Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 23. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 23. februara! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset trećeg februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti mučenik Haralampije. Ovaj veliki svetitelj bio je episkop u Magneziji, a u vreme svog stradanja za veru bio je starac od 113 godina. U vreme cara Septimija Severa, počeo je strašan progon hrišćana. Starac, sveštenik Haralampije nije se krio od progonitelja nego je slobodno i javno propovedao veru Hristovu, mnoge nevernike preobratio i priveo hrišćanstvu, čak i carevu kćer Galinu. Kad su ga zarobili, hrabro je podnosio sve muke, a kad su mu živom kožu odrali, stari svetac reče carskim vojnicima: 'Hvala vam, braćo, zato što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za večni život.'

532. - Vizantski car Justinijan I naredio izgradnju nove pravoslavne bazilike u Konstantinopolju, Aje Sofije.

1267. - Nakon Zlatne bule za plemiće, kralj Bela IV. oslobodio je sve zagrebačke građane plaćanja tridesetine.

1455. - Johan Gutenberg, pronalazač tipografije, u Mainzu je štampao prvu knjigu - Bibliju.

1574. - U Francuskoj izbio peti verski rat katolika i protestanata - hugenota. Hugenotski ratovi potresali su Francusku do početka XVIII veka, a punu ravnopravnost hugenoti su stekli tek nakon Francuske revolucije 1789.

1685. - Rođen je Georg Fridrih Hendl, nemački kompozitor, uz Baha najistaknutiji predstavnik perioda baroka u muzici. Živeo je i stvarao najviše u Londonu (blizu 50 godina), pa ga Englezi smatraju svojim (od 1726. engleski državljanin). Do 1717. bio je violinista, orguljaš i kapelmajstor u Nemačkoj, a od 1720. direktor Kraljevske muzičke akademije u Londonu.

1792. - Umro je engleski slikar Džošua Rejnolds, jedan od najvećih svetskih portretista, osnivač Kraljevske umetničke akademije 1768. i njen prvi predsednik. Snažno je uticao na englesko slikarstvo svojim stvaralaštvom i teoretskim raspravama o slikarstvu.

1821. - Aleksandros Ipsilantis je u Jašiju podigao rat za nezavinost Grčke od Osmanskog carstva.

1821. - U Rimu je umro engleski pesnik Džon Kits, čija se dela - soneti, spev 'Endimion', pesme 'Oda slavuju', 'Oda grčkoj urni', 'Oda jeseni' ubrajaju među najlepša poetska dela na engleskom jeziku.

1836. - Oko 4.000 vojnika pod komandom meksičkog generala Antonija Lopeza de Santa Ane počelo opsadu tvrđave 'Alamo' u Teksasu. Tvrđava, koju je branilo oko 200 dobrovoljaca, među kojima Dejvi Kroket, pala 6. marta, a svi branioci poginuli.

1847. - Američke trupe pod komandom generala Zaharija Tejlora su porazile meksičku vojsku generala Antonija Lopeza de Santa Ane u bici kod Buena Viste.

1855. – Umro nemački matematičar Karl Friedrih Gaub.

1866. - Pod pritiskom bojara nezadovoljnih demokratskim reformama, rumunski knez Aleksandar Kuza, primoran da abdicira i napusti zemlju. Nasledio ga je Karol I, princ od Hoencolerna, koji je 1881. postao prvi rumunski kralj.

1886. - Razvijen je postupak proizvodnje aluminijuma.

1898. - Francuski pisac Emil Zola uhapšen zbog objavljivanja otvorenog pisma predsedniku Francuske, pod naslovom 'Optužujem', u kojem je Vladu optužio za antisemitizam i montiran sudski proces protiv kapetana Alfreda Drajfusa.

1903. - Finalizovan je Kubansko-američki ugovor, kojima je SAD dozvoljeno da od Kube iznajme zaliv Gvantanamo.

1905. - Američki advokat Pol Persi Haris u Čikagu osnovao klub 'Rotari'.

1910. - U redakciji lista 'Novo vreme', na četvrtom spratu hotela 'Moskva' u Beogradu, osnovan je Srpski olimpijski klub. To je i prva zvanična olimpijska organizacija Južnih Slovena. Za direktora je izabran kapetan Svetomir S. Đukić, a za počasnog predsednika đeneral u penziji Nikodije Stefanović. U to doba su se oficiri najčešće brinuli o širenju sporta. Zdravlje nacije bilo je od presudnog značaja za svaku vojsku. Srpski olimpijski klub je 1911. promenio ime u Središnu saveznu upravu ili Centralni olimpijski klub, a 1912. je uzeo naziv Srpski olimpijski komitet.

1917. - Prve demonstracije u Sankt Peterburgu, početak Februarske revolucije.

1919. - Benito Musolini je napustio Socijalističku partiju i osnovao fašističku stranku pod nazivom 'Fasci del Combattimento' - Borbeni odredi.

1927. - Nemački teorijski fizičar Verner Hajzenberg je napisao pismo kolegi Volfgangu Pauliju u kome je prvi put opisao svoj princip neodređenosti.

1931 - Umrla je australijska pevačica Neli Melba, jedan od najvećih koloraturnih operskih soprana krajem XIX i početkom XX veka.

1934 - Ubijen je lider nikaragvanskih pobunjenika Cezar Augusto Sandino.
1938. - U Kuvajtu otkriveno prvo nalazište nafte.

1941. - Glen Seaborg izovlovao plutonijum.

1942. - Japanska podmornica u Drugom svetskom ratu bombardovala američku rafineriju nafte kod Santa Barbare u Kaliforniji.

1944. - U Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drvaru stigla sovjetska vojna misija, prva sovjetska vojna misija na tlu Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

1944. - Staljin je izdao zapoved da se svi Čečeni presele u Kazahstan. Velik dio od njih pola milijuna pritom je ubijen.

1945. - Tokom bitke za Ivo Džimu, grupa američkih marinaca je osvojila vrh planine Suribači i fotografisala podizanje američke zastave.

1945. - Udružene filipinske i američke snage su oslobodile Manilu.

1947. - Osnovana Međunarodna organizacija za standardizaciju - ISO.

1950. - Održana 7. dodela Zlatnog globusa.

1956. - Održana 13. dodela Zlatnog globusa.

1958. - Kubanski pobunjenici oteli petostrukog svetskog prvaka u Formuli 1, Juana Manuela Fanđa.

1959. - Međunarodni sud za ljudska prava otvorio prvo zasedanje u Strazburu.

1965 - U Santa Moniki je umro slavni američki filmski komičar Sten Lorel, 'mršavi' iz tandema Stanlio i Olio.

1970. - Britanska Gvajana postala nezavisna republika u okviru Komonvelta.

1981. - U pokušaju državnog udara i zbacivanja vlade Adolfa Suaresa, grupa gardista pod vođstvom pukovnika Antonija Tehera upala u parlament Španije.

1991. - Vojnim pučem na Tajlandu oborena vlada Čatičaja Čunavana, a vlast preuzela vojna hunta.

1994. - Bosanski muslimani i Hrvati zaključili prekid vatre koji je stupio na snagu 25. februara i bio uvod za stvaranje muslimansko - hrvatske federacije u okviru Bosne i Hercegovine.

1994. - U bioskope u Irskoj i Ujedinjenom kraljevstvu dolazi 'Trainspotting'.

1999. - Pregovori srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambujeu kod Pariza prekinuti bez potpisivanja sporazuma, koji su pregovaračima ponudili međunarodni posrednici. Srpska strana odbila prisustvo stranih trupa na svojoj teritoriji, a albanska razoružanje Oslobodilačke vojske Kosova.

1999. - Lavina je uništila austrijsko selo Galtur, usmrtivši 31 osobu.

2001. - U Beogradu uhapšen Radomir Marković, šef Državne bezbednosti Srbije za vreme režima Slobodana Miloševića. Marković je osumnjičen za učešće u političkim ubistvima počinjenim između oktobra 1998. i januara 2001.

2001. - Predsednici Jugoslavije i Makedonije Vojislav Koštunica i Boris Trajkovski u Skoplju potpisali Sporazum o razgraničenju dve zemlje.

2003. - U Bangladešu izbili protesti pošto je u Skupštini usvojen zakon kojim se krivice oslobađaju vojnici koji su učestvovali u tromesečnoj antikriminalnoj kampanji 11. januara te godine, u kojoj su 44 osobe poginule.

2006. - Preko 100 osoba poginulo u Iraku u nasilju koje je uslidilo nakon postavljanja bombe u džamiju Al Askari.

2005. - U snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepeni Rihterove skale koji je pogodio provinciju Kerman u Iranu poginulo je oko 600 ljudi, a blizu 1.000 osoba je povređeno.

2006. - Preko pedeset osoba poginulo u Moskvi u nesreći kada se urušio krov tržnice. Zgradu tržnice projektovao je isti arhitekta koji je projektovao Transval Voter Park koji se urušio 2004. kada je poginulo 28 osoba.

2008. - Bombarder B-2 Spirit Američkog vazduhoplovstva se srušio na Gvamu, što predstavlja prvi operativni gubitak ovog aviona.

2008. - Umro je bivši predsednik Republike Slovenije i nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Janez Drnovšek.

2009. - Film Denija Bojla 'Milioner s ulice', snimljen prema romanu indijskog pisca Vikosa Svarupa, proglašen je za najbolje ostvarenje i dobio je osam nagrada na 81. svečanosti dodele Oskara.

2014. - Svečano zatvaranje zimskih olimpijskih igara u Sočiju.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana