Home
Najnovije vesti -Vesti -NAJNOVIJE VESTI IZ SRBIJENAJNOVIJE VESTI IZ 
CRNE GORENAJNOVIJE VESTI IZ BOSNE I
 HERCEGOVINENAJNOVIJE VESTI IZ HRVATSKENAJNOVIJE VESTI IZ
 

MAKEDONIJENOVICE IZ SLOVENIJE IN TUJINEVESTI IZ SVETAVESTI IZ SPORTATV PROGRAMI 

BALKANSKIH TELEVIZIJA
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 06. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 06. jula! Šta se sve nekada dešavalo šestog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

1189. - Umro je Henri II Plantagenet. Bio je engleski kralj 1154-1189, osnivač dinastije Plantageneta, koji je tokom vladavine od 1154. do smrti ograničio sudsku vlast Crkve i reformom sudstva znatno ojačao kraljevsku vlast.

1274. - Vizantijski car Mihailo VIII Paleolog sklopio crkvenu uniju sa papstvom u francuskom gradu Lionu.

1415. - Spaljen je kao jeretik Jan Hus, češki verski reformator i narodni propovednik, profesor i rektor Univerziteta u Pragu. Ustao je protiv nemačkog uticaja u Češkoj i borio se protiv bogaćenja i zloupotreba u katoličkoj crkvi. Papa ga je osudio i bacio na njega anatemu 1410. godine. U svom glavnom delu - 'De ecclesia' - Hus je, pozivajući se na Bibliju, osporavao papi mešanje u svetovne stvari, tražio da osnov vere bude Sveto pismo i da se crkva liši svojih velikih poseda. Pozvan je na Koncil u Konstanci kako bi izneo svoja gledišta, uz garancije da mu se ništa neće desiti, ali su ga ipak uhapsili i pogubili kao jeretika.

1483. - Zloglasni Rikard III okrunjen je za kralja Engleske. Vladao je dve godine i poginuo je kod Bosvorta, u borbi sa Henrikom VII iz dinastije Tjudora

1533. - Umro je Lodoviko Ariosto, autor viteškog epa 'Besni Orlando'. Smatra se najvećim pesnikom italijanske renesanse.

1535. - Engleski humanista i pisac Tomas Mor pogubljen je kao izdajnik, zbog neslaganja sa crkvenom politikom kralja Henrija VIII. Godine 1935. katolička crkva ga je proglasila za sveca. Autor je političko-filozofskog dela 'Utopija' u kojem je izneo ideju o idealnoj ljudskoj zajednici.

1553. - Umro je Eduard VI, engleski kralj.

1600. - Pod vlaškim princem Mihailom Hrabrim rumunske pokrajine Vlaška, Transilvanija i Moldavija prvi put se nakratko ujedinile.

1609. - Češka, jedna od najliberalnijih europskih zemalja tog doba, dobila je slobodu vere.

1785. - Američki kongres usvojio je odluku da se nacionalna valuta nazove dolar.

1796. - Rođen je ruski car Nikolaj Prvi Pavlovič Romanov, koji je autokratski vladao Rusijom od 1825. do smrti 1855. U prvoj godini vladavine je ugušio ustanak dekabrista, a 1831. ustanak u Poljskoj. Sprečavao je razvoj nauke i progonio svaki slobodarski pokret. Tokom njegove vladavine, oslonjene na žandarmeriju i činovništvo, progonjeni su mnogi ruski pisci, uključujući Aleksandra Sergejeviča Puškina, Mihaila Jurjeviča Ljermontova, Visariona Grigorjeviča Bjelinskog, Tarasa Grigorjeviča Ševčenka.

1809. - Napoleon pobedio Austriju u bici kod Vagrama. A Francuzi su uhapsili papu Pija Sedmog, koji je ekskomunicirao iz rimokatoličke crkve francuskog cara Napoleona Prvog Bonapartu.

1827. - Rusija, Velika Britanija i Francuska su u Londonu potpisale sporazum kojim su priznale autonomiju Grčke i saglasile se da izvrše pritisak na Otomansko carstvo da potpiše primirje s grčkim ustanicima.

1832. - Rođen je austrijski nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan Prvi Jozef Habsburg, koga je 1864. za cara Meksika nametnuo francuski car Šarl Luj Napoleon Treći Bonaparta, pokušavši da njegovim posredstvom ostvari uticaj Francuske u toj zemlji. Meksički republikanci su potukli intervencionističke trupe i 1867. strijeljali Maksimilijana Prvog, a za predsednika Meksika je ponovo izabran Benito Pablo Huares, nazvan 'Vašington Meksika', koji je u vrijeme francuske intervencije od 1861. do 1867. predvodio meksički narod u borbi za nezavisnost zemlje.

1854. - Umro je Georg Simon Om, nemački fizičar, autor zakona o električnom otporu.

1855. - Rođen je srpski vojvoda Živojin Mišić, učesnik svih ratova koje je Srbija vodila od 1876. do 1918, jedan od najbriljantnijih vojskovođa u Prvom svetskom ratu. Vojno obrazovanje stekao je u Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskoj Streljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu predavao je od 1898. do 1904. strategiju. U srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878, uspešno je komandovao bataljonom, zatim odredom, istakavši se izuzetnom hrabrošću. Bataljonom je komandovao i u srpsko-turskom ratu 1885, a 1904. je penzionisan, i to zbog sumnje da je neprijateljski raspoložen prema oficirima-zaverenicima koji su 1903. ubili kralja Aleksandra Obrenovića. Zbog vojno-političke situacije u kojoj se Srbija našla posle austrougaske aneksije Bosne i Hercegovine, aktiviran je 1909, na zahtev načelnika Glavnog generalštaba - vojvode Radomira Putnika, i postavljen za njegovog pomoćnika. Napisao je više vojnih dela, uključujući 'Strategiju', izdatu 1907.

1859. - Rođen je Verner fon Hajdenštam, švedski pesnik i romanopisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1916. godine.

1885. - Francuski biolog i hemičar Luj Paster prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa.

1886. - Rođen je Edvard Rusjan, slovenački pilot i vazduhoplovni pionir i konstruktor.

1893. - Umro je francuski pisac Gi de Mopasan jedan od najznačajnijih autora kratke forme u svetskoj književnosti ('Dunda', 'Strasti', 'Naličja', 'Zamke').

1902. - Maria Goretti, žrtva ubistva i najmlađa svetica Rimokatoličke crkve.

1903. - Rođen je Axel Hugo Theodor Theorell, švedski naučnik i nobelovac.

1907. - Rođena je Frida Kalo, meksička likovna umetnica.

1908. - U Turskoj je počela 'Mladoturska revolucija' pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

1912. - U Štoholmu su otvorene pete Olimpijske igre.

1918. - Lijevi eseri u Moskvu ubijaju nemačkog ambasadora Wilhelma von Mirbacha čime počinje tzv. treća ruska revolucija, odnosno neuspeli pokušaj rušenja boljševičke vlasti.
1918. - Interpelacija predsednika Čiste stranke prava Aleksandra Horvata o pokolju hrvatskih vojnika u Odesi.

1919. - Prvi avion koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl 'R-34' spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

1921. - Rođena je Nancy Reagan, udovica Ronalda Reagana, 40. predsednika SAD-a.

1923. - Rođen je Vojćeh Jaruzelski, poljski general i političar, šef Poljske države 1981-1990.

1923. - Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

1925.- Rođen je Bill Haley, američki muzičar i kompozitor.

1928. - U Njujorku je održana premijera filma 'Svetla Njujorka', prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

1935. - Rođen je Tenzin Gyatso, XIV Dalaj lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989.

1937. - Rođen je Vladimir Aškenazi, ruski pijanist.

1937. - U bici kod Brunete u Španskom građanskom ratu je - prema zvaničnoj verziji - poginuo srpski revolucionar Blagoje Parović 'Šmit', politički komesar 13. internacionalne /francuske/ brigade, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Komunističke partije Jugoslavije pre Drugog svetskog rata.

1938. - Seth Barnes Nicholson otkrio Jupiterov mjesec Lisiteju.

1939. - Poslednje jevrejske firme u Nemačkoj su zatvorene.

1940. - Rođen je Nursultan Nasarbajev, kazahstanski političar i državnik.

1941. - Nemačka je pokrenula ofanzivu da opkoli nekoliko sovjetskih armija kod Smolenska.

1944. - U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa 'Ringling Brothers and Barnum and Bailey' izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

1945. - Nikaragva postala prva država koja je formalno prihvatila Povelju UN.

1946. - Rođen je Džordž W. Buš, 43. predsednik Sedinjenih Američkih Država.

1946. - Rođen je Sylvester Stallone, američki filmski glumac, režiser i scenarista.

1958. - Aljaska je postala 49. američka država.

1959. - Sarska oblast postaje deo Savezne Republike Nemačke. Ova industrijska oblast na granici Francuske, posle Prvog svetskog rata data je na upravu Francuskoj na period od 15 godina, kao naknada za ratnu štetu od nemačkog pustošenja i razaranja 1914-1918. Plebiscitom iz 1935, ponovo je vraćena Nemačkoj, pa je jedno vreme uživala status autonomne oblasti u carinskoj i ekonomskoj uniji sa Francuskom. Status se promenio na osnovu francusko-nemačkog sporazuma iz 1957, a proces reintegracije sa SR Nemačkom završen je upravo na današnji dan.

1959. - Umro je Džordž Grosz, nemački grafičar i slikar.

1962. - Umro je Vilijem Fokner, američki romasijer i pripovedač, jedan od najvećih američkih pisaca XX veka i, uz Džejmsa Džojsa i Virdžiniju Vulf, najznamenitiji predstavnik modernog psihološkog romana ili 'romana toka svesti'. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost.

1964. - Britanski protektorat u Africi Vejsland je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1964. - U Londonu je premijerno prikazan film Bitlsa - 'Hard Day's Night'.

1967. - U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1971. - Umro je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luis 'Sačmo' Armstrong, najznačajnija ličnost u istoriji džeza. Karijeru je počeo 1918, a mnogobrojne turneje širom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1973 - Umro je nemački dirigent Oto Klemperer jedan od najznačajnijih dirigenata 20. veka, posebno čuven po izvođenju Betovenovih dela.

1986. - Boris Becker pobednik jubilarnog 100. Wimbledona.

1986. - Dvojica Australijanca su kao prvi 'zapadnjaci' obešeni u Maleziji, na osnovu drakonskog zakona te zemlje o trgovini drogom, posle smrtne presude pod optužbom da su švercovali drogu.

1988. - U eksploziji naftne platforme 'Pajper Alfa' u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

1989. - Sarajevska pop grupa Merlin održala koncert na Tašmajdanu.

1989. - Umro je Janoš Kadar, mađarski komunistički političar, generalni sekretar Mađarske socijalističke radničke partije 1956-89.

1990. - Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

1991. - Štefi Graf osvojila je Vimbldon pobedom nad Gabrijelom Sabatini u finalu.

1994.- Predsednik SAD Bil Klinton postao prvi američki lider koji je posetio bivše sovjetske baltičke republike.

1999. - Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2000. - Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 stepeni Celzijusa, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.

2000. - Skupština SRJ usvojila amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno ponovno kandidiranje za predsednika.

2003. - Oko 51 odsto Korzikanaca izjasnilo se na referendumu protiv predloga Vlade Francuske da ovo ostrvo dobije veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast.

2003. - Predsednik Liberije Čarls Tejlor prihvatio je ponudu za azil u Nigeriji. Njegov odlazak je bio uslov američkog predsednika Džordža Buša za angažovanje SAD na uspostavljanju mira u toj zapadnoafričkoj zemlji koju već 14 godina potresaju sukobi.

2005. - Iz Ulcinja ka Dubrovniku i Splitu krenula prva redovna autobusna linija iz Crne Gore prema Hrvatskoj, poslije 14 godina prekida zbog rata.

2005. - Dragan Stojković izabran za predsednika fudbalskog kluba Crvena zvezda.

2005. - Umro je Klod Simon, francuski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1985. godine.

2006. - Felipe Calderon izabran za predsednika Meksika.

2006. - Indija i Kina su, posle 44 godine, otvorile granični prelaz 'Natu La'.

2007. - Posle 16 godina prekida, obnovljen je autobuski prevoz između Beograda i Tuzle.

2009. - Jovanki Broz, udovici bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, posle gotovo 30 godina, uručen je pasoš i lična karta.

2009. - Izglasano poverenje 11. Vladi Republike Hrvatske čime je Jadranka Kosor postala prva žena na poziciji predsednice Vlade u istoriji Hrvatske.

2010. - Jedan danski diplomat je poginuo, a jedan teško povređen na Goloj Jahorini, kada su cross motorima sleteli u provaliju.

2011. - Britanska kraljica Elizabeta Druga govorila je na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, prvi put posle 50 godina.

2012. - Bivši argentinski diktator Horhe Rafael Videla osuđen je na 50 godina zatvora zbog krađe beba od zatvorenika tokom vladavine vojne hunte i njenog rata protiv levičarskih disidenata. Videla je na čelu Argentine bio od 1976. do 1981. godine. Za vreme vladavine vojne hunte stradalo je oko 13.000 ljudi.Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Najnovije Vesti Balkana i SvetaNajnovije Vesti - Balkan i Svet
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu