Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 04. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 04. februara! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
211. - Umro je rimski car Lucije Septimije Sever Pertinaks, osnivač dinastije Severa, koji je ograničio vlast Senata, umjesto kojeg je "Carski savet" počeo da izdaje zakone. Oslanjao se isključivo na armiju i tako utro put tzv. vojničkom despotizmu poslije njegove smrti, kada je vojska samovoljno postavljala, zbacivala i ubijala careve, sve do stupanja na presto 285. cara Gaja Dioklecijana.

1536. - Francuski kralj Fransoa I sklopio je savez s turskim sultanom Sulejmanom I da bi se suprotstavio Habsburgovcima.

1694 – Umrla je ruska carica Natalija Kirilovna Nariškina.

1746. - Rođen je poljski nacionalni junak Tadeuš Košćuško, borac protiv podele Poljske i vođa ustanka protiv Rusa 1794. Učestvovao je u Američkom ratu za nezavisnost od 1776. i bio ađutant Džordža Vašingtona.

1783. - Velika Britanija je u Parizu potpisala sporazum o priznanju SAD, čime je okončan osmogodišnji britansko-američki rat, poznat kao Američki rat za nezavisnost.

1789. - Džordž Vašington izabran za prvog predsednika SAD-a.

1804. - Dahije su u Seči knezova pogubile nekoliko najistaknutijih srpskih narodnih glavara, što je bio neposredni povod za izbijanje Prvog srpskog ustanka.

1815 – Rođen je Josip Juraj Štrosmajer, biskup đakovačko-bosanski i sremski, političar, kulturni radnik i pisac.

1846. - Prvi mormonski pioniri su započeli svoj egzoduz iz Novua u Ilinoisu na zapad prema dolini Solt Lejk.

1861. - Delegati šest odmetnutih američkih država su se u Montgomeriju obrazovali Konfederativne Američke Države.

1881. - Rođen je ruski vojskovođa i političar Kliment Jefremovič Vorošilov, maršal SSSR, učesnik revolucije 1905. i Oktobarske revolucije 1917. U građanskom ratu od 1918. do 1920. uspešno je vodio operacije protiv bjelogardejaca i stranih intervencionističkih trupa, a od 1925. do 1940. bio je sovjetski ministar odbrane. U Drugom svetskom ratu komandovao je jedinicama Severozapadnog pravca i Lenjingradskog fronta. Od 1946. do 1953. bio je zamjenik sovjetskog premijera, a potom, poslije smrti komunističkog diktatora Josifa Staljina, do 1960. predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta.

1889. - Rođen je srpski istoričar Viktor Novak, profesor Zagrebačkog, potom Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umjetnosti i osnivač Istorijskog instituta Akademije, koji je naučno dokazao čudovišne razmjere ustaškog genocida nad Srbima i zločinačku ulogu Rimokatoličke crkve tokom Drugog svetskog rata. Dela su mu: 'Antologija jugoslovenske misli i narodnog jedinstva', 'Latinska paleografija', 'Vatikan i Jugoslavija', 'Skriptura Beneventana', 'Evangeliarijum spalatense', 'Masarik i Jugosloveni', 'Iz rimske književnosti', 'Sveslovenska misao', 'Dva antipoda' ...

1897. - Rođen je nemački političar i ekonomista Ludvig Erhard, zapadnonemački kancelar od 1963. do 1966, pobornik neoliberalne ekonomije i glavni tvorac nemačkog 'privrednog čuda'.

1899. - Počeo je Filipinsko - američki rat kada je američki vojnik, koji je imao naređenje da drži pobunjenike podalje od logora svoje jedinice, pucao na filiponskog vojnika u Manili.

1900. - Rođen je francuski pisac Žak Prever, 'pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće', autor čuvene 'Barbare', veoma popularan među mladima pedesetih godina XX veka. Poznat je i po scenarijima za filmove Marsela Karnea 'Obala u magli', 'Hotel Sever', 'Deca raja', 'Ljubavnici iz Verone'.

1901. - Umro je srpski advokat, novinar i pisac Svetozar Miletić, vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austrougarskoj, borac za liberalne reforme i nepomirljivi protivnik klerikalizma. Bio je pokretač i vodeća ličnost Ujedinjene omladine srpske, potom osnivač i vođa Srpske narodne slobodoumne stranke. Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Modri i Požunu (Bratislava), a Pravni fakultet u Beču, gde je doktorirao 1854.

1902. - Rođen je američki pilot Čarls Ogastas Lindberg, koji je prvi preletio Atlantski okean. Avionom 'Duh Sent Luisa' u maju 1927. je za 33 časa i 32 minuta preletio 5.856 kilometara od NJujorka do Pariza. Bio je to pravi podvig, jer tada nije bilo ni radara ni sigurnih radio-veza. Poslije otmice i ubistva njegovog sina Čarlsa 1932. u SAD je donesen tzv. Lindbergov zakon, kojim je za otmicu predviđena smrtna kazna. Poslije dolaska na vlast u NJemačkoj Adolfa Hitlera javno je ispoljavao simpatije za nacizam i protivio se ulasku SAD u Drugi svetski rat protiv Sila osovine.

1904. - Japanska ratna mornarica je blokirala rusku dalekoistočnu luku Port Artur, što je označilo početak rusko-japanskog rata.

1908. - Rođen je srpski slikar Predrag - Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti, istaknuti predstavnik intimizma u srpskom slikarstvu. Studirao je prava u Subotici, a zatim bio u diplomatskoj službi u Parizu, Madridu, Londonu. Međunarodnu reputaciju stekao je 1937. na izložbi u Parizu na kojoj je dobio Gran pri. Napisao je esej 'Između trube i tišine' i dramu 'Zopir'.

1927. - Umro je srpski vojskovođa Janko Vukotić, divizijar crnogorske i general jugoslovenske vojske, jedan od najvećih vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Kao načelnik štaba crnogorske Vrhovne komande, komandovao je 1915. sandžačkom vojskom, čijih je 6.500 boraca u ključnoj bici kod Mojkovca sprečilo 53. i 62. diviziju austrougarske armije sa 20.000 vojnika i neuporedivo nadmoćnijom artiljerijom da udari u bok srpskih trupa koje su se povlačile ka Albaniji. U Prvom balkanskom ratu 1912. i 1913. komandovao je Istočnim odredom crnogorske vojske, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Crnogorskom divizijom u sastavu srpske vojske.

1930. - Rođen je srpski pisac Borislav Pekić, jedan od najvećih u srpskoj literaturi, romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje likova i psihološku i sociološku analizu prožetu ironičnim odnosom prema svetu. Zbog pripadnosti ilegalnoj organizaciji Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata proveo je nekoliko godina na robiji. Jedan je od osnivača Demokratske stranke 1989, prve opozicione partije posle poluvekovne komunističke diktature u Srbiji. Dela su: romani 'Vreme čuda', 'Hodočašće Arsenija Njegovana', 'Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana', 'Kako upokojiti vampira', 'Zlatno runo', 'Atlantida', 'Novi Jerusalim', 'Argonauti', 'Pisma iz tuđine', 'Godine koje su pojeli skakavci', 'Besnilo', drame 'Kako zabaviti gospodina Martina', 'Na ludom belom kamenu', scenario za film 'Dan četrnaesti'.

1936. - Stvoren prvi sintetički radioaktivni element: radij E.
1938. - Adolf Hitler je preuzeo resor ministra rata nacističke Nemačke, a za šefa diplomatije je imenovao Joahima fon Ribentropa.

1940. - Sovjetske trupe probile front u Kareliji u sovjetsko-finskom ratu, započetom u novembru 1939. Finci su u početku imali uspeha, ali je rat poslije prodora u Kareliju okončan porazom Finske. Mirovnim ugovorom potpisanim 12. marta 1940. u Moskvi sovjetsko-finska granica je ispravljena na štetu Finske. U ratu je poginulo 48.000 sovjetskih i 32.000 finskih vojnika.

1945. - U mestu Jalta na Krimu sastali su se britanski premijer Čerčil, predsednik SAD Ruzvelt i sovjetski lider Staljin da bi se dogovorili o akcijama za završetak Drugog svetskog rata i planovima u posleratnom periodu. Smatra se da je na toj konferenciji dogovorena podela 'sfera uticaja' tadašnjih svetskih sila, što je kasnije dovelo do hladnog rata između komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada.

1946. - Predsednik srpske vlade u okupiranoj Srbiji u Drugom svetskom ratu, general Milan Nedić, izvršio je, prema zvaničnoj verziji, samoubistvo tokom istražnog postupka. Pre rata je bio načelnik Generalštaba i ministar vojske i mornarice, a u vreme invazije nacističke Nemačke komandovao je Trećom grupom armija. Njegova uloga u vreme okupacije kontroverzna je u srpskoj istoriografiji. Jedni smatraju da je bio izdajnik u službi okupatora, a drugi u njemu vide tragičnu figuru, čoveka koji je svesno žrtvovao ugled preuzevši funkciju šefa vlade u okupiranoj zemlji kako bi, koliko-toliko, ublažio tragediju srpskog naroda.

1948. - Cejlon (Šri Lanka) ostvario nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta.

1957. - USS Nautilus, prva podmornica na nuklearni pogon, zabeležila je svoju 60,000. nautičku milju, izjednačivši izdržljivost fikcijskog Nautilusa opisanog u pripovetci Žila Verna 20,000 milja pod morem.

1957. - Prva električna portabl mašina za kucanje izložena je radi prodaje u SAD-u.

1961. - U Angoli je počeo ustanak protiv portugalske kolonijalne vlasti. Oslobodilački rat okončan je 1974., a u oktobru 1975. Angola je stekla nezavisnost.

1966. - Prilikom pada japanskog putničkog aviona 'Boing 727' u Tokijski zaliv, poginula su 133 putnika i člana posade.

1966. - Počelo 7. svetsko prvenstvo u biatlonu u muškoj konkurenciji, u nemačkom gradu Garmisch-Partenkirchen.

1969. - Yasser Arafat postaje vođa PLO-a.

1972. - Velika Britanija i devet drugih zemalja priznalo je Istočni Pakistan kao nezavisnu državu Bangladeš.

1974. - Grenada je ostvario nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta.

1976. - U Gvatemali je u zemljotresu poginulo 23.000 ljudi, a milion i po je ostalo bez domova.

1976. - Glavni grad Mozambika Lorenso Markeš je preimenovan u Maputo.

1980. - Umro je srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, majstor sa izrazitim osećanjem za boju. Posle studija u Minhenu, Rimu i Parizu, proputovao je Španiju, severnu Afriku i Italiju i dugo je živeo u Parizu, a od 1948. u Beogradu. Najčešće je slikao predele i mrtvu prirodu.

1989. - U oružanoj pobuni oboren je diktator Paragvaja Alfredo Štresner, koji je vladao 35 godina. U pobuni je poginulo više od 300 ljudi, uglavnom vojnika. Novi predsednik Paragvaja postao je general Andres Rodriges.

1990. - U terorističkom napadu iz zasede na autobus sa izraelskim turistima u Egiptu poginulo je devet turista i dva egipatska policajca, a 20 osoba je ranjeno.

1992. - Hugo Čavez predvodio pokušaj preuzimanja vlasti u Venecueli vojnim udarom. Poginulo je nekoliko stotina ljudi, puč je propao, a Čavez je zatvoren.

1995. - Čečenski islamski separatisti u blizini Groznog prvi put uspeli da protivavionskom raketom obore jedan ruski borbeni avion - 'Su-25'.

1997. - U sudaru dva izraelska vojna helikoptera na putu za Libanon poginulo je 73 vojnika.

1998. - U zemljotresu koji je pogodio oblast Rustaka u severnoj avganistanskoj provinciji Tahar poginulo je najmanje 4.500 ljudi.

1999. - Hugo Čavez izabran za predsednika Venezuele.

2000. - Formiranje nove austrijske koalicione vlade sa ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom Jerga Hajdera izazvalo je proteste u Beču i drugim mestima u Austriji. Izraelski ambasador napustio je Beč, a Evropska unija je uvela političke sankcije Austriji.

2003. - Formirana državna zajednica Srbija i Crna Gora, zasnovana na ravnopravnosti dviju država članica, to jest, države Srbije i države Crne Gore.

2004. - Pakistanski vrhunski nuklearni fizičar Abdul Kadir Kan prihvatio je punu odgovornost za odavanje podataka o nuklearnoj tehnologiji Iranu, Libiji i Severnoj Koreji i zatražio od nacije da mu oprosti.

2004. - U Kembridžu, Mark Cukerberg osnovao Facebook, internetsku društvenu mrežu.

2005. - Umro je američki glumac i borac za građanska prava Osi Dejvis koji je srušio barijere afričko-američkim umetnicima i postao jedan od najpriznatijih karakternih glumaca u SAD.

2006. - Nekoliko hiljada ljudi, ogorčeni zbog objavljivanja karikatura Muhameda u Danskim novinama, spalili su ambasade Danske i Norveške u Damasku, Siriji.

2006. - Danski premijer Anders Fogh Rasmusen obratio se putem arapske televizijske stanice Al-Arabija stanovnicima islamskih zemalja povodom spornih karikatura poslanika Muhameda koje su objavljene u jednim danskim novinama.

2006. - IAA odlučila praviti Iran Veću sigurnosti zbog navodne namere proizvodnje nuklearnog oružja.

2006. - Otvorene 20. Zimske olimpijske igre u italijanskom gradu Torinu.

2009. - Ultrakonzervativnom biskupu Ričardu Vilijamsonu koji je negirao holokaust Vatikan je naredio da 'nedvosmisleno i javno' povuče svoju izjavu ukoliko želi da ostane biskup Rimokatoličke crkve.

2012. - U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Rusija i Kina su uložile veto na arapsko-evropsku rezoluciju, kojom je zahtevano da predsednik Sirije Bašar al Asad napusti vlast zbog krvavog gušenja narodnih protesta.

2013. - Počelo 42. Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju u austriskom gradu Schladmingu.

2016. - Umro je Moris Vajt, američki kompozitor, producent i aranžer, osnivač benda 'Earth, Wind and Fire” autor velikog broja hitova ('That's the Way of the World', 'Reasons', 'Sing a Song', 'Getaway', 'Fantasy', 'September', 'Boogie Wonderland', 'After the Love Has Gone', 'Let's Groove').

2018. - Više od 100.000 ljudi učestvovalo je na protestu u Atini zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije.

2018. - Nikos Anastasijades, aktuelni predsednik Kipra, osvojio je drugi predsednički mandat.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana