Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 14. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 14. jula! Šta se sve nekada dešavalo četrnaestog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
765. - Car Sjuan-cun iz dinastije Tang, pobegao je iz prestonica Siana nakon što su se An Lušanove snage približile gradu tokom An Luašnove pobune.

1223. - Umro je francuski kralj Filip II Avgust. Vladavinu je počeo 1179. uspešnim ratovanjem protiv Engleza od kojih je preuzeo posede u zapadnoj Francuskoj, a pobedom nad englesko-nemačkom vojskom proširio je teritoriju Francuske. Učestvovao je u Trećem krstaškom ratu.

1602. - Rođen je francuski državnik italijanskog porekla Žil Mazaren naslednik kardinala Rišeljea na dvoru Luja XIII (1642). Za vreme regenstva Ane Austrijske, majke Luja XIV, Mazaren je imao punu vlast i kao vešt diplomata postavio je temelje francuske nadmoći u Evropi koja je do punog izražaja došla u vreme vladavine Luja XIV.

1603. - Umro je Derviš-paša Bajezidagić, bosanskohercegovački pesnik.

1671. - Rođen je Jacques d'Allonville, francuski astronom.

1789. - Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije, u kom je bilo zatočeno svega nekoliko zatvorenika. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji. Taj se dan proslavlja kao nacionalni praznik u Francuskoj.

1798. - Rođen je Alessandro Antonelli, italijanski arhitekt.

1816. - Rođen je Žozef Artur Gobino, francuski aristokrata, diplomata, mislilac i teoretičar rasizma.

1817. - Umrla je francuska književnica Ana Lujza Neker, poznata kao Madam de Stal. Knjigom 'O Nemačkoj' dala je veoma značajan doprinos teoriji francuskog i evropskog romantizma. Njen salon u Parizu bio je čuveno mesto okupljanja intelektualaca toga vremena.

1862. - Rođen je Gustav Klimt, austrijski slikar.

1865. - Osvojen vrh Matterhorn visine 4481 metara koji se nalazi na granici Švajcarske i Italije).

1867. - Kod engleskog grada Redhila, u kamenolomu, švedski pronalazač dinamita, Alfred Nobel, prvi put demonstrirao svoj izum.

1868. - Rođena je Gertruda Bel, engleska pisateljica, putnica, administrator, arheolog i špijun.

1874. - Rođen je Abaz II Hilmi, treći egipatski kediv.

1885. - Rođen je Sisavang Vong, laoški kralj.

1882. - Poginuo Bili Kid, američki kriminalac i odmetnik.

1887. - Umro je nemački industrijalac Alfred Krup, nazvan 'kralj topova', pod čijom je upravom metalurški koncern 'Krup' 1847. počeo da proizvodi teške topove. Fabrike 'Krup' su u oba svetska rata proizvodile teško naoružanje za nemačku vojsku.

1889. - Na stogodišnjicu pada Bastilje u Parizu, u prisustvu 395 delegata iz evropskih zemalja i Amerike, održan skup socijalističkih i komunističkih organizacija iz Nemačke i Francuske, poznat kao Druga internacionala. Pored osnivanja Druge internacionale, doneta je rezolucija o osmočasovnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1896. - Rođen je Buenaventura Duruti, španski revolucionar i anarhista.

1900. - Vojske Alijanse osam država su zauzele Tjencin tokom Bokserskog ustanka.

1901. - Otvoreno prvo radničko pozorište u Srbiji predstavama izvedenim u kafani 'Radnička kasina' na uglu Dečanske i Skopljanske (Nušićeve) ulice.

1902. - U Sarajevu je, radi širenja prosvete, srpske nacionalne svesti i privednog jačanja Srba u Bosni i Hercegovini, osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo 'Prosveta', koje je imalo veliki broj članova i donatora i raspolagalo znatnom imovinom. Zahvaljujući potpori 'Prosvete', prve generacije srpskih đaka i studenata iz BiH masovnije su počele da se školuju prema tadašnjim evropskim standardima. Društvo je otvorilo veliki broj čitaonica, štampalo niz popularnih knjiga radi prosvećivanja naroda, a u Sarajevu je otvorilo veliku Centralnu biblioteku. U 'Prosveti' su bili aktivni mnogi značajni Srbi iz BiH, uključujući Aleksu Šantića, Petra Kočića, Vasilja i Šćepana Grđića, Đorđa Pejanovića, Pera Slijepčevića. 'Prosvetu' su zabranjivale austrougarske vlasti, ustaška Nezavisna Država Hrvatska, ali i jugoslovenske vlasti 1949.

1902. - Srušio se toranj crkve sv. Marka u Veneciji.

1904. - Rođen je američki pisac, poreklom poljski Jevrej, Isak Baševis Singer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. Smatra se najznačajnijim modernim piscem na jidišu, mada se njegova dela pojavljuju isključivo u engleskom prevodu ('Rob', 'Satana u Goraju', 'Mađioničar iz Lublina').

1904. - Umro je Pol Kruger, južnoafrički burski političar, predsednik Transvalske republike (1883—1900).

1910. - Rođen je William Hana, svetski poznati animator. Jedan od kreatora legendarnog crtripa 'Kamenko i Kremenko'.

1913. - Rođen je američki političar Lesli Linč King Junior, poznat kao Džerald Ford, predsednik SAD od 1974. kada je kao potpredsednik zamenio Ričarda Niksona koji je zbog afere Votergejt podneo ostavku. Na predsedničkim izborima 1976. pobedio ga je Džimi Karter.

1918. - Rođen je Ingmar Bergman, švedski pozorišni i filmski reditelj. Tretirao je etičke probleme savremnog čoveka s prefinjenim lirizmom i realizmom koji je često prerastao i u halucinantne stilizacije. Dobio je brojne nagrade na filmskim festivalima. Najznačajnija ostvarenja: 'Ona je igrala samo jedno leto', 'Žena bez lica', 'Eva', 'Divlje jagode', 'Sedmi pečat', 'Tišina'...

1923. - Rođen je Ivan Gubijan, atletičar-bacač kladiva, prvi jugoslovenski osvajač olimpijske medalje.

1930. - Rođen je Dragoljub Mićunović, srpski političar, bivši predsednik Demokratske Stranke (1990-1994).
1933. - U Nemačkoj su nacionalsocijalisti, koji su sa Hitlerom došli na vlast u januaru, zabranili sve opozicione partije.

1933. - Počela je nacistička eugenika sa usvajanjem Zakona za sprečavanje nasledno obolelog potomstva koji je zahtevao obaveznu sterilizaciju svakog građanina koji pati od nekog navodnog genetskog poremećaja.

1942. - Rođen je Javier Solana, španski političar i državnik.

1951. - Prvi prenos sportskog događaja u boji - konjske trke.

1958. - Pod vođstvom generala Abdula Karima u Iraku izvršen vojni udar u kom su ubijeni kralj Fejsal II i premijer Nuri el Said. Tim vojnim udarom Irak je postao republika.

1959. - Porinut je prvi brod na atomski pogon, USS Long Beach u Kvinsliju, u Masačusecu. Brod je postizao brzinu od 30 čvorova na sat a imao je dva nuklearna reaktora.

1960. - Brenda Lee s pesmom 'I'am Sorry' dolazi na vrh američkih top lista, a u Velikoj Britaniji početkom meseca Jimmy Jones s pesmom 'Good Timin'.

1965. - 'Mariner 4', američki satelit lansiran 1964. godine, napravio je prve fotografije Marsa.

1971. - Sud u Štokholmu dvojicu hrvatskih terorista, ubica jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, osudio na doživotnu robiju.

1976. - Kineski građevinari završili železničku prugu nazvanu 'Tanzam', koja je povezala luku Dar es Salam u Tanzaniji i Zambiju.

1976. - U Kanadi je ukinuta smrtna kazna.

1977. - Rođena je Princeza Viktoria, švedska prestolonaslednica.

1987. - U Tajvanu je okončano 37-godišnje opsadno stanje.

1988. - Iran u UN optužio SAD za 'varvarski zločin' zbog obaranja iranskog putničkog aviona u Persijskom zalivu.

1989. - Održana je premijera šesnaestog po redu filma o Džemsu Bondu - 'License to Kill'.

1991. - Predsedništvo SFRJ većinom glasova donelo je odluku o izmeštanju jedinica JNA s teritorije pobunjene republike Slovenije u druge republike.

1992. - Američki biznismen srpskog porekla, Milan Panić, postao prvi premijer Savezne Republike Jugoslavije.

1997. - Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Dušana Tadića na 20 godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju bosanskih muslimana na području Prijedora, u severozapadnoj Bosni.

1998. - Umro je Ričard Mekdonald, osnivač najvećeg lanca restorana u svetu, 'MekDonalds'.

1998. - U padu ukrajinskog transportnog aviona 'iljušin 76' u Persijskom zalivu poginulo svih osam članova posade.

1998. - Na Tajvan, kao učesnik seminara o naučnim i tehnološkim dostignućima, doputovao kineski ministar DŽu Lilan, postavši prvi član vlade Kine koji je stupio na tlo tog kineskog ostrva.

1999. - Posle 17 godina od kraja rata između Argentine i Velike Britanije za Foklandska ostrva, obnovljeni letovi između Argentine i tih ostrva u južnom Atlantiku.

1999. - Članovi Komisije za traženje nestalih lica i Stručni tim Republike Srpske u saradnji sa istražnim sudijom Okružnog suda u Srpskom Sarajevu i zamenikom Okružnog javnog tužioca ekshumirali 30 tela srpskih civila na gradskom groblju 'Kolijevke' i u selu Osječina kod Goražda.

2000. - 25 godina po završetku Vijetnamskog rata Sjedinjene Američke Države i Vijetnam sklopili trgovinski sporazum, koji je Vijetnamu otvorio vrata Svetske trgovinske organizacije.

2000. - Sud u Majamiju doneo presudu po kome najveće američke kompanije za proizvodnju cigareta moraju platiti 145 milijadi dolara na ime odštete pušačima sa Floride zbog ugrožavanja zdravlja.

2001. - Vlada Srbije je saopštila da je otkriven kamion-hladnjača u akumulacionom jezeru hidroelektrane Perućac, gde je nađeno između 50 i 60 leševa za koje se pretpostavljalo da su kosovski Albanci. 2002. - Jedan pripadnik neo-nacističkog pokreta pucao je na francuskog predsednika Žaka Širaka na proslavi Dana pada Bastilje. Osumnjičeni je brzo uhvaćen, a parada je nastavljena.

2004. - Iračka policija uhapsila članove terorističke ćelije, saradnike Al kaide, koja je okrivljena za više bombaških napada, među kojima i onaj u Kerbali krajem marta, u kojem je poginulo više od 100 šiitskih hodočasnika.

2006. - U naletu tajfuna Bilis, koji je izazvao olujne kiše i poplave u jugoistočnoj Kini, stradale su 482 osobe.

2007. - Rusija suspendovala učešće u Sporazumu o Konvencionalnim snagama Evrope - CFE, koji ograničava broj teškog naoružanja raspoređenog između Atlantskog okeana i Urala.

2008. - Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je sudanskog predsednika Omara al-Bašira za genocid nad afričkim plemenima u Darfuru. Od početka konflikta 2003. u sukobima između snaga sudanskog predsednika Al-Bašira i lokalnih plemena život je izgubilo više od 300.000 ljudi.

2009. - Sud UN za ratne zločine u Ruandi, sa sedištem u Tanzaniji, osudio je bivšeg guvernera Kigalija potpukovnika Tarčisa Renzahoa na doživotni zatvor, kao jednog od glavnih pokretača genocida u Ruandi 1994. godine.

2011. - Južni Sudan primljen je u Ujedinjene nacije kao 193. država članica ove svetske organizacije.

2014. - Nadin Gordimer (91), južnoafrička književnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, istaknuti borac protiv apardhejda, preminula je u Johanezburgu ('Julski ljudi', 'Priča mog sina','Slučajni susret', 'Dođi sebi')

2016. - Na šetalištu u Nici jedan kamion je ciljano uleteo u masu ljudi i usmrtio 84 osobe. Vozilom je upravljao Mohamed Bulel, francuski državljanin poreklom iz Tunisa.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA