Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 07. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 07. jula! Šta se sve nekada dešavalo sedmog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Pravoslavna crkva danas slavi Rođen jeje svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg - Ivanjdan. Pre no što je arhangel Gavrilo objavio čudesno začeće device Marije, objavio je čudesno začeće starice Jelisavete, Zaharijeve žene. Zaharija nije odmah poverovao rečima koje je čuo i ostao je nem sve do osmog dana po rođenju deteta. Kada su se sakupili rođaci zbog obrezanja i davanja imena detetu, otac Zaharija, budući nem, napisao je na daščici ime Jovan i istog trenutka progovorio. O ovom čudesnom događaju pročulo se po celom Izrailju, te je glas stigao i do cara Iroda, koji je naredio da se pokolju sva muška deca po Vitlejemu. Jelisaveta je uspela da sa svojim sinom Jovanom pobegne i sakrije se u nekoj pešteri. Tu je uskoro i preminula, a dečak je ostao sam u pustinji, prepušten staranju Boga i anđela Božijih.

1307. - Umro je Edvard I, engleski kralj. Umro je na putu prema Škotskoj, gde je krenuo da uguši ustanak. Tokom vladavine od 1272. godine pa do smrti reformisao je zakonodavstvo i uspostavio snažan administrativni sistem, proširivši ga i na Vels, čiju je autonomiju ukinuo.

1572. - Umro je Sigismund II August, poslednji poljski kralj iz dinastije Jageloviča. Tokom njegove vladavine (od 1548) stvorena je unija Poljske, Litvanije i Zapadne Prusije (Lublinska unija 1569). Proglasio je 1572. opštu slobodu veroispovesti.

1585. - Pod pritiskom katoličke 'Svete lige' francuski kralj Anri III izdao je Nemurski edikt protiv hugenota.

1752. - Rođen je Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, pronalazač razboja za tkanje 1801. godina nazvan njemu u čast 'Žakarova mašina'.

1807. - U Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1815. - Savezničke snage - Šesta koalicija protiv Napoleona, ušle su u Pariz nakon abdikacije Napoleona Bonaparte.

1816. - Umro je irski dramski pisac i političar Ričard Šeridan, autor popularnih komedija 'Škola skandala' i 'Kritičar'. Kao član britanskog parlamenta (1780-1812) proslavio se kao politički govornik.

1834. - Rođen je Jozsef Angster, graditelj orgulja.

1843. - Rođen je Camillo Golgi, italijanski naučnik.

1854. - Umro je nemački fizičar Georg Simon Om, koji je otkrio odnos struje elektromotorne sile i otpora u električnom kolu, nazvan prema njemu Omov zakon. Dao je znatan doprinos akustici, optici kristala i matematici. Jedinica za merenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mera njemu u čast je nazvana 'om'.

1860. - Rođen je Gustav Maler, austrijski kompozitor i dirigent, naročito istaknut kao kompozitor simfonija u koje je uneo mnogo individualnog. Dela su: deset simfonija, 'Pesma o zemlji' (simfonija za mecosopran, tenor i orkestar), ciklusi solo pesama.

1887. - Rođen je francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Veći deo života proveo je u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. Ilustrovao je Gogoljeve 'Mrtve duše' i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu.

1893. - Rođen je Vladimir Majakovski, ruski pesnik. Počeo je kao futurist i jedan je od osnivača ovog pravca u Rusiji. Opevao je predrevolucionarne i revolucionarne procese u ruskom društvu. Njegovo stvaralaštvo izvršilo je veliki uticaj na razvoj sovjetske poezije. Važnija dela: pesme 'Levi marš', 'Konferencijaši', poeme 'Oblak u pantalonama', 'Flauta-kičma', 'O tome', 'Čovek'...

1893. - U Zagrebu je rođen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje ('Hrvatski bog Mars', 'Povratak Filipa Latinovića', 'Gospoda Glembajevi', 'U agoniji').

1898. - SAD su anektirale Havaji.

1899. - Rođen je američki filmski režiser Džordž Dui Kjukor, holivudski perfekcionista, posebno uspešan u filmskoj muzičkoj komediji. Filmovi: 'Mala žena', 'Silvija Skarlet', 'Romeo i Julija', 'Juče rođena', 'Zvijezda je rođena', 'Devojke', 'My fair lady', 'Dejvid Koperfild', 'Filadelfijska priča'.

1901. - Rođen je Vittorio De Sica, italijanski filmski režiser i glumac.

1907. - Rođen je Robert A. Heinlein, američki SF pisac.

1907. - Rođena je Ita Rina, jugoslovenska filmska glumica.

1911. - Rođen je italijanski kompozitor Đan Karlo Menoti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta ('Konzul', 'Medijum', 'Amelija na balu'). Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1914. - Rođen je Milutin Morača, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1915. - Rođen je Yul Bryner, američki glumac.

1921. - Rođen je Dragomir Felba, jugoslovenski i srpski filmski, pozorišni i televizijski glumac.

1922. - Rođen je Pierre Cardin, francuski modni kreator.

1922. - Rođen je Dejan Medaković, akademik, bivši predsednik SANU (1999—2003.)

1930. - Rođena je Biljana Plavšić, biolog, srpska političarka, predsednik Republike Srpske (1996—1998.)

1930. - Umro je Arthur Conan Doyle, britanski autor kriminalističkih romana, najpoznatiji kao 'otac' Sherlocka Holmesa i doktora Watsona. Plemićku titulu je dobio 1902. za zasluge u odbrani britanskih interesa, posebno u drugom Burskom ratu. Posle pogibije sina u Prvom svetskom ratu odao se spiritualizmu. Dela su mu: romani 'Grimizna studija', 'Pustolovine Šerloka Holmsa', 'Uspomene Šerloka Holmsa', 'Baskervilski pas', 'Bijeli odred', 'Izgubljeni svijet', 'Veliki burski rat', studija 'Istorija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji', delo o spiritualizmu 'Istorija spiritualizma', memoarska proza 'Uspomene i pustolovine'.
1935. - Umro je Sima Lozanić, srpski hemičar, prvi rektor Beogradskog univerziteta (1905-1906) i predsednik Srpske kraljevske akademije (1899—1900 i 1903-1906).

1937. - Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je drugi japansko-kineski rat, odnosno, po kineskom shvaćanju, drugi svetski rat.

1940. - Rođen je Ringo Starr (pravo ime mu je Richard Starkey), bubnjar grupe The Beatles.

1940. - Rođen je Đuro Utješanović, hrvatski glumac.

1941. - Srpski komunista Živorad - Žikica Jovanović Španac u Drugom svetskom ratu je na vašaru u Beloj Crkvi ubio dvojicu srpskih žandarma, koji zločin nisu ničim izazvali. Taj datum posle rata je proglašen za dan ustanka naroda Srbije protiv nemačkih okupatora.

1943. - Rođen je Toto Cutugno, italijanski pevač.

1960. - Pravdajući se zaštitom 'ugroženih' života svojih državljana Belgija, samo sedam dana poslije proglašenja nezavisnosti Konga, uputila padobranske jedinice u tu afričku zemlju. Kongoanski premijer Patris Lumumba odmah je zatražio intervenciju UN, ali blokovski podeljena svetska organizacija nije brzo delovala, pa je provincija Katanga objavila otcepljenje, što je izazvalo građanski rat. Lumumba, simbol kongoanske nezavisnosti, zbačen je u oktobru 1960, odveden u Katangu i ubijen u februaru 1961.

1963. - Hrvatska gerilska skupina Tolić - Oblak ušla u Hrvatsku.

1965. - Umro je Moše Šaret, drugi Premijer Izraela (1953-1955).

1967. - Bitlsi su izbacili singl 'All You Need is Love'.

1967. - Umrla je Vivijen Li, engleska filmska i pozorišna glumica koja je 1939. otišla u Holivud radi uloge Skarlet O'Hare u filmu 'Prohujalo s vihorom' za koju je dobila Oskara. Istu nagradu dobila je i 1951. godine za film 'Tramvaj zvani želja'.

1969. - Kanada je službeno proglasila francuski jezik jednak engleskom u saveznoj vladi.

1973. - Umro je Max Horkheimer, nemački filozof i sociolog.

1978. - Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, proglašena je država Solomonska ostrva.

1981. - Predsednik SAD Ronald Regan predložio Sandru Dej O'Konor za sudiju Vrhovnog suda i ona je u septembru 1981. postala prva žena član najviše američke sudske instance

1986. - Izašla je unapređena verzija IBM-PC DOS 3.2.

1987. - Najmanje 46 Hindusa je ubijeno u napadu na dva autobusa, za koje su osumnjičeni Siki teroristi.

1991. - Martin Stič osvojio je Vimbldon pobedom nad Borisom Bekerom u finalu.

1991. - Usvojena je Brionska deklaracija o mirnom rešenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFR Jugoslavije obavezala da će povući saveznu vojsku (JNA) iz Slovenije, a slovenačke vlasti na demobilizaciju slovenačkih trupa.

1993. - Pregovori između Republike Srpske Krajine i Hrvatske u Ženevi prekinuti su, jer su Hrvati odbili da prihvate srpski predlog o kontroli nad područjem Maslenice.

1994. - U Jemenu je okončan dvomesečni građanski rat ulaskom trupa Severnog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1995. - U Beogradu je otvorena prva podzemna železnička stanica.

2000. - U Beogradu je umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom istorijom i folklorom (scenski oratorijum 'Gorski venac', simfonijski ples 'Linđo', ciklusi pesama za glas i orkestar, muzika za film).

2000. - Ceo tiraž knjige 'Hari Poter i vatreni pehar', četvrti nastavak avantura dečaka mađioničara, rasprodat je u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe.

2001. - SAD su predale japanskim vlastima narednika Timotija Vudlenda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava. Vudlend je kasnije osuđen na 32 meseca zatvora.

2003. - Odlukom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Pedija Ešdauna zamrznuti su bankovni računi 14 osoba u BiH, među kojima su i članovi porodice haškog optuženika Radovana Karadžića.

2005. - U seriji eksplozija u podzemnoj železnici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 lica, a preko 700 je povređeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al Kaida za Evropu.

2006. - Umro je Sid Baret, engleski muzičar, jedan od osnivača rok grupe Pink Flojd.

2007. - U samoubilačkom bombaškom napadu na pijaci u iračkom selu Emerlija ubijeno 105 ljudi, a 250 ranjeno.

2012. - U poplavama na jugozapadu Rusije stradala je 171 osoba, a poplavljeno je oko 5.000 kuća.

2014. - Umro je Eduard Amvrosijevič Ševardnadze, gruzijski političar i državnik, sovjetski ministar vanjskih poslova.

2014. - Umro je beogradski pozorišni i filmski glumac Bora Todorović, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Gran pri u Kanu za ulogu u filmu 'Profesionalac'.

2014. - Umro je Alfredo di Stefano, argentinski i španski fudbaler i fudbalski trener.

2016. - U poplavama u centralnom i istočnom delu Kine nastalim usled višednevnih obilnih padavina, poginula je ili nestala 181 osoba.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana