Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 15. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 15. jula! Šta se sve nekada dešavalo petnaestog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1099. - U Prvom krstaškom ratu Krstaši su osvojili i razorili Jerusalim. Rimski car Hadrijan je obnovio grad i pretvorio ga u vojnu koloniju posle rimskog razaranja 70. godine. Godine 638. osvojili su ga Arapi, nakon čega je postao muslimansko sveto mesto.

1240. - Novgorodski knez Aleksandar Nevski pobedio je Šveđane u bitci na Nevi.

1291. - Umro je nemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca. Po dolasku na presto (1273) dao je članovima svoje familije u posed Austriju, Štajersku, Kranjsku, Korušku i Tirol, koje su postale habsburške nasledne zemlje. Time je udario temelje moći habsburške monarhije.

1399. - Prvo pisano spominjanje Jagodine, grada u centralnoj Srbiji, u izveštaju kneginje Milice dubrovačkoj opštini.

1410. - Vladislav II Jagjelo, litvansko-poljski kralj, pobedio je (nemački) Tevtonski red u bici kod Tanenberga, čime je proširio litvansko-poljsku državu.

1606. - Rođen je Harmens van Rajn Rembrant, holandski slikar i grafičar, jedan od najvećih likovnih umetnika svih vremena. Formirao se pod uticajem Karavađovih sledbenika. Glavne osobine svoje slikarske umešnosti - poput dramatične igre svetlosti i senke, dubine kolorita, izraza psihološke pronicljivosti i humanih osećanja - negovao je do kraja života i stalno ih produbljivao. Omiljeni motivi bili su mu biblijski: 'Izgubljeni sin', 'Hristos u Emausu', 'Jakov blagosilja umetnike', 'Vavedenje', 'Sveti Matej jevanđelist'... Izradio je i veliki broj portreta i ubraja se u najveće portretiste svih naroda i svih vremena. Portreti njegove žene Saskije van Ojlenburh, služavke Hendrikije Stofels, sina Tita, majke, slikarevog prijatelja Jana Siksa - smatraju se remek-delima evropskog slikarstva; portretima treba dodati i veliki broj (preko 60) autoportreta. Najčuvenija dela: 'Čas anatomije', 'Noćna straža', 'Predstavnici suknara'...

1663. - Rođen je srpski pomorac i matematičar i ruski knez Marko Martinović, stručnjak za hidrogradnju i brodogradnju, jedan od najučenijih ljudi svog vremena. Kao nastavnik Pomorske akademije u Veneciji, podučavao je i mladiće iz Rusije primljene na molbu cara Petra Velikog. U rodnom Perastu rukovodio je radom jedne od najstarijih pomorskih škola na Jadranu.

1795. - Marseljeza postala zvanično himna Francuske.

1799. - Otkrivena Ploča iz Rosette, na temelju koje je Jean Francois Champollion dešifrirao hijeroglife.

1813. - Počela velika Turska ofanziva na svim frontovima. Sa zapada je nadirao bosanski vezir sa oko 100.000 vojnika. Turska vojska je slomila otpor Srba na Moravi, Drini i Timoku.

1834. - Španska inkvizicija je zvanično raspuštena nakon skoro 356 godina terora.

1865. - U Dablinu je rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortklif, vlasnik i jedan od osnivača listova 'Daily Mirror', 'Daily Mail' i 'The Times'. Ujedinjavanjem više listova i časopisa osnovao je 1905. 'Ašociated Newspaper', koja je u narednih dvadest godina bila najuticajniji novinski koncern u Evropi.

1867. - Rođen je Žan-Batist Šarko, francuski naučnik i polarni istraživač.

1869. - Francuz Ipolit Mež Moris je pantentirao margarin, prehrambeni proizvod kojim se pokušala sprečiti masovna glad siromašnih slojeva stanovništva.

1874. - Izašao je prvi broj 'Glasa javnosti' u Kragujevcu.

1876. - Umro je Aleksander Fredro, poljski dramski pisac.

1881. - Austrijski car Franjo Josip I. potpisuje Reskript o ujedinjenju Vojne Krajine s kraljevinom Hrvatskom.

1888. - Vulkan Bondai u Japanu proradio je prvi put posle hiljadu godina.

1890. - Umro je Gottfried Keller, švajcarski književnik.

1901. - Rođen je Nicola Abbagnano, italijanski filozof.

1904. - Umro je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najznačajnijih pripovedača i dramskih pisaca u ruskoj i svetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga. Njegove drame i danas su na repertoarima svetskih pozorišta ('Galeb', 'Tri sestre', 'Višnjik').

1910. - Rođen je Aleksandar Tirnanić, srpski i jugoslovenski fudbaler.

1916. - Osnovana kompanija Boeing, jedna od najvećih aviokompanija na svijetu.

1918. - Snage Osovine pokrenule opštu ofanzivu pod komandom nemačkog generala Eriha fon Ludendorfa. Time je počela Druga bitka na Marni u Prvom svetskom ratu i poslednji pokušaj Centralnih sila da nadvladaju snage Antante na zapadnom frontu. Bitke na Marni poznate su kao jedna najvećih klanica u ljudskoj istoriji.

1919. - Umro je Herman Emil Fischer, nemački biohemičar.

1922. - Rođen je Božidar Petrović, srpski arhitekta i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta univerziteta u Beogradu.

1924. - Rođen je Petar Slovenski Stojanović, glumac, reditelj i novinar-voditelj.

1926. - Prvo javno slušanje radija u Zagrebu.

1929. - Umro je austrijski pisac Hugo fon Hofmanstal, koji se proslavio kao autor libreta za opere Riharda Štrausa ('Kavaljer s ružom', 'Arijadna na Nasosu', 'Žena bez senke').

1930. - Rođen je Žak Derrida, francuski filozof.

1936. - Rođen je Džordž Vojnovič, američki političar srpskog porekla, 65. guverner Ohaja (1999-2011).
1937. - Pušten u saobraćaj kanal Moskva-Volga. Kanal je dug 128 kilometara, dubok 5,5 metara i širok 85 metara. Time je regulisana reka, a Moskva je postala luka povezana sa pet mora.

1940. - Rođen je Ivan Rastegorac, srpski pesnik i filmski kritičar.

1941. - Prvi put upotrebljene 'kaćuše', prvo raketno oružje uvedeno u ratna dejstva. To plotunsko raketno oružje upotrebljeno je u Bici kod Orše u Drugom svetskom ratu.

1942. - Momir Talić, načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske.

1944. - Opservatorija u Grinviču oštećena je usled bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

1946. - Završen je Beogradski proces, suđenje Dragoljubu Mihaloviću i još dvadesettrojici optuženika.

1948. - Umro je Džon Peršing, američki general.

1948. - Američki predsednik Truman ponovo je nominovan za predsednika.

1949. - Rođen je Carl Bildt, švedski političar i državnik, bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

1949. - Čehoslovački teniski prvaci, Jaroslav Drobny i Vladimir Cernik, emigrirali su u SAD.

1952. - Počeo je prvi helikopterski let preko Atlanskog okeana.

1953. - Rođena je Neda Arnerić, srpska glumica.

1958. - Na zahtev predsenika Kamija Šamuna, američke snage iskrcale su se u Libanu, čime je započeta njihova intervencija. Time su vlasti Sjedinjenih Američkih Država omogućile Kamiju Šamunu da se ponovo kandiduje za mesto predsednika.

1961. - Rođena je Lolita Davidovič, kanadska glumica srpskog porekla.

1961. - Rođen je Forest Vitaker, američki glumac, dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca 2006. godine.

1963. - Rođena je Brigitte Nielsen, danska glumica.

1968. - Na liniji Moskva-Njujork uspostavljen prvi direktni putnički avio-saobraćaj između SAD i SSSR. Letove su počeli obavljati avioni kompanija Aeroflot i Pan Amerika.

1971. - Rođena je Danijela Martinović, hrvatska pevačica.

1974. - Grupa grčkih oficira u kiparskoj Nacionalnoj gardi i pristalica pripajanja Kipra Grčkoj izvršila vojni udar zbacivši sa vlasti predsenika i arhiepiskopa Makariosa. Vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider stranke EOK, a arhiepiskop Makarije privremeno napustio Kipar.

1975. - Sojuz 19 i Apolo 18 lansirani u orbitu oko Zemlje, u okviru sovjetsko-američkog programa kojim je predviđeno njihovo spajanje u svemiru.

1983. - Jermenski teroristi napali prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu Orli. Tom prilikom poginulo je šest i ranjeno 46 ljudi.

1990. - Osnovan DSHV, prva stranka Hrvata u Vojvodini nakon uvođenja višestranačja u Vojvodini za vrijeme SFRJ.

1992. - Održan skup pod nazivom 'Žuta traka' čiji je cilj bio protest protiv diskriminacije i pretnji pripadnicima drugih etničkih grupa. Skup su organizovali nevladina organizacija Centar za antiratnu akciju i stranka Građanski savez Srbije, a neposredan povod za protest bilo je prisilno iseljavanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci.

1995. - Akcijom vojske Šri Lanke okončana najveća ofanziva tamlskih pobunjenika od 1987. godine. Tokom te akcije poginulo je najmanje 300 ljudi.

1997. - U Majami Biču na Floridi ubijen je Đani Versače, italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta mode krajem XX veka.

1999. - Na Kosovo i Metohiju stigao šef civilne administracije Ujedinjenih nacija, Bernar Kušner, a posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga. Vojni zvaničnici su proglasili Kosovo i Metohiju jednim od najopasnijih mesta na svetu zbog velikog broja mina koje su postavile sve strane u ratu.

2000. - Zimbabve je ponovo uredio zakonom status crnih seljaka na farmama u posedstvu belaca.

2001. - Šeik Hasina, premijer Bangladeša, posle pet godina napustio svoj položaj. Na njemu se zadržao duže od svih svojih prethodnika.

2003 - Umro je Hjum Kronin, brodvejski i holivudski glumac koji se prvi put na filmu pojavio 1943. godine u Hičkokovoj 'Senci sumnje', a kasnije i u drugim filmskim ostvarenjima kao što su 'Poštar uvek zvoni dvaput', 'Dvanaest besnih ljudi' i 'Čaura'.

2004. - Bivši ministar finansija Ruande Emanuel Ndindabahizi osuđen je na doživotnu robiju zbog učešća u genocidu 1994. godine.

2006. - Javno je predstavljen Tviter, besplatna društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava korisnicima da čitaju tuđe i šalju svoje mikro-tekstualne unose, tzv. tvitove.

2006. - Umro je Mladen Bata Vranešević, muzičar, član grupe 'Laboratorija zvuka'.

2009. - U egipatskom letovalištu Šarm el Šeik počeo je 15. samit Pokreta nesvrstanih država, na kome je učestvovalo više od 100 zemalja i čije su glave teme bile diplomatski odnosi, ekonomija, razvoj i socijalna pitanja.

2010. - U ministarstvima pravde Hrvatske i Srbije omogućen je uvid u popis osoba osumnjičenih, optuženih ili osuđenih za ratne zločine u tim državama.

2012. - Umrla je Selest Houm, američka glumica koja je stekla slavu na Brodveju u komadu 'Oklahoma' i dobila Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu 'Džentlmenski sporazum'.

2014. - Osnovana je Banka za razvoj BRICS zemalja (Brazil, Indija, Kina, Rusija i Južna Afrika), sa ulogom od pedeset milijardi dolara za finansiranje opsežnih infrastrukturnih projekata ovih zemalja.

2015. - Umro je matematičar Vene Bogoslavov, autor 'Veneovih zbirki' matematičkih zadataka koje se koriste gotovo 40 godina u nastavi u srednjim školama širom Srbije.

2016. - Najmanje 194 osobe su poginule, a više stotina ranjeno u sukobima u Ankari i Istanbulu kada je turska vojska pokušala je da preuzme vlast u zemlji i svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Na ulicama Istanbula i Ankare vodio se pravi rat između vojske sa jedne i policije i jednog broja građana sa druge strane.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana