Home Dugme
Meni

Desilo Se Na Današnji Dan - 04. Jun

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 04. juna! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog juna, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
470. pre nove ere - Rođen je Sokrat, slavni grčki filozof.

780. pre nove ere - Prvo potpuno pomračenje Sunca pouzdano su zabeležili Kinezi na današnji dan.

907. - Kraj dinastije T'ang u Kini.

1039. - Umro je Konrad II, nemački kralj i rimsko-nemački car.

1133. - Nemački kralj Lotar II krunisan je za rimskog cara tokom pohoda na Rim, koji je preduzeo da u Rim vrati prognanog papu Inoćentija II.

1604. - Rođena je Claudia de Medici, austrijska hercoginja i tirolska kneginja.

1647. - Engleska vojska je uhapsila kralja Čarlsa I, nakon čega ga je revolucionarni sud osudio na smrt i dve godine kasnije pogubio.

1738. - Rođen je Džordž III, kralj Velike Britanije i Irske, vojvoda od Brunzvik-Linberga.

1783. - Francuski pronalazači braća Etjen i Žozef Mongolfje prvi put su javno demonstrirali letenje balonom punjenim zagrejanim vazduhom.

1784. - Gospođa Thible je prva žena koja je letela u balonu.

1798. - Umro je italijanski avanturista Đovani Kazanova de Saingalt. Tokom burnog života bio je sekretar kardinala, pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar, a u istoriju je ušao kao nenadmašni ljubavnik.

1831. - Belgijski Kongres proglasio je princa Leopolda iz dinastije Saks-Koburg za prvog monarha nezavisne Belgije.

1859. - Rođen je srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske akademije nauka, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju. Najveći deo života proveo je u Beču, gde je umro 1957. Bio je izvanredan poznavalac slikarskog zanata i inspirisao se srpskom nacionalnom istorijom. Naslikao je velike ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i crkvi u Dolovu i portretisao više vladara i crkvenih dostojanstvenika. Radio je i folklorne i istorijske kompozicije, uključujući 'Seobu Srba', 'Proglašenje Dušanovog zakonika', 'Takovski ustanak', 'Mačevanje', 'Kićenje neveste'.

1859. - Francuska vojska pod komandom Napoleona III je porazila austrijsku vojsku u bici kod Mađente.

1867. - Rođen je finski maršal i državnik Karl Gustav Emil fon Manerhajm, predsednik Finske od 1944. do 1946. Između dva svetska rata po njegovoj zamisli je izgrađena 'Manerhajmova linija' odbrane duž granice sa SSSR.

1876. - Umro je Abdul Aziz, osmanlijski sultan.

1878. - Velika Britanija s Otomanskim carstvom sklopila tajni sporazum protiv Rusije, na osnovu kojeg je Britanija okupirala Kipar, a zauzvrat se obavezala da pomogne Turcima u slučaju ruskog napada.

1884. - Rođen je srpski pisac Milutin Uskoković, autor lirskog temperamenta, u čijim se delima sukobljavaju romantizam i moderno shvatanje sveta. Završio je prava u Beogradu i doktorirao u Ženevi. Prilikom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu 1915, izvršio je samoubistvo. Pokušao je da stvori tzv. beogradski društveni roman, ulazeći u dramatične sudare ličnosti s gradskom sredinom, ali je više prikazivao unutrašnja stanja intelektualaca nego kompleksnu sliku vremena. Dela su: romani 'Došljaci', 'Čedomir Ilić', zbirka pripovedaka 'Kad ruže cvetaju', crtice 'Pod životom', 'Vitae fragmenta'.

1896. - Američki pronalazač i industrijalac Henry Ford provozao se ulicama Detroita na 'kvadriciklu' - prvi model automobila.

1911. - Rođen je Milovan Đilas, partizanski komandant i najpoznatiji jugoslovenski disident.

1915. - Rođen je Modibo Keita, prvi predsednik afričke države Mali.

1916. - Rođen je Robert F. Furchgott, američki biohemičar.

1916. - Kod Lavova u Prvom svetskom ratu počela je Brusilovljeva ofanziva ruskog generala Alekseja Brusilova, koja je značajno olakšala položaj saveznika na zapadnom front i u Italiji. Brusilov je u avgustu potukao trupe Centralnih sila i zarobio oko 400.000 vojnika.

1920. - U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor s Mađarskom oduzevši joj teritoriju u okviru Austro-Ugarske. Oko 3,5 miliona Mađara ostalo je izvan matične zemlje, najviše u Rumuniji.

1940. - Britanska mornarica je završila sa evakuisanjem 234.000 engleskih i 112.000 francuskih vojnika iz Denkerka za samo šest dana, i to pored žestokih i neprekidnih nemačkih napada i bombardovanja. U operaciji je učestvovao veliki broj brodova i motornih čamaca svih kategorija.

1941. - Umro je bivši nemački car i pruski kralj Fridrih Vilhelm Drugi Viktor Albert, tvorac politike prodora na istok i izazivač niza vojno-diplomatskih kriza, uključujući objavu rata Srbiji 1914, čime je postao neizbježan Prvi svetski rat. Na presto nemačkog carstva stupio je 1888, a 1918. je, posle poraza Nemačke, primoran da abdicira i pobegne u Holandiju, koja je odbila da ga izruči saveznicima radi suđenja za ratne zločine.

1941. - Nacistička Nemačka i marionetska ustaška Nezavisna Država Hrvatska (NDH), na sastanku u Zagrebu u Drugom svetskom ratu, dogovorile se o iseljavanju u Srbiju oko 200.000 Srba. Bilo je to u duhu ustaške politike koja je prekrštavanjem i prisilnim iseljavanjem Srba i fizičkom likvidacijom Srba, Jevreja i Roma nastojala da od NDH stvori etnički čistu državu.

1942. - Počela četverodnevna bitka za pacifičko ostrvo Midway, u kojoj su Amerikanci naneli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svetskom ratu.

1942. - Poginuo Reinhard Heydrich, nemački političar, pripadnik SS-a.

1943. - Vojnim pučem zbačen je sa vlasti predsednik Argentine Ramon Kastiljo.

1944. - Rim oslobođen od fašističke okupacije. Glavni zapovednik Wehrmachta u Italiji, Albert Kesselring, naredbom je povukao svoje jedinice. U grad je ušla američka 1. oklopna divizija.

1946. - General Huan Peron izabran je za predsednika Argentine. Oboren je s vlasti vojnim pučem 1955, od kada je živeo u egzilu. U zemlju se vratio 1973, kada je formirana peronistička vlada Hektora Kampore i ponovo je izabran za predsednika. Posle njegove smrti 1974. položaj predsednika preuzela je njegova supruga Izabela Peron.
1964. - Svetska turneja Bitlsa otpočinje koncertom u Kopenhagenu, u Danskoj.

1970. - Britanski protektorat Tonga stekao je nezavisnost u okviru Komonvelta.

1971. - Umro je mađarski marksista i književni kritičar Đerđ Lukač. Bio je ministar u vladi Imre Nađa 1956, a posle njegovog pada privremeno je proteran u Rumuniju. Kasnije se povukao iz javnog života ('Istorija i klasna svest', 'Razaranje uma', 'Mladi Hegel').

1975. - Rođena je Andželina Džoli, američka filmska i televizijska glumica, reditelj, manekenka i ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbjeglice. Proslavila se krajem 90-ih godina 20. veka glumeći akcionu junakinju Laru Kroft. Početak 2000-ih obeležila je veza i brak sa glumcem Bredom Pitom.

1976. - Rođen je Nenad Zimonjić, srpski profesionalni teniser, specijalizovan za igru parova. Osvojio je preko pedeset titula u muškoj i mešovitoj konkurenciji a 17.11.2008. je došao na prvo mesto ATP liste u konkurenciji parova.

1986. - Pred američkim sudom osuđen Jonathan Polard radi špijunaže u korist Izraela. Radio je za izraelski Mosad.

1989. - Kineske vlasti su rasturile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje. Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, a prema izveštajima većine svetskih medija poginulo je više hiljada ljudi.

1989. - Na prvim višepartijskim izborima u Poljskoj, nakon skoro 50 godina, opoziciona koalicija i alternativni sindikalni pokret 'Solidarnost' nadmoćno su pobedili vladajuće komuniste, što je označilo kraj komunizma i sovjetske prevlasti u Poljskoj.

1989. - Gasovod pored Trans-sibirske pruge eksplodirao i zapalio dva putnička voza, u kojima je poginulo 575 i povređeno više od 600 ljudi.

1991. - Komunistička vlada Fatosa Nanoa u Albaniji podnela je ostavku nakon 20-dnevnog generalnog štrajka.

1992. - Minirana je crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Derventi. Crkva je bila izgrađena u periodu 1851-1855. i preživela je dva svetska rata.

1993. - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje naoružanih trupa u Bosnu radi zaštite šest 'zona bezbednosti' (Sarajevo, Tuzla, Žepa, Srebrenica, Goražde i Bihać) sa ovlašćenjem da upotrebe oružje, a u slučaju potrebe, odobreno je dejstvo NATO avijacije.

1996. - Evropska raketa 'Arijana 5' eksplodirala je 40 sekundi posle lansiranja.

2001. - Princ Gyanendra Bir Bikram postaje kralj Nepala.

2003. - U Obiliću na Kosovu u svojoj kući ubijena su tri člana porodice Stolić, supružnici Slobodan i Radmila i njihov sin Ljubinko. UNMIK ponudio 50.000 dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja vinovnika tog zločina.

2003. - Hrvatska vlada je na šest meseci suspendovala vizni režim za građane Srbije i Crne Gore, koji je bio na snazi oko 12 godina.

2003. - Na izborima u Togou predsednik Gnasingbe Ejadema osvojio je novi petogodišnji mandat. Na čelo države došao je vojnim udarom 1967.

2004. - U Rimu je umro poznati italijanski komičar Nino Manfredi, poslednji od čuvene četvorke italijanskih komičara koju su činili još Toto (Antonio de Curtis), Vitorio Gasman i Alberto Sordi.

2006. - Pobedom na predsedničkim izborima, bivši predsednik Alan Garsia vratio se na političku scenu Perua, pošto je njegova vlada 1980-ih godina svoj mandat završila ekonomskim krahom, nasiljem pobunjenika i optužbama za zloupotrebu položaja.

2008. - Barak Obama proglasio pobedu na preliminarnim izborima Demokratske stranke za kandidata za predsednika SAD.

2009. - Organizacija američkih država - OAS ukinula suspenziju Kube i otvorila vrata njenom povratku u članstvo ove regionalne organizacije posle 47 godina.

2015. - Nakon što je donesena Uredba o imenovanju upravljačkih struktura u preduzećima, gde je Federacija većinski vlasnik, stranka DF napustila koaliciju s SDA i HDZ-om.

2017. - Sedam ljudi je poginulo i 48 povređeno u terorističkom napadu u centru Londona, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

2018. - Na parlamentarnim izborima u Sloveniji većinu (25 od 90 mesta u Parlamentu) dobila je Slovenačka demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koji je imenovan za mandatara nove vlade. Slovenija je novu vladu dobla sredinom septembra, a nakon neuspeha SDS-a vladu je formiralo pet stranaka okupljenih u koaliciju oko Liste Marjana Šareca, novog slovenačkog premijera.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana