Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 19. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 19. februara! Šta se sve nekada dešavalo devetnaestog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
197. - Bitka kod Lugdunuma u kojoj je pobedom rimskog cara Septimija Severa okončan period poznat kao Godina pet careva.

356. - Imperator Konstancije II je izdao dekret kojim su zatvoreni svi paganski hramovi u Rimskom carstvu.

1473. - Rođen je Nikola Kopernik, slavni reformator astronomije koji je, umesto dotadašnjeg geocentričnog - Ptolomejevog, uspostavio heliocentrični sistem sveta. Uspostavljanje heliocentrizma, tzv. kopernikanski preokret, imalo je dalekosežne posledice, ne samo za astronomiju već i za ostale prirodne nauke i duhovni napredak čovečanstva. Njegovo učenje je zbog zloglasne rimokatoličke inkvizicije, imalo i mučenike - Đordana Bruna je sud inkvizicije poslao na lomaču, a Galileo Galilej, pod pretnjom smrti, morao da svoje učenje proglasi kao zabludu. Rimska crkva je 1616. zabranila sva dela kojima je osnova bilo Kopernikovo učenje. Dela su mu: 'Commentariolus', 'De revolutionibus orbium coelestium'.

1594. - Sigismund III, kralj Poljsko-litavske Unije, okrunjen je za kralja Švedske.

1674. - Potpisan Vestminsterski mir kojim je okončan Anglo-holandski rat, a Nova Holandija, područje današnjeg Njujorka, pripala Engleskoj.

1700. - Poslednji dan Julijanskog kalendara u Nemačkoj.

1743. - Rođen je italijanski kompozitor Luiđi Rodolfo Bokerini, virtuoz na violončelu, koji je uticao na razvoj gudačkih kvarteta kao muzičke forme i prvi komponovao muziku za gudačke kvintete i kvintete za gudačke instrumente i klavir. Stvorio je oko 500 dela u stilu rokokoa, uključujući simfonije, koncerte za violončelo, kamernu i crkvenu muziku.

1797. - Papa Pije VI potpisao Tolentinski ugovor s Napoleonom Bonapartom prema kojem su Bolonja, Romanja i Ferara pripale Francuskoj.

1807. - Britanska flota prošla kroz Dardanele da bi se potom pridružila ruskim snagama u ratu protiv Turske.

1861. - Kansas postao prva američka država koja je zabranila sva alkoholna pića.

1861. - Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka car Aleksandar II ukinuo kmetstvo u Rusiji.

1875. - Umro je srpski pisac Kosta Trifković, komediograf koji je realistički slikao naravi vojvođanske sredine u drugoj polovini XIX veka. Posle završetka studija prava u Požunu radio je u Pešti kao činovnik, potom u Novom Sadu kao bilježnik i advokat. Njegove šaljive pozorišne igre su prožete neusiljenim humorom i prirodnošću i bile su pravo osvježenje u vreme teške romantičarske drame. Realistički je nastavio komediografsku tradiciju, zanemarenu u srpskoj literaturi posle Jovana Sterije Popovića, ali bez Sterijine snage i dubine. Dela su mu: 'Izbiračica', 'Milo za drago', 'Mladost Dositeja Obradovića', 'Školski nadzornik', 'Ljubavno pismo' ...

1878. - Američki pronalazač Tomas Alva Edison patentirao je fonograf - preteču gramofona.

1878. - Sanstefanskim ugovorom okončan je srpsko-turski rat. Ugovor kojim je Rusija pokušala da stvori Veliku Bugarsku na račun Srbije poništen je na zahtev ostalih evropskih sila na Berlinskom kongresu u julu 1878.

1881. - Država Kanzas je prva država koja je zabranila sva alkoholna pića.

1912. - U Španiji počeo šahovski turnir u San Sebastijanu na kome pobeđuje Kapablanka ispred Rubinštajna, Vidmara i Maršala.

1918. - Sovjetski Centralni izvršni komitet izdao dekret o zabrani privatnog vlasništva nad zemljom, vodama i prirodnim resursima.

1922. - U Zagrebu je izašao prvi broj lista Borba, iza kojeg je stajala ilegalna Komunistička partija Jugoslavije. List je zabranjen 13. januara 1929. Ponovo je izlazio kao organ KPJ u Drugom svetskom ratu u Užicu, od 19. oktobra do 27. novembra 1941, i u Bosanskoj krajini od 1. oktobra 1942. do 27. februara 1943. Posle oslobođenja Beograda, 15. novembra 1944. postao je dnevni list kao organ KPJ.

1924. - Rođen je američki filmski glumac Li Marvin. Filmovi su mu: 'Velika trka', 'Komančerosi', 'Dvanaest žigosanih', 'Čovjek koji je ubio Liberti Valansa', 'Kat Balu', 'Monti Valš', 'Point Blank' ...

1935. - Sibinjske žrtve, incident u kome su jugoslavenski žandari ubili seljake u mestu Sibinj.

1940. - Umro je srpski političar Ljuba Davidović, jedan od prvaka Radikalne stranke Srbije. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i bio dobrovoljac u srpsko-bugarskom ratu 1885, a 1901. je s Jašom Prodanovićem osnovao Samostalnu radikalnu stranku, za čijeg predsednika je izabran 1912. Prvi put je postao ministar prosvete 1904, na tom položaju je bio i od 1914. do 1917. u vladi Nikole Pašića i treći put 1918. Jedan je od tvoraca Krfske deklaracije. Posle stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919, postao je predsednik novostvorene Demokratske stranke, iste godine premijer, a vladu je drugi put sastavio 1924.

1942. - U Drugom svetskom ratu japanski avioni u prvom napadu na Australiju bombardovali grad Darvin. U napadu su poginula 243 Australijanca, potopljeno je osam brodova i uništena su 23 aviona.

1943. - Sile Osovine napale su savezničke snage u Tunisu kod Kaserinskog prolaza.

1945. - U Drugom svetskom ratu iskrcavanjem američkih snaga počele borbe za pacifičko ostrvo Ivo Džima.
1951. - Umro je francuski pisac Andre Žid, jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti XX veka. Romanopisac, esejist, kritičar, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947, a 1952. njegova dela našla su se na spisku zabranjenih knjiga Vatikana ('Kovači lažnog novca', 'Podrumi Vatikana', 'Pastoralna simfonija').

1952. - Umro je norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Za vreme Drugog svetskog rata, kao simpatizer kolaboracioniste Vidkunda Kvislinga i nacističke Nemačke, izgubio je popularnost, a njegovi čitaoci vraćali su mu knjige poštom ('Glad', 'Pan', 'Plodovi zemlje'). Posle rata, već u dubokoj starosti, osuđen je na visoku novčanu kaznu zbog saradnje sa okupatorom.

1959. - Velika Britanija, Grčka i Turska potpisale u Londonu sporazum o nezavisnosti Kipra, na kojem je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti.

1968. - U SFRJ donosi se zakon o Opštenarodnoj odbrani i društvenoj samozaštiti (ONO i DSZ) čime se formira i Teritorijalna odbrana.

1976. - Island prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom posle neuspešnih pregovora dve zemlje o pravu na ribarenje u spornim vodama i time otpočeo tzv. 'bakalarski rat'.

1977. - U Bukureštu potpisan jugoslovensko-rumunski sporazum o daljem zajedničkom korišćenju Dunava i izgradnji hidrocentrale 'Đerdap 2'.

1978. - Egipatske snage su izvele neuspešan desant na međunarodni aerodrom Larnaka bez odobrenja Kipra da bi intervenisali u otmici.

1982. - Prvi let Boeingovog modela aviona 757-200.

1984. - Zatvorene XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

1986. - Rusi su lansirali svemirsku stanicu 'Mir'.

1991. - Boris Jeljcin zatražio ostavku predsednika SSSR Mihaila Gorbačova, tvrdeći da je on žrtvovao reforme da bi povećao ličnu vlast.

1992. - U Južnoj i Severnoj Koreji stupili su na snagu sporazumi o zabrani nuklearnog oružja na korejskom poluostrvu.

1993. - Od 1.500 putnika i članova posade feribota koji je potopljen u oluji pored obala Haitija spaseno 285.

1997. - Umro je Deng Sjaoping, koji je kao kineski lider od 1978. poveo zemlju u političke i privredne reforme. S vlasti se povukao 1990, ali je i potom imao presudan uticaj u postmaoističkoj Kini.

1999. - Ubijen verski vođa iračkih šiita veliki ajatolah Mohamad Sadek al Sadr, s dva sina.

2002. - Posle ubistva šest izraelskih vojnika, izraelske snage napale sedište palestinskog vođe Jasera Arafata u Gazi i tom prilikom poginulo 15 Palestinaca.

2003. - Međunarodni krivični sud za Ruandu osudio adventističkog sveštenika Elizafana Ntakirutinama na 10, a njegovog sina doktora Žirarda na 25 godina zatvora za genocid i zločine protiv čovečnosti u toj zemlji. To je prva presuda Tribunala jednom sveštenom licu.

2003. - U Nemačkoj na 15 godina zatvora osuđen Munir El Motasadeku, saučesnik u terorističkim napadima u Njujorku 11. septembra 2001.

2008. - Kubanski predsednik Fidel Kastro povukao se zbog bolesti i starosti s dužnosti na kojoj je bio od 1959. godine. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Kastro.

2008. - Jedna od najpoznatijih balerina 20. veka i primabalerina Boljšoj teatra Natalija Besmertnova, umrla je u Moskvi u 67. godini.

2013. - Osmorica maskiranih muškaraca je iz prtljažnika putničkog aviona na međunarodnom aerodromu u Briselu odnela dijamante vrednosti od 37 miliona evra. To je bila jedna od najvećih pljački dijamanata poslednjih godina. Izvedena je bez ispaljenog metka.

2013. - Filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković umro je u 53. godini. Bio je programski direktor Jugoslovenske Kinoteke, predsedavajući Saveta FEST-a i autor više knjiga iz oblasti filma ('Tajni život filma', 'Stranci u raju').

2016. - Umro je Umberto Eko, italijanski romanopisac, esejista, filozof i lingvista, osnivač Odseka za medijske studije na Univerzitetu San Marina i univerzitetski profesor u Bolonji. Dela su mu: 'Ime ruže', 'Fukoovo klatno', 'Baudolino' ...
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana