Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Čonopljansko Jezero

    Pre trideset i koju godinu Poljoprivredno preduzeće 'Bačka' u Čonoplji napravilo je akumulaciono jezero tako što je pregradilo kanal koji je tuda prolazio. Jezero je par kilometara severoistočno od Čonoplje, i oko 15 km od Sombora.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Napravljena je moderna brana i nastalo je jezero koje se prostire na oko 40 hektara i oko 5 km kanala. Jezero je trebalo da posluži poljoprivrednom preduzeću i ostalim poljo privrednicima za navodnjavanje njiva, pogotovo velikog voćnjaka koji se nalazi odmah blizu jezera. Preduzeće koje je stvorilo jezero danas je u stečaju a i prvobitna namena jezera potpuno je nestala. Međutim, jezero je opstalo i danas postalo ono što niko nije ni pomišljao pre 20 godina.
    Jezero je par kilometara severoistočno od Čonoplje, i oko 15 km odSombora. Napravljena je moderna brana i nastalo je jezero koje se prostire na oko 40 hektara i oko 5 km kanala. Jezero je trebalo da posluži poljoprivrednom preduzeću i ostalim poljo privrednicima za navodnjavanje njiva, pogotovo velikog voćnjaka koji se nalazi odmah blizu jezera.
Preduzeće koje je stvorilo jezero danas je u stečaju a i prvobitna namena jezera potpuno je nestala. Međutim, jezero je opstalo i danas postalo ono što niko nije ni pomišljao pre 20 godina. 
    Čonopljansko jezero danas predstavlja pravi raj za pecaroše i sve ljubitelje prirode. Pogodno za odmor i rekreaciju i naravno sportski ribolov. Danas je nadaleko poznato po kapitalnim primercima štuke, soma, amura, babuške, smuđa i tolstolobika i predstavlja pravi mamac za sportske ribolovce.
    Jezero ima uređen travnati deo, kao i neuređeni deo pogodan za sportski ribolov. Obale jezera su dodatno pošumljene, trska iz vode je prokrčena da bi pecaroši sa obale imali više mesta. Duž obale je šetalište dugo 1,5 km.
    Čamcem može da se dođe i do dela jezera koji prelazi polako u kanal i koji predstavlja pravi nedirnuti prirodni raj. Tamo ćete videti vrste ptica koje inače nemate prilike videti u naseljenim mestima kao i uživati u predivnom miru koji će povremeno remetiti samo  zvuci prirode koji su svojstveni samo takvim mestima.
    Uz obalu ima dovoljno prostora za kamp prikolice i šatore. Na jezeru se nalazi kafana, kao i prostori za pečenje roštilja i kuvanje paprikaša. Ribolov je moguć sa obale kao i iz čamca koji se može iznajmiti na licu mesta.
    Deo uz branu predviđen je za kupače koji uživaju u prijatnoj vodi jezera. Na jezeru se vikendom skupi od 50-200 posetilaca, a za praznike ili neko takmičenje na jezeru i preko 1000 posetilaca.
      Sa jezerom danas upravlja  USR 'Šaran' iz Čonoplje, koji su najzaslužniji za današnju reputaciju jezera kao i za njegov današnji izgled. Udruženje okuplja veliki broj članova  i pravi su primer svojim radom kako se čuvaju ovakva prirodna bogatstva.
     Svake godine se vrši poribljavanje jezera, a kontrolisanim izlovom se najveći primerci vraćaju u vodu. Na jezeru važe posebna pravila ponašanja kada je u pitanju količina i veličina ulova, a o svemu tome vodi računa čuvarska služba jezera koja je aktivna non stop 24 časa. Treba napomenuti da je na jezeru dozvoljen i noćni lov.
    Primerci ribe koji prelaze određenu kilažu ne mogu da se nose sa jezera. To je doprinos očuvanju fonda kapitalnih primeraka koji se nalaze u jezeru, što je i jedna od prepoznatljivosti čonopljanskog jezera. Ali nemorate da brinete da niko neće poverovati u vašu priču o kapitalnom ulovu.
    Svaki Vaš kapitalni ulov pre nego što ga vratite u jezero biće izmeren, evidentiran i naravno fotografisan.A Vi ćete naravno dobiti fotografiju sa Vašim kapitalnim ulovom. Primera radi na čonopljanskom jezeru je upecan som od 42 kg, šaran od 24,2 kg, amur od 23 kg, štuka od 11,2 kg, tolstolobik od 46 kg. Priča se i o postojanju soma od 50 kg u jezeru, koji trenutno predstavlja pravi izazov za sve pecaroše koji dolaze na naše jezero.

      Izgrađen je u toku 2010. godine asfaltni put do jezera. U planu je izgradnja betonske biciklističke staze od sela do jezera kao i podizanje još nekoliko kamp kućica.A u dogledno vreme i igralište za odbojku, košarku i mali  fudbal, kao i podizanje tobogana.
    Prateći objekti na jezeru koji svojom funkcionalnošću pružaju potpuno uživanje svim gostima koji dođu na čonopljansko jezero. Tu je vagon kafana sa natkrivenom terasom, kao i objekat u kojem je omogućeno kuvanje paprikaša i  pravljenje roštilja. Ispred objekta kuhinje nalazi se ručna česma sa svežom vodom. Uvek na raspolaganju podrumski ohlađena pića svih vrsta.
       Potrebno je naglasiti da je Čonopljansko jezero NEKOMERCIJALNA VODA i da je pod direktnom kontrolom 'Voda Vojvodine' i svi članovi moraju da se pridržavaju pravila koja važe u celoj pokrajini. Takođe, na jezeru radi 24 - časovna čuvarska služba.

Klikom na malu sliku dobićete na sredini ekrana uvećanu sliku. Da bi veliku sliku smaknuli sa ekrana, ponovo kliknite na nju.


Vagon - kafana na jezeru

Spomenik Štuki

Odmaranje u kafani
CARP CUP 'ČONOPLJA 2008'  - 18.- 20. Jul 2008.
Tekst i snimci: Zdravko Panić

    Udruženje sportskih ribolovaca 'Šaran' Čonoplja, bilo je domaćin šarandžijama, na prvom 'Carp Cup Čonoplja 2008', održanom od 18.-20. Jula na Čonopljanskom jezeru. Sportski ribolovci iz Srbije, Makedonije, Švedske i Mađarske, okupljeni zbog druženja, odmora i zadovoljstva, upecali su nekoliko izuzetnih primeraka šarana, a najveći je imao 17.5 kg. Organizator i idejni tvorac uspelog druženja je šarandžija iz Stokholma Miloš Miletić, koji nije krio zadovoljstvo boravkom na Čonopljanskom jezeru.
    Prvo mesto 'Carp Cup Čonoplja 2008' osvojila je ekipa šarandžija iz Novog Sada: Darko Marin i Milomir-Miško Milivojević. Oni su upecali ukupno 46 kg šarana, a najveći su imali 17.5 i 16.2 kg.

    Udruženje sportskih ribolovaca 'Šaran' Čonoplja, bilo je domaćin šarandžijama, na prvom 'Carp Cup Čonoplja 2008', održanom od 18.-20. Jula na Čonopljanskom jezeru. Sportski ribolovci iz Srbije, Makedonije, Švedske i Mađarske, okupljeni zbog druženja, odmora i zadovoljstva, upecali su nekoliko izuzetnih primeraka šarana, a najveći je imao 17.5 kg. Organizator i idejni tvorac uspelog druženja je šarandžija iz Stokholma Miloš Miletić, koji nije krio zadovoljstvo boravkom na Čonopljanskom jezeru.
- Dogovor o ovom druženju postignut je pre pola godine preko internet sajta, koji je dostupan svim ljubiteljima šaranskog ribolova. Naišli smo na veoma gostoljubive domaćine i oduševljeni smo uslovima za pecanje na jezeru. Dogovorili smo se da ovo druženje postane tradicionalno, tako da ćemo se sigurno videti sledeće godine u još većem broju - rekao je Miletić.
   - Ova tri dana ostaće nam u lepoj uspomeni. Sigurno ću doći na jesen da pokušam oboriti rekord, jer sam čuo da u jezeru ima šarana i preko 25 kg - rekao je Blagoje Nemčev-Braca, iz Kikinde, svetski prvak u pecanju šarana 2006. godine.
Ekipu šarandžija iz susedne Makedonije predvodio je njihov predsednik šaranske federacije, i ovogodišnji sveukupni pobednik Makedonije u pecanju šarana, Sergej Bandievski, kojem nije bilo teško da sa kolegom Janetom Mojsovskim pređe toliku kilometražu znajući da se ovde pecaju kapitalni šarani.


Pobednici iz Novog Sada, sa šaranom od 17.5 kg

Drugoplasirana ekipa.

Treće mesto.
    Iza šampiona iz Novog Sada Darka Marina i milomira-Miška Milivojevića, plasirala se ekipa iz Vršca, Dejan Bugarinov i Kosta Bogdanov, koji su upecali 33.68 kg šarana. Treća je bila tročlana ekipa koju je predvodio Sergej Bangievski, sa Draganom Nedeljkovićem i Nikom Beretićem. Oni su upecali 20 kg šarana. Svečanom proglašenju pobednika prisustvovali su predsednik Skupštine opštine Sombor Nemanja Delić i gradonačelnik Dušan Jović.
     Proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić je jedan od redovnih posetilaca  čonopljanskog jezera. Svake godine organizuje se takmičenje u pecanju na plovak, a nakon toga se prelazi na takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša.
Ova takmičenja redovno privlače na čonopljansko jezero veliki broj posetilaca iz cele zemlje.

CENOVNIK I OSNOVNA PRAVILA

■ Dnevna dozvola: 500 dinara.
■ Kampovanje: 200 dinara/24 časa
    Dozvoljeno je upecati - nositi sa jezera 3 različite vrste ribe (koje zadovoljavaju uslove dole) i 5 kilograma bele ribe.

USLOVI ZA RIBE

    Dozvoljeno je dnevno upecati za nošenje:

ŠARAN
- do 5 kg dnevno
ŠTUKA - do 6 kg dnevno.
AMUR - neograničena težina
TOLSTOLOBIK - neograničena težina
SOM - neograničena težina.

DODATNE MOGUĆNOSTI

■ Mogućnost iznajmljivanja čamca po dogovoru.
■ Mogućnost kuvanja ribljeg paprikaša, spremanje roštilja i ražnja (ovo znači da je obezbeđeno mesto i uslovi za ovo u vašoj ličnoj režiji ili po želji).
■ Mogućnost spremanja izletničkog ručka za 100 osoba.

KONTAK TELEFONI I OSOBE ZA SVE ZAINTERESOVANE

Panić Zdravko  064-24-29-415
Kostić Momir    065-233-98-18
Klub Šaran       025-844-046
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana