Ponuda Tema

Desilo Se Na Današnji Dan - 26. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 26. juna! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset šestog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
363. - Rimski car Julijan Apostat, poslednji rimski car koji je bio odan paganskoj veri, ubijen je pri povlačenju iz Sasanidskog Carstva. Rimske snage su nakon toga carem proglasile generala Jovijana.

1284. - Prema legendi, Čarobni frulač je svirkom odveo decu grada Hamelna.

1409. - Katolička crkva utonula u dublje podele. Petros Philagros imenovan papom Aleksandrom V nakon Veća u Pisi, te istovremeno biva papom zajedno uz papu Grgura XII u Rimu i papu Benedikta XII u Avignonu.

1541. - Tokom obračuna španskih osvajača za vlast u Limi ubijen njihov vođa Fransisko Pisaro. On je 1532. godine sa samo 200 vojnika, na prevaru, zauzeo prestonicu Inka Kahamarku i zarobio cara Atahualpu, poslije čega je Peru postao španska kolonija, a 1535. je osnovao Limu, kasnije prestonicu Perua.

1690. - Patrijarh srpski Arsenije III Čarnojević je - posle poraza Austrijanaca u ratu s Turcima, u kojem je kao saveznik Beča predvodio Srbe - na Kalemegdanu u Beogradu održao Sabor srpskih episkopa i sveštenstva s obeju strana Save i Dunava. Patrijarh je tih dana, posredstvom episkopa Isaija Đakovića, pregovarao s austrijskim carem Leopoldom I o prelasku preko Save i Dunava i Srbi su prešli dva dana pre nego što su Turci ponovo zauzeli Beograd. Idući na sever, naselili su se u oko 50 mesta u Vojvodini i Ugarskoj, uključujući Sent Andreju, najseverniju tačku srpskog rasejanja.

1694. - Rođen je Georg Brandt, švedski hemičar i mineralog te pronalazač kobalta.

1718. - Ruski carević Aleksej Petrovič, sin Petra Velikog, ubijen pod tajnovitim okolnostima nakon što ga je otac osudio na smrt zbog urote.

1723. - Nakon opsade i topovske paljbe, Baku se predao Rusiji.

1810. - Umro je Žozef Mišel Mongolfje, francuski pronalazač koji je sa bratom Žakom Etjenom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1819. - Francuz Ernest Michaux sa svojim učenikom Pierre Lallementom patentiran je prvi bicikl.

1824. - Rođen je William Thomson, engleski fizičar.

1830. - Umro je Džordž IV, kralj Ujedinjenog Kraljevstva i kralj Hanovera.

1831. - Leopold I od Belgije postao prvi kralj Belgije.

1836. - Umro je Klod Žozef Ruže de Lil, francuski oficir koji je 1792. napisao reči i melodiju francuske himne 'Marseljeza'.

1843. - Hongkong proglašen britanskom kraljevskom kolonijom, sa Henrijem Potindžerom kao prvim guvernerom.

1848. - U Rumuniji, guverner revolucije u Bukureštu oslobodio Rome ropstva.

1848. - U Rumuniji prihvaćena zastava koja izgleda kao današnja, vertikalna trobojka sa plavom, žutom i crvenom bojom.

1856. - Umro je nemački filozof Maks Štirner, pobornik i teoretičar anarhizma. Njegovo glavno delo, 'Jedini i njegova svojina' (1845), izazvalo je oštre polemike i jedno vreme je bilo zabranjeno.

1858. - Potpisivanjem mirovnog ugovora u Tjencinu završen britansko-kineski rat. Kina se ugovorom obavezala da otvori nove luke za evropsku trgovinu i da legalizuje uvoz opijuma, čime je postala potpuno ekonomski zavisna. Britanski sukob s Kinom počeo je Prvim opijumskim ratom 1840. u kojem je Kina takođe poražena, pa je mirom u Nankingu pristala da Britaniji plati veliku odštetu, ustupi joj Hong Kong i evropskoj trgovini otvori pet luka s režimom eksteritorijalnosti. Da bi ostvarili pravo trgovine po cijeloj Kini, Britanci su 1856. poveli Drugi opijumski rat, u kojem su im se pridružili Francuzi.

1866. - Rođen je Džordž Herbert, 5. grof od Karnarvona, engleski egiptolog i arheolog.

1867. - Sa Beogradske tvrđave skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom. Tri meseca ranije Turci su predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi pored srpske ostala turska zastava.

1869. - Rođen je srpski geolog i paleontolog ruskog porekla, Vladimir Dimitrijevič Laskarev, specijalista svetskog glasa za kenozojske periode, posebno za neogen i kvartar, profesor Univerziteta u Odesi i Beogradu, član Srpske akademije nauka. Objavio je oko 40 radova, uglavnom o neogenim i kvartarnim naslagama srpskih terena, s prikazom i analizom njihove fosilne faune i tektonike, i o kongerijskim slojevima i njihovom značaju za tektoniku. Dela su: 'Fauna Buglovskih slojeva Volinije', 'Geološka ispitivanja u jugozapadnoj Rusiji', 'O stratigrafiji kvartarnih naslaga Vojvodine', 'O ekvivalentima gornjeg sarmata u Srbiji'.

1870. - Kršćanski blagdan Božić proglašen saveznim blagdanom u SAD-u.

1876. - S Beogradske tvrđave skinuta je turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom. Tri meseca ranije, Turci su morali da predaju ključeve Beograda srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na Beogradskoj tvrđavi pored srpske ostala turska zastava.

1877. - U ratu Srbije i Crne Gore protiv Turske (1876-78) Crnogorci su kod Spuža potukli tursku vojsku koju je predvodio zapovednik Skadra Sulejman paša posle čega se Sulejman, s gotovo prepolovljenim snagama, povukao u Skadar. Bila je to značajna pobeda u oslobodilačkom ratu koji su Srbija i Crna Gora vodile protiv Otomanskog carstva od 1876. do 1878.

1881. - Srpski knez Milan Obrenović zaključio sa Austro-Ugarskom 'Tajnu konvenciju' kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Za uzvrat je dobio podršku u proglašenju kraljevine i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

1889. - Albert Dolisie i Alfred Uzac osnovali grad Bangui, danas glavni grad Srednjoafričke Republike.

1892. - Rođena je je američka književnica Perl Bak koja je u svojim romanima opisala život u Kini gde je odrasla kao kćerka misionara ('Paviljon žena', 'Dobra zemlja', 'Istok-Zapad'). Nobelovu nagradu za književnost dobila je 1938. godine.

1898. - Rođen je nemački konstruktor aviona i industrijalac Vilhelm Meseršmit, koji je napravio prvi avion na svetu sa brzinom od 1.000 kilometara na sat.
1905. - Umro je srpski pisac Janko Veselinović, realista i romantik narodnjak, prevashodno slikar mačvanskog sela, koje je opisivao s mnogo ljubavi, idealizujući njegov patrijarhalni život. Odlično je poznavao srpski jezik i vešto ga koristio u romanima, pripovetkama i pozorišnim komadima. Dela su: romani 'Hajduk Stanko', 'Junak naših dana', 'Borci', zbirke pripovedaka 'Slike iz seoskog života', 'Od srca srcu', 'Rajske duše', 'Zeleni vajati', 'Male priče', 'Seljanka'...

1906. - U francuskom gradu Le Man održana je prva automobilska Gran pri trka.

1917. - Posle smrtne presude vojnog suda, u Prvom svetskom ratu su na Solunskom polju streljani generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, osuđeni kao organizatori atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića. Prilikom revizije Solunskog procesa 1953, utvrđeno je da su 'atentat' inscenirali sam Aleksandar i Radikalna stranka, i svi osuđeni su rehabilitovani. Apis je uhapšen na Solunskom frontu u decembru 1916. kao pripadnik tajne organizacije 'Ujedinjenje ili smrt', poznate i kao 'Crna ruka', koju je s nekoliko drugova osnovao 1911. radi rušenja Otomanskog carstva i Austrougarske i ostvarenja narodnog ideala - ujedinjenja srpstva. Kao načelnik obaveštajnog odeljenja Glavnog generalštaba srpske vojske, povezao se s nacionalnoslobodilačkim pokretima i organizacijama Srba van Srbije. Bio je glavni inspirator oficirske zavere i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin 1903, čime je odlučujuće doprineo da se na srpski presto vrati dinastija Karađorđević.

1917. - Prve američke postrojbe stigle u Francusku da se bore uz Ujedinjeno Kraljevstvo protiv Nemačke.

1919. - Umro je Mihail Cvet, ruski botaničar.

1924. - Američke okupacijske snage napustile Dominikansku Republiku.

1925. - Rođen je Pavel Ivanovič Beljajev, sovjetski kosmonaut.

1926. - Rođen je Žerom Lejeune, francuski lekar i genetičar.

1933. - Rođen je Radivoj Raša Popov, srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fore i fazoni. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

1935. - Nacisti uveli prinudni rad u Nemačkoj.

1936. - Na uzvišenju Belveder kod Cetinja održan zbor protiv politike jugoslovenske vlade Milana Stojadinovića. Na okupljeni narod žandarmi su otvorili vatru, usmrtivši šest i ranivši više od 30 ljudi.

1940. - SSSR je, u skladu sa Sporazumom Molotov-Ribbentrop, poslao Rumunjskoj ultimatum za prepuštanje Besarabije i severnog dela Bukovine SSSR-u.

1941. - Finska se pridružila Nemačkoj i objavila rat SSSR-u u kojem je učestvovala tri godine.

1941. - SSSR bombardirao grad Kassu u Mađarskoj čime je dao povoda Mađarskoj da objavi rat SSSR-u idući dan.

1945. - U San Francisku su predstavnici 50 zemalja, uključujući Jugoslaviju, potpisali Povelju o osnivanju UN, koja je stupila na snagu 24. oktobra.

1953. - Nikita Hruščov naredio uhićenje ministra unutarnjih poslova SSSR-a Lavrentija Berije i drugih članova Politbiroa.

1960. - Bivša francuska kolonija Madagaskar je stekla nezavisnost kao Malgaška Republika; britanski protektorat Somalilend postao je nezavisna država, a 1. jula se ujedinio s Italijanskom Somalijom pod nazivom Somalija.

1963. - Džon F. Kenedy u Zapadnom Berlinu održao govor Ich bin ein Berliner, dajući potporu Zapadnoj Nemačkoj nedugo poslije sovjetske podrške Istočnoj Nemačkoj za podizanje Berlinskog zida.

1964. - Rodila se kineskinja Zeng Jinlian, najviša žena na svetu - visoka čak 2,46 metara.

1966. - Jugoslavija je pristupila GATT-u (Opštem sporazumu o carinama i trgovini), nakon što se 2/3 članica ovog Ugovora izjasnilo za prem. GATT je predstavljao značajan činilac u svetskoj trgovinskoj politici kroz utvrđivanja opštih principa i pravila trgovine, kao i utvrđivanja osnovnih načela carinske politike.

1970. - Aleksandar Dubček, lider čehoslovačkog reformističkog pokreta ('Praško proleće') isključen je iz Komunističke partije Čehoslovačke.

1975. - Umro je Josemaría Escriva, utemeljitelj Opusa Dei, katolički svetac.

1977. - Američki pevač Elvis Prisli održao svoj poslednji koncert u Indijanapolisu.

1977. - Afrička država Džibuti stekla je nezavisnost posle 117 godina francuske vladavine.

1978. - Lansiran je prvi okeanografski satelit - SEASAT 1.

1991. - JNA je krenula u akciju u Desetodnevnom ratu da spreči odvajanje Slovenije od SFRJ.

1991. - U Kuvajtu ukinuto vanredno stanje, a smrtna kazna za 29 ljudi, osuđenih zbog navodne saradnje s Iračanima, zamijenjena doživotnom robijom.

1992. - Tokom rata u BiH, generalni sekretar UN Butros Butros-Gali pozvao je bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a bosanske Muslimane da deblokiraju sarajevski aerodrom.

1993. - U Zagreb stigao prvi američki ambasador u Hrvatskoj sa zadatkom da pomogne u brzom prekidanju rata, kao i poboljšanju diplomatskih veza između SAD i Hrvatske.

1995. - Hamid bin Kalifa al-Tani svrgnuo oca Kalifu bin Hamada al-Tanija s položaja katarskog emira u državnom udaru bez žrtava.

1995. - Sa ruskom svemirskom stanicom 'Mir' uspešno se spojio američki šatl 'Atlantis'.

1995. - Proslava pedeset godina od osnivanja UN u San Francisku protekla u znaku kritika zbog neuspeha UN da zaustavi rat u bivšoj BiH, ali i upozorenja generalnog sekretara Butrosa Galija da se ova organizacija sa dugom većim od dve milijarde dolara nalazi pred bankrotstvom.

1995. - Na automobil egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u Adis Abebi vatru otvorilo šest islamskih terorista, ali atentat nije uspio.

1995. - Prilikom rušenja robne kuće u južnokorejskoj prestonici Seul poginulo skoro 500 ljudi.

1999. - Iz Pećke patrijaršije u dva kamiona i tri autobusa krenulo poslednjih 150 Srba koji su u Partijaršiji bili potražili spas od šiptarskog terora.

1999. - Prva grupa ruskih pripadnika međunarodnih snaga, njih 39, stigla na Kosmet.

2000. - Naučnici iz 18 zemalja dekodirali su 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini.

2001. - Predstavnici sedam zemalja Balkana (SRJ, BiH, Albanije Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Rumunije) potpisali su, u okviru Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Memorandum o razumevanju o slobodnoj trgovini. BiH, SRJ i Hrvatska potpisale su sporazum kojim se obavezuju da reše problem 1,2 miliona izbeglih i raseljenih lica tokom ratova u bivšoj SFRJ (1991-95).

2004. - Posle 14 godina prekida, u hrvatski grad Split stigao je prvi voz iz Beograda.

2004. - U Pekingu završena treća runda razgovora predstavnika šest zemalja - Južne i Severne Koreje, Kine, SAD, Japana i Rusije o severnokorejskom nuklearnom programu.

2006. Predsednik Srbije Boris Tadić boravio je u prvoj zvaničnoj poseti nezavisnoj Crnoj Gori, gde ga je, uz najviše državne počasti, dočekao crnogorski predsednik Filip Vujanović.

2008 – Vrhovni sud Amerike doneo je odluku da američki građani mogu da poseduju i služe se vatrenim oružjem, posebno u slućaju samoodbrane.

2009. - Jake vrućine, koje su zahvatile Indiju, odnijele 100 života.

2012. - Savet ministara EU odlučio je da Crnoj Gori odobri početak pregovora o članstvu u uniji.

2012. - Odeljenje Višeg suda za ratne zločine osudilo je na ukupno 128 godina zatvora četrnaestoricu pripadnika bivše JNA i paravojne formacije 'Dušan Silni' zbog ubistva 70 hrvatskih civila u selu Lovas u Hrvatskoj 1991. godine.

2013. – Nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora u Albaniji konzervativni premijer Salji Beriša priznao je izborni poraz od socijalista na čelu sa Edijem Ramom.

2015. - U napadu islamskih estremista u Tunisu poginulo je 37 osoba, među kojima i strani turisti; U samoubilačkom bombaškom napadu na šiitsku džamiju u Kuvajtu poginulo je 25 ljudi, a povređeno 200.

2016. - Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je četvrtu uzastopnu titulu u Svetskoj ligi, odnosno svoju desetu zlatnu medalju ovog turnira.

   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA