Home Dugme
Meni

Desilo Se Danas - 26. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 26. februara! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset šestog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sv. Simeon Mirotočivi. Simeon Mirotočivi je zapravo monaško ime Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića. Stefan Nemanja rođen je 1118. godine u Ribnici. Vladao je Toplicom, Ibrom i Rasinom. Vlast je preuzeo 1166, kad je zbacio brata Tihomira, velikog župana, štićenika dvora u Carigradu.
Ubrzo po preuzimanju vlasti, pokušao je da se otrgne vazalnog odnosa prema Romeji (Vizantija), protiv čije je vojske ratovao u savezu s Mletačkom republikom, ali je to uspeo tek posle smrti romejskog cara Manojla Komnina 1180. U savezu sa Ugarskom, napao je Romeju i Raškoj priključio Zetu, Trebinje, Zahumlje i Metohiju. Nemački car i jedan od vođa Trećeg krstaškog rata Fridrih I Barbarosa, koji je s vojskom na osnovu sporazuma s Nemanjom prošao kroz Rašku, 1189. nije prihvatio njegovu ponudu za savez protiv Romeje. Kad su krstaši prešli u Malu Aziju, Romeja je napala Rašku i preotela joj 1190. teritorije preko Morave, ali je Nemanja uspeo da očuva samostalnost države.

1233. - Mongoli su nakon višemesečne opsade zauzeli Kajfeng, prestonicu dinastije Đin.

1260. - Bela IV, hrvatsko-ugarski kralj, izdao povelju koja je neposredna potvrda o postojanju grada Wyhygha, današnji Bihać.

1266. - Kralj Manfred od Sicilije ubijen je u bitci kod Beneventa u kojoj se borio protiv anžuvinskih snaga pod vodstvom Karla, grofa od Anjoua.

1531. - U zemljotresu u Portugalu poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, srušen veliki deo Lisabona i nekoliko drugih gradova.

1770. - Umro je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i građenja violina. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu 'Đavolji triler'.

1777. - Rođen je srpski državnik i pisac prota Mateja Nenadović, vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, tvorac i prvi predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta - prve srpske vlade. Sa stricem Jakovom pokrenuo je u Valjevskoj i Šabačkoj nahiji Prvi srpski ustanak. Komandovao je delom ustaničkih snaga 1806. u boju na Mišaru kod Šapca u kojem su Turci potučeni do nogu. Kao prvi diplomata obnovljene Srbije, putovao je u Petrograd da uspostavi diplomatske odnose s Rusijom i zainteresuje rusku vladu za podršku i pomoć, nabavljao je oružje u Austriji i igrao važnu ulogu u pregovorima s Turcima.

1802. - Rođen je Viktor Igo, francuski pesnik, autor drama, književni teoretičar i publicista, jedan od najvećih francuskih književnih stvaralaca XIX veka. Budući da je, kao Gete ili Volter, umro u dubokoj starosti - u 84. godini, Igo je manje-više dominirao svekolikom francuskom literaturom XIX veka.

1815. - Napoleon Bonaparte pobegao iz zatočeništva na ostrvu Elba i uz pomoć grupe sledbenika vratio se na vlast u Francuskoj. Njegova druga vladavina, nazvana 'Sto dana', okončana u junu posle vojnog poraza kod Vaterloa.

1834. - Umro je nemački izdavač i štampar Alojz Johan Nepomuk Franc Zenefelder, pronalazač sistema litografske štampe. Napisao je 'Udžbenik litografije'.

1846. - Rođen je Bufalo Bil, inače Vilijam Frederik Kodi, legendarna ličnost istorije SAD u vreme osvajanja prostranstava na zapadu Amerike. Nadimak je stekao kao vešt lovac na bizone. Pod starost je putovao svet, prikazujući veštine u cirkusu koji je gostovao i u Srbiji.

1848. - Proglašena je Druga Francuska Republika, dva dana posle abdikacije kralja Luja Filipa..

1852. - Britanski vojni transportni brod 'Birkenhed' potonuo u zalivu Simon uz obalu Južne Afrike, a život izgubilo 485 ljudi.

1885. - Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu, Afrička konferencija, koji je organizovao nemački kancelar Oto fon Bizmark, dogovorili se o podeli centralne i istočne Afrike.

1901. - Vođe Bokserskog ustanka u Kini Či Hsui i Hsu Čeng Ju javno pogubljeni odsecanjem glave.

1909. - Turska priznala austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

1915. - Nemci u Prvom svetskom ratu, u borbi protiv Francuza kod Malankura, prvi put u istoriji ratovanja upotrebili bacače plamena.
1916. - Nemci su u Prvom svetskom ratu potopili francuski teretni brod 'Provansa II'. Poginulo 930 ljudi.

1917. - U okupiranoj Srbiji u Prvom svetskom ratu počeo je Toplički ustanak protiv bugarskih i austrougarskih trupa, izazvan masovnim terorom, pljačkom i paljevinom sela i prisilnom regrutacijom. Okupatori su uzvratili surovim represalijama - pobijeno je oko 20.000 ljudi, a u Toplici je uništeno 55 sela.

1918. - Nemački avioni su u Prvom svetskom ratu bombardovali italijanski grad Veneciju.

1930. - Postavljeni su prvi crveno-zeleni semafori, na Menhetnu.

1931. - Umro je Oto Valah, nemački hemičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

1935. - Adolf Hitler naredio je obnavljanje Luftwaffea i prekršio Versajski sporazum.

1935. - Škotski fizičar Robert Watson-Watt prvi je demonstrirao upotrebu radara.

1936. - Adolf Hitler u Nemačkoj otvorio prvu fabriku za proizvodnju 'narodnog vozila', 'volkswagen'.

1938. - Prvi put je postavljen radar na putnički brod.

1947. - Održana 4. dodela 'Zlatnog globusa'.

1952. - Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Vinston Čerčil saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

1953. - Održana 10. dodela 'Zlatnog globusa';

1960. - Umro je srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije (posle Drugog svetskog rata Srpska akademija nauka i umetnosti) od 1937. do 1960. i član svih slovenskih akademija. Posle završene Velike škole u Beogradu, studirao je slovensku filologiju i lingvistiku u Odesi i Moskvi. Osnovao je i uređivao časopise 'Južnoslovenski filolog' i 'Naš jezik'. Osnivač je srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse. Rešio je složen problem opšteslovenskog akcentnog sistema. Pod njegovim rukovodstvom, SANU je izdala prvu knjigu velikog 'Rečnika književnog i narodnog jezika'. Napisao je oko 500 rasprava, jezičkih ogleda, naučnih kritika, polemika i prikaza. Dela su: 'O jezičkoj prirodi i jezičkom razvitku' (dva toma), 'Pravopis srpskohrvatskog jezika', 'Dijalekti istočne i južne Srbije', 'O dvojini u slovenskim jezicima', 'Galički dijalekat'.

1969. - Umro je nemački filozof Karl Teodor Jaspers, tvorac filozofije egzistencije. Objavio je 25 knjiga iz psihijatrije i filozofije. Dela su mu: 'Opšta psihopatologija', 'Psihologija pogleda na svet', 'Filozofija', 'Um i egzistencija', 'O istini', 'O izvoru i cilju istorije', 'Filozofska vera'.

1977. - Osnovana je legendarna rok grupa Atomsko sklonište iz Pule.

1980. - Egipat i Izrael uspostavili diplomatske odnose, čime je okončano 30-godišnje ratno stanje dve zemlje.

1983. - Album Majkla Džeksona 'Triler' dospeva na prvo mesto američke top-liste, i tu ostaje čitavih 37 nedelja. 1983. - Album Majkla Džeksona 'Triler' dospeva na prvo mesto američke top-liste, i tu ostaje čitavih 37 nedelja. 1986. - Corazon Aquino postala predsednik Filipina.

1986. - Sovjetski Savez lansirao je u zemljinu orbitu prvi blok svemirske stanice 'Mir', koja je nakon 15 godina uništena sagorevanjem, a nesagoreli delovi pali su u Tihi okean (23. marta 2001).

1987. - Objavljen je prvi kompakt disk 'Bitlsa'.

1986. - Sovjetski Savez u Zemljinu orbitu lansirao prvi blok svemirske stanice 'Mir', koja je posle 15 godina uništena sagorevanjem, a nesagoreli delovi pali u Tihi okean, 23.3.2001.

1990. - Pod vođstvom Violete Barios de Čamoro, udružena lista 14 opozicionih partija Nikaragve dobila izbore pobedivši sandiniste predsednika Danijela Ortege.

1992. - Umro je srpski glumac Jovan Janićijević - Janaćko, dugogodišnji član Beogradskog dramskog pozorišta. Popularnost je stekao filmskim ulogama, posebno televizijskim serijama poput 'Građana sela Luga', 'Parničara' i 'Muzikanata', a lik Burduša iz poslednje od tih serija postao je sastavni deo njegovog imena.

1993. - U snažnoj eksploziji u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku, za koju su odgovorni arapski islamski teroristi, poginulo šest, povređeno oko 1.000 ljudi.

1995. - Posle gubitka oko milijardu dolara koje je na berzi u Singapuru izazvao diler Nik Lison, bankrotirala londonska banka 'Bering', jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

1995. - Potpisivanjem sporazuma kojim se Peking obavezao na borbu protiv piraterije i zaštitu autorskih prava, patenata i zaštitnog znaka kompanija, u poslednjem trenutku je izbjegnut trgovinski rat SAD i Kine.

1997. - Švajcarska vlada odobrila osnivanje memorijalnog fonda za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu, nastojeći da umanji razmere skandala posle otkrića da su trezori banaka u Švajcarskoj puni imovine žrtava nemačkih nacista.

2001. - Skupština Jugoslavije ukinula ukaz o oduzimanju državljanstva dinastiji Karađorđević koji je 1947. donela tadašnja komunistička vlada.

2001. - Umro je Dragoslav Avramović, bivši guverner Narodne banke Jugoslavije, autor programa ekonomske stabilizacije 1994. kojim je suzbio hiperinflaciju u SR Jugoslaviji.

2002. - Skupština Srbije usvojila izmene Krivičnog zakona kojima je ukinuta smrtna kazna.

2004. - U avionskoj nesreći kod Mostara poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski i članovi delegacije koji su s njim putovali na međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH.

2006. - Na Olimpijskom stadionu u Torinu su službeno zatvorene 20. Zimske olimpijske igre.

2007. - Međunarodni sud pravde doneo oslobađajuću presudu za Srbiju i Crnu Goru u slučaju 'Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore'.

2009. - Haški tribunal oslobodio je bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića optužbi za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

2012. - Većina građana Sirije na referendumu je podržala izmene ustava koje predviđaju politički pluralizam, manja ovlašćenja predsednika države i ograničavanje njegove vlasti na dva mandata. Referendum je održan nakon gotovo godinu dana od izbijanja pobune koju je režim predsednika Asada pokušavao da uguši.

2016. - Poslanici Skupštine Kosova u trećem krugu glasanja izabrali su Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova i zamenika premijera, za predsednika Kosova. Izbor Tačija prošao je uz neslaganje opozicionih poslanika i aktiviranje suzavca u sali parlamenta.

2017. - U Nemačkoj je tokom 2016. godine prijavljeno 3.500 napada na izbeglice i azilante u kojima je povređeno 560 ljudi, od kojih 43 dece, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana