Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se Danas - 02. Februar

   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 02. februara! Šta se sve nekada dešavalo drugog februara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
962. - Papa Ivan XII okrunio je Otona I Velikog za cara Svetog Rimskog Carstva, prvog nakon gotovo 40 godina.

1509. - Portugalci pod komandom Fransiska de Almejde uništili muslimansku flotu u bici kod grada Diu u Indijskom okeanu i uspostavili kontrolu u indijskim vodama.

1536. - Španski istraživač Pedro de Mendoza osnovao je grad Buenos Ajres, glavni grad Argentine od 1880.

1556. - U jednoj od najvećih katastrofa u istoriji čovječanstva zemljotres je opustošio kineske provincije Šansi, Šaanhsi i Henan - poginulo je više od 850.000 ljudi i zbrisano je s lica zemlje nekoliko stotina naselja.

■ 1594. - Umro je italijanski kompozitor Đovani Pjerluiđi da Palestrina, jedan od najznačajnijih predstavnika polifone renesansne muzike. Živio je u periodu rimokatoličke protivreformacije, pa su njegova djela obilježena konzervativnim pristupom crkvenoj muzici. Komponovao je djela velike izražajnosti, dubokih osjećanja, klasične mirnoće, široke i dijatonske melodike - više od sto misa, oko 250 duhovnih i svetovnih moteta, madrigale. Djela: 'Misa pape Marcela', 'Stabat Mater'.

 1595 – Rođen je Jakob van Campen, holandski arhitekt i umetnik.

1653. - Osnovan Novi Amsterdam, kasnije nazvan New York.

1709. - Škotski mornar Aleksander Selkrik izbavljen sa pustog pacifičkog ostrva na koje je 1704. stigao posle brodoloma. Njegova priča inspirisala Danijela Defoa da napiše roman 'Robinson Kruso'.

1801. - Britanski parlament održao prvu sjednicu kojoj su prisustvovali i irski predstavnici.

1808. - Napoleonove trupe okupirale Rim pošto je papa Pije VII odbio da prizna Napuljsko kraljevstvo pod francuskom vlašću i da se pridruži alijansi protiv Velike Britanije. Napoleon potom 1809. odveo papu u zatočeništvo u Fontenblo. Papska država restaurirana posle Napoleonovog pada 1814.

1834. - Srpski knez Miloš Obrenović objavio je Drugi hatišerif turskog sultana Mahmuda II, kojim su, kako je knez naglasio u besedi pred postrojenom gardom u Kragujevcu, precizirani odnosi Srbije i Otomanskog carstva. Posle Prvog hatišerifa, Porta je pokušavala da ustupke Srbiji svede na minimum, ali je knez bio uporan, pa je sultan Drugim hatišerifom priznao nove granice, uključujući sporne krajeve.

1848. - Mirom u gradu Gvadelupe Idalgo okončan je dvogodišnji rat Meksika i SAD. Poraženi Meksiko ustupio je SAD Teksas, Novi Meksiko, Arizonu i Kaliforniju uz naknadu od 15 miliona dolara.

1878. - Grčka objavila rat Turskoj.

1879. - Umro je bugarski pisac i revolucionar Ljuben Stojčev Karavelov, koji je ostavio trag i u srpskoj literaturi. U Beograd je došao 1867, povezao se s Ujedinjenom omladinom srpskom i sa Svetozarom Markovićem se borio protiv sentimentalizma i romantizma i za realizam u književnosti. U tom duhu je na srpskom jeziku pisao kritičke članke i pripovetke iz beogradskog života. Zalagao se za stvaranje južnoslovenske federacije, skupljao je dobrovoljce i borio se 1876. u srpsko-turskom ratu. Dela su mu: 'Je li kriva sudbina?', 'Kaznio je Bog', 'Gorka sudbina', 'Bugari starog kova' ...

1882. - Rođen je irski pisac Džejms Džojs, jedan od najvećih u XX veku, koji je dao nov pravac modernoj književnosti. Počeo je kao buntovnik protiv rimokatoličke vjerske zatucanosti i uskogrudosti irske sredine, ali je glavni grad Irske Dablin, njegovu istoriju, žitelje i topografiju učinio središnjom temom svog djela. Dela su mu: 'Portret umjetnika u mladosti', 'Fineganovo bdijenje', 'Kamerna muzika', 'Dablinci', 'Izgnanici' ...

1895. - Umro je srpski pisac Ljubomir Nenadović, član Srpske kraljevske akademije, jedan od prvih srpskih književnika u XIX veku sa širokim evropskim obrazovanjem, čiji su putopisi znatno prevazišli literaturu tog vremena. Od Dositeja Obradovića prihvatio je kult nauke i razuma, a od romantičara veru u ljudski progres. Dela su: putopisi 'Pisma iz Italije', 'Pisma iz Nemačke', 'Pisma iz Švajcarske', 'O Crnogorcima'.

1898. - Rođen je srpski vajar Sreten Stojanović, rektor Umetničke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. U mladosti je pripadao srpskoj revolucionarnoj omladini u Bosni. Uneo je svežinu i raznolikost u srpsku plastiku u prvoj polovini XX veka, sigurno je vladao i kompozicijom i monumentalnom skulpturom. Dela su: reljefi 'Ogrlice', 'Uteha', monumentalna skulptura 'Rob', portreti 'Moj otac', 'Nikola Vujić', 'Umetnikova kći', spomenici na Fruškoj gori, u Podgorici, Grahovu, rodnom Prijedoru. Knjige: 'Biste', 'O umetnosti i umetnicima'.

1901. - Rođen je američki violinista porijeklom ruski Jevrejin Jaša Hajfec, jedan od najvećih virtuoza na tom instrumentu. Priređivao je koncerte od djetinjstva, a internacionalnu karijeru je počeo 1912. Pisao je kadence za violinske koncerte i transkribovao kompozicije starih i savremenih majstora. Naročito je cijenjen zbog čistog i melodičnog tona i visoko razvijene tehnike sviranja.

1904. - Rođen je ruski pilot Valerij Pavlovič Čkalov, koji se proslavio mnogim poduhvatima, uključujući prelijetanje Sjevernog pola. Ostvario je 1937. prvi let preko najsevernije tačke Zemlje bez spuštanja, preletevši avionom 'An-25' za 64 časa i 25 minuta razdaljinu od 12.000 kilometara od Moskve do američkog grada Vankuver kod Portlanda, što je bio svetski rekord. Amerikanci su mu u Vankuveru, u čast tog senzacionalnog leta, podigli spomenik i posvetili muzej. Isprobavajući novi tip lovačkog aviona, poginuo je u decembru 1938.

1907. - Umro je ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, koji se uvrstio među najistaknutije naučnike svoga vremena otkrićem periodičnog sistema hemijskih elemenata 1869. godine, prema kojem svojstva hemijskih elemenata zavise od njihove atomske težine. Na osnovu tog zakona formulisao je Periodični sistem elemenata, koji mu je omogućio da predvidi svojstva niza kasnije otkrivenih elemenata. Periodični sistem elemenata postao je osnova moderne nauke o strukturi materije. Proučavao je razvoj industrije u Rusiji, naročito uglja, nafte i metala, prvi je preporučio podzemnu gasifikaciju uglja i hemijsku preradu nafte.

1908. - Umro je srpski pisac Milovan Glišić, jedan od začetnika realizma u srpskoj književnosti. Studirao je u Beogradu tehniku i filozofiju, zatim uređivao novine i bavio se pozorišnom dramaturgijom. Napisao je tridesetak pripovedaka, dve komedije i prevodio je s francuskog i ruskog, uključujući 'Rat i mir' Lava Tolstoja. Dela su: pripovetke 'Glava šećera, 'Roga', 'Redak zver', 'Šilo za ognjilo', 'Prva brazda', pozorišni komad 'Dva cvancika', komedija 'Podvala'.

1920. - Mirovnim ugovorom u Dorpatu sovjetska Rusija priznala nezavisnost Estonije, koja je od 1721. bila pod ruskim suverenitetom. Sovjetske trupe zaposele tu zemlju u junu 1940, posle čega je Estonija postala deo SSSR.

1921. - Rođen je indijski filmski režiser Satjađit Raj, jedan od najvećih filmskih stvaralaca XX veka, autor produhovljenih, duboko misaonih i poetično-realističnih djela. Filmovi su mu: 'Otac Pančali', 'Nepobijeđeni', 'Apuov svijet', 'Kamen mudrosti', 'Boginja', 'Salon za muziku', 'Rabindranat Tagore', 'Tri djevojke', 'Metropola'.

1924. - Rođena je je srpska književnica Mira Alečković, pesnikinja, romansijer i dečji pisac. Dela su: zbirke pesama 'Tri proleća', 'Tragovi bez stopa', 'Noć ova poslednja', pesme za decu 'Podzemni heroji', 'Dani razigrani', 'Zvezdane balade', 'Poljana', 'Ljubavi je malo', 'Srebrni voz', 'Sanjalica', 'A ja rastem', romani 'Zašto grdiš reku', 'Zbogom velika tajno', 'Jutro', 'Zatečena u ljubavi'.

1924. - Umro je srpski pisac Aleksa Šantić, autor antologijskih pesama 'Ostajte ovđe', 'Emina', 'Veče na školju'. Pripadao je mostarskom krugu oko književnog lista 'Zora', koji je pokrenuo s Jovanom Dučićem i Svetozarom Ćorovićem. U Mostaru je osnovao srpsko pevačko društvo 'Gusle'. U vreme Aneksione krize, izazvane 1908. austrougarskom okupacijom Bosne i Hercegovine, izbegao je u Italiju, zatim je bio poslanik u Bosanskom saboru. U Prvom svetskom ratu austrougarske vlasti su ga hapsile kao istaknutog srpskog nacionalistu.

1933. - Adolf Hitler raspustio nemački parlament.

1935. - U Poljskoj je prvi put upotrijebljen poligraf.

1943. - Završena je bitka za Staljingrad u kojoj je Crvena armija zarobila 91.000 umornih i izgladnjelih nemačkih vojnika. Pobeda Crvene armije kod Staljingrada bila je od velikog moralnog značaja za slobodoljubive snage u svetu. Ona je pokazala slabost fašističkih snaga, pojačala mobilizaciju i angažovanje u borbi svih raspoloživih snaga i sredstava antihitlerovske koalicije.

1945. - U Drugom svetskom ratu održana je konferencija na Jalti - Krim.

1964. - Umro je srpski pisac, kritičar i prevodilac Milan Bogdanović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Uređivao je list 'Republika' i časopise 'Danas', 'Srpski književni glasnik', 'Književne novine'. Bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Beogradu i predavač na Filozofskom fakultetu i Fakultetu likovnih umetnosti. Celokupna njegova dela objavljena su u pet knjiga pod nazivom 'Stari i novi'.

1969. - Umro je američki filmski glumac engleskog porijekla Boris Karlof, koji je igrao u prvim horor filmovima i četiri decenije bio neka vrsta zaštitnog znaka horor filmova. Filmovi su mu: 'Zakon podzemlja', 'Ludi genije', 'Frankeštajn', 'Lice sa ožiljkom', 'Izgubljena patrola', 'Mumija', 'Maska Fu Mančua', 'Stara mračna kuća', 'Čudotvorac', 'Crna mačka', 'Frankeštajnova nevjesta', 'Hodajuća smrt', 'Frankeštajnov sin' ...

1970. - Umro je engleski filozof, matematičar i pisac Bertrand Rasel, jedan od rodonačelnika analitičke filozofije, osnivač i predsednik Međunarodnog suda za utvrđivanje ratnih zločina u Vijetnamskom ratu. Dela su mu: 'Kritičko izlaganje Lajbnicove filozofije', 'Istorija zapadne filozofije', 'Logički atomizam', 'Analiza materije', 'Skeptički eseji', 'Naše saznanje spoljnog svijeta', 'Principi socijalne rekonstrukcije', 'Putevi ka slobodi', 'Praksa i teorija boljševizma', 'Sloboda i organizacija', 'Osvajanje sreće', 'Principi matematike' ...

1971. - U SAD-u je zabranjeno reklamiranje cigareta na radiju i televiziji.

1971. - Nedelju dana nakon što je oboren režim Miltona Obotea, general Idi Amin proglasio se za predsednika Ugande i vrhovnog zapovednika vojnih snaga.

1972. - Britanska ambasada u Dublinu uništena je u prosvjedima nakon Bloody Sunday.

1978. - Dva sovjetska kosmonauta sa svemirskog broda 'Saljut' u otvorenom svemiru, prvi put u istoriji kosmičkih letova, obavila operaciju dopune goriva.

1983. - Papa Ivan Pavle II proglasio Franju Kuharića kardinalom.

1986. - U kneževini Lihtenštajn žene prvi put glasale na parlamentarnim izborima.

1989. - Poslednje sovjetske trupe napustile Kabul - završena devetogodišnja sovjetska vojna intervencija/okupacija Afganistana.

1990. - Južnoafrički predsednik Frederik de Klerk ukinuo zabranu Afričkog nacionalnog kongresa Nelsona Mandele.

1994 – Umro je Zaim Imamović, poznati bosansko-hercegovački pevač sevdalinki.

1995. - Lideri Izraela, Jordana, Egipta i PLO prvi put se okupili zajedno da bi na sastanku u Kairu iznašli mirovno rješenje i podržali izraelsko-palestinski sporazum.

1996. - Umro je američki filmski glumac i igrač Džin Keli zvezda holivudskog mjuzikla 'Amerikanac u Parizu', 'Ples na kiši'.

1997. - U Beogradu policija grubom silom, koristeći vodene topove, rasterala mirne demonstracije građana koji su od novembra 1996. svakodnevno protestovali zbog odbijanja vlasti da prizna pobedu opozicije na lokalnim izborima u Srbiji.

1998. - Pad filipinskog putničkog aviona 'DC-9' na jugu Filipina nije preživio niko od 104 putnika i članova posade.

2002. - Holandski princ Viljem Aleksander oženio se Maksimom Zoregijetom, Argentinkom čiji je otac bio pripadnik hunte i time oživeo tradiciju kontroverznih brakova holandske kraljevske porodice.

2003. - U snažnoj eksploziji u Lagosu uništena 'Nigerijska banka', a najmanje 33 osobe poginule. Potom izbili veliki neredi jer se više stotina ljudi potuklo kako bi uzelo novac iz srušene banke.

2004. - Umro je britanski istoričar Alan Bulok autor biografije nacističkog lidera Adolfa Hitlera: 'Hitler: studija tiranije' (Hitler: a study in tyrany).

2005. - Umro je Maks Šmeling, bokserska legenda i prvi Evropljanin šampion sveta. Bivši nemački bokser je titulu svetskog prvaka osvojio 1930. pobedivši Džeka Šarkija. U istoriju boksa ušao je i njegov čuveni nokaut iz 1936, takođe, legendarnog američkog boksera Džoa Luisa u 12. rundi meča.

2006. - Na sednici vrhovnog veća odbrane SCG održanoj u sredu, načelnik Vojnosigurnosne agencije Vojske SCG Svetko Kovač, podneo je izveštaj u kojem se navodi da je Vojska SCG pružala zaštitu odbeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću.

2006. - Predsedavajući Veća ministara BiH Adnan Terzić, predsednik Vlade RS-a Pero Bukejlović i predsednik Majkrosofta Bil Gejts su u Portugalu potpisali pismo o namerama, koje predviđa pripremu ugovora o strateškom partnerstvu između BiH i Majkrosofta.

2008. - Protiv plana turske vlade da dozvoli studentkinjama da na univerzitetima nose muslimansku maramu, što je shvaćeno kao uvođenje radikalnijeg oblika islama, protestvovalo je nekoliko hiljada ljudi u Ankari.

2009. - Libijski lider Moamer el Gadafi, izabran je za predsedavajućeg Afričke unije. Gadafi je godinama unazad zagovarao projekat jedinstvene afričke vlade, kao jedini način da se afričke zemlje izbore sa siromaštvom i pacifikuju konflikte bez mešanja Zapada.

2014. - Umro je američki glumac i režiser Filip Simor Hofman dobitnik Oskara, poznat po ulogama u filmovima 'Kapoti', 'Sumnja', 'Talentovani gospodin Ripli', 'Magnolija', 'Veliki Lebovski'...

2015. - Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je tužbe Hrvatske protiv Srbije i Srbije protiv Hrvatske, za genocid.

2018. - Deset migranata se udavilo, a 90 nestalo pošto se nedaleko od obale Libije prevrnuo čamac kojim su ih šverceri prevozili ka Evropi.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana