Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Na Današnji Dan - 20. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 20. juna! Šta se sve nekada dešavalo dvadesetog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
451. - U bitki na Katalaunskim poljima, rimski vojskovođa Flavije Aecije pobedio je Atilu.

840. - Umro je Luj I Pobožni, franački kralj i Sveti Rimski Car.

1214. - Izdavanjem posebne povelje osnovan univerzitet Oksford, najstariji u zemljama engleskog govornog područja.

1353. - Sklopljen brak između bosanske princeze Elizabete Kotromanić i ugarskog kralja Ludovika I.

1402. - Odigrala se bitka kod Angore - Ankare. Tatari predvođeni Timorom pobedili su tursku vojsku sa Bajazitom na čelu.

1459. - Turci anektiraju Srpsku Despotovinu zauzimanjem utvrđenog grada Smedereva, poslednje uporište srpske srednjovekovne države, čime je ona i formalno izgubila samostalnost i potpala pod vlast Osmanskog carstva.

1597. - Umro je holandski polarni istraživač Vilem Barenc dok je pokušavao da nađe severoistočni pomorski prolaz iz Evrope u Ameriku. Po njemu je dobilo naziv Barencovo more na severu Evrope. Delove njegovog dnevnika našao je norveški kapetan Karlsen 1871.

1756. - Tokom noći u ćeliji tamnice - koja je posle toga postala poznata kao 'crna rupa Kalkute' - ugušilo se 123 od 146 uhapšenih britanskih vojnika. Britance je u ćeliju veličine 4,5 sa 5,5 metara bacio lokalni indijski gospodar Navab od Bengala, čije su snage prethodno napale i porazile britanski garnizon, nameravajući da spreče britansku Istočnoindijsku kompaniju da u Kalkuti izgradi sistem vojnih fortifikacija.

1789. - Poslanici Trećeg staleža novoproklamovane Narodne skupštine u Francuskoj zakleli se da se neće razići dok ne donesu novi ustav, što je bio uvod u početak francuske revolucije.

1791. - Kralj Luj XVI uhvaćen je u pokušaju bekstva u toku Francuske revolucije.

1793. - Rođen je Aleksander Fredro, poljski dramski pisac.

1819. - U engleski grad Liverpul uplovio brod 'Savana', prvi parobrod koji je preplovio Atlantski okean. Putovanje od američke luke Savana u Džordžiji trajalo je 27 dana i 11 časova.

1819. - Rođen je Žak Ofenbah, francuski kompozitor i dirigent, poreklom iz Nemačke, tvorac francuske operete. Napisao je oko stotinu opereta, među kojima su najpoznatije 'Lepa Jelena', 'Orfej u paklu', 'Plavobradi', i jednu operu 'Hofmanove priče'.

1836. - Umro je francuski revolucionar i sveštenik Emanuel Žozef Siejes, jedan od vođa Francuske revolucije i osnivača Jakobinskog kluba. Odigrao je ključnu ulogu u državnom udaru 1799. kojim je na vlast došao Napoleon Bonaparta.

1837. - Umro je Vilijem IV, britanski kralj.

1837. - Kraljica Viktorija je u osmanaestoj godini nasledila engleski presto nakon smrti svoga ujaka, kralja Vilijema IV. Njena vladavina vezana je za uspon i razvoj britanskog kolonijalnog carstva, pa se to doba u Engleskoj često naziva viktorijanskim vekom. Vladala je 64 godine (do 1901), a 1876. proglašena je za caricu Indije.

1837. - Engleska je izdala svoje prve poštanske marke sa likom kraljice Viktorije.

1861. - Rođen je engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins, jedan od osnivača nauke o vitaminima, koji je s holandskim ljekarom Kristijanom Ajkmanom podijelio 1929. godine Nobelovu nagradu za medicinu. Izučavao je značaj vitamina u ishrani laboratorijskih životinja i zaključio da su oni neophodni za normalan rast i razvoj organizma. Takođe je izolovao glutation i pokazao njegov veliki značaj u ćelijskoj oksidaciji i aminokiselinu triptofan. Dokazao je i da je pigment krila nekih leptira derivat mokraćne kiseline i da neke ekskretorne supstance služe kao boje u životinjskom carstvu.

1891. - Britanija i Holandija definisali granice kolonijalnih poseda na ostrvu Borneo.

1895. - Caroline Willard Baldwin postala je prva žena u svetu koja je dobila titulu doktora nauka. Kod nas je to bila Ksenija Atanasijević, ali tek 1922. godine.

1902. - Rođen je srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih u krugu srpskih nadrealista. Posle završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu, između dva svetska rata izdavao je i uređivao većinu nadrealističkih časopisa, a po okončanju Drugog svetskog rata, bio je jugoslovenski ambasador u Francuskoj. Dela su: pesme 'Od sreće i od sna', 'Bez mere', 'Nox microcosmica', eseji 'Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog' (s Kočom Popovićem), 'Koje su pobude i kakvi uspesi školske filozofije', 'Smrt fašizmu - sloboda narodu', 'Književna politika', 'Ljudi u nevremenu', 'Od istog pisca', 'Krleža', 'Prostor-vreme', 'Politička književnost', 'Nacer tiempo', 'Svedok ili saučesnik'.

1905. - Rođena je je američka književnica Lilijan Helman. Proslavila se dramskim delima koja sadrže oštru kritiku američkog društva ('Dani koji će doći', 'Male lisice') i memoarima u kojima je opisala vreme makartizma.

1908. - Grof Zeppelin prvi put je poletio svojom četvrtom letelicom u Friedrichshafenu, Nemačka.

1909. - Rođen je američki filmski glumac australijskog porekla Erol Flin, jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca ('Krvavi kapetan', 'Avanture Robina Huda', 'Gusar', 'Kraljević i prosjak').

1923. - Ubijen je meksički revolucionar Fransisko Pančo Vilja, vođa seljačkog pokreta u revoluciji od 1910. do 1917. Proglašen je za meksičkog nacionalnog junaka 1966.

1928. - Na sednici skupštine Kraljevine Jugoslavije, poslanik Puniša Račić, razdražen zbog lične uvrede, pucao je na poslanike seljačko-demokratske koalicije iz Hrvatske, pri čemu je teško ranio Stjepana Radića, koji je kasnije podlegao povredama.

1933. - Umrla je nemačka revolucionarka Klara Cetkin, članica međunarodnog radničkog pokreta. Organizovala je 1907. prvu međunarodnu konferenciju žena. Na njen predlog 8. mart je proglašen Međunarodnim danom žena.

1936. - Američki atletičar Džesi Ovens postavio je rekord na 100 metara koji je iznosio 10.2 sekunde. Takođe na današnji dan, ali 1968. godine, atletičar Jim Hines postao je prva osoba koja je pretrčala 100 metara za manje od 10 sekundi.

1943. - Poginula Olga Popović-Dedijer lekarka i učesnica Narodnooslobodilačke borbe.

1944. - Porazom japanske flote okončana pomorska bitka u Filipinskom moru.
1944. - Američki Kongres donio je odobrenje o formiranju Američke obavještajne službe (CIA).

1960. - Američki bokser Flojd Paterson u meču u Njujorku nokautirao Šveđanina Ingemara Johansona i postao prvi bokser koji je uspeo da vrati titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji.

1960. - Krakotrajna Federacija Mali, koju su činili Sudanska Republika i Senegal, dobila je nezavisnost od Francuske.

1963. - SSSR i SAD se dogovorile o uspostavljanju 'crvenog telefona'.

1967. - Američki boksač, olimpijski pobednik u poluteškoj i svetski prvak u teškoj kategoriji, Cassius Clay osuđen je u Houstonu zbog odbijanja služenja vojske tokom rata u Vijetnamu.

1972. - Bugojanska grupa, hrvatska gerilska skupina ušla u Hrvatsku preko Slovenije.

1973. - U Argentinu se, poslije 18 godina izbjeglištva, vratio bivši predsednik Huan Domingo Peron, koji je bio šef države od 1946. do 1955, kad je oboren u pobuni dilova kopnene vojske i mornarice. Za predsednika Argentine ponovo je izabran u septembru 1973, a 1974. je umro.

1990. - Jon Ilijesku proglašen za predsednika Rumunije.

1990. - U snažnom zemljotresu koji je zahvatio Iran, poginulo je 40.000 - 50.000 stanovnika.

1991. - Parlament Nemačke tesnom većinom izglasao premeštanje prestonice iz Bona, koji je bio glavni grad Zapadne Nemačke, u Berlin. Istočna i Zapadna Nemačka ujedinile su se oktobra 1990.

1991. - Narašima Rao postao deveti premijer Indije nakon sticanja njene nezavisnosti, 1947. godine.

1992. - Lideri Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Vladimir Mečijar postigli dogovor o podeli Čehoslovačke u dve države.

1992. - Predsedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo ratno stanje, objavilo opštu mobilizaciju i uvelo radnu obavezu. Evropska zajednica ovlastila svog posrednika lorda Dejvida Ovena da pregovara o podeli BiH.

1994. - Poslije višemesečnog suđenja, praćenog masovnom medijskom histerijom u SAD, odbačena optužnica, prema kojoj je nekadašnji as američkog fudbala O'Džej Simpson ubio bivšu suprugu i njenog ljubavnika.

2000. - Francuski sud oslobodio je optužbi nemačkog doktora Hansa Muenka (89), koji je radio u laboratoriji u logoru Aušvic, uz obrazloženje da je suviše star za sudski proces. Oslobođen je presudom koju je 1946/47. doneo sud u Krakovu, u Poljskoj, gde je uhapšen posle rata, a potom je pušten na slobodu.

2000. - Francuska medijska kuća Vivendi, odnosno njena kablovska TV Kanal plus i kanadska kompanija SeafeanSigram postigli dogovor o ujedinjenju u poslu vrednom 33,7 milijardi dolara, kojim je praktično stvorena nova globalna medijska snaga.

2001. - Skupština Srbije usvojila Zakon o jednokratnom porezu na ekstraprofit i ekstraimovinu stečenu korišćenjem posebnih pogodnosti u vreme režima Slobodana Miloševića.

2001. - Peruanski sud osudio Amerikanca Lorija Berensona na 20 godina zatvora zbog saradnje s levičarskom gerilom u brzo ugušenoj pobuni za svrgavanje Kongresa Perua.

2001. - General Pervez Mušaraf položio predsedničku zakletvu, zamenivši Muhameda Rafika Tarara, koji je na funkciji predsednika Pakistana figurirao od vojnog udara koji je 1999. izvršio Mušaraf.

2002. - U eksploziji gasa u rudniku u kineskoj provinciji Heilonđijang, na severoistoku Kine, poginulo 115 osoba.

2003. - Italijanski predsednik Karlo Azeljo Čampi potpisao je zakon kojim je petorici italijanskih lidera omogućeno da se pri krivičnom gonjenju pozovu na imunitet. Tim potezom je zaustavljeno suđenje premijeru Silviju Berluskoniju zbog korupcije.

2005. - Umro je američki naučnik Džek Kilbi, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, čiji je pronalazak iz 1958. godine - integrisano električno kolo, predstavljao osnov informatičke revolucije.

2006. - Bivši liberijski predsednik Čarls Tejlor stigao je u Holandiju, na suđenje pred Međunarodnim krivičnim sudom za ubistva, silovanje i sakaćenje stotine hiljada ljudi u Zapadnoj Africi.

2006. - Na Siciliji uhapšena 52 lica, među kojima i vođe 13 mafijaških porodica.

2007. - Japanskom ostrvu Ivo Džima koje je bilo poprište krvave bitke pred kraj Drugog svetskog rata, promenjeno je ime u Ivo To, saopštio je japanski Institut za geografiju.

2009. - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kojim se protive prenosu nadležnosti sa Srpske na BiH.

2009. - U Atini otvoren veleljepni Muzej Akropolj, u kojem je izloženo više od 4.000 antikviteta izuzetne istorijske i kulturne vrednosti. Izgradnja zdanja koje sadrži oko 20.000 kvadratnih metara izložbenog prostora koštala je oko 130 miliona evra. Muzej, delo švajcarskog arhitekte Bernara Čumija, smešten je ispod drevnog Akropolja. Novo zdanje posebno je pripremljeno i za smeštaj Frizova sa Akropolja koje je, u XIX veku, u London odneo lord Eldžin, s dozvolom tadašnjih turskih vlasti.

2012. - Umro je filmski kritičar Endru Saris, jedan od najvećih zastupnika autorskog filma u SAD. Smatraju ga zaslužnim za predstavljanje evropskog filma američkoj publici (Federiko Felini, Ingmar Bergman), kao i novog talasa američkih stvaralaca Roberta Altmana i Martina Skorsezea.

2015. - Srbija postala prvak sveta u fudbalu do 20 godina, porazivši Brazil rezultatom 2:1.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana