaj predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR na kojem je bio od 1985.
1916. - Arapski poglavar, šeik Os Meke Hussein, u proglasu pozvao sunarodnjake da se 'late mača' i stupe u borbu protiv 'bezbožne vlade' Turskog Carstva. Nikad u istoriji nisu nađeni besmisleniji izgovori za ustanak. Hussein je kao razlog naveo nagoveštaje da će žene u pravima biti izjednačene s muškarcima i zapovijed turskog zapovedništva da se čitavo vrijeme rata ne posti u vreme, meseca ramazana. Arapi su, uz pomoć enleskog ekspedicijskog korpusa, izvojevali pobedu, ali nisu ostvarili konačni cilj - oslobađanje. Umesto Turaka, 1918. godine dobili su nove gospodare - Britance i Francuze.

1918. - Rođen je Nelson Mandela, južnoafrički političar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. godine i 1. predsednik Republike Južne Afrike (1994-1999). Nakon 28 godina provedenih u zatvoru, postao je 1994. prvi crnac predsednik Južne Afrike.

1921. - Rođen je američki astronaut Džon Glen, prvi Amerikanac koji je 1962. obleteo Zemlju u kosmičkom brodu 'Merkjuri-Atlas 6'.

1925. - Budući nacistički lider Nemačke Adolf Hitler objavio prvi tom svog manifesta 'Mein Kampf' - Moja borba.

1931. - Porinuta je 'Mariposa' - prvi klimatizovan brod.

1933. - Rođen je Jevgenij Aleksandrovič Jevtušenko, predvodnik post staljinističke generacije ruskih pesnika ('Padaju beli snegovi', 'Obećanje', 'Hidrocentrala u Bratsku', 'Autobiografija').

1934. - Rođena je Dara Čalenić, srpska glumica.

1936. - Pobunom u Melilli, u španskom Maroku, protiv vlade Narodnog fronta premijera Manuela Azane, počeo građanski rat u Španiji.

1940. - Izveden je prvi uspešan let helikopterom.

1942. - Posle 38 dana ogorčenih borbi, Nemci i Hrvati su u Drugom svetskom ratu zauzeli planinu Kozaru u severozapadnoj Bosni, na kojoj je 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo zbeg sa oko 80.000 srpskih civila pred ofanzivom 40.000 nemačkih, ustaških i domobranskih vojnika, uz podršku mađarskih rečnih brodova. U borbama u kojima su srpski partizani ispoljili izuzetno herojstvo poginulo je 1.700 branilaca. Na više mesta probijen je obruč i spaseno je nešto više od 15.000 civila, ali su napadači nadjačali, spalili sva sela, pobili deo stanovništva, uključujući 540 ranjenika, a oko 60.000 civila oterali u logore, mahom u Jasenovac.

1942. - SAD u Drugom svetskom ratu objavile rat Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

1944. - Rođena je Milka Canić, lektorka i supervizorka.

1951. - Američki bokser afričkog porijekla DŽersi DŽo Volkot u 37. godini osvojio titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji, postavši najstariji bokser tog vremena kojem je to uspelo.

1962. - U Peruu vojska izvršila državni udar, a na čelo hunte došao general Perez Godoy.

1967. - Rođen je Vin Diesel, kao Mark Sinclair Vincent, američki je filmski glumac, scenarist, redatelj i producent.

1971. - Šest emirata u Perzijskom zaljevu - Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Um-al-Qaiwain i Fujairah - sklopilo sporazum o osnivanju federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Sporazum je stupio na snagu u prosincu 1971. godine, a u februaru 1972. godine federaciji se prikljucio i emirat Ras al-Khaimah.

1972. - Egipat zatražio od SSSR-a da povuče svih 20.000 vojnih savetnika, optuživši Moskvu da nije poslala obećano oružje.

1976. - Nađa Komaneči je postala prvi gimnastičar u istoriji Olimpijskih igara koja je dobila maskimalnu prosečnu ocenu 10 na Olimpijskim igrama 1976.

1980. - Indija lansirala svoj prvi satelit 'Rohini 1'.

1982. - Rođena je Prijanka Čopra, indijska glumica.

1986. - Načinjeni prvi snimci potonulog broda 'Titanic'.

1991. - Predsedništvo bivše SFRJ usvojilo odluku o povlaćenju bivše JNA iz Slovenije, nakon što je ta bivša jugoslavenska republika 25.6.1991 proglasila samostalnost.

1992. - Ratni brodovi NATO-a uplovili u Jadransko more radi kontrole provođenja sankcija UN protiv SR Jugoslavije, u prvoj takvoj operaciji u Europi od Drugog svetskog rata.

1994. - U eksploziji podmetnute bombe u centru židovske zajednice u Buenos Airesu poginulo 96 ljudi.

1995. - Nakon dugog perioda mirovanja, vulkan Sufrije je započeo eruciju koja je nanela velike štete ostrvu Montserat.

1999. - Članovi Komisije za traženje nestalih lica i stručni tim Republike Srpske, u saradnji sa članovima porodica, identifikovali su u Srpskom Sarajevu 30 od ukupno 52 ekshumirana tela srpskih civila i vojnika na lokalitetima u opštinama Goražde, Vareš i širem području federalnog Sarajeva.

2000. - Indonežanska vojska priznala je učešće nekih svojih trupa na muslimanskoj strani u dugotrajnom hrišćansko-muslimanskom ratu na ostrvima Maluku.

2000. - EU je donijela odluku da ukine sankcije Beogradu ukoliko opozicija pobijedi na izborima. U poruci narodu Srbije ministri inostranih poslova EU pozvali birače da glasaju protiv Slobodana Miloševića.

2001. - Skupština Srbije usvojila je zakone o radio-difuziji, o borbi protiv organizovanog kriminala i mafije, kao i zakon kojimse Resor državne bezbednosti (RDB) MUP-a Srbije transformiše u samostalnu Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA).

2002. - A.J.P. Abdul Kalam, etnički Tamil, postao je 12. po redu predsednik Indije i treći je Musliman izabran na tu visoku državnu funkciju. Kalam je naučnik i tvorac indijskog nuklearnog programa.

2002. - Francuz marokanskog porijekla Zacharias Mousawi, jedini optuženi za povezanost s napadima od 11.9.2001. u SAD-u, priznao pred sudom u Aleksandriji krivicu kao i članstvo u terorističkoj mreži Al-Q'aida. Priznanjem krivice, optuženom preti smrtna kazna. Mousawi je optužen za međunarodni terorizam, otmice aviona, uništavanje aviona i upotrebu oružja za masovno uništenje, kao i za ubijanje Amerikanaca i uništavanje nepokretnosti.

2002. - Nemački kancelar Gerhard Schröder razriješio dužnosti ministra obrane Rudolfa Scharpinga, samo dva meseca pre opštih izbora, i to zbog sumnje da je primio novac.

2002. - Švajcarska vlada podnela službeni zahtev za prem u UN. Taj korak će dovesti do gubitka neutralnosti te zemlje, koja neutralnost uživa već 200 godina.

2003. - Britanska policija pronašla je telo naučnika Dejvida Kelija, stručnjaka za naoružanje u Ministarstvu odbrane, koji je bio glavni izvor britanskog Bi-Bi-Sija za tvrdnju o navodnom vladinom falsifikovanju podataka o iračkom oružju za masovno uništenje. Prema izveštaju policije Keli je izvršio samoubistvo.

2004. - Najveći satelit za telekomunikacije u svetu Anic-F2, kanadskog operatera Tellesat, lansiran je s rakete Ariane-5 iz Gvajane, na severoistočnoj obali Južne Amerike, saopštili su čelnici Europske svemirske agencije.

2005. - Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek, zvani Legija i još trojica pripadnika JSO osuđeni su na po 40 godina zatvora zbog ubistva bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi. Maksimalne kazne zatvora potvrdio je Vrhovni sud Srbije 28. juna 2006.

2005. - Umro je general Vilijam Vestmorlend, komandant američkih vojnih operacija u Vijetnamu.

2006. - Preminuo je Miki Spilejn, pisac kriminalističkih romana i tvorac privatnog detektiva Majka Hamera. Spilejn je napisao 30-ak knjiga, od kojih 13 u seriji o Majku Hameru, mačo grubijanu koji govori vulgarnim jezikom ulice.

2007. - Pri padu putničkog aviona na aerodrom u brazilskom gradu Sao Paolu poginulo 200 ljudi.

2008. - Tribunal u Hagu je odlučio da Srbina iz Bosne Duška Tadića, prvu osobu koja je pred tim sudom osuđena zbog ratnih zločina, pusti na slobodu, pošto je u Nemačkoj odslužio dve trećine kazne od 20 godina zatvora.

2009. - Henri Alingem, najstariji čovek na svetu i jedan od poslednjih preživelih učesnika Prvog svetskog rata, umro u 113. godini.

2011. - Hrvatskoj je isporučen Ivo Sanader, bivši premijer koga hrvatsko pravosuđe tereti za korupciju, nakon što je sedam meseci proveo u pritvoru u Salcburgu, Austrija.

2013. - Gradsko veće Detroita, sa dugom od 20 milijardi dolara, podnelo je zahtev za odlazak u stečaj, što predstavlja najveći bankrot jedne opštine u istoriji SAD.

2015. - U eksploziji automobila bombe severno od Bagdada poginulo je 90 ljudi. Napad se dogodio na pijaci u pretežno šiitskom gradu Han Bani Saadu, odgovornost za napad je preuzela Islamska država.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana