Home Dugme
Meni

Desilo Se Na Današnji Dan - 25. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 25. juna! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
524. - Umro je Hlodomir. Bio je franački kralj.

635. - Umro je Car Gaozu. Bio je osnivač kineske dinastije Tang.

1509. - Henrik VIII i Katarina Aragonska okrunjeni kao kralj i kraljice Engleske.

1533. - Umrla je Marija Tudor, francuska kraljica.

1741. - Marija Terezija okrunjena kao kralj Ugarske.

1767. - Posada brod Dolphin pod zapovjedništvom Samuela Wallisa otkrila je Tahiti. Tobias Furneaux prvi je Europljanin koji je stupio na tlo Tahitija.

1767. - Umro je Georg Philipp Teleman, nemački kompozitor.

1788. - Virdžinia postala 10. savezna država koja je ratificirala Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

1822. - Umro je nemački pisac Ernst Teodor Amadeus Hofman, čija su dela, puna grotesknog humora, fantazije, hipnoze, telepatije, otuđenosti i strave, znatno uticala na evropsku književnost. Sadržaj tih priča kompozitor Žak Ofenbah koristio je kada je stvarao svoja operska dela. Dela su mu: 'Fantastične slike u Kaloovom maniru', 'Đavolji eliksiri', 'Serpionova braća', 'Životni nazori mačka Mura'.

1847. - Oslobođeni crni robovi iz SAD, osnivači Liberije, proglasili tu afričku državu nezavisnom republikom. Na isti dan 1862. Liberiju priznale i SAD.

1852. - Rođen je Antonio Gaudi, španski arhitekt.

1860. - Rođen je Gustave Charpentier, francuski kompozitor.

1861. - Umro je Abdul Medžid I, turski sultan.

1862. - SAD priznale nezavisnost Liberije.

1864. - Rođen je Walther Herman Nernst, nemački fizičar i hemičar.

1867. - Amerikanac Lisjen Smit iz Ohaja patentirao bodljikavu žicu.

1872. - Jezuiti izbačeni iz Nemačke.

1876. - U bici kod Litl Big Horna indijansko pleme Sijuks pod komandom poglavice 'Ludog Konja' uništilo je deo Sedme konjičke divizije Džordža Armstronga Kastera. U bici su poginula sva 264 vojnika te jedinice, uključujući Kastera. Mada nije učestvovao u bici, pobedu je sjajnom strategijom pripremio poglavica 'Bik koji sedi' , vođa Sijuksa i saveza plemena 'Dakota'.

1900. - Rođen je Luj Mauntbetn, britanski admiral, prvi lord Admiraliteta i poslednji vicekralj Indije.

1903. - Rođen je britanski pisac-satiričar Džordž Orvel, pravo ime Erik Artur Bler, autor pripovedaka, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji '1984.' i 'Životinjska farma'.

1913. - Rođen je Peko Dapčević, španski borac i partizanski komandant.

1920. - U Vukovaru završen Drugi, tzv. Vukovarski kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije na kome je naziv partije izmenjen u Komunistička partija Jugoslavije.

1924. - Rođen je Sidni Lumet, jedan od najistaknutijih američkih filmskih reditelja. Sin je poznatog glumca, pisca i reditelja Baruha Lumeta, rođenog u Varšavi. U filmskoj umetnosti oprobao se najpre kao glumac - već u petoj godini, a u jedanaestoj je debitovao na Brodveju. Godine 1947. osnovao je jedan od brodvejskih teatara, kada potiskuje svoje glumačke ambicije zarad režije.

1925. - U Užice je uz veliko slavlje stigao prvi voz, popularno nazvan Ćira. Izgradnju pruge između Vardišta i Užica počela je Austrougarska, odmah po okupaciji Srbije 1915. Projektovali su je austrougarski inženjeri, a u surovim uslovima gradili ratni zarobljenici Italijani i Rusi. 'Ćira' je prestao da saobraća 1974, kad su u Jugoslaviji ukinute i mnoge druge pruge uskog koloseka.

1929. - Američki predsednik Huver odobrio je početak izgradnje Boulder Dam-a, kasnije Hoover Dam - Huverova brana. To je najviša betonska brana u SAD-u, na reci Kolorado, visoka 221,5m i duga 380m. Uzvodno od brane nalazi se veštačko jezero Mid. Brana je građena u periodu od 1931. do 1936. godine.

1938. - Daglas Hajd inaugurisan za prvog predsednika Irske Republike.

1940. - U Drugom svetskom ratu stupio je na snagu sporazum o primirju Francuske s Nemačkom i Italijom. Nemačke trupe su, na osnovu sporazuma, okupirale zapadnu i severnu Francusku, pokrajine Alzas i Lorena pripojene su Nemačkoj, a Italiji delovi Francuske u Alpima i na Mediteranu (Savoja i Nica). Na čelo Francuske došla je vlada maršala Anrija Filipa Petena sa središtem u Višiju.

1942. - Britansko ratno vazduhoplovstvo bombama zasulo nemački grad Bremen, važnu pomorsku luku.

1944. - Američka i britanska mornarica su bombardovale Šerbur da bi podržali napredovanje jedinica vojske SAD koje su se borile u bici za Šerbur.

1950. - Izraelska nacionalna avio-kompanija El Al počela je sa radom.

1950. - Severna Koreja napala je Južnu Koreju. U ovom ratu je prvi put u istoriji došlo do oružane intervencije OUN u cilju suzbijanja agresije. Rat nije doveo ni do ujedinjenja ni do odlučujuće pobede zaraćenih strana, a primirje je potpisano tek 1953. godine.

1959. - SSSR predložio uspostavljanje denuklearizovane zone na Balkanskom poluostrvu i u Jadranskom moru.

1961. - Iračke vlasti izjavile su da Kuvajt smatraju delom svoje teritorije.
1963. - Premijer južne kongoanske provincije Katange Moiz Čombe primoran da podnese ostavku. On je ubrzo posle uspostavljanja nezavisnosti Belgijskog Konga 30. juna 1960. uz pomoć inostranih plaćenika i kapitala kojem je bila neophodna marionetska vlast radi nastavljanja eksploatacije ogromnog rudnog bogatstva, proglasio 'nezavisnost' Katange, najbogatije kongoanske provincije.

1963. - Rođen je Jorgos Kirijakos Panajotu, poznatiji kao Džordž Majkl, britanski muzičar.

1966. - Jugoslavija i Vatikan obnovili su diplomatske odnose. Protokolom koji je potpisan, vlada SFRJ 'garantuje katoličkoj crkvi u Jugoslaviji slobodno vršenje verskih poslova i verskih sloboda.' Protokol predstavlja prvi sporazum Vatikana sa jednom socijalističkom zemljom.

1969. - Odigran je najduži teniski meč u istoriji Vimbldona. Pančo Gonzales pobedio je Čarlsa Pasarela u meču koji je trajao 5 sati i 12 minuta.

1975. - Premijerka Indije Indira Gandi proglasila vanredno stanje da bi zaustavila kampanju za njeno povlačenje sa vlasti.

1975. - Mozambik posle 477 godina stekao nezavisnost od Portugala, prvi predsednik postao Samora Mašel, lider Fronta za oslobođenje Mozambika.

1988. - U Luksemburgu potpisana Deklaracija o uspostavljanju zvaničnih odnosa Evropske zajednice i Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć.

1991. - Poslednje sovjetske jedinice napustile Čehoslovačku, 23 godine posle vojne intervencije Varšavskog pakta kojom je prekinuta reformistička politika Aleksandra Dubčeka.

1991. - Hrvatski sabor je usvojio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Zajedno s Hrvatskom, nezavisnost je proglasila i Slovenija.

1993. - Kim Kembl postala prva žena na čelu Vlade Kanade.

1995. - Šeik Hamad bin Kalifa Al Tani državnim udarom sa vlasti zbacio oca, šeika Kalifu, emira Katara.

1996. - U eksploziji kamiona-bombe u stambenom naselju zrakoplovstva SAD kod grada Dahran u Saudijskoj Arabiji poginulo 19 Amerikanaca i ranjeno oko 400 osoba različitog državljanstva.

1997. - Umro je francuski okeanograf Žak Iv Kusto, član Francuske akademije, veliki borac za zaštitu čovekove okoline. Za podvodna snimanja zainteresovao se u Indokini tridesetih godina 20. veka kao mornarički oficir, posle završene Pomorske akademije u Brestu. Prvi dokumentarni film 'Deset hiljada metara pod morem' snimio je 1943. i od tada je napravio mnoštvo dokumentarnih filmova i televizijskih serija o životu u morima i okeanima, krstareći svetom svojim brodom-laboratorijom 'Kalipso'. Za film 'Svet tišine', koji je snimio s francuskim režiserom Lujom Malom, 1956. je na festivalu u Kanu dobio 'Zlatnu palmu'. Dobitnik je tri Oskara. Napisao je više knjiga, uključujući 'Putovanje 'Kalipsa'' i 'Kroz 18 metara vode'. Ostali filmovi: 'Svet bez sunca', 'Zlatna riba'.

1998. - Usvojena je Arhuska konvencija, jedan od međunarodnih instrumenta zaštite životne sredine. Konvencija je nazvana po danskom gradu Arhusu u kojem je usvojena tokom održavanja IV Konferencije 'Životna sredina za Evropu'. Konvencija je međunarodni ugovor u oblasti životne sredine koji povezuje ljudska prava sa procedurama i instrumentima u oblasti životne sredine. Na V Konferenciji održanoj u Kijevu 2003. tadašnja SCG primljena u članstvo, a Srbija je Zakon o potvrđivanju Konvencije donela maja 2009. godine.

1999. - Ime predsednika SAD Bila Klintona prvi put je u široj američkoj javnosti povezano s ratnim zločinima tokom agresije NATO na Srbiju (SRJ). Na konferenciji za novinare u Beloj kući bio je vidno zbunjen pitanjem: 'Šta ćete reći ako se jednog dana vaše ime dovede u vezu s operacijom NATO kao ratni zločin prema Jugoslaviji i budete optuženi za razaranje jedne zemlje'?

1999. - SAD ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi omogućile hapšenje ratnih lidera bosanskih Srba i predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, optuženih za ratne zločine.

1999. - Albanci zapalili crkvu Svete Trojice u Velikoj Reci u opštini Vučitrn, a u blizini crkve Svetog Nikole u Prištini zapaljena kuća Momčila Blagotića, predsednika crkvene opštine Priština.

2001. - U Albaniji vladajuća Socijalistička partija proglasila pobedu na parlamentarnim izborima, uprkos neredima koji su za posledicu imali zatvaranje 15 izbornih jedinica.

2001. - Indonežanski predsednik Abdurahman Vahid doputovao u zvaničnu posetu Australiji, prvu posle 26 godina, čime je počela nova era u odnosima dve zemlje.

2003. - SAD 'zamrzle' finansijsku imovinu 55 bivših zvaničnika Iraka, uključujući Sadama Huseina.

2007. - Britanski vojnici su se posle 37 godina, povukli iz područja Južnog Armaa, na jugu Severne Irske na granici sa Republikom Irskom, koje je decenijama važilo kao ključna baza Irske republikanske armije (IRA). Tokom 37 godina pojačanog prisustva britanske vojske u Severnoj Irskoj poginula su 763 vojnika i oko 3.500 građana.

2008. - Britanska kraljica Elizabeta Druga dodijelila je piscu Salmanu Ruždiju (61) titulu viteza zbog njegovog doprinosa književnosti.

2009. - Umro je američki muzičar afroameričkog porekla Majkl Džozef Džekson. Rođen je u porodici muzičara i debitovao je na profesionalnoj sceni sa svega jedanaest godina kao član grupe 'Džekson 5'. Samostalnu karijeru započeo je 1971. Pet njegovih albuma spadaju među najprodavanije u istoriji muzike: 'Off the Wall' (1979.), 'Thriller' (1982.), 'Bad' (1987.), 'Dangerous' (1991.) i 'HIStory' (1995.). Ukupno, njegovi albumi prodati su u više od 750 miliona primeraka. Spada među retke koji su u 'Rokenrol hol slavnih' uvršteni u dva navrata. Vlasnik je i Ginisovog rekorda za 'Najuspešnijeg zabavljača svih vremena' kao i 13 'Gremi' nagrada. Džekson, neretko nazivan 'Kraljem popa', bio je, između ostalog, poznat i po izuzetno ekstravagantnom životu.

2009. - Umrla je američka glumica Fara Fosit, jedno od prvih lica američkog filma sedamdesetih i seks simbol. Fositova je studirala umetnost i bavila se manekenstvom. Nagli uspon u karijeri usledio je posle uloge glamurozne Džil Marou u serijalu o tri privatne detektivke - 'Čarlijevi anđeli'.

2013. - Tamim bin Hamad al-Tani postao 8. emir Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana